Na drie reizen in het één na grootste land ter wereld heb ik een aardig beeld gekregen wat er te zien en doen is. Oost-Canada is echt heel anders dan West-Canada. Ik zet in dit artikel beide regio’s tegen elkaar af. Benieuwd naar mijn favoriet?

Bow Lake, Alberta, Canada

Canada is met een oppervlakte van 9.984.670 km² na Rusland het grootste land ter wereld. Canada is een federale staat met 10 provincies en 3 territoria en een parlementaire constitutionele monarchie. Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, die in Canada wordt vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal terwijl het hoofd van de regering de premier is. Het is een tweetalig land waar zowel Engels als Frans een officiële status hebben. Bron: Wikipedia

Oost-Canada versus West-Canada

Van de 10 provincies in Canada vind je er maar liefst 6 in het oosten: Ontario, Quebec, Newfoundland en Labrador, New Brunswick, Prince Edward Island en Nova Scotia. In het westen vind je British Colombia en Alberta. In het midden van Canada vind je provincies Saskatchewan en Manitoba. De 3 territoria liggen in het noorden van Canada. Hier komt bijna geen toerist.

Toronto, CanadaJan en Marcella, Peyto Lake, Alberta, CanadaMy Travel Facts – Oost-Canada

In 2012 maakten we een roadtrip door Oost-Canada. We reisden met een huurauto van Toronto naar de Niagara Falls, bewonderden Algonquin Provincial Park, liepen door Ottawa, Montreal en Quebec en spotten beren. We reisden door de provincies Ontario en Quebec. Tijdens onze bijzondere reis in 2016 reisden we opnieuw door Ontario. We verkenden Toronto en de Niagara Falls en genoten van de Bruce Peninsula.

Benieuwd naar de route van deze roadtrip?

My Travel Facts – West-Canada

In 2015 reden we met een camper door West-Canada. We begonnen en eindigden in Vancouver, reden door de mooiste natuurparken met bergen met eeuwige sneeuw, knalblauwe meren en ruige canyons. De mooiste weg ter wereld bracht ons van Banff National Park naar Jasper National Park. Onze roadtrip sloten we af op het geweldig mooie Vancouver Island.

Benieuwd naar de route, het filmpje of het budget van deze reis?

GreenlandVliegopties

Als je Oost-Canada wilt ontdekken vlieg je in de meeste gevallen op Toronto. Ook Montreal en Halifax zie ik wel eens voorbij komen, maar ik gok dat de prijzen wat hoger liggen en vaak vlieg je met een tussenstop Toronto. Wil je naar West-Canada, dan vlieg je op Vancouver of Calgary. Wij vlogen retour op Vancouver, maar hadden op de terugweg een tussenstop in Calgary. Zo hoef je dus niet persé een rondje Vancouver te maken. In beide gebieden heb je niet veel luchthavens, maar wel verschillende keuzes voor je route. Zo kan je in zowel het oosten als het westen een combinatie maken met een stukje Amerika, en kan je een rondje maken of via een andere luchthaven terug vliegen. In dit geval is er geen verschil tussen beide gebieden.

Algonquin Provincial Park, Canada
Algonquin Provincial Park

Routes

In Oost-Canada reden wij vanuit Toronto naar de Niagara Falls om vervolgens via Algonquin Provincial Park omhoog te rijden naar Ottawa, Montreal en Quebec. Het werd een route met wat teveel steden, iets meer variatie is wel fijn. Vorig jaar reden we vanuit Toronto via de Niagara Falls (bekijk het filmpje!) naar Amerika zodat we via de Amish in Indiana en Chicago via Mackinac Island weer terug naar Toronto konden rijden. Je kunt het ook anders aanpakken en naar de Amerikaanse provincies Vermont, New Hampshire en Maine trekken, en zelfs Boston en New York (de stad, de staat ligt er ook) zijn prima te doen vanuit Toronto. Of je blijft in Canada en trekt juist richting de meest oostelijke provincies. Natuurlijk kan je ook er rondreizen met een camper, zodat je meer van de natuur geniet. Keuzes en variaties genoeg!

In West-Canada draait het meer om de natuur. Je vliegt naar Vancouver of Calgary en dompelt je na een korte stedentrip onder in de natuur. Ik vond het echt heerlijk om drie weken lang in de natuur te verblijven. Het geeft je rust, ruimte en vrijheid. Wij kozen de campings met bijna geen faciliteiten, maar genoten des te meer. Af en toe een supermarkt in een stadje was de enige verstedelijking die we er troffen. Na zoveel natuur vond ik het kleine stadje Banff zelfs te druk. Natuurlijk kan je iets meer stad zoeken in het westen, maar meer variatie vind je in het oosten.

