Tijdens onze roadtrip Mexico hebben wij maar liefst 10 Mayatempels bezocht. Elk complex is anders en het is echt intrigerend om de historische steden te ontdekken. Uiteraard heb ik een aantal favorieten voor je!

Uxmal Mexico

10 Mayatempels

Bij ons eerste bezoek aan een Mayatempel in Mexico waren we direct enthousiast! We vinden het onwijs intrigerend om rond te lopen op zo’n bijzondere plek. Echt elke tempel is anders en opnieuw leuk om te bewonderen. Tijdens onze roadtrip Mexico hebben wij 10 Mayatempels bezocht op het schiereiland Yucatan. Dit zijn: Ek Balam, Chichén Itza, Uxmal, Kabah, Labna & Sayil (de Puuc route), Ednza, Calakmul, Tulum en Cobá. Ik kan je ze bijna allemaal aanraden, maar in dit blog vertel ik je wat mijn top 3 is!

Lees ook: Budget roadtrip Mexico – Dit kost een reis van 3 weken

Chichen Itza MexicoChichen Itza MexicoChichen Itza MexicoChichén Itzá

Eén van de wereldwonderen en alleen al daarom absoluut de moeite waard om te bezoeken! Chichén Itzá kan in het hoogseizoen met gemak 8.000 bezoekers trekken, dus zorg dat je er vroeg bent. Wij stonden om 8 uur in het complex en toen we 4 uur later vertrokken was het inderdaad flink druk geworden. Wij hebben daar al die uren weinig last van gehad, dus zorg dat je er op tijd bent. Een goede uitvalsbasis voor Chichén Itzá is Valladolid of je kunt een hotel in de buurt van Chichén Itzá zoeken. De toegangsprijs voor Chichén Itzá was in oktober 2018 voor twee personen 508 pesos, dit was €23,-.

Bezienswaardigheden Chichén Itzá

Het belangrijkste gebouw van Chichén Itzá is de piramide die je meteen ziet als je het centrale veld op loopt: El Castillo. Je mag niet meer op dit imposante gebouw klimmen, maar er alleen al naar kijken is intrigerend. Het idee dat dit met precisie uitgemeten gebouw zo’n geleden gebouwd is… Bijzonder! Op het enorme terrein vind enorm veel gebouwen, zoals de heilige cenote waarin vroeger offers werden gebracht, het nonnenklooster, de tempel van de tafels, de grote balspelbaan, het rode huis, de graftombe van de hogepriester, de patio van de duizend kolommen en de tempel van de krijgers. Neem de tijd om het hele complex te bewonderen, je loopt er met gemak 4 uur lang rond. Zorg dat je een gids/tour boekt of dat je een goede reisgids meeneemt (wij hadden de Trotter Yucatan Cancun mee) zodat je ter plekke over alle bouwwerken kunt lezen. Heel leerzaam!

Ook Mayatempel Tulum is een enorm toeristisch complex, maar hier vond ik het echt té druk. We liepen daar tussen de bustours en daar werd ik niet echt gelukkig van. Ook vond ik dat er gewoon minder te zien was dan in Chichén Itzá.

Calakmul Mexico monkeysCalakmul MexicoCalakmul Mexico

Calakmul

Mijn absolute favoriet in het rijtje met Mayatempels: Calakmul! In het zuiden van het schiereiland Yucatan vind je tegen de grens met Guatemala de oude stad Calakmul. Dit complex kan je het beste bezoeken vanuit het stadje Xpujil, je bent dan ongeveer 2 uur onderweg (enkele reis). Vanaf de hoofdweg is het nog ongeveer 60 kilometer rijden naar de oude Mayastad, maar de kwaliteit van de weg is zeer slecht. Je rijdt letterlijk anderhalf uur om enorme gaten heen en ontwijkt steeds overhangende takken… Je komt zelden een andere auto tegen en om je heen is een dicht oerwoud. Bij Calakmul zijn geen faciliteiten, dus we waren blij dat we aan ’t einde van de dag weer veilig in de bewoonde wereld terug waren. Wij betaalden in november 2018 voor twee personen 380 pesos, dat is €18,-.

