Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland aardbevingen-land

25 november 2016
Marcella

Nieuw-Zeeland, dat geweldig mooie land, is helaas alweer getroffen door een zware aardbeving. Daar schrok ik van, want ik had er al zoveel verwoesting gezien van eerdere aardbevingen… Nieuw-Zeeland aardbevingen-land, wat heftig!

Pancake Rocks, New Zealand Catlins, New Zealand

Van uiterst noord naar het zuiden

Onze roadtrip door Nieuw-Zeeland startte op het allernoordelijkse puntje op het Noordereiland: het serene Cape Reinga. Daarna volgde de bruisende stad Auckland, de magische Coromandel, thermisch Rotorua, mysterieus Tongariro, mooi Napier en gezellig Wellington. Vervolgens staken we over naar het Zuidereiland. Hier genoten we van tropisch Abel Tasman, de bijzondere Pancake Rocks, de immense Fox Glacier, de magie van Milford Sound, de verrassende Catlins en we spotten pinguïns bij de Otago Peninsula. Ook reden we naar het meest zuidelijke puntje van Nieuw-Zeeland: Slope Point.

We wilden onze reis van vijf weken afsluiten in de gezellige stad Christchurch. Maar jeetje, wat is dat een spookstad!

Christchurch, New ZealandChristchurch, New Zealand

Drie zware aardbevingen

Natuurlijk wisten we dat Christchurch drie keer flink getroffen is door aardbevingen. In september 2010 was de eerste en zwaarste beving. Vervolgens werd de stad in februari én december 2011 nog twee keer flink getroffen. Ook wij kregen er destijds wel wat van mee in het nieuws. Er zijn flink wat gebouwen ingestort en de hele regio was ontregeld. Maar dat de impact zó groot was, dat begreep ik pas toen we in Christchurch rond liepen.

Red Center

Toen wij er 4 jaar geleden waren was de laatste beving 3 jaar geleden, maar zelfs toen was er een Red Center waar je absoluut niet in kon. Er was nog flink gevaar voor instortende gebouwen, dus het was er niet ‘safe’. We leerden een hoop over de aardbevingen in het museum Quake City. Bijzonder hoe weinig je van de impact van zo’n natuurramp kunt mee krijgen in ons eigen kleine kikkerlandje… Wat is het schrijnend om te zien hoe een grote stad er jaren later nog steeds in pijn bij ligt. Er is zoveel geld nodig om Christchurch te herstellen. Geld wat er niet is.

Opnieuw een aardbeving

En nu is er vorige week opnieuw een flinke aardbeving geweest in Nieuw-Zeeland. Dit keer is de omgeving van Kaikoura op het Zuidereiland flink beschadigd geraakt. Ook was er even sprake van een tsunami. Gelukkig vielen de golven mee, maar wel is er flink veel verwoest door de aardbeving. In dat geweldig mooie Nieuw-Zeeland is een prachtig stukje natuur verloren gegaan onder puin. Huizen van vriendelijke Nieuw-Zeelanders zijn ingestort als een kaartenhuis. En ik vraag me af hoe dat nou moet. Als Christchurch na al die jaren amper hersteld is, hoe moet dat dan met deze schade? Ik hoop dat het ze lukt, om dit geweldige land te herstellen. Dat het nog maar vele tientallen jaren mag duren voor de volgende aardbeving!

Benieuwd naar meer meer artikelen over Nieuw-Zeeland?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
16 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabine

Heftig hoor! Colombia is ook een aardbevingen land en ik heb er zelf ook al diverse meegemaakt. Maar in Bogotá was er behalve scheuren in onze muren verder geen schade. Al kan een heftiger geval zoals in NZ ook hier plaatsvinden. Een vreselijk eng idee. Ik hoop met je mee dat NZ voorlopig gespaard blijft.

Simone

Lijkt me echt zo vreselijk om mee te maken. Arme mensen allemaal. De natuur doet wat ie wil. Ik hoop dat het toch nog opgebouwd kan worden!

Annemarie

Ik hoop ook dat de aarde daar nu even rustig blijft… Wij waren afgelopen zomer in Christchurch, en in het centrum staat er nog steeds zoveel in de steigers. Kantoor- en winkelpanden, maar ook de kathedraal. Triest om te zien.

Annemarie

Wij schrokken er inderdaad ook van, we hadden niet verwacht dat de schade overal in het centrum nog zo zichtbaar zou zijn. We zijn er ook maar kort gebleven. Volgens mij is de Red Center niet meer afgesloten, maar ik weet het niet zeker.

Marlies

Toen ik er twee jaar geleden was met mijn ouders werden we er gewoon stil van. Ze waren alles terug aan het opbouwen en dan gebeurd dit, bah!

Sanne

Heel naar. Hopelijk blijft deze ellende ze voorlopig even bespaard en kunnen ze de steden weer een beetje opbouwen.

Shamira | Kompas 24

Heftig! Ik heb voor halverwege maart een ticket gekocht richting Nieuw-Zeeland om daar anderhalve maand rond te reizen. De natuur doet daar wat ie wil, maar ik heb begrepen dat dat er ook juist voor zorgt dat Nieuw-Zeeland zo divers en mooi is. Maarja, die aardbevingen… Bleven die het land en de inwoners maar bespaart. Op NPO is toevallig een documentaire reeks aan de gang (vorige week begonnen en vanavond weer een aflevering) over Nieuw-Zeeland met o.a. een stukje over de aardbeving in 2011. Wellicht interessant om te kijken.

Patricia

Die laatste aardbeving was zeker heftig…ik kan het weten zat er middenin. Het was doodeng. Maar Christchurch heeft mij ook echt verbaasd, wat een verwoesting nog. De 185 witte stoelen maken helemaal veel indruk.

16
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x
()
x