Nieuw-Zeeland

City Guide Christchurch

10 januari 2015
Christchurch, New Zealand

In februari 2014 maakten we een roadtrip door Nieuw-Zeeland. We verkenden de mooiste plekjes op beide eilanden, de natuur bleef ons verrassen. Onze reis begon in Auckland op het Noordereiland en eindigde in Christchurch op het Zuidereiland. Ik keek uit naar een paar dagen in Christchurch, maar ik schrok me rot toen we het centrum in liepen…

Christchurch, New ZealandChristchurch, New Zealand
Christchurch, New Zealand

Drie aardbevingen in korte tijd

Natuurlijk wist ik dat er een aantal jaar geleden zware aardbevingen in Christchurch waren geweest. De eerste beving was direct de zwaarste. In de nacht van 3 op 4 september 2010 was er er in en om Christchurch een aardbeving met een kracht tussen 7.1 en 7.4 op de schaal van Richter. Er was flink wat schade bij veel (historische) gebouwen.

Op dinsdagmiddag 22 februari 2011 was er opnieuw een aardbeving, dit keer met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Hoewel de kracht minder was, vielen er dit keer 165 doden en was de schade veel groter dan in september 2010. Zeker 800 historische gebouwen zijn verwoest. De kathedraal van Christchurch is bij de beving deels ingestort.

Op vrijdag 23 december 2011 werd Nieuw-Zeeland weer opgeschrikt door een aardbeving, met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Er was niet veel schade, maar delen van Christchurch kwamen gedeeltelijk onder water te staan.

Christchurch, New Zealand

The Red Center

Al die bevingen hebben zo hun sporen achtergelaten in Christchurch. Drie jaar later is de stad nog steeds een enorme puinhoop. Er is zelfs een gedeelte van de stad compleet afgesloten, The Red Center heet het. In dat gebied is het gevaar op ongelukken vanwege instortingsgevaar nog steeds te groot. Het gebied waar je wel doorheen kunt lopen is bizar uitgestorven. Winkels zijn plots verlaten want vlaggen, camera’s en uithangborden zijn er nog gewoon. Sommige winkels zijn zelfs nog compleet ingericht, maar vreselijk verlaten.

Quake City

Wij brachten een bezoekje aan het museum Quake City waar we alles leerden over de heftige aardbevingen. We wisten niet dat het maanden heeft geduurd voor de riolering hersteld was en de omvang van de schade bleef ons verbazen. We werden stil van alle persoonlijke verhalen. In Nederland hadden we in de media wel gehoord over dit drama in Christchurch, maar de berichtgeving is 18.000 kilometer verderop toch wat beperkt. Een bezoekje aan Quake City is dan ook echt een aanrader.

Christchurch, New Zealand

Christchurch, New Zealand
Christchurch, New Zealand

Nieuwe initiatieven in Christchurch

Wat is er dan wel te doen in Christchurch, vroegen wij ons af. Wij wilden namelijk naar een bepaalde winkel, maar het adres bleek ter plekke niet meer bereikbaar. Raar, want op websites staan deze adressen dus nog wel. Maar er zijn ook mooie initiatieven om Christchurch aantrekkelijker te maken. In het centrum vind je Re:START, een winkelstraat bestaande uit containers. En iets buiten het centrum aten we een heerlijke hamburger in een oude bus bij The Smash Palace op een gezellig pleintje.

Terug naar gezellig, sfeervol Christchurch

Christchurch is een grote stad waar veel voorsteden tegenaan geplakt liggen. De meeste bedrijven zijn na de aardbevingen hier gaan zitten, dus als je wilt winkelen kan je daar in de malls terecht. En natuurlijk is er de prachtige Banks Peninsula. Toch wordt er ook hard gewerkt om ook het centrum van Christchurch weer aantrekkelijk te maken. Maar omdat er zóveel verwoest is duurt het nog wel even voor de prachtige plannen voor de wederopbouw uitgevoerd zijn. Zou ik over een jaar of 15 terug gaan naar Christchurch, dan kom ik ongetwijfeld in een compleet andere stad. Een gezellige, sfeervolle stad. Ik ben er nu al benieuwd naar!

Meer Nieuw-Zeeland:

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Christchurch, New Zealand

Christchurch, New ZealandChristchurch New Zealand

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

13 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
TravelLin

Jeetje wat indrukwekkend. Mooi verteld.

Jozefien Blogt

Goed geschreven en duidelijke foto’s! Mooi dat er dan dat soort ‘malls’ ontstaan en zo’n restaurantbus.

Dancing Fashionista

Ik heb je blog laatst ontdekt en meteen een blog over mn favoriete land. Laatste keer dat ik in Christchurch was vlak na de zware aardbeving, zonde, al die mooie gebouwen die waren verwoest. De stad zelf was nog wel erg levendig. Hoop dat dat weer terugkomt, want het was een erg fijne stad!

karlijntravels

Ongelofelijk dat de stad er nog steeds zo bij ligt, wat erg! Ik was er in januari 2010 voor het laatst en toen was Christchurch nog een sfeervolle, levendige stad. Ik hoop dat ze erin slagen om alles weer op te bouwen!

Stephanie van Drunen

Super interessant om te lezen. En wat heftig is het toch! Echt een groot verschil tussen die twee foto’s..

Ineke

Indrukwekkend om te zien hoe Christchurch er nu uit ziet. Ik heb de stad gekent in zijn oude vorm en helaas ook in verwoeste vorm, aangezien ik die bewuste dinsdag in februari 2011 ook in Christchurch was. Hopelijk word het ooit weer de leuke bruisende stad die het was.

Wanda

Ter plekke zie je pas hoe groot de impact is van zo’n grote natuurramp. Op tv zie je dan wel iets maar als je er zelf bent, dan komt het vele malen indrukwekkender over dan dat je tijdens het journaal iets voorbij ziet flitsen…

Sandra

Jeetje… Dat is heftig… Ik weet nog wel dat het in het nieuws kwam ja, maar dat het eigenlijk zo’n impact heeft gehad… Dat wist ik eigenlijk niet echt. Moet heel indrukwekkend geweest zijn om in zo’n beschadigde stad rond te lopen.

Linda

Zo bizar om daar rond te lopen lijkt mij, wist helemaal niet dat het zó heftig is geweest met die aardbevingen. Wel mooi dat er allemaal nieuwe initiatieven zijn om de stad weer aantrekkelijker te maken.

Jaa, was bizar he? Maar Restart was dan wel weer een prachtplek. Tof om te zien hoe mensen zo invulling kunnen geven aan een negatieve gebeurtenis.

13
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x