Ik was regelmatig een dag (of langer) op Terschelling te vinden. Wat een heerlijk eiland! Maar toen ik terug kwam op Texel twijfelde ik. Welk waddeneiland is nou fijner?

Terschelling-West

Weetjes van Terschelling

Terschelling is 674km2 groot, waarvan 86km2 land en 588km2 water. Er wonen 4.721 inwoners, dat is gemiddeld 55 inwoners per km2. Links van Terschelling ligt Vlieland en rechts ligt Ameland. Het eiland is 28 kilometer lang en 4 kilometer breed. De hoofdplaats is West-Terschelling. Je vaart vanuit Harlingen naar Terschelling met Rederij Doeksen. Met de sneldienst doe je er ongeveer een uur over om aan de overkant te komen, met de gewone dienst doe je er zo’n 2 uur over. Het bekendste cultuurfestival van Terschelling is Oerol.

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland

Weetjes van Texel

Texel is het grootste Nederlandse waddeneiland, en hoort bij de provincie Noord-Holland. Het is het meest linkse waddeneiland. De totale oppervlakte is 463km2, waarvan 161km2 land en 302km2 water. Er wonen 13.641 inwoners, dat is gemiddeld 85 per km2. Rechts van Texel ligt Vlieland. De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. De hoofdplaats van Texel is Den Burg. Je vaart vanuit Den Helder in ongeveer 20 minuten met Teso naar op ’t Horntje op Texel.

Jan Texel Holland

Auto of fiets

Als je naar Terschelling gaat, neem je doorgaans niet de auto of camper. De sneldienst kan je dan al niet nemen, en voor een veerdienst met auto betaal je een flink bedrag. Je kunt wel je fiets meenemen, maar de meeste toeristen huren direct een fiets zodra ze in West-Terschelling aan komen. Terschelling is niet groot, dus de fiets is een prima vervoersmiddel. Ook is er een goede busverbinding. Verblijf je aan de andere kant van het eiland, dan kan je jouw bagage makkelijk laten vervoeren. Vaak is er vanuit de accommodatie een goede service.

Op Texel kan je jouw auto of camper juist prima meenemen. Dat doet bijna iedereen die naar het eiland reist. Het eiland is weids en je eigen vervoer meenemen maakt het makkelijker om het hele eiland te verkennen. Wil je de natuur in of een stadje bezoeken, dan kan je er zo naartoe rijden.

Mijn voorkeur: ik vind het zelf wel fijn om op de fiets Terschelling te verkennen. Het voelt meer als vakantie om zonder de auto op pad te gaan. Direct de mooie natuur in!

Terschelling
Ecomare op Texel

Natuur op de waddeneilanden

Op Terschelling ligt 70 kilometer aan fietspaden. Perfect omdat de fiets daar hét vervoersmiddel is. En dat is ook wat ik ’t meeste deed op het eiland tijdens onze trips. Terschelling bestaat voor bijna 80% uit natuurlijk duinlandschap en kwelders. Het natuurreservaat de Boschplaat ligt op het oostelijke deel van Terschelling, en is bijna tien kilometer lang. Hier broeden diverse soorten vogels.

Op Texel verwonderde ik me over het gave natuurmuseum Ecomare, we zagen er zeehonden en maakten kennis met de bruinvis. We wandelden ook een eind door Nationaal Park De Duinen van Texel. Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn in het zuiden bloeien in mei grote bollenvelden.

Mijn voorkeur: lastig om hier een keuze te maken. Na jarenlang dagjes Terschelling werd ik verrast door het veelzijdige Texel. Ecomare is echt heel tof. Toch vind ik Terschelling overzichtelijker en je vindt daar eigenlijk overal mooie natuur. Texel is wat meer uitgestrekt waardoor je een eindje aan het rijden bent tot de volgende mooie plek. Op Terschelling liggen de mooie plekken dichterbij elkaar. Dus ik kies Terschelling.

Texel Holland

De mooiste stranden

Tijdens een bezoek aan een waddeneiland wil ik altijd even met mijn voeten in de zee, maar een dag op het strand lig ik nooit. Een strandwandeling maken kan natuurlijk prima op beide eilanden. Dus ja, welk waddeneiland hier mijn voorkeur heeft is een lastige.

