Omdat wij Nationaal Park de Veluwe nog niet hadden bezocht, stapten wij op een witte fiets en reden door het park. Wauw, wat is het daar mooi. Ik laat het je zien!

Nationaal Park de Hoge Veluwe
Nationaal Park de Hoge Veluwe
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een nationaal park in de Nederlandse provincie Gelderland, gesticht in 1935. Het is circa 5.400 hectare groot. Het Kröller-Müller Museum maakt deel uit van het park. Bron: Wikipedia

Het park

De Veluwe is een bebost natuurgebied in Gelderland van ongeveer 1.000 km². Nationaal Park de Hoge Veluwe neemt met 54 km² ongeveer 5% van het totale gebied van de Veluwe in. Het park bestaat uit naaldbos, loofbos, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden. Het gebied is rond 1921 gekocht door het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller. Zij gebruikten dit gebied (en vele andere gebieden) als privé jachtterrein. Toen begin jaren dertig financiële problemen ontstonden heeft het Rijk een stichting opgericht (die nu nog de eigenaar is) om de financiering te regelen. Als tegenprestatie kreeg het Rijk de kunstcollectie van mevrouw Kröller-Müller in eigendom, op voorwaarde dat een nieuw museum in het park werd gebouwd. Dit is bekend als het Kröller-Müller museum.

Ook nu is De Hoge Veluwe particulier grondbezit van een zelfstandige stichting. Omdat er maar beperkt gebruik gemaakt wordt van overheidssubsidies betaal je toegang voor het bezoek van het park. Dit geld wordt gebruikt voor onderhoud van het park.

Nationaal Park de Hoge VeluweMarcella Nationaal Park de Hoge VeluweHoe ontdek je het park

Je kunt het park bezoeken vanuit één van de drie ingangen waar je je dagkaart koopt. Ook is er een bezoekerscentrum in het ‘Centrum’ van het park:

  • Otterlo – Houtkampweg 9 in Otterlo
  • Hoenderloo – Houtkampweg 13 in Hoenderloo
  • Schaarsbergen – Koningsweg 17 in Schaarsbergen
  • Bezoekerscentrum Houtkampweg 9c in Otterlo

Otterlo en Hoenderlo liggen in het noorden van het park, Schaarsbergen in het zuiden. Otterlo is de drukste ingang. Wij reden met de auto naar Centrum en parkeerden daar. Hier vind je het bezoekerscentrum en Museonder waar je kennis maakt met de natuur van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ik vond het erg leuk om ons bezoek aan het park te starten bij Museonder zodat we meer konden leren over de natuur om ons heen.

Nationaal Park de Hoge VeluweWandelen

Uiteraard kan je heerlijk wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe. De verschillende paaltjesroutes zijn aangegeven op de plattegrond die je kunt kopen bij de ingang of het bezoekerscentrum (€2,50 juni 2020). Ook kan je een themawandeling doen of over het landschappenpad wandelen én er loopt een langeafstandswandeling (LAW) door het park. In het overzicht met wandelingen vind je voor ieder wat wils. Wat ik zelf altijd erg leuk vind is op pad gaan met een gids. Op deze manier kom je meer te weten over wat je om je heen ziet en dat is heel waardevol!

Nationaal Park de Hoge VeluweNationaal Park de Hoge Veluwe Marcella fietsen VeluweFietsen in het park

Je kunt je eigen fiets mee het park in nemen, maar je kunt ook gebruik maken van de gratis witte fietsen van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het park heeft er 1.800 staan bij de verschillende ingangen, het jachthuis en het museum. Iedereen kan deze fietsen gebruiken, dus je hebt geen ‘eigen fiets’ en kunt je fiets dus ook niet op slot zetten. De fietsen zijn simpel en zonder versnellingen en handremmen, maar rijden prima. Alle fietsen voor volwassenen zijn voorzien van een kinderzitje. Er zijn ook fietsen voor kinderen.

Het park heeft 40 kilometer aan goed onderhouden fietspaden. Fietsroutes en een plattegrond (€2,50 juni 2020) kan je krijgen bij het bezoekerscentrum, maar je kunt ook de wegwijzers volgen. Wij fietsten vanuit Centrum naar Schaarsbergen en terug via een andere route. Ons totaal aantal fietskilometers kwam op ongeveer 30 uit. In de zomer van 2020 is er eenrichtingsverkeer ingesteld vanwege de pandemie.

