Bij toeval kwamen we een dag voor de nationale feestdag bij de Waitangi Treaty Grounds. We vielen met onze neus in de boter en waren aanwezig bij een wel heel bijzondere generale repetitie!

Maori meeting house, Waitangi, New Zeland

Waitangi Treaty Grounds en de Britten en de Maori

Op de Waitangi Treaty Grounds ligt de historie van Nieuw-Zeeland verankerd. Hier is op 6 februari 1840 het verdrag getekend tussen tussen vertegenwoordigers van het Britse rijk en Maori-stamhoofden. Vervolgens werd Nieuw-Zeeland een zelfstandige Britse kolonie. De Maori gaven het Britse rijk het recht om land te kopen in ruil voor privileges. De Maori werd bezit van hun land en wateren gegarandeerd. Ze dachten dat heel Nieuw-Zeeland aan hen toebehoorden, maar de Britten bepaalden dat dit alleen gold voor de gebieden die al door de Maori bewerkt of bebouwd werden. Dit misverstand ontstond doordat er twee verschillende versies van het verdrag waren, één in het Engels en één in het Maori. Tot op de dag van vandaag zijn hier nog meningsverschillen over.

Waitangi Treaty Grounds New Zealand

Generale repetitie voor Waitangi Day

Het Verdrag van Waitangi werd getekend op 6 februari 1840 op het erf van James Busby. Waitangi Day is de jaarlijkse viering van de ondertekening en is de nationale feestdag. Wij bezoeken Waitangi Treaty Grounds op 5 februari en we maken de voorbereidingen van deze belangrijke feestdag mee. In het stadje worden feesttenten opgebouwd en de wegen zijn afgezet.

In de Waitangi Treaty Grounds lopen wij door het historische gebied en kunnen we het Treaty house, de War Canoe en het Meeting house bewonderen. We zien een groep Maori jongeren de Haka oefenen, een ceremoniële dans. Ze oefenen de dans met peddels, alsof ze in een kano zitten, maar ze staan op het gras. Het is bijzonder om te zien, alle bewegingen worden uiterst zorgvuldig uitgevoerd, en met de bijbehorende kreten is het een interessante vertoning. Als na het ‘droog oefenen’ opeens de grote War Canoe wordt losgemaakt, voelen we ons nóg meer vereerd dat we deze generale repetitie kunnen bijwonen.

Waitangi Treaty Grounds New Zealand

Beperkte Maori invloeden

Naast de bijzondere kennismaking met de Maori bij de Waitangi Treaty Grounds, vind ik de invloeden van de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland best beperkt. De bijzondere tekens van de Maori zie je overal terug. Het beeldmerk van Air New Zealand is bijvoorbeeld op zo’n teken gebaseerd. Ook plaatsnamen zijn vaak in Maori, zoals Rotorua, Taipa en Te Anau. En natuurlijk vonden we in het grote museum Te Papa in Wellington veel over de historie van de Maori. Verder kwamen we op onze roadtrip Nieuw-Zeeland weinig Maori-invloeden tegen. 14% van de inwoners is nog van Maori komaf (2014), dat is best weinig.

Treaty house in Waitangi, New Zealand

Roadtrip Nieuw-Zeeland in 5 weken

Met een huurauto verkenden we in 5 weken beide eilanden van Nieuw-Zeeland. Vanaf Auckland reisden we eerst naar het uiterste noorden. Vervolgens ontdekken we een tof schiereiland, geisers en kleurrijke pools en rijden door naar de hoofdstad van het land. We lieten het Noordereiland achter ons en staken met een boot de Cook Strait over naar het Zuidereiland. Hier genoten we van een tropisch nationaal park, maar ook van een gletsjer en een gebied vol watervallen in het uiterste zuiden. Onze reis eindigt in het gehavende Christchurch. Handig voor je reis: Lonely Planet New Zealand, National Geographic Reisgids Nieuw-Zeeland, Best Road Trips New Zealand en New Zealand’s Best Trips.

Meer Nieuw-Zeeland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

13 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Ik vind dit zo leuk om te lezen! Kan niet wachten tot je volgende stukje over Nieuw-Zeeland 🙂

Wanda

Wat weer een super leuke blog! Zowel informatief als met jullie eigen ervaringen! Raar dat veel eettentjes al dicht gaan om 18.00 uur, je zou toch denken dat ze langer open blijven…

iliveformydreams.com

Erg leuk om te lezen en zien!

Antonette Spaan

Leuke blog! Ik vind Auckland een hele leuke stad, niet omdat er zoveel te zien is (not) maar meer vanwege de sfeer die er hangt. En ik heb er destijds een les BodyAttack bij dé Les Mills sportschool gevolgd wat het ook extra speciaal maakte. Ten noorden van Auckland ben ik nog niet geweest, goede reden om nog een keer terug te gaan 🙂

Mandy

Heel gaaf om weer te lezen. Ik zou het zo graag met mijn eigen ogen willen bekijken,… ooit! 😉

goyvon

Die vulkaan, dat is wel bijzonder zeg!
Wel vreemd dat alles zo vroeg dicht gaat. Wat nou als je nou 6 uur nog ergens wilt eten?

Michelle | Travel lifestyle.nl

Heerlijk om weer even terug te gaan met jouw verhalen 😀 Mount Eden was mijn favo plekje in Auckland. Je hebt er zo veel lekkere ontijt / lunch / taart tentjes.

Marleen

Bijzondere stad dus wel!

13
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x