Ik keek uit naar een paar dagen in Christchurch Nieuw-Zeeland, maar ik schrok me rot toen we het centrum in liepen… Na een serie aardbevingen heeft de stad duidelijk tijd nodig om op te knappen.

Christchurch, New Zealand
Christchurch, New Zealand
Christchurch, New Zealand

Christchurch Nieuw-Zeeland

Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland en met ruim 380.000 inwoners de op één na grootste stad van Nieuw-Zeeland. De stad is vernoemd naar het Christ Church-college van de Universiteit van Oxford en ligt halverwege de oostkust.

Drie aardbevingen in korte tijd

Natuurlijk wist ik dat er zware aardbevingen in Christchurch waren geweest. De eerste beving was direct de zwaarste. In de nacht van 3 op 4 september 2010 was er er in en om Christchurch een aardbeving met een kracht tussen 7.1 en 7.4 op de schaal van Richter. Er was flink wat schade bij veel (historische) gebouwen.

Op dinsdagmiddag 22 februari 2011 was er opnieuw een aardbeving, dit keer met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Hoewel de kracht minder was, vielen er dit keer 165 doden en was de schade veel groter dan in september 2010. Zeker 800 historische gebouwen zijn verwoest. De kathedraal van Christchurch is bij de beving deels ingestort.

Op vrijdag 23 december 2011 werd Nieuw-Zeeland weer opgeschrikt door een aardbeving, met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Er was niet veel schade, maar delen van Christchurch kwamen gedeeltelijk onder water te staan.

Christchurch, New Zealand

The Red Center

Al die bevingen hebben zo hun sporen achtergelaten in Christchurch. In 2014 was de stad nog steeds een enorme puinhoop. Er was zelfs een gedeelte van de stad compleet afgesloten, The Red Center heet het. In dat gebied is het gevaar op ongelukken vanwege instortingsgevaar nog steeds te groot. Het gebied waar je wel doorheen kunt lopen is bizar uitgestorven. Winkels zijn plots verlaten en vlaggen, camera’s en uithangborden zijn er nog gewoon. Sommige winkels zijn zelfs nog compleet ingericht, maar vreselijk verlaten.

Quake City in Christchurch Nieuw-Zeeland

Wij brachten een bezoekje aan het museum Quake City waar we alles leerden over de heftige aardbevingen. We wisten niet dat het maanden heeft geduurd voor de riolering hersteld was en de omvang van de schade bleef ons verbazen. We werden stil van alle persoonlijke verhalen. In Nederland hadden we in de media wel gehoord over dit drama in Christchurch, maar de berichtgeving is 18.000 kilometer verderop toch wat beperkt. Een bezoekje aan Quake City is dan ook echt een aanrader.

Christchurch, New Zealand
Christchurch, New Zealand
Christchurch, New Zealand

Nieuwe initiatieven in Christchurch

Wat is er dan wel te doen in Christchurch, vroegen wij ons af. Wij wilden namelijk naar een winkel, maar het adres bleek ter plekke niet meer bereikbaar. Raar, want op websites staan deze adressen dus nog wel. Maar er zijn ook mooie initiatieven om Christchurch aantrekkelijker te maken. In het centrum vind je Re:START, een winkelstraat bestaande uit containers. Buiten het centrum aten we een heerlijke hamburger in een oude bus bij The Smash Palace op een gezellig pleintje.

Christchurch, New Zealand
Christchurch, New Zealand

Terug naar gezellig, sfeervol Christchurch

Christchurch is een grote stad waar veel voorsteden tegenaan geplakt liggen. De meeste bedrijven zijn na de aardbevingen hier gaan zitten, dus als je wilt winkelen kan je daar in de malls terecht. En natuurlijk is er de prachtige Banks Peninsula. Toch wordt er ook hard gewerkt om ook het centrum van Christchurch weer aantrekkelijk te maken. Maar omdat er zóveel verwoest is duurt het nog wel even voor de prachtige plannen voor de wederopbouw uitgevoerd zijn. Zou ik over een jaar of 15 terug gaan naar Christchurch, dan kom ik ongetwijfeld in een compleet andere stad. Een gezellige, sfeervolle stad. Ik ben er nu al benieuwd naar!

Boek je activiteit!


Marcella, Mouraki Boulders, New Zealand

Roadtrip Nieuw-Zeeland in 5 weken

Met een huurauto verkenden we in 5 weken beide eilanden van Nieuw-Zeeland. Vanaf Auckland reisden we eerst naar het uiterste noorden. Vervolgens ontdekken we een tof schiereiland, geisers en kleurrijke pools en rijden door naar de hoofdstad van het land. We lieten het Noordereiland achter ons en staken met een boot de Cook Strait over naar het Zuidereiland. Hier genoten we van een tropisch nationaal park, maar ook van een gletsjer en een gebied vol watervallen in het uiterste zuiden. Onze reis eindigt in het gehavende Christchurch. Handig voor je reis: Lonely Planet New Zealand, National Geographic Reisgids Nieuw-Zeeland, Best Road Trips New Zealand en New Zealand’s Best Trips.

Meer over Nieuw-Zeeland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Christchurch New Zealand

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

13 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
TravelLin

Jeetje wat indrukwekkend. Mooi verteld.

Jozefien Blogt

Goed geschreven en duidelijke foto’s! Mooi dat er dan dat soort ‘malls’ ontstaan en zo’n restaurantbus.

Dancing Fashionista

Ik heb je blog laatst ontdekt en meteen een blog over mn favoriete land. Laatste keer dat ik in Christchurch was vlak na de zware aardbeving, zonde, al die mooie gebouwen die waren verwoest. De stad zelf was nog wel erg levendig. Hoop dat dat weer terugkomt, want het was een erg fijne stad!

karlijntravels

Ongelofelijk dat de stad er nog steeds zo bij ligt, wat erg! Ik was er in januari 2010 voor het laatst en toen was Christchurch nog een sfeervolle, levendige stad. Ik hoop dat ze erin slagen om alles weer op te bouwen!

Stephanie van Drunen

Super interessant om te lezen. En wat heftig is het toch! Echt een groot verschil tussen die twee foto’s..

Ineke

Indrukwekkend om te zien hoe Christchurch er nu uit ziet. Ik heb de stad gekent in zijn oude vorm en helaas ook in verwoeste vorm, aangezien ik die bewuste dinsdag in februari 2011 ook in Christchurch was. Hopelijk word het ooit weer de leuke bruisende stad die het was.

Wanda

Ter plekke zie je pas hoe groot de impact is van zo’n grote natuurramp. Op tv zie je dan wel iets maar als je er zelf bent, dan komt het vele malen indrukwekkender over dan dat je tijdens het journaal iets voorbij ziet flitsen…

Sandra

Jeetje… Dat is heftig… Ik weet nog wel dat het in het nieuws kwam ja, maar dat het eigenlijk zo’n impact heeft gehad… Dat wist ik eigenlijk niet echt. Moet heel indrukwekkend geweest zijn om in zo’n beschadigde stad rond te lopen.

Linda

Zo bizar om daar rond te lopen lijkt mij, wist helemaal niet dat het zó heftig is geweest met die aardbevingen. Wel mooi dat er allemaal nieuwe initiatieven zijn om de stad weer aantrekkelijker te maken.

Michelle | Travel lifestyle.nl

Jaa, was bizar he? Maar Restart was dan wel weer een prachtplek. Tof om te zien hoe mensen zo invulling kunnen geven aan een negatieve gebeurtenis.

13
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x