Bezienswaardigheden Calakmul

Vlak na de entree werden we begroet door een stel brulapen die hoog bovenin een boom zat. Enorm intrigerend, want ze maken een heel hard klaaglijk geluid. Het koppie van de aap konden we alleen spotten op een foto met de zoomlens. Jan had nog nooit eerder een aap in het wild gezien en ik alleen een paar tijdens mijn reis door Thailand. Het bijzondere van Calakmul is dat er nog vele duizenden bouwwerken verstopt zijn onder het groen, dit moet allemaal nog ontdekt worden. Maar er is ook genoeg wat je al wél kunt ontdekken. Zoals de piramide van 45 meter hoog die je op kunt klimmen. De treden zijn niet zo stijl (dat zijn ze meestal wel) en dus klauter ik met mijn hoogtevrees ook dapper tot boven de boomgrens. Jeetje, wat is dat gaaf! Calakmul is een eindje reizen, maar zo onwijs de moeite waard. Totaal niet toeristisch, intrigerend en heel bijzonder. Zet ‘m op je wishlist!

Lees ook: wildlife spotten op reis!

Coba Mexico Coba MexicoCoba MexicoMonkey MexicoCobá

Na een paar dagen zonder Mayatempels begon het toch weer te kriebelen. Vanuit onze fijne appartement Xio Akumal reden we in drie kwartier naar Mayatempel Cobá. Dit is een groot tempelcomplex met bouwwerken die een eindje uit elkaar liggen. Om de afstand te overbruggen kan je een fiets huren of je rond laten rijden. Wij zijn dól op fietsen op reis, dus wij reden er met onze huurfietsen rond. Wij betaalden in november 2018 voor twee personen, parkeren én twee fietsen 194 pesos, dat is 12,80 euro. Wel denk ik dat we wat minder betaalden omdat we er waren op een zondag.

Bezienswaardigheden Cobá

In Cobá vind je onder andere de tempelpiramide Castillo van 42 meter hoog. De helling is vrij stijl, maar je kunt er omhoog klauteren voor een gaaf uitzicht op de omgeving. Hou er rekening mee dat je zeker minstens 2-3 uur nodig hebt om Cobá te ontdekken. Het terrein is erg uitgestrekt dus je bent even bezig voordat je overal een kijkje genomen hebt. Bij de toegangspoort vind je restaurants en winkeltjes. Het meest gave aan Cobá is dat in de jungle apen slingeren. Wij troffen er zeker 15 (!) die in het groen langs het pad door de bomen zwiepten. Je hoort ze ruisen tussen de blaadjes en hoort alleen zo af en toe wat takken vallen. Wat onwijs gaaf, ik kon er wel úren naar blijven kijken! Echt een mooie ervaring die ik kan afstrepen van mijn Wildlife Wishlist!

Heb je nog niet genoeg van de Mayatempels? Rij dan ook zeker de Puuc Route! Uxmal móet je zeker zien, maar ook de andere 3 tempels zijn prachtig. In een middag tijd kan je veel prachtige tempels bewonderen!

Meer Mexico:

Wat vind jij van mijn favoriete Mayatempels?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Maya Mexico Maya Mexico

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

12 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Lizette

Wauw, tien complexen! Dat zijn er nogal wat! Ik vind Chichén Itzá schitterend, maar wel druk. Behalve vroeg in de ochtend. Palenque vond ik ook mooi. Destijds, maar ook alweer jaren geleden, mocht je daar nog op een aantal tempels en zag je het uitzicht van bovenaf. Coba leek me ook mooi, maar ben ik niet aan toe gekomen.

Lizette

Calakmul heb ik ook niet bezocht. Ik had een maand de tijd en ben via San Cristobal doorgegaan naar Guatemala en Belize. Tulum vond ik ook wel heel mooi. Daar was het toen nog niet zo druk.

Kim

Wauw, 10 mayatempels!! Ik ga over ruim 3 weken naar Mexico en ga er dan ook een aantal bezoeken. Tof om zo al een beetje in de stemming te komen 🙂

Manon Ruitenberg

Enkele jaren geleden waren wij ook in Mexico, maar hebben toen alleen Chitzen Itza bezocht. Erg indrukwekkend!

Jenny

Van alle dingen in Mexico zou ik de tempels het liefste bezoeken. Die lijken me zo gaaf! Ik ga deze blog zeker terugzoeken als het zo ver is.

Linda

Wat hebben jullie veel complexen bezocht zeg! Wel heel handig een lijstje van drie, ik ken mezelf en heb het na een tijdje vaak gezien. Chichén Itzá wil ik echt graag bezoeken, ik wist eerst nooit dat daar nog zoveel bezienswaardigheden waren en het lijkt me een heel indrukwekkend complex.

12
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x