Hoewel de Franz Josef gletsjer ooit veel groter was, is het een enorm gaaf gebied om te ontdekken. Wil je nog meer ijs zien, bekijk de gletsjer dan van bovenaf!

Franz Josef Glacier, New Zeland

Franz Josef Glacier

Franz Josef gletsjer of Ka Roimata o Hinehukatere

De Franz Josef gletsjer is 12 kilometer lang en ligt in het Nationaal Park Westland in het westen van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De gletsjer heet in het Māori: Ka Roimata o Hinehukatere, spreek dat maar eens uit. Vlakbij vind je ook de Fox gletsjer. Het gebied rond de twee gletsjers hoort bij Te Wahipounamu park dat is opgenomen als Werelderfgoed van UNESCO. De gletsjer is zo’n 12 kilometer lang en heeft een 20 km2 groot sneeuwveld. 

Door grote sneeuwval is de Franz Josef gletsjer één van de weinige gletsjers in Nieuw-Zeeland die nog lange tijd groeide. Tussen de jaren 1940 en 1980 smolt de gletsjer tot 70 centimeter per dag en vanaf 2010 krimpt hij nog sneller. Dit is schokkend zichtbaar op de foto’s op borden bij de gletsjer van een paar jaar geleden. De rivier uit de Franz Josef gletsjer is de Waiho rivier. De Franz Josef gletsjer is een van de belangrijkste toeristische attracties aan de westkust met circa 250.000 bezoekers per jaar.

Franz Josef Glacier

Steeds minder ijs

Wij gingen op ontdekking naar de gletsjer vanuit het plaatsje Franz Josef. We liepen een stuk door een prachtig dal vol stenen en een waterval naar de gletsjer. Eerlijk gezegd vond ik het uitzicht op de gletsjer wat tegenvallen, omdat ik foto’s had gezien waarop er nog veel meer ijs zichtbaar was. Jammer genoeg is er al veel ijs verdwenen. Toch is het bijzonder om zo dichtbij zo’n bijzonder natuurwonder te staan. We troffen een erg warme dag en dan is het contrast met sneeuw en ijs best bizar. Bij de Fox Glacier kan je trouwens minder dichtbij komen.

Dromen waarmaken!

Jan maakte zijn droom waar en verkende zo Franz Josef gletsjer en Fox gletsjer met een helikopter. Heel stoer, hij kwam terug met een erg grote grijns op zijn gezicht. Erg mooi om te zien! Hij maakte van de vlucht een tof filmpje met de GoPro! Een helikoptervlucht regel je simpel in het dorpje. Er zijn diverse aanbieders en vluchten zijn lastminute te boeken.

Franz Josef Glacier

Marcella, Mouraki Boulders, New Zealand

Roadtrip Nieuw-Zeeland in 5 weken

Met een huurauto verkenden we in 5 weken beide eilanden van Nieuw-Zeeland. Vanaf Auckland reisden we eerst naar het uiterste noorden. Vervolgens ontdekken we een tof schiereiland, geisers en kleurrijke pools en rijden door naar de hoofdstad van het land. We lieten het Noordereiland achter ons en staken met een boot de Cook Strait over naar het Zuidereiland. Hier genoten we van een tropisch nationaal park, maar ook van een gletsjer en een gebied vol watervallen in het uiterste zuiden. Onze reis eindigt in het gehavende Christchurch. Handig voor je reis: Lonely Planet New Zealand, National Geographic Reisgids Nieuw-Zeeland, Best Road Trips New Zealand en New Zealand’s Best Trips.

Meer Nieuw-Zeeland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

9 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Nicetobeout

Schitterend echt mijn droomreis.

Linda

Oh dat klinkt zo tof! En die foto’s ook, wauw!

Kirsten | Travelaar.nl

Wauw! Geweldig land lijkt me het en wat ontzettend gaaf dat je mam met een helikopter de gletsjers van bovenaf heeft bekeken! Weet ook niet of ik het zou durven hoor :$

Wanda

Bijzondere foto’s hoor! Echt heel apart om te zien! Zal zo de blog van je man eens gaan bekijken!

Sas

Wat heb je dit mooi beschreven. Wat een mooie foto’s erbij ook. Lijkt me echt prachtig te zien…

Sandra

Wat leuk dat die gletsjer in het ‘Westland’ ligt. Ik ben geboren in het Westland, maar dan de Nederlandse versie ;-)! Gletsjers zijn bijzonder om te zien. Ik vind dat jullie best dichtbij konden komen. De enige gletsjer die ik heb gezien was in Grand Teton National Park in Wyoming, maar daar konden we niet in de buurt komen. Jammer dat het zo snel smelt, aan de andere kant komt er vast weer iets moois voor in de plaats (denk aan Zion en aan Yosemite!)

9
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x