Een grot vol gloeiwormen, dat wilden we wel eens zien! En dus reden we naar de Waitomo grot om de gloeiwormen te ontdekken. Het werd een magische ervaring!

Waitomo grot gevormd door erosie in kalksteen

Het grottenstelsel van de Waitomo grot is 45 kilometer lang, maar slechts 2,5 kilometer is toegankelijk voor publiek. Het overgrote deel blijft het domein van speleologen. De grotten zijn gevormd door erosie van lagen kalksteen door ondergrondse waterstromen. Door het druipende kalksteenhoudende water in de grotten hebben zich stalactieten (op de plafonds) en stalagmieten (op de grond) en andere fascinerende rotsformaties gevormd. In de grotten kan je een rondleiding krijgen, maar daredevils kunnen er ook abseilen in een schacht, op een rubberen band door de grot of black-water-raften.

Waitomo caves

Twee keer de Waitomo grot in

We besloten twee tours te boeken tegen een scherpe pakketprijs. Zo gingen we de Glowworm grot in met een Maori gids en we bezochten de Ruakuri Cave met een gezellige praatgrage Nieuw-Zeelandse. We waren 3 uur lang in de bijzondere ondergrondse wereld met twee tours die elkaar uitstekend aanvulden. Van beide gidsen kregen we enthousiast uitleg over de verschillende grotten, de geschiedenis, de rotsformaties en natuurlijk werd ons veel verteld over de gloeiwormen én we hebben ze ook gezien! Omdat de beestjes erg gevoelig zijn voor licht, gebruikten we geen lichtbron in hun buurt. Onze foto’s zijn daardoor niet zo duidelijk.

Gloeiwormen hebben de opmerkelijke eigenschap om zelfstandig licht te produceren. In speciale organen in het achterlijf wordt in een biochemische reactie het pigment luciferine geoxideerd door het enzym luciferase waarbij licht ontstaat. Onder de laag lichtproducerende cellen zit een laag cellen met kleine kristallen die het licht naar buiten reflecteren. Bij de meeste soorten is het licht geelgroen van kleur. Volwassen glimwormen gebruiken lichtsignalen om elkaar op te sporen tijdens de voortplanting. Bron: Wikipedia

Waitomo Caves, New Zealand

Varen in de Glowworm Cave

We begonnen met de Glowworm Cave waar we aangehaakt werden bij een grote groep Engelsen. Via een goed toegankelijk pad met lichtjes aan de zijkant daalden we steeds wat dieper de grot in. We liepen door verschillende ruimtes waar ons vol passie over de rotsformaties en historie werd verteld. We testten zelfs de akoestiek door een liedje te zingen (de groep na ons deed het ook netjes). Na uitleg over de gloeiwormen stapten we aan ’t einde van de tour in een bootje en gleden we het donker in. En wauw, daar waren ze dan! Overal om ons heen zagen we glimmende puntjes. Erg bijzonder, kippenvel.

Gloeiwormen van dichtbij in de Ruakuri Cave

In de Ruakuri Cave deden we een fascinerende ontdekkingstocht door ondergrondse leisteengrotten met verborgen watervallen, stalagmieten en stalactieten, gloeiwormen en heilige Maori gedenkplaatsen. Het begon al goed met de indrukwekkende trap vol oranje lichtjes die ons naar beneden leidde (zie bovenste foto). Vervolgens werden we meegenomen in de mooiste avonturen en zagen we nog veel meer prachtige rotsformaties dan in de Glowworm Caves. Waaronder een fossiel en diverse stalactieten. De gloeiwormen zagen we hier van onwijs dichtbij, vlak boven ons hoofd. Wauw!

Waitomo Caves, New Zealand

Waar vind je de Waitomo grot?

De Waitomo grot ligt in het midden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Meer informatie over je bezoek vind je op de website www.waitomo.com. Wij planden ons bezoek tussen Rotorua en Tongariro en sliepen bij Distinction Hamilton Hotel. Een prima uitvalbasis om de grotten te bezoeken.

Slope Point, New Zealand

Roadtrip Nieuw-Zeeland in 5 weken

Met een huurauto verkenden we in 5 weken beide eilanden van Nieuw-Zeeland. Vanaf Auckland reisden we eerst naar het uiterste noorden. Vervolgens ontdekken we een tof schiereiland, geisers en kleurrijke pools en rijden door naar de hoofdstad van het land. We lieten het Noordereiland achter ons en staken met een boot de Cook Strait over naar het Zuidereiland. Hier genoten we van een tropisch nationaal park, maar ook van een gletsjer en een gebied vol watervallen in het uiterste zuiden. Onze reis eindigt in het gehavende Christchurch. Handig voor je reis: Lonely Planet New Zealand, National Geographic Reisgids Nieuw-Zeeland, Best Road Trips New Zealand en New Zealand’s Best Trips.

Meer over Nieuw-Zeeland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Annika

Wauw bijzonder zeg! Lijkt me best wel een gek iets om te zien!

Eva

Oh wauw dat lijkt me echt heel erg bijzonder!

iliveformydreams.com

Oh wauw, dat lijkt me erg bijzonder om te zien!

LNNK

Heel heel heel gaaf! Ik wil terug!

alllovelythingsnl

Dit lijkt me echt heel erg gaaf om te zien!!

Tessa van den Dolder (@TessavdDolder)

Wow wat mooi! Het lijkt me geweldig 🙂

Diana | Stripe Away

Lijkt mij zo bijzonder om te zien. Heb er al diverse keren iets overgelezen en besloten dat ik dit ooit is zelf wil gaan zien. Nu nog even doorsparen 😉

10
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x