Nederland

Ecomare op Texel

9 april 2015
Ecomare op Texel

Met Valentijn genoten wij van een weekend op Texel. Eenmaal op het eiland reden we direct naar De Koog om Ecomare te ontdekken. Ik ben gek op dieren en de natuur, dus een museum waar je alles te weten komt over het waddengebied, de zeehonden en Texel klinkt te gek!

Ecomare op Texel
Ecomare op Texel

Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee op Texel. Bezoekers kunnen er van alles te weten komen over de Noordzee, het waddengebied, de natuur op Texel en de invloed van de mens daarop. Ecomare op Texel is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Het centrum ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Bron: Ecomare

Ecomare startte in 1952 als eerste in Europa met zeehondenopvang. Nu worden er nog steeds zeehonden opgevangen, die als ze sterk genoeg zijn worden vrijgelaten worden in de Waddenzee. Een groep van zo’n 18 zeehonden verblijft vast bij Ecomare. Deze dieren kunnen zich niet meer redden in de vrije natuur. Ecomare wil meehelpen aan het behoud en herstel van de natuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee. Dit doen ze door middel van voorlichting en educatie en de opvang van zeehonden en zeevogels.

Visjes eten

Toen we bij Ecomare kwamen, werden de zeehonden net gevoerd. We liepen dus meteen door naar buiten om dit mee te maken. Daar werden we verrast door een erg goede presentatie over de zeehonden. Het was ontzettend leuk om te luisteren naar een gepassioneerd verhaal van elk dier. Intussen aten de zeehonden gretig hun visjes.

De onbekende bruinvis

’s Middag troffen we een presentatie bij de bruinvissen. Deze kleine walvissoort is vrij onbekend, maar het zijn onwijs leuke diertjes. De medewerkers deden een aantal trucs met de bruinvissen, erg leuk om te zien! Tijdens de presentaties is de geluidskwaliteit trouwens heel goed, echt professioneel en erg informatief dus. Een aanrader om er minimaal één mee te maken!

Lees ook: Zien & doen op Texel

Ecomare op Texel
Ecomare op Texel

Wandelen door het Duinpark

Na de presentaties zijn we een stuk gaan lopen. In het Duinpark kan je twee wandelingen lopen, een korte route en een educatieve route. De langste wandeling is ook maar een paar kilometer, dus dat is prima te doen. Tijdens de wandeling loop je door de duinen van Texel langs een mooie heidegebied. Prachtig om de mooie veelzijdige natuur van Texel te ontdekken. Onderweg vind je allerlei activiteiten voor kinderen, ook wij hebben ze stiekem gedaan omdat ze zo leuk waren.

Een prachtig zeeaquarium

Eenmaal terug werd het tijd om het omvangrijke museum te ontdekken. In het zeeaquarium zijn de verschillende gebieden van de Wadden- en Noordzee nagebouwd. Er leven vele vissen, zeesterren, schaal- en schelpdieren in de aquaria. Je kunt er zelfs de bruinvissen zien zwemmen in hun bassin. De educatie is hier hoog. Overal leer je wel wat over de zeedieren. Door informatie te lezen, maar ook door bijvoorbeeld een quiz in te vullen. Het museum is erg mooi opgezet. Sinds kort is de Walviszaal geopend. Wij hebben alvast gekeken welke walvissen we tijdens onze reis door West-Canada kunnen treffen.

Ecomare op Texel
Ecomare op Texel

Ik werd echt verrast door Ecomare. We hebben met veel plezier urenlang rondgelopen in het centrum. Er wordt met passie verteld over de dieren en de informatievoorziening is heel veelzijdig. En wil je nog meer over de natuur te weten komen, dan kan je ook nog op stap met Ecomare.

Op naar Ecomare!

Ruijslaan 92, De Koog, Texel
Website Ecomare
Facebook Ecomare

Dagelijks geopend van 09:30 – 17:00 uur
Volwassenen € 12,25
Kinderen 4 t/m 13 jaar € 8,25
Kinderen t/m 3 jaar gratis

Meer over de waddeneilanden!

Wil je meer lezen over de waddeneilanden, kijk dan ook eens bij deze artikelen!

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest

Ecomare op Texel
Ecomare op Texel
Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik ga geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. In dit blog lees je mijn persoonlijke mening.

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

9 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Reismuts

Wat leuk om te lezen. Na jaren een adoptie zeehond te hebben gehad wil ik er ook heel graag een keertje heen.

Natasja

Ik was afgelopen november ook in Ecomare, fijn bezoekje was dat! Heul koud dus onze wandeling door de heuvels eromheen duurde niet zo lang maar het was wel enorm de moeite waard.

Marijke

Ik ben er 15 jaar geleden op een schoolvakantie geweest en wij bezochten Ecomare ook. Ik vond dat bijzonder interessant, dus zeker leuk om nog eens terug te zien. Ik herinner me dat ik daar mijn eerste zeepaardje heb gezien 🙂

Stephanie van Drunen

Aaah als dierenfreak moet ik hier écht nog een keer naartoe, lijkt me onwijs leuk om eens te zien! Leuke review 🙂

Mieke

Wat leuk!! Zeehondjes zijn zo lief. 🙂

Sandra

Toen ik op Texel was had ik geen tijd om naar Ecomare te gaan, daarom is het des te leuker om er nu alsnog bij jou iets over te leren. Het klinkt als een mooi centrum en fijn om te zien dat er nog mensen zijn die echt om dieren geven 😉

9
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x