Een strand vól enorme ronde stenen, dat zijn de Moeraki Boulders. Een magische plek om even een kijkje te nemen!

Moeraki Boulders, New Zealand

Moeraki boulders op het strand

De Moeraki Boulders zijn grote, ronde, logge stenen die op het strand liggen. Deze grijze keien zijn vrijwel perfect rond met een omtrek tot 4 meter. Je vindt ze verspreid over zo’n 50 meter strand tussen Moeraki en Hampden, zo’n 80 kilometer ten noorden van Dunedin op het Zuidereiland.

De keien komen door erosie van de duinen langzaam vrij en verder in zee te liggen. De boulders zijn al lange tijd onderwerp van legendes, maar uit onderzoek is gebleken dat deze keien zo’n 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem ontstaan zijn. Hier hebben kalkzouten zich opgehoopt rond een harde kern waardoor de Moeraki boulders ontstonden.

Moeraki Boulders, New Zealand

Heel veel regen bij de Moeraki Boulders

Wij troffen regen, heel veel regen. En omdat het best koud was, wilde ik in eerste instantie niet uit de auto. Maar hé, de Moeraki Boulders zie je tenslotte niet elke dag, dus we moesten er uiteraard even gaan kijken. Langs een restaurant en winkel loop je zo het strand op en daar zijn ze dan, de magische bollen van Nieuw-Zeeland. En ja, dat is toch wel erg gaaf om te zien. Ze zijn enorm en mooi rond, al zie je hier en daar het fascinerende binnenste deel van zo’n boulder.

Moeraki boulders en de grappigste poses

En ja, dan word het een uitdaging om de leukste foto’s te maken. Als je zoekt op foto’s van de Moeraki Boulders probeert iedereen de grote bollen weg te duwen en staand op een boulder worden de grappigste poses aangenomen. Dus ook wij hadden even flink wat lol met de Moeraki Boulders. Ik vergat bijna dat het hard regende. Na een half uurtje hielden wij het voor gezien en warmden we ons op bij de open haard van het restaurant. De Moeraki Boulders vonden wij overigens op onze route naar Oamaru, op weg naar Christchurch, ons eindpunt in Nieuw-Zeeland. Het is een leuke plek, dus sla er vooral even af naar het strand om de magische boulders te bewonderen.

Moeraki Boulders, New Zealand
Moeraki Boulders, New Zealand

Roadtrip Nieuw-Zeeland in 5 weken

Met een huurauto verkenden we in 5 weken beide eilanden van Nieuw-Zeeland. Vanaf Auckland reisden we eerst naar het uiterste noorden. Vervolgens ontdekken we een tof schiereiland, geisers en kleurrijke pools en rijden door naar de hoofdstad van het land. We lieten het Noordereiland achter ons en staken met een boot de Cook Strait over naar het Zuidereiland. Hier genoten we van een tropisch nationaal park, maar ook van een gletsjer en een gebied vol watervallen in het uiterste zuiden. Onze reis eindigt in het gehavende Christchurch. Handig voor je reis: Lonely Planet New Zealand, National Geographic Reisgids Nieuw-Zeeland, Best Road Trips New Zealand en New Zealand’s Best Trips.

Meer over Nieuw-Zeeland:

Mouraki boulders Nieuw-Zeeland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

22 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

De natuur blijft toch een apart iets. Moedertje natuur blijft haar best doen de mens te boeien met mooie dingen.

Ukkie

Wij troffen hier juist wel zon ( terwijl we verder vrijwel alleen regen hadden). Heel fascinerend inderdaad.

Ukkie

Op het noordereiland regen en wind, op het Zuider regen, sneeuw en lawines.
De meeste van de bollen zijn ruw, geen reflecties dus. Wel foto’s met blauwe lucht.

iliveformydreams.com

Lijkt me super om in het echt te zien zeg… Gaaf!

Marlous

Wat bijzonder, die ronde stenen. Mijn moeder is een paar jaar terug ook naar NZ geweest en vertelt er altijd mooie verhalen over. Ik zou ook wel een keer willen, maar het is op dit moment net buiten mijn budget 😉

Stephanie van Drunen

Wat is het daar mooi zeg, wauw 🙂 ik zou ook echt graag eens naar NZ willen!

karlijntravels

Een apart natuurfenomeen, dat vond ik ook! Leuk om erover te lezen 🙂

Kirsten | Travelaar.nl

Wat ontzettend mooi zeg! Heel eerlijk gezegd kende ik het nog niet.. Zo leer je nog eens wat 😉 Super leuke foto ook van jou trouwens !:D

Anouk

De natuur blijft iets aparts.. als ik dit zie begrijp ik helemaal niets van. Wauw.. wat een mooie dingen krijgen we van haar he? Leuk stukje om te lezen! Mijn vriend is ook in NZ geweest… maar kan me even niet heugen dat hij hier over vertelde. Een leuk nieuw stukje dus!

wanderersblues

Hé, daar had ik nog nooit van gehoord! Het doet me een beetje aan Paaseiland of Stonehenge denken 🙂 Gelukkig ben je uit de auto gestapt, want dat lijkt me volledig de moeite waard 😉

Antonette Spaan

Jammer dat we deze hebben gemist maar … goede reden om nog eens terug te gaan!

Simone

Ah leuk! Jammer dat het zulk slecht weer was maar het ziet er alsnog gaaf uit. Nieuw zeeland lijkt me echt geweldig om heen te gaan!

Stéphanie | Expeditie Aardbol

Bijzonder om zo’n natuurverschijnsel in het echt te aanschouwen! Wat is Nieuw Zeeland toch een verrassend en divers land!

Fem Eggers

Prachtig inderdaad! Je moet nog een keer terug met zonneschijn, duidelijk 🙂 (toen ik er was scheen de zon, levert heel bijzondere foto’s op)

Fem Eggers

Absoluut 🙂 (ik ook trouwens, nog lang niet uitgekeken daar)

Joost | TheWorldAround

Ziet er tof uit. Bijzonder hoe zulke dingen steeds ontstaan. Ik baal echt dat ik niet naar het Zuider-eiland ben geweest, zie steeds zulke mooie dingen voorbij komen!

Sandra

Wauw! Wat een bijzondere en gekke dingen haha! Lijkt me leuk om te zien! Ik vind je posts over Nieuw-Zeeland altijd zo leuk!

22
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x