We reisden in de Nederlandse winter twee weken met een huurauto over het zonnige eiland Cuba. Onze reis begon en eindigde in hoofdstad Havana. Een kleurige stad met prachtige gebouwen. Maar je vindt er ook ontzettend veel verval, dus onze cultuurschok was compleet. In dit artikel vertel ik je meer over deze immense stad met ruim 2 miljoen inwoners. Ik neem je mee langs de must sees die wij bezocht hebben.

Havana, Cuba
Havana, Cuba

Cultuurschok

Een vlucht met KLM van ruim 10 uur bracht ons in Havana. Rechtstreeks, zonder overstap. De stempel hadden we al snel binnen, maar op onze bagage mochten we een tijdje wachten. In Havana wordt alle bagage nogmaals gecheckt. Handmatig, dus dat duurt eventjes. Met tussenpozen kwamen er zo’n 8 koffers op de band. Ruim twee uur later hadden we onze koffers in ons bezit. Een taxi  bracht ons bij Hostal Valencia, in het oude centrum van Havana, Habana Vieja. Een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen. En dat deden we uitgebreid. Ik vertel je over onze avonturen in Havana!

Terminal Sierra Maestra San Francisco, Havana
Plaza de San Francisco, Havana

Plaza de San Francisco, Habana Vieja

Via dit plein liepen we vanuit de taxi naar ons hotel. Het plein ligt vlak naast de haven, waar tijdens ons verblijf continue een immens groot cruiseschip lag. In het midden van het plein staat Fuente de los Leones, een kopie van de beroemde fontein in het Alhambra in Granada. Vroeger werd op dit plein handel gedreven, en dus vind je er een oud douanegebouw en beursgebouw. Het meest opvallende gebouw is Basílica Menor de San Francisco de Asís. Vanaf de 42 meter hoge klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Jammer genoeg lazen wij deze tip te laat, dus doe er je voordeel mee.

Plaza de Armas, Havana
Plaza de Armas, Havana

Plaza de Armas, Habana Vieja

Ook dit plein was vlakbij ons hotel. Het is een sfeervol plein met barokke gebouwen en een groen middendeel. Dit plein werd aangelegd in de 17e eeuw aangelegd en er werden honderd jaar lang militaire oefeningen gehouden. Rond het plein vind je mooie gebouwen, zoals Palacio de los Capitanes Generales, El Templete en het 16e eeuwse fort Castillo de la Real Fuerza. Ook vind je hier straatverkopers die vooral boeken over de revolutie en dure souvenirs verkopen.

Plaza de la Revolución, Havana
Plaza de la Revolución, Havana

Plaza de la Revolución, Vedado

Sinds 1959 is de Plaza de la Revolución in de wijk Vedado het politieke, bestuurlijke en culturele hart van Cuba. Oorspronkelijk heette het Plaza Cívica, maar na de overwinning van Fidel Castro in 1959 kreeg het een nieuwe naam. Het is bijzonder om hier even een kijkje te nemen vanwege de historische waarde. Op dit plein trokken de militaire parades en vieringen vaak meer dan een miljoen mensen. Dat is amper voor te stellen als je nu over het grote lege plein loopt. Het meest opvallend is het José Martí monument, wat overigens al voor de revolutie afgerond is. De 109 meter hoge toren in de vorm van een vijfpuntige ster torent boven het plein uit. Aan de voet van deze toren vind je een imposant standbeeld. José Martí was een van de leiders tijdens de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog en een gewaardeerd dichter en schrijver. Tegenwoordig wordt hij gezien als Cuba’s belangrijkste nationale held. Je vindt dan ook overal in Cuba beelden en andere verwijzingen naar hem.

