Rondreizen in Midden-Amerika in onze herfst of winter is heerlijk! Wij hadden een ontzettend fijne roadtrip in Cuba en Mexico. Benieuwd naar mijn vergelijking van beide landen en wat mijn favoriet is? Lees Cuba vs Mexico!

Havana, Cuba

Facts Cuba

Cuba, formeel de Republiek Cuba, is een Spaanstalig land in het Caribisch Gebied. Het bestaat uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4.000 kleinere eilanden. Het land is opgedeeld in vijftien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud. Cuba heeft een Communistische volksrepubliek, het staatshoofd is Miguel Díaz-Canel. De hoofdstad is Havana. Cuba heeft een oppervlakte van 109.884 km² en de bevolkingsdichtheid is 101,4/km², in Nederland is dit 408/km².

Chichen Itza MexicoFacts Mexico

Mexico heet officieel de Verenigde Mexicaanse Staten. Het land grenst aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala, de Grote Oceaan en de Golf van Mexico. Mexico is een federale republiek bestaande uit 31 staten en hoofdstad Mexico-Stad. Staatshoofd is President Andrés Manuel López Obrador. Het land heeft 124.574.795 (2017) inwoners. De meest gesproken taal is het Spaans, waarmee Mexico het meest bevolkte Spaanssprekende land ter wereld is. De oppervlakte van Mexico is 1.964.375 km² en staat daarmee op nummer 6 van de grootste landen ter wereld. De bevolkingsdichtheid is 63,4/km², in Nederland is dit 408/km².

Jan en Marcella, Topes de Collantes, CubaJan Marcella Akumal MexicoMy travel facts Cuba vs Mexico

Ik maakte in beide landen een roadtrip met onze huurauto. Onze roadtrip Cuba was in februari/maart 2016 en duurde twee weken. We vlogen naar Havana waar we een cultuurschok hadden en even moesten acclimatiseren. We sliepen 2 nachtjes in Havana en verkenden de stad. Vervolgens reisden we via de valei van Viñales naar het westelijke puntje van het eiland: Maria la Gorda. Hier zij we gaan snorkelen. Vervolgens reisden we naar de leuke stad Cienfuegos en verkenden daarna Trinidad en gingen hiken in natuurgebied Topes de Collantes. Op de terugweg sliepen we nog 1 nachtje in Havana.

Ook interessant: route roadtrip Cuba & video roadtrip Cuba

In Mexico maakten we een roadtrip van 3 weken op het schiereiland Yucatan in oktober/november 2018. We startten met een paar heerlijk relaxte dagen op Isla Holbox. Vervolgens namen we een kijkje bij maar liefst 10 Maya tempels, met wereldwonder Chichén Itzá en Calakmul als hoogtepunten. Een ander hoogtepunt is dat we bij de viering waren van Día de los Muertos, de dag van de doden. Wat een gave ervaring! Ook zagen we een knalroze meer, grote steden, een prachtige lagune en een mooie kustlijn met prachtige stranden.

Ook interessant: route roadtrip Mexico & video roadtrip Mexico

Cancun MexicoVliegopties Cuba vs Mexico

Als je naar Cuba wilt vliegen, dan kan je een internationale vlucht maken naar Havana, Varadero of Santiago de Cuba. De meeste vluchten uit Europa gaan naar Havana en daar vind je dus ook de beste prijzen voor. Wel kan je natuurlijk een binnenlandse vlucht maken naar Havana zodat je niet helemaal terug hoeft te rijden als je aan de andere kant van het land bent beland. Er zijn 9 binnenlandse luchthavens op Cuba. Op José Martí International Airport in Havana wordt álle bagage met de hand gescand (2016) en dus kan het lang duren voor je jouw tas ziet verschijnen…

Mexico heeft maar liefst 32 luchthavens, waarvan 6 internationale. Je kunt vanuit Europa het beste vliegen op Mexico-stad of Cancun, vaak kan je een scherpe aanbieding scoren. Een binnenlandse vlucht maak je met AeroMexio of Mexicana. Ideaal omdat je dan niet persé een rondje hoeft te rijden. Wij reden wel een rondje en vlogen retour op Cancun Aeropuerto International (foto). Dit is een moderne luchthaven waar je tas wél snel gescand wordt.

Cuba vs Mexico – Qua mogelijkheden voor je reis wint Mexico met maar liefst 32 luchthavens!

Autorijden op CubaRoad Yucatan MexicoRoutes Cuba vs Mexico

Cuba is een stuk kleiner dan Mexico waardoor er natuurlijk ook wat minder opties zijn voor je route. De infrastructuur is er minder goed, want ook op hoofdwegen zitten er onwijs veel gaten in het wegdek. Je moet er simpelweg omheen rijden. Ook moesten we vanuit Maria la Gorda eerst terug naar Havana voordat we naar Cienfuegos konden rijden. Niet echt ideaal… In de meest gangbare routes op Cuba zit Havana, Viñales, Trinidad en (all-inclusive oord) Varadero. Wil je een goede eerste indruk van Cuba, dan is dit een prima route. Soms zie ik ook Santiago de Cuba in een route, dat is het uiterste oosten, een flink eind van Havana vandaan. In deze route vind je veel meer variatie en ongerepte stukjes Cuba.