Nationaal Park de Hoge Veluwe Nationaal Park de Hoge Veluwe Marcella Nationaal Park de Hoge VeluweWild spotten

In Nationaal Park de Hoge Veluwe heb je kans om edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen te spotten. Wij zagen een moeder zwijn met een stuk of 9 kleintjes. Verder zagen we een clubje mensen turen en bleek dat ze een draaihaals hadden gezien: een prachtig vogeltje. Verder hebben wij helaas geen wild kunnen spotten, maar we waren er midden op de dag.

Wild spot je het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Overnachten in het park is wat dat betreft ideaal, want dan kan je ‘nog even wild spotten’. Het meeste kans om wild te spotten is rond de Wildbaan, bij het Bosje van Staf en rond ingang Schaarsbergen (zwijnen). Ook is er vlakbij Centrum een kijkhut om wild te spotten.

Tip: dieren kan je ook vanuit huis spotten met de Wildcamera Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge VeluweMarcella Nationaal Park de Hoge VeluweToegang tot het park

Om het park te bezoeken betaal je voor een dagkaart €10,95 per persoon (juni 2020). Kinderen tot 6 jaar bezoeken het park gratis en van 6 tot 13 betaal je €5,50 per kind. De toegang voor het Kröller-Müller museum is niet bij de prijs voor de dagkaart inbegrepen.

Voor het parkeren van je auto buiten de ingang betaal je €3,90 en wil je je auto meenemen het park in, dan betaal je €7,75 (juni 2020). Wij namen onze auto mee zodat we bij Centrum konden parkeren. Na onze fietstocht zijn we door het park naar het Jachthuis en de wildbaan gereden. Helaas zagen we geen wild, maar we vonden het fijn om zo toch nog een extra stukje park te kunnen ontdekken.

Als je overnacht in het park (in een huisje of op de camping), dan betaal je per nacht de entreeprijs. Op de website vind je het totaaloverzicht met tarieven voor Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Nationaal Park de Hoge VeluweWat neem je mee?

Als je een hele dag op pad gaat in een natuurpark zorg je dat je goed voorbereid op pad gaat. Zorg dat je altijd een waterfles bij je hebt zodat je kunt hydrateren. Als je gaat wandelen zorg je voor goede stevige schoenen, zoals Panama Jacks of bergschoenen. Met ons Hollandse weer is natuurlijk ook een regenjas(je) ideaal. Wild spotten doe je het beste met een verrekijker, dus zorg dat je er eentje bij je hebt. Je spullen neem je uiteraard mee in een handige daypack. Ik ben fan van de merken Nomad, Deuter en Osprey. In het park en rond de ingangen zijn voldoende mogelijkheden om wat eten of drinken te kopen.

Hotel De Roode Schuur NijkerkSlapen bij Nationaal Park de Hoge Veluwe

Je vindt diverse mogelijkheden om te overnachten in en rondom het park. Dat kan in een B&B, een huisje, hotel of op een camping. In sommige periodes moet je mazzel hebben om nog een plekje te vinden, want het kan erg druk zijn op de Veluwe. Gelukkig zijn er dan ook nog voldoende mogelijkheden in de buurt van het park. Wij overnachtten bij Hotel de Roode Schuur in Nijkerk, een eindje buiten het park. Een heel fijne plek die ik zeker kan aanraden in combinatie met een stedentrip Amersfoort. Wil je wild spotten, dan is een nachtje in het park ideaal, omdat je het meeste kans hebt de dieren te spotten ’s ochtends vroeg of juist ’s avonds laat. Wij zoeken voor een volgend bezoek dus een plekje in het park! Ook zoeken we dan naar bijzondere overnachtingen.

Lees ook: 5x Overnachten op de Veluwe

Meer leuks in Nederland

Wil jij naar Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Veluwe Holland
Veluwe Holland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dominique | dominiquetravels.com

Ik heb geslapen in een heel leuke tiny house in Otterlo. Dat is ook echte en tip voor een bezoekje aan het nationale park!

Kelly

Ik ben ooit met zo’n witte fiets in een (lege) sloot gereden omdat ik even vergeten was dat de fiets geen handrem had, haha. Ik wil dit jaar naar de Veluwe om de bronst te fotograferen.

Ann | reisblog wANNderful

Prachtig park! Wij zagen er ook een everzwijnenfamilie met de gestreepte kleintjes. En een ree langs het fietspad in het bos. Bij het vallen van de avond. Heel gevarieerd landschap. Ik was vooral onder de indruk van de zandverstuivingen, die iets buitenaards hadden. En natuurlijk bezochten we ook het fantastische Kröller-Müller Museum. Super-uitstap!

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x