Als je wat meer variatie voor je route zoekt, dan is Oost-Canada misschien een betere keuze je roadtrip.

Spirit Island Maligne Lake Canada

De mooiste natuur

De foto’s van mij en Jan geven het al duidelijk aan: West-Canada gaat om de natuur, in Oost-Canada vind je meer steden. Wat overigens niet wil zeggen dat je in het oosten niet kunt genieten van de natuur. Ontario is de meest dichtbevolkte provincie van Canada, maar je vindt er volop meren. In het noorden van Quebec loopt nog maar slechts één weg en heb je het idee dat je van de wereld af rijdt. De provincies Newfoundland en Labrador, New Brunswick, Prince Edward Island en Nova Scotia hebben wij niet bezocht, maar hier staat vooral de kust centraal omdat alle provincies aan de Atlantische Oceaan liggen. Ga je echter voor de natuur die je blijft verrassen, dan zit je het beste in West-Canada. Hier reden we 3 weken lang rond en we bleven ons verrassen. De ene canyon nog ruiger en blauwer dan de andere. De bergen altijd om ons heen, de een nog hoger dan de ander. Meestal versierd met een witte rand sneeuw. Ja echt, West-Canada wint wat betreft de natuur!

Black bearWildlife

De hoeveelheid natuur tijdens een reis heeft invloed op het wildlife wat je er kunt spotten. In West-Canada zagen we 10 beren, 15 orca’s, 37 elanden, 3 slangen, 30 bighorn sheep, een kwartel en honderden eekhoorns. De meeste dieren zagen we gewoon langs de weg, voor de orca’s boekten we een tour op Vancouver Island (aanrader!). In Oost-Canada zagen we veel eekhoorns, 1 eland en 3 beren. De beren spotten we tijdens de tour en werden gelokt met donuts.

Een beetje rare verhouding qua wildlife, maar dat komt door de grote hoeveelheid steden die we in Oost-Canada bezochten. Ik word echter wel heel blij van het spotten van wildlife, vandaar dat ik wel opneem in mijn artikel.

Quebec, CanadaDe leukste steden

In Oost-Canada vind je veel meer steden dan in het westen. Zo kan je bijvoorbeeld naar Toronto, Ottawa, Montreal, Quebec of Halifax (niet geweest). Vooral Toronto en Montreal vind ik echt leuke steden. Er is veel te zien en doen, en als je even wilt afkoelen, dan vaar je naar de eilandjes die bij de stad liggen. In hoofdstad Ottawa moet je even geweest zijn, het stadje staat vol statige regeringsgebouwen en is absoluut fotogeniek. Quebec ligt in de Franstalige provincie en is heel Europees. Geinig om zoveel overeenkomsten met Europese steden te treffen, duizenden kilometers vanaf thuis.

In West-Canada zijn we alleen in Vancouver het kleine stadje Banff geweest. Vancouver staat vol met flats die ik niet mooi vind, maar de stad is wel sfeervol en leuk. Toch draait het in West-Canada vooral om de natuur en voelen steden in verhouding heel druk en vol aan. Om die reden wilde ik eerst niet eens naar Banff 😉

Ottawa

De taal

In een land als Canada realiseer je je niet dat er ook plekken zijn waar geen Engels gesproken wordt. Toch is het zo. Als je de grens naar de provincie Quebec over gaat zijn opeens alle verkeersborden Franstalig, en bijna niemand spreekt er meer een woordje Engels. Ik kreeg er geen fijn gevoel van. Deels omdat ik geen Frans versta, maar het voelde ook vervelend dat overal in Canada tweetalig wordt gesproken, maar ze in Quebec amper moeite doen om iets in het Engels uit te leggen. Spreek je goed Frans, dan is het geen probleem. Spreek je dit niet, wees er dan op voorbereid dat je het een stuk lastiger hebt in Quebec. In West-Canada wordt overal Engels gesproken, maar ze kunnen je ook helpen in het Frans.

Lillooet, Canada

And the winner is…!