Omdat Mexico zoveel groter is heb je er meer mogelijkheden voor een roadtrip, dus ik zal me beperkt houden tot mijn ervaring op het schiereiland Yucatan. Wij reden vanaf de luchthaven in Cancun een mooi rondje: Isla Holbox, Valladolid, Merida, Campeche, Calakmul, Bacalar en Playa del Carmen. Dit is een beetje het geijkte rondje, soms met een ander eiland en soms wordt ook Palenque nog toegevoegd. Ook is een roadtrip vanuit Mexico stad naar Cancun mogelijk. In Mexico word je ook een beetje beperkt door de infrastructuur. De wegen zijn van betere kwaliteit, maar soms moet je wel een eindje om rijden want dan is er geen andere optie.

Cuba vs Mexico – De infrastructuur in Mexico is beter op orde waardoor je meer mogelijkheden voor je route hebt. Ook zijn de wegen op Cuba wel heel saai en hadden geen enkele variatie. Dat is in Mexico wat fijner!

Havana, CubaFaciliteiten Cuba vs Mexico

Onderdeel van onze cultuurschok op Cuba was het feit dat er zo weinig te koop is. Winkels zoals wij ze kennen zijn er niet, en in de kleine winkeltjes is vaak alleen drank, water en Maggimix (!) te koop. Even wat fruit of een broodje kopen zit er dus niet in. Restaurants vind je vrij veel, maar dit is als je weinig Spaans spreekt soms best een uitdaging. Ook de hygiëne vond ik nogal matig. Veel is kapot, overal ontbreekt de wc bril, maar er is ook niets schoon. Dat is vast de reden dat we er ziek geworden zijn…

In Mexico vind je op een aantal plekken een heel grote supermarkt met een flink assortiment, maar vaak moet je het doen met de kleine winkeltjes. In deze winkeltjes kan je altijd wel allerlei soorten drinken, koekjes en chips kopen. Niet de meest gezonde basis, maar je kunt er in ieder geval wat kopen als je wat te eten en drinken zoekt. Qua restaurants heb je volop de keus. Er zijn zelfs wat restaurants van (lokale) ketens, en met Engels kan je je een stuk beter redden dan in Cuba. Ook de hygiëne is er bijna overal goed, vaak is het schoon en ruikt het fris naar schoonmaakmiddel.

Cuba vs Mexico – Natuurlijk vonden we ook in Mexico wat dubieuze plekken en moesten we zoeken naar een broodje als lunch, maar we konden ons er een stuk beter redden dan in Cuba. Dus ook hier wint Mexico!

Cienfuegos, Cuba
Valladolid Mexico

Steden Cuba vs Mexico

Qua steden zijn Cuba en Mexico niet heel verschillend. Wij zijn op Cuba geweest in de steden Havana, Cienfuegos (bovenste foto) en Trinidad. In Mexico waren we in Valadolid (onderste foto), Merida, Campeche, Tulum en Playa del Carmen. In beide landen zijn de steden kleurrijk, maar een beetje rommelig. Het pleisterwerk laat los en de bekabeling ziet er slordig uit. Hoort erbij in Midden-Amerika. De steden op Cuba waren qua oppervlakte volgens mij net wat kleiner dan de steden in Mexico. Trinidad stelde niet veel voor qua grootte, terwijl Valladolid erg groot is. Op Cuba waren er net wat meer mensen op straat dan in Mexico. Niet om iets te verkopen, maar gewoon vanwege hun dagelijks leven. Dat geeft de stad sfeer.

Cuba vs Mexico – Havana heeft het meeste indruk op mij gemaakt. De eerste dagen moesten we echt flink wennen, maar toen we na onze roadtrip terug kwamen in de stad, voelden we ons er meteen op ons gemak. Ook is er zeer veel historie te vinden. Dus vanwege Havana kies ik in dit geval voor Cuba als winnaar.

Cubaans geldBudget Cuba vs Mexico

Voor Cuba hebben we bij een reisorganisatie een pakketreis geboekt met vliegtickets, autohuur en hotels. Daar waren we een flinke klap geld voor kwijt. Ter plekke hebben we niet zoveel uitgegeven, we kwamen met een stapel euro’s thuis. Omdat je op Cuba weinig mogelijkheden hebt om geld te pinnen, neem je het liefst euro’s mee die je ter plekke kunt omwisselen. Ook dan sta je nog wel eens in de rij, maar dat is beter dan tijdenlang zoeken naar een pinautomaat die wél werkt.

