Bij Ecomare kom je alles te weten over het waddengebied, de zeehonden en Texel. Je vindt er een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang onder één dak. Een intrigerend uitje wat je gedaan moet hebben!

Ecomare op Texel

Wat is Ecomare?

Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee op Texel. Bezoekers leren er over de Noordzee, het waddengebied en de natuur op Texel. Ecomare is een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium en vogelopvang. Ecomare wil meehelpen aan het behoud en herstel van de natuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee. Dit doen ze met voorlichting en educatie en de opvang van zeehonden en zeevogels. Het centrum ligt midden in het Nationaal Park De Duinen van Texel.

Ecomare op Texel

Ecomare als zeehondenopvang

Ecomare startte in 1952 als eerste in Europa met zeehondenopvang. Per jaar vangt Ecomare zo’n 100 jonge, zieke, verzwakte of gewonde zeehonden op. De allerkleinste en zwakste verblijven in quarantaine omdat de dieren al hun energie nodig hebben om te herstellen. Achter glas kun je meekijken hoe ze verzorgd worden. Wanneer de dieren herstellen, gaan de zeehonden naar de ruimere buitenbassins. Daar kun je ze zien zwemmen, spelen of zonnen. De zeehonden moeten dan alleen nog aansterken zodat ze zich in het wild weer helemaal zelf kunnen redden. Als de zeehonden weer helemaal gezond zijn, gaan ze terug naar zee. Ook verblijft er een vaste groep zeehonden bij Ecomare. Deze dieren kunnen zich niet meer redden in de vrije natuur.

Ecomare op Texel

Het voeren van de zeehonden

Vlak na binnenkomst bij Ecomare werden de zeehonden gevoerd. We liepen dus meteen door naar buiten om dit mee te maken. Daar werden we verrast door een erg goede presentatie over de zeehonden. Het was ontzettend leuk om te luisteren naar een gepassioneerd verhaal over elk dier. Intussen aten de zeehonden gretig hun visjes.

De onbekende bruinvis

Even later troffen we een presentatie bij de bruinvissen. Deze kleine walvissoort is vrij onbekend, maar het zijn onwijs leuke diertjes. De medewerkers deden een aantal trucs met de bruinvissen, erg leuk om te zien! Tijdens de presentaties is de geluidskwaliteit heel goed, echt professioneel en erg informatief. Ik kan het je aanraden om minimaal één presentatie mee te maken!

Lees ook: Zien & doen op Texel

Ecomare op Texel

Wandelen door het Duinpark

Na de presentaties zijn we een stuk gaan lopen. In het Duinpark kan je twee wandelingen lopen, een korte route en een educatieve route. De langste wandeling is ook maar een paar kilometer, dus dat is prima te doen. Tijdens de wandeling loop je door de duinen van Texel langs een mooie heidegebied. Prachtig om de mooie veelzijdige natuur van Texel te ontdekken. Onderweg vind je allerlei activiteiten voor kinderen, al hebben wij ze stiekem ook gedaan omdat ze zo leuk zijn.

Ecomare op Texel

Een prachtig zeeaquarium

Eenmaal terug werd het tijd om het omvangrijke museum te ontdekken. In het zeeaquarium zijn de verschillende gebieden van de Wadden- en Noordzee nagebouwd. Er leven vele soorten vissen, zeesterren, schaal- en schelpdieren in de aquaria. Je kunt ook de bruinvissen zien zwemmen in hun bassin. In de Walviszaal loop je letterlijk tussen de walvisskeletten. Het educatie-gehalte bij Ecomare is hoog. Overal leer je op een fijne manier over de zeedieren. Door informatie te lezen, maar ook door bijvoorbeeld een quiz in te vullen. Ecomare is erg mooi opgezet en interessant voor alle leeftijden.

Ecomare op Texel
Ecomare op Texel

Op naar Ecomare!

Ik werd echt verrast door Ecomare. We hebben met veel plezier urenlang rondgelopen in het centrum. Er wordt met passie verteld over de dieren en de informatievoorziening is heel veelzijdig. En wil je nog meer over de natuur te weten komen, dan kan je ook nog op stap met Ecomare voor een interessante excursie.

Praktisch Ecomare

Ruijslaan 92, De Koog, Texel
Website Ecomare
Facebook Ecomare

Dagelijks geopend van 9:30 – 17:00 uur
Volwassenen € 15,-
Jeugdigen (4-25 jaar) € 10,25

Meer over de waddeneilanden:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Reismuts

Wat leuk om te lezen. Na jaren een adoptie zeehond te hebben gehad wil ik er ook heel graag een keertje heen.

Natasja

Ik was afgelopen november ook in Ecomare, fijn bezoekje was dat! Heul koud dus onze wandeling door de heuvels eromheen duurde niet zo lang maar het was wel enorm de moeite waard.

Marijke

Ik ben er 15 jaar geleden op een schoolvakantie geweest en wij bezochten Ecomare ook. Ik vond dat bijzonder interessant, dus zeker leuk om nog eens terug te zien. Ik herinner me dat ik daar mijn eerste zeepaardje heb gezien 🙂

Stephanie van Drunen

Aaah als dierenfreak moet ik hier écht nog een keer naartoe, lijkt me onwijs leuk om eens te zien! Leuke review 🙂

Sandra

Toen ik op Texel was had ik geen tijd om naar Ecomare te gaan, daarom is het des te leuker om er nu alsnog bij jou iets over te leren. Het klinkt als een mooi centrum en fijn om te zien dat er nog mensen zijn die echt om dieren geven 😉

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x