Wat een lastige vergelijking tussen een reis vol steden en een reis vol natuur. Gevoelsmatig kies ik voor de reis die mij het fijnste gevoel gaf: de roadtrip met een camper door het westen. We hebben beide ruim 3 weken alleen maar genoten van alle geweldige natuur om ons heen. In Oost-Canada waren we op een gegeven moment een beetje klaar met alle steden. Eigen schuld, we hadden ook wat meer variatie in kunnen bouwen, want dat is zéker mogelijk in Oost-Canada. Zou ik in Oost-Canada terug komen en veel meer natuur zien, dan wordt de keuze veel lastiger. Nu kies ik met gemak voor West-Canada als winnaar!

Wil je ook door Canada reizen? Bij Askja Reizen vind je toffe rondreizen!

Meer weten?

Lees ook: 7x Roadtrip Amerika, de mooiste routes in de USA & 7x Roadtrip Canada, de mooiste routes voor je rondreis

Nog meer in de vergelijking

Ik zette nog meer bestemmingen in de vergelijking. Benieuwd geworden? Lees dan mijn artikelen!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Ik deel in mijn artikelen niks anders dan mijn persoonlijke mening. Lees ook mijn disclaimer.

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

13 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Stéphanie

Leuk om nu jouw versie te lezen, ik heb hier eerder dit jaar ook over geschreven. Tof om al die bekende foto’s weer te zien. Van Canada krijg ik nooit genoeg 🙂 Ik vind alleen niet dat West Canada per se meer om de natuur draait. Het is wel zo dat mensen die op zoek zijn naar natuur en wow effect vaak voor West Canada kiezen. Maar Oost Canada heeft ook enorm veel prachtige ongerepte natuur. Er liggen minder grote steden in West dan in Oost Canada, de natuur is heel indrukwekkend, wildlife spot je er gemakkelijker, en dat allemaal… Lees verder »

Marlies

Leuk om te lezen wat je van het oosten en westen vind. Ik heb beide ook mogen ontdekken en zou ook voor het westen kiezen ook al ga ik dit jaar weer naar het oosten. haha. (voor een trouw)
Ik wil nog wel wat meer van de natuurlijk in het oosten ontdekken.

Elisa

Leuk artikel Marcella! Nu ben ik nog nieuwsgieriger naar West Canada!

Saskia

Leuk om te lezen en tof om te zien. Een vriendin van mijn moeder woont in Ontario en gaat binnenkort emigreren naar Engeland. Leuk om eens een kijkje te ‘nemen’ in canada door dit artikel 🙂

Tineke Sas

Hoi Marcella, ik vind jou vergelijking nergens op slaan. Als je echt oost en west Canada qua natuur met elkaar wilt vergelijken moet je de Atlantische kustprovincies eens gaan bezoeken, je kijkt je ogen uit. Nova Scotia heeft een schitterende kustlijn die ik vind lijken op die van Britisch Colombia, Prince Edward Island is met zijn rode kustlijn nergens mee te vergelijken en Newfoundland is ruig en nog heerlijk ongerept. Maar laat iedereen vooral naar West Canada gaan, dan blijft de oostkust voor ons lekker rustig. Wij genieten ons daar helemaal suf en kunnen niet wachten om over 2 weken… Lees verder »

Jan

Daarom schrijven we ook: “De provincies Newfoundland en Labrador, New Brunswick, Prince Edward Island en Nova Scotia hebben wij niet bezocht.” Dus die kunnen we dan ook lastig echt beoordelen. Maar volgens mij is wel duidelijk dat we daar ook nieuwsgierig naar zijn.

Zo veel mensen, zo veel meningen. Het zou aardig zijn met iets vriendelijker bewoording op een ander zijn of haar mening te reageren.

Eric

Ben het helemaal eens met Tineke : hoe kan je nu een mening vormen op basis van dit artikel ? Je bent 1 x in het westen geweest , voor drie weken , en twee keer in het oosten voor in totaal 6 weken. Daarbij heb je nog een stuk door de USA getoerd , en heb je alle Atlantische provincies niet eens bezocht. Ook ik vind dit een onzin artikel,waar niemand wat aan heeft,het verteld je persoonlijke voorkeur en meer niet. Als blogster denk ik dat je wat minder pretentieus zou moeten zijn….

Wanda

Leuk gedaan zo! En ja, zelf ken ik alleen West-Canada en dat is mij toen erg goed bevallen. Prachtige natuur en inderdaad minder grote steden. Zijn jullie in Banff toen ook in dat badhuis geweest?

13
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x