Capitolio, Havana

Capitolio, Centro Habana

Dit kenmerkende gebouw van Havana zie je al van veraf als je dichterbij het centrum komt. Al wandelend door de stad krijg je regelmatig een doorkijkje wat opgesierd wordt door het gebouw. Het Capitolio werd ingehuldigd in 1929 door dictator Gerardo Machado. Het ontwerp is gebaseerd op het Capitool in Washington, maar de Cubaanse versie is hoger. Tot 1959 werd het Capitolio gebruikt door de regering, inmiddels vind je er het ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu. Een deel van het gebouw kan je bezichtigen.

Plaza Vieja, Havana
Plaza Vieja, Havana

Plaza Vieja, Habana Vieja

Op dit gezellige plein aten we ons eerste diner in Cuba. Vanaf een knus balkon hadden we een prachtig zicht over het plein. Tijdens ons verblijf in Havana stond het plein vol met vrolijk versierde beelden van katten. Gek genoeg werd het plein tot 1990 gebruikt als parkeerplaats, maar gelukkig is het intussen in de oude staat hersteld. Het belangrijkste gebouw van het plein is Casa del Conde Jaruco wat gebouwd is tussen 1733 en 1737. Er worden nu kunsttentoonstellingen gehouden. Wij troffen langs het plein winkels van Benneton en Pepe Jeans, een groot contrast met de kleine typisch Cubaanse winkels.

Cathedral de San Cristóbal, Havana

Plaza de la Cathedral, Habana Vieja

Gek genoeg hebben we dit plein op onze eerste dagen in Havana overgeslagen, terwijl ons hotel er vlakbij was. Op het plein vind je Cathedral de San Cristóbal. De barokke façade van de kerk is een van de mooiste van Latijns-Amerika. Deze kathedraal uit 1748 moet ook van binnen ontzettend mooi zijn, maar helaas werd hij net afgesloten toen wij er waren. Op het plein vind je nog meer mooie gebouwen, zoals het Seminario de San Carlos y San Ambrosio en Palacio del Conde Lombillo.

Museo de la Revolución, Havana

Museo de la Revolución

Dit prachtige gebouw uit 1920 is het voormalig presidentiële paleis van dictator Fulsencio Batista. Nu is het een museum met documenten, foto’s en memorabilia die je een een overzicht geven van de Cubaanse onafhankelijksstrijd, met de nadruk op de Revolutie vanaf de guerrillaoorlog. Een prachtig museum, als je de tijd hebt in Havana. Wij startten echter met een volle dag in Havana, en hadden later nog twee halve dagen. Helaas een beetje te kort om urenlang in een museum rond te lopen.

Malecón, Havana

Malecón

Deze strandpromenade slingert 7 kilometer om Havana. Van de historische wijken, het koloniale centrum en de wolkenkrabbers. Ik had gelezen dat op stormachtige dagen flink wat water over de muur stroomt. En ja hoor, toen we de Malecón in beeld kregen, stroomde er al veel water over de weg. Op de stoep langs de muur lopen was niet eens mogelijk. Het leverde bijzondere plaatjes op. Die prachtige foto’s kan je overigens ook maken aan ’t einde van de dag, als de laatste zonnestralen op de stad schijnen.

Castillo del Morro, Havana

Castillo del Morro

De bouw van dit fort begon in 1589. Het was de bedoeling dat vanaf het Castillo de los Tres Reyes del Morro geen enkele naderende vijand ongezien bleef. De oorspronkelijke vuurtoren is een aantal keren herbouwd. Wel bevat het nog steeds de oude vuurtorenlamp, waarvan het licht 30 kilometer ver schijnt. Je kunt het fort bezoeken voor 6 CUC per persoon (ongeveer 5,3 euro), maar ook buiten het fort heb je een prachtig uitzicht. Je krijgt er een fenomenaal zicht op de stad. ’s Avonds om 21 uur worden traditiegetrouw kanonnen afgestoken. Het schijnt een heel toffe ceremonie te zijn. In combinatie met de zonsondergang die achter de stad schijnt is dat een absolute aanrader. Het fort ligt aan de overkant van het water en is bereikbaar via een tunnel. Lopend kan je hier niet komen. Wij reden naar het fort op de dag dat we terug kwamen in Havana. We hadden onze huurauto dus nog bij ons. Met een taxi ben je ook zo aan overkant.

