Calakmul is een eeuwenoude Mayastad middenin de jungle. De stad is zó afgelegen dat hij vlakbij de grens met Guatemala ligt. De stad is een heus pareltje, maar er komen maar weinig toeristen. Dat maakt ons dus extra nieuwsgierig!

Calakmul MexicoCalakmul MexicoCalakmul Mexico

Calakmul is een belangrijke mayastad op het Mexicaanse schiereiland Yucatán, nabij de grens van Guatemala. De stad was een van de grootste steden van de Maya’s in de Klassieke Periode. De Mayastad Calakmul wordt vanwege haar geïsoleerde ligging weinig bezocht. Het dichtstbijzijnde dorp is Xpujil, dat meer dan 120 kilometer verderop ligt. De stad werd in 2002 opgenomen als cultuurerfgoed in de Werelderfgoedlijst. In 2014 werd het erfgoed opnieuw genomineerd en uitgebreid met het tropisch regenwoud (Biosfeerreservaat). Hierdoor werd het een gemengd erfgoed. Bron: Wikipedia

Kilometers lang hobbelen en gaten ontwijken

Na Ek Balam, wereldwonder Chichén Itzá en de Mayatempels op de Puuc Route hadden we nog niet genoeg van alle tempelpracht. We zijn in de ban van de eeuwenoude Mayasteden, het is heel intrigerend om je voor te stellen hoe het leven al die jaren geleden geweest moet zijn. Omdat we enthousiaste verhalen hadden gehoord over Calakmul besloten we ook die stad te bezoeken. Vanuit stad Campeche aan de westkust reden we via het binnenland naar Xpujil waar we twee nachten verbleven. Trek voldoende tijd uit voor je rit naar Calakmul. Vanaf de hoofdweg is het nog ongeveer 60 kilometer rijden naar de toegangspoort, maar de kwaliteit van de weg is zeer slecht. Je rijdt letterlijk anderhalf uur lang om enorme gaten heen… Je komt zelden een andere auto tegen en om je heen is een dicht oerwoud. Ik was blij dat we terug kwamen zonder gedoe met onze auto!

Calakmul Mexico monkeysCalakmul Mexico monkeyOntvangst door de apen

Na een sanitaire stop bij de toegangspoort liepen we Calakmul in. Het viel ons al snel op dat we een hard, klagelijk geluid hoorden. Het leek een beetje op huilen, en dus dacht ik aan een hysterisch kind. Hoe dichterbij we kwamen, hoe onwaarschijnlijker het werd. We zagen mensen omhoog kijken en toen zagen wij ze ook zitten in de boomtop: brulapen! Pas op de foto zag ik hoe geweldig mooi en intrigerend ze eigenlijk zijn. Wat een bijzondere start van een geweldige dag!

Lees ook: wildlife spotten op reis!

Calakmul Mexico Calakmul Mexico Calakmul Mexico Calakmul Mexico Calakmul Mexico Dwalen door de oude Mayastad

Al snel kom je op een open plek waar allerlei gebouwen omheen staan. De meest kenmerkende is een stijle tempel je op kunt klimmen. Het bijzondere van Calakmul is dat er nog vele duizenden bouwwerken verstopt zijn onder het groen, dit moet allemaal nog ontdekt worden. Soms duikt er wat op na een opgraving, maar voordat alles ontdekt is zijn we járen verder. Alle complexen staan tussen de bomen van de dichte jungle. Foto’s worden er niet erg mooi vanwege alle schaduw, maar het is ook fijn om eens niet in de volle zon te lopen.

Calakmul Mexico Calakmul Mexico Calakmul MexicoCalakmul MexicoBoven de boomgrens!

Tempel 2 is meer dan 45 meter hoog, en je kunt er zó op klimmen. Het mooie is dat deze tempel niet eens zo stijl is en de treden zijn niet zo hoog (dat zijn de meesten dus wel), dus ook met hoogtevrees kom je een aardig eind. Ik kom zó hoog zelfs, dat ik boven de boomgrens kom en een geweldig uitzicht krijg op de jungle om ons heen. Wauw! Jan klimt nog een stukje verder en geniet van een 360 graden view over Calakmul. Her en der piekt een tempel boven het bladerendek uit. We zijn al erg dichtbij de grens met Guatemala, dus hij kan het land bijna zien liggen. Dit soort ervaringen maken het zó waardevol om te reizen!

Calakmul Mexico Calakmul MexicoCalakmul Mexico Calakmul MexicoPraktische informatie Calakmul

  • Calakmul bezoek je met je eigen huurauto of je boekt een tour, er rijdt geen bus naar het complex. Voordeel is dat je bijna geen andere mensen tegen komt bij het complex.
  • Om Calakmul te bezoeken betaal je in twee delen. Eerst betaal je bij de slagboom 100 pesos voor de toegang tot het gebied. Je krijgt een bandje om je pols zodat het zichtbaar is dat je betaald hebt. Na 60 kilometer hobbelen betaal je bij de toegangspoort van Calakmul 140 pesos per persoon. Wij kwamen in november 2018 in totaal op 380 pesos toegang uit, dat is €18,-.
  • Zorg dat je voldoende tijd neemt voor je bezoek. De rit is lang en in het park zelf ben je zeker 4 uur kwijt om alles te ontdekken. In het donker terug rijden over die gatenkaas-weg, dat wil je niet (het wordt vroeg  in de avond donker!).
  • Let er op dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, want als je de hoofdweg af rijdt is er niets meer te koop. Ook niet in het park zelf. (compost)Toiletten vind je alleen bij de ingang van het park.
  • Er zijn meer Maya-complexen in de omgeving die je kunt bezoeken. Kirsten en Erick van Travelaar zijn bij tempels El Hormiguero en Bécan geweest.

Zoek een hotel in de buurt van Calakmul

Meer Mexico:

Wil jij naar Calakmul?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Calakmul Mexico

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

12 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk

*steil

Maaike

Jaaaa hier ben ik geweest! Ik vond dit heel tof en prachtig. Ook gaaf dat je ze daadwerkelijk kunt beklimmen!

Sarah

Handige tips voor een bezoek aan Calakmul. Ik had er helemaal nog niet van gehoord, maar dat ga ik bij dezen onthouden 🙂

Jenny

Calakmul ziet er altijd zo mooi uit! Het lijkt me een ultieme bestemming, hobbelen door de natuur en dan dit als beloning.

Manon Ruitenberg

Mexico heeft volgens mij meer verborgen schatten te bieden, dan ik denk!

Tessa

Hoi Marcella, ik ga deze zomer naar Mexico en wil graag Calakmul bezoeken. Ik heb geen eigen vervoer dus ben aangewezen op een tour. Vanuit welke plek is dat het beste te boeken denk je? Palenque, Campeche, Xpuijil?

12
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x