Voor Mexico boekten we zelf onze vliegtickets en huurauto. We boekten thuis de eerste drie nachten bij Hotel El Pueblito op Isla Holbox en alle andere accommodaties hebben we ter plekke gezocht en geboekt. Soms sliepen we ergens voor een paar tientjes en stelde het weinig voor, maar we hebben voor weinig geld ook heel gave accommodaties gehad. Het prachtige Xio Akumal is hier een goed voorbeeld van! In Mexico kan je trouwens wel makkelijk geld pinnen. Het is wel aan te raden om rond te reizen met een pak geld want je kunt lang niet overal met je pas betalen.

Cuba vs Mexico – In verhouding was onze roadtrip Mexico goedkoper. Ook kregen we veel meer waar voor ons geld. We hebben gave accomodaties gehad voor een kleine prijs. En nog belangrijker: de kamers waren meestal netjes, schoon én heel. Mexico wint dus!

Topes de Collantes Cuba

Calakmul MexicoNatuur & bezienswaardigheden

Op Cuba zijn we gaan hiken bij Topes de Collantes en snorkelen bij Maria la Gorda. Bij de valei van Vinales wilden we een heleboel doen, maar dit is niet gelukt omdat Jan ziek werd. In Mexico hebben we geen natuurgebied bezocht, maar hebben we wel maar liefst 10 Mayatempels bewonderd. We raakten er echt aan verslaafd om in de historie te duiken. Vooral Calakmul en Cóba zijn favoriete complexen omdat deze in de jungle liggen. Hier rondlopen terwijl de apen boven je hoofd door de bomen slingeren is werkelijk magisch. Ook zijn we gaan snorkelen bij Akumal en zagen veel kleurige vissen.

Cuba vs Mexico – In Mexico vind je wat meer variatie qua bezienswaardigheden dan op Cuba. Sowieso kan je je alleen al prima vermaken met alle tempels en cenotes! Mexico wint dus!

Monkey MexicoWildlife

In Cuba zagen we ossen die karren trokken, dat was echt een ’throwback time’ voor ons. Ook zagen we paarden, honden en katten en volgens mij een papegaai. Onder water bij Maria la Gorda zagen we kleurrijke visjes.

In Mexico zagen we ook veel honden en katten, maar daarnaast ook: kolibries, kleurrijke (grote!) vlinders, tientallen salamanders en leguanen, een felgroene slang, een stuk of 15 brulapen en slingerapen, pelikanen, flamingo’s, een wasbeer, quaki’s, roggen en tientallen soorten kleurrijke vissen. Al deze dieren zagen we gewoon in het wild, zonder al moeite voor te doen om ze te spotten. Dus ja, Mexico wint vanwege alle wildlife die we er zagen!

Marcella Las Coloradas MexicoAnd the winner van Cuba vs Mexico is…

Tsja, als het nog niet duidelijk is: Mexico wint! Het land heeft meer variatie in alle opzichten en dat maakte het voor ons erg fijn om er rond te reizen. Cuba was voor ons vaak te beperkt. Maar ja, alle ervaringen zijn anders en ik ken ook veel mensen die dól zijn op Cuba. Laat je dus zeker niet door mij tegenhouden en boek gewoon een authentieke reis door dit bijzondere land. Maar als je twijfelt tussen beide landen, dan heeft Mexico mijn absolute voorkeur!

Meer weten over Cuba en Mexico?

Isla Holbox Mexico boatNog meer in de vergelijking

Ik zette nog meer bestemmingen in de vergelijking. Benieuwd geworden? Lees dan mijn artikelen!

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dominique | dominiquetravels.com

Ik hoop niet dat er veel mensen twijfelen tussen Mexico & Cuba, want Cuba zal niet veel van dit soort gevechten winnen. Het is echter een prachtig land om te bezoeken, en het heeft nog steeds een bijzonder plekje in mijn hart. Als ik foto’s zie van de huizen en de auto’s wil ik meteen weer een vlucht boeken. Ik zou er zo weer heen gaan!

Daphne

Grappig, voordat ik aan dit artikel begon dacht ik al dat Mexico voor jou de winnaar zou zijn. Ik weet nog dat je vertelde over je Cuba ervaringen en dat je toen zei dat het een beetje was tegen gevallen. En over Mexico zag ik alleen maar lovende dingen voorbij komen 🙂 Ik heb beide bestemmingen nog niet bezocht, dus heb geen idee welke van de twee zou winnen, maar op basis van jouw omschrijving zal dat ook Mexico zijn denk ik 😉

Janet

Ik hoop beide landen nog eens te mogen bezoeken. Mijn voorkeur zou ook uitgaan naar Mexico. Precies om wat je zegt, meer afwisseling en variatie.

Amy

Ik heb zelf beide landen nog nooit bezocht, maar mensen om me heen wel. De reacties zijn verschillend, inderdaad omdat iedereen andere voorkeuren heeft. Ik denk wel – afgaande op wat ik tot nu toe heb gehoord – dat je echt met andere verwachtingen naar Cuba moet gaan en dat het dan toch wel een hele charmante bestemming is. Het is gewoon een heel ander land volgens mij.

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x