Nieuw-Zeeland Wildlife

Pinguïns bij Otago peninsula

13 december 2014
Otago Peninsula, New Zealand

In februari 2014 reisden wij een maand door het geweldige Nieuw-Zeeland. Na de prachtige Cape Reinga, de honderden Jan van Genten en de leuke stad Wellington vaarden we met de boot naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Daar genoten we van tropisch Abel Tasman, prachtig Milford Sound en The Catlins. We hadden echter nog geen pinguïn gezien, dus daar gingen we naar op zoek bij de Otago Peninsula bij Dunedin!

De geeloogpinguïn is lastig te spotten

In Nieuw-Zeeland gingen wij op zoek naar de Blauwe pinguïn (Little Blue Penguin) en de geeloogpinguïn (Yellow Eyed Penguin). De geeloogpinguïn is een middelgrote pinguïn met een kenmerkende gele streep bij zijn ogen. De pinguïn is bedreigt, in 2004 werd het aantal pinguïns geschat op ongeveer 6.000. Wij waren verkeerd voorgelicht bij het hotel want we gingen te laat op pad om de geeloogpinguïns te spotten. Deze pinguïns zijn heel schuw en dus zie je ze ’t beste zo’n drie uur voor zonsondergang. Ook op de volgende dag hadden we geen geluk en zaten we urenlang in een hut bij Sandfly beach te wachten terwijl er geen pinguïn de zee uit kwam. Bij Oamaru heb je veel plaatsen om de geeloogpinguïns te spotten, maar daar hebben we het nieuw opnieuw geprobeerd.

Blue penguin

50 blauwe pinguïns!

Toen we geen pinguïn konden vinden belanden we bij het Royal Albatros Centre waar we hoorden dat we nog een tour konden boeken om de Blauwe pinguïns te spotten. Dat leek ons wel wat want zo kregen we de garantie om in elk geval pinguïns te zien. Dit is de kleinste soort pinguïn en is maximaal 40 centimeter groot. Voor €25 (met z’n tweeën) kregen we eerst uitleg over de tour en even later gingen we met de hele groep naar een plateau aan de kust. Het was intussen al flink schemerig, maar toch duurde het nog even voor de eerste pinguïns werden gespot. Maar het was het wachten waard want het was zó onwijs magisch om 10 prachtige pinguïns uit het water te zien lopen/waggelen. Vlak daarna kwamen er 30 tegelijk het water uit. Sommige liepen direct de duinen in, andere bleven een tijdje op het strand of ze stonden vlakbij het plateau.

Stilte voor de pinguïns

Wij moesten intussen zo stil mogelijk zijn en bij het plateau er was speciaal licht gebruikt waardoor de pinguïns niet verstoord werden in hun natuurlijke habitat, maar wij wel iets konden zien (al is foto’s maken lastig). De beestjes kwamen tenslotte net terug van een dag hard werken op zee (visjes vangen). De teller eindigde op zo’n 50 pinguïns die we stuk voor stuk hebben bewonderd. Wat een geweldige beestjes! Wij maakten deze tour eind februari, veel pinguïns waren al onderweg naar de zuidpool. Als je er vroeger bent (december/januari) dan kan je er met gemak een paar honderd (met kleintjes!) zien.

Vrolijk kwetterende pinguïns

Het was zo magisch om die prachtige dieren te zien, dat we als laatste van het plateau terug naar boven liepen. We waren er beide stil van, wat een bijzondere ervaring! Het was helemaal donker toen we het plateau verlieten, en de pinguïns kwetterden (luid!) vrolijk om ons heen toen we terug liepen. Het leek wel alsof ze elkaar bijpraten over hoe hun dag was. Ik vond pinguïs altijd al leuke en mooie dieren, maar nu we ze in het echt gezien hebben vind ik ze extra bijzonder. Zo’n tour is echt onwijs leuk, ik kan het je echt aanbevelen tijdens je roadtrip door Nieuw-Zeeland!

Meer Nieuw-Zeeland:

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Otago Peninsula, New Zealand

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

18 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
TravelLin

Wat een leuke ervaring en goeie tip. Grappig zijn ze he?

Ruurdje

Oooh wat leuk! 😀

Saskia

Wat een mooie ervaring!

Kimber

Hahaha die eerste foto is geweldig! Moet meteen aan de pinguins van de Madagascar film denken 😀

Natasja

Jaaaaa <3 pinguïns! Ik zag ze in Australië, zo bijzonder. Nieuw-Zeeland staat enorm hoog op mijn bucketlist, onder meer vanwege de natuur en dieren.

Linda

Waaaaaauw! Zo tof om te lezen. Ik wil ook naar Nieuw-Zeeland nu 😀

iliveformydreams.com

Wat super gaaf zeg!

Sandra

Bijzonder gaaf Marcella! Pinguïns zijn zó leuk! Die zou ik ook nog weleens in het echt willen zien! Ik vind je posts over Nieuw-Zeeland fijn om te lezen, het is allemaal zo nieuw voor me!

Elisa

Wat een geweldige ervaring! Dit wil ik ook, helemaal leuk!

Martin

Wat een leuke beesten zijn het toch he! Ik heb ze gezien in Boulders beach Zuid-Afrika….hele grappige beesten. Wat jammer dat je de geeloogpinguin niet hebt gezien, maar wel 50 blauwe…wow wat gaaf!!

Jenny - IkReis

Ik vind pinguïns zo ontzettend leuk! Zowel de manier waarom ze uitzien als hoe ze waggelen.

De geeloog pinguïn kende ik nog niet.

18
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x