Necropólis Colón, Havana

Necropólis Colón

Na het fort reden we met de auto naar de enorme imposante begraafplaats van 55 ha. Het was even even zoeken om de ingang én een parkeerplaats te vinden. En toen stonden we op een wel heel bizarre plek. Necropólis Colón bestaat uit bijna twee miljoen graven. Een bizar getal, want dat is bijna evenveel als het aantal inwoners van Havana. Necropólis Colón is dan ook één van de grootste begraafplaatsen ter wereld. Hij werd ontworpen in de jaren 60 door de Spaanse architect Calixto de Loira. De vakken met graven zijn symmetrisch ingedeeld. Vanwege zijn vele stijlen is de Necropólis uitgeroepen tot nationaal monument.

Dutch bus, Havana
Havana, Cuba
Havana, Cuba

Rondslenteren & ontdekken

In Havana liepen we ontzettend veel, we haalden zelfs het record van 32.000 stappen op mijn Garmin Vivofit. We liepen door smalle straatjes waar we regelmatig aan de kant moesten voor een fietstaxi of een oldtimer. Vaak huppelde er gezellig een straathond met ons mee. We verkenden de kleine supermarktjes met een ontzettend beperkt aanbod. Zagen Cuabanen die in de rij stonden om met hun voedselbonnen eten op te halen. Merkten op dat er best veel Cubanen zijn die voor hun huis koffie of een ander drankje verkopen. We spotten oude Nederlandse bussen met ‘Gereserveerd’, ‘Holwerd’ en ‘Vinkeveense plassen’. Ook sloegen we heel wat taxi’s en andere tours af die ons opgedrongen werden. Willekeurig een straatje in slaan vinden we altijd leuk, en brengt ons soms op briljante plekken. Tijdens onze eerste dagen waren we niet weg van Havana. Onze cultuurschok had even wat tijd nodig. Toen we er twee weken later terug kwamen, vonden we Havana juist onwijs leuk. Grappig, hoe anders we de stad ervaarden. We hadden intussen zoveel meer gezien door onze roadtrip Cuba.

Niet geweest, maar wel aanraders:

  • Real Fábrica de Tabacos La Corona
  • Miramar, de rijke wijk van Havana
  • Playas de Este, de goudgele stranden ten oosten van Havana
  • Barrio Chino, wij hebben er slechts een drankje gedronken, maar loop zeker uitgebreid door de wijk als je meer tijd hebt.

Meer over Cuba!

En, lijkt Havana jou een leuke stad?

Volg mijn reisavonturen! FacebookTwitterInstagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

27 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Co

Leuk, en zo herkenbaar ook! Dat kerkje konden wij zelfs zien vanuit onze hotelkamer (ook hostal Valencia) en die grote kathedraal heb ik helemaal gemist! Wij zijn wel naar Museo de la Revolucion geweest, wel echt een aanrader (de kogelgaten zitten nog in de muur!) Overigens is dit niet een plek om urenlang rond te dwalen, na 1,5 uur heb je het wel gezien 😉 Wij zijn onze laatste middag maar op een hop on hop off bus gestapt (was maar 5 CUC), om toch nog wat meer van Havana te kunnen zien. Ook een aanrader als je weinig tijd… Lees verder »

Mellisa - Grenzeloosreizen

Leuk om te lezen! Wij zullen ongeveer 4 volle dagen Havana hebben, genoeg tijd om de stad te verkennen :)! Sla het artikel even op, kan ik het nog voor de reis even doorlezen hehe!

