Op de Puuc Route combineer je meerdere prachtige Mayatempels op je route. Het is er bijzonder mooi én je hoeft het gebied niet te delen met honderden toeristen. Een dikke aanrader!

Uxmal MexicoKabah MexicoRuta Puuc MexicoDe Puuc Route (Ruta Puuc)

Na het bijzondere feest van de doden in Merida was het weer tijd voor een stukje historie, dus we besloten de Puuc Route te rijden. 80 kilometer ten zuiden van Merida was tussen de 7e en 9e eeuw een groot Mayarijk. Uxmal, Kabáh, Sayil, Xlapak, Labná, Oxkintok en Chacmultun vormden een politieke en religieuze eenheid met een gemeenschappelijke bouwstijl: de Puuc-stijl. Ook verwijst Puuc naar het heuvelachtige gebied in deze regio (verder is het schiereiland Yucatan vlak). De grond is er vruchtbaar en dus is het een welvarend landbouwgebied. Het grote probleem is dat er geen water in de omgeving is. Om die reden zie je overal op de Mayatempels een god afgebeeld met een slurf, dit is Chaac: de regengod.

Onze route met 4 Mayatempels

Wij reden via de highway 261 de Puuc Route van Merida naar Campeche. Van Merida naar Uxmal is het een dik uur rijden, vanaf Sayil doen we er 2 uur over om in Campeche te komen. De route staat prima aangegeven onderweg. Wij bezochten 4 Mayatempels: Uxmal, Kabáh, Labná en Sayil. Onderweg kan je niets te eten of drinken kunt kopen. Wij zijn voor de lunch naar het stadje Oxkutzcab gereden, maar dit is best een omweg. Neem je lunch dus mee.

Uxmal Mexico Uxmal Mexico Uxmal Mexico Uxmal Mexico Uxmal Mexico Uxmal Mexico

Uxmal

Samen met Chichen Itzá is Uxmal de belangrijkste archeologische vindplaats op het schiereiland Yucatan. Je vindt bij Uxmal alleen een stuk minder toeristen (heerlijk!). Uxmal was een belangrijke landbouw- en handelsstad met meer dan 25.000 inwoners. In deze Mayastad wordt je blik meteen getrokken naar de 39 meter hoge piramide Casa del Advino (waar je niet op mag klimmen). Het centrale punt torent letterlijk overal bovenuit. De stad is mooi opgezet, je krijgt een goed beeld hoe het leven vroeger geweest moet zijn. De naam Uxmal staat vermoedelijk voor ‘drie keer’ omdat de stad zo vaak herbouwd werd. Ook is ‘de plaats met de overvloedige oogsten’ een populaire bijnaam.

Toegangsprijs: 468 pesos – 21,40 euro (november 2018)

Kabah Mexico Kabah Mexico Kabah Mexico Kabah MexicoKabah

Deze stad strekt zich uit over 4km2 en heeft ooit 100.000 inwoners gehad. Het meest kenmerkend bij Kabah is het indrukwekkende Gran Palacio en Codz Poop: het paleis van de maskers. Je vindt hier een prachtig versierde gevel met 270 maskers van de regengod Chaac. Ook staan er in het complex imposante beelden van Tolteekse strijders. Alles is vol details en verrassend goed bewaard gebleven.

Toegangsprijs: 110 pesos – 5 euro (november 2018)

Sayil Mexico Sayil Mexico Sayil MexicoSayil

Deze Mayastad is nog steeds grotendeels overwoekerd door het dichte woud. Het Gran Palacio kon wel 350 personen huisvesten. Nu is slechts een deel vrijgemaakt en gerestaureerd. Je ziet elegante zuilen, prachtige maskers van Chaac en gebeeldhouwde slangen. Via de mirador op een verhoging loop je naar Palacio Sur.

Toegangsprijs: 110 pesos – 5 euro (november 2018)

Labna Mexico Labna Mexico Labna Mexico Labna Mexico Labna MexicoLabna

In deze Mayastad kon ik me goed inbeelden hoe de Maya’s vroeger leefden. Bij Labna zijn de afzonderlijke complexen met elkaar verbonden via paden waardoor het gevoel van een stad duidelijk wordt. Wij liepen er rond samen met een ander stel, dus we konden in alle rust het gebied in ons opnemen. In dit gebied van 2 km2 hebben ooit 2.500 mensen gewoond. De ruïnes liggen verdeeld over een grote open vlakte met eeuwenoude bomen. Je vindt er een paleis en de sacbé (heilige weg) brengt je bij de piramide en heilige boog.

Toegangsprijs: 110 pesos – 5 euro (november 2018)

Uxmal MexicoEn er is nog meer!

Wij hebben de mayatempel Xlapak niet bezocht. Onze Trotter Yucatan Cancun gaf het niet aan, maar formeel horen er ook een aantal haciendas en cenotes bij de Puuc Route. Dit zijn Hacienda Yaxcopoil, Hacienda Ochil, Hacienda Temozon Zur, cenote Xbatun en cenote Kankirixche. En je kunt ook de Loltun Caves bezoeken. Genoeg te doen in dit mooie gebied dus!

Meer Mexico:

Ben jij benieuwd naar de Puuc Route?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Uxmal Mexico Uxmal Mexico

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Amy

Wat ziet dit er gaaf uit joh. Vooral het niet hoeven delen met massa’s andere toeristen maakt het extra bijzonder. Mooie reis naar de historie hebben jullie gemaakt!

Dominique | dominiquetravels.com

Wat een super mooie tempels! Oh wat lijkt Mexico me toch een gaaf land om te bezoeken!

Katja

Wauw, dit lijkt me super gaaf om te doen.
Het is al even geleden dat je er geweest bent, maar heb je nog een idee hoelang je ongeveer bezig bent geweest met alle stops?

5
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x