Liesbeth | Wacca

Oh al die oude auto’s, zalig! Ik zou denk ik evengoed een cultuurchoque zou hebben… Enorm benieuwd naar je volgende verhalen en wanneer / waar ja Cuba echt te gek begon te vinden…

Sabine

Leuk overzicht! Grappig die Nederlandse bussen, vooral met Vinkeveense Plassen haha 🙂 Ik begrijp je cultuurshock wel, mijn broertje had ook een megacultuurshock toen hij hier kwam voor het eerst, duurde denk ik wel een week voordat ze een beetje gewend waren aan de mensen, de chaos en de ongeorganiseerde straten en huizen. Heeft wel wat gelijkenissen met Havana geloof ik. Gelukkig rijden hier tegenwoordig gewoon moderne auto’s en bussen haha 😛 Ziet er wel echt mooi uit!

Katie | Trends 4 Travel

Heel leuk om te lezen en wat een fijn informatief artikel! Cuba staat hoog op mijn lijstje en dat is na deze blog zeker niet veranderd. Wat fijn dat jullie twee kansen hadden om de stad te bekijken en dat jullie het de tweede keer positiever ervaarden. Ik kan me voorstellen dat het in het begin onwijs wennen is. Dat gevoel had ik in Vietnam ook enorm de eerste dag. Maar juist dat, iets heel anders ervaren dan je gewend bent, is eigenlijk wel leuk vind je niet? Al zie je dat soms pas de dag erna in 😉

Ester

Mooie foto’s Marcella! Ik ben heel benieuwd naar wat je van de rest van Cuba vond.
Wat ik me afvraag: kom je veel toerisme tegen in Havana?

Edith | [travel.create.repeat]

Oooh wat heerlijk om te lezen. En ik kan me zo voorstellen dat je in Havana in een cultuurshock beland, als je normaal gesproken in wat meer westerse landen reist…! Da’s toch even een flinke aanslag op je zintuigen. En wat hebben jullie veel gedaan in deze dagen! Ik ben er wel 7x geweest denk maar ben nog steeds niet in de twee forten geweest, haha. En jeetje, lees ik nou hierboven dat je helemaal naar het Plaza de la Revolucion bent gelopen?? Respect, da’s een heel eind – en zeker in de hitte. Ben benieuwd naar de volgende verslagen!

Shere

Ik ben in 2004 in Cuba geweest en ik vond La Habana erg mooi. El malecón heeft erg mooi foto’s geleverd. Ik Had toen geen digitale camera dus welaat een beperkt aantal gemaakt

Linda | travellersoftheworld

Cuba lijkt me heel vet! Havana ziet er leuk uit, zou er graag eens heen gaan (waar wil ik niet heen xd)

Yvonne

Wat een supergave straatbeelden, alleen al voor die auto’s zou ik erheen willen. 🙂 Die cultuurshock kan ik me wel voorstellen als je zo ineens zo’n andere wereld binnenstapt… fijn dat de stad dan nog een tweede kans kreeg en je het toen heel anders ervaren hebt!

Narelle | wegvanhetnoorden.nl

Heel leuk om te lezen Marcella! Ik vind Havana er geweldig uit zien, maar kan me voorstellen dat het nogal een cultuurschok was in eerste instantie. Je hebt mooie foto’s gemaakt!

Leuk om jullie eerste avonturen te lezen, hopelijk volgen er snel meer 🙂

ivonne

Die foto van Malecon vind ik echt geweldig, het geeft ook goed de sfeer van het land aan. Mooie eerste kennismaking met Cuba. De cultuurschok kan ik me wel voorstellen, ik merk zelf dat het bij mij niet echt meer is na zoveel verschillende bestemmingen waar ik al zoveel armoede en troep heb gezien. Het is nog steeds indrukwekkend maar schokt niet meer, je stelt je er al op in denk ik.

Betsie

Wat een welvaart in Nederland, als ik lees over voedselbonnen.
Dat was na de tweede Wereldoorlog bij ons.
Wel een mooi land, mooie gebouwen,
Weer een ervaring rijker voor jullie.

[…] dagen door in hoofdstad Havana. Voor wie binnenkort ook naar Cuba gaat, heeft Marcella een handige cityguide voor Havana geschreven, over de bezienswaardigheden die zij bezocht […]

27
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x