Mijn voorkeur: als ik dan toch een keuze moet maken, kies ik Texel. Vooral in het noorden bij de vuurtoren is het strand schitterend!

Brownie op Texel
Hotel Paal 8, Terschelling

Eten & drinken op de eilanden

Op Terschelling heb ik heel wat dagen doorgebracht, en dus ook meer goede gerechten gegeten. Zo at ik er een goddelijk broodje brie, een goede quiche en een lekker cranberry taartje. Op Texel genoot ik van lekker eten en drinken bij fijne strandtenten en at ik onder andere een goddelijke brownie en een heerlijke groentequiche.

Mijn voorkeur: een lastige vergelijking, maar ik kies toch voor de brownie op Texel. We aten hem bij Strandpaviljoen Kaap Noord, een absolute aanrader!

Hotel Paal 8, Terschelling
Hotel Tesselhof, Texel
Kamperen Texel Holland

Overnachten op de eilanden

Op Texel overnachtte ik in Hotel Tesselhof in De Koog. Met de winkelstraat om de hoek met de fijnste restaurants. Onze kamer had een groot balkon én een sauna. Vooral van de sauna heb ik met veel plezier gebruik gemaakt, echt fijn om zo te relaxen. Tijdens een andere trip overnachtten we bij Kampeerterrein Woud. De perfecte locatie om zó de natuur in te lopen. Heb je zelf geen caravan of camper, dan kan je een safaritent huren.

Op Terschelling zaten we in een hotel vlakbij de duinen: Hotel Paal 8. We hadden een kamer op begane grond, dus we zagen de zee niet, maar keken wel tegen de duinen aan. En ’s avonds na het diner liepen we zo de duinen over om de zon in zee te zien zakken. Omdat we fietsen hadden, reden we ook zo naar de stadjes toe voor een goed restaurant.

Voor gezinnen met kinderen is een vakantiepark op Texel wellicht een goed idee. Texel heeft een wat dat betreft ruim aanbod, want het eiland telt meer dan tien bungalow- en vakantieparken. Op Parkvakanties vind je een overzicht met alle vakantieparken op Texel. Een park dat er erg mooi uit ziet is bijvoorbeeld Vakantiepark De Krim.

Mijn voorkeur: een hotel in de duinen is echt heel fijn. Je hoort het ruisen van de zee vanaf je bed en je bent zo op het strand. In dit geval geef ik onze overnachting op Terschelling de voorkeur. Wat een toplocatie!

Op zoek naar een fijne accommodatie? Er zijn veel leuke vakantiewoningen! op Texel & Terschelling!

Terschelling-West
Jan Marcella Texel Holland

Eindoordeel Terschelling versus Texel

Terschelling is een overzichtelijk, knus eiland. Je fietst zo naar de mooiste plekken en schattige dorpjes op het eiland. Texel is langgerekt waardoor je nog best een aardig stuk moet rijden (in de auto, bus of fiets) om ergens te komen. Dat voelt minder knus, en dat is wat mij betreft het grootste nadeel van Texel. Verder kan ik overigens niet veel andere nadelen noemen, want het is met recht een fijn waddeneiland. Toch kies ik voor mijn favoriet Terschelling.

En dan is het binnenkort tijd om eens terug te gaan naar Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland want het is echt al járen geleden dat ik daar was. Misschien ga ik mijn oordeel dan bijstellen 😉

Meer over de waddeneilanden!

Wil je meer lezen over de waddeneilanden, kijk dan ook eens bij deze artikelen!

Meer in de vergelijking

Ik zette nog meer in de vergelijking. Benieuwd geworden? Lees dan mijn artikelen!

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

31 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Simone

Gek genoeg zijn mijn herinneringen aan Terschelling niet meteen gunstig… Het is dan ook al een kleine eeuwigheid geleden dat ik er was met de Tinatour (heeeel lang geleden dus) Ik was met een vriendin en nou ja ik weet nog dat ik er kotsmisselijk ben geworden. Van witte chocola… En dat is blijven hangen.. Triest maar waar. Misschien toch maar weer een keer een kans geven…

Ruurdje

Ik ben echt té lang niet meer op de eilanden geweest. Misschien binnenkort weer ‘ns langsgaan, want ik vond het vroeger altijd heel leuk!

Wandernan

Ik ben verliefd op Texel. Juist omdat het met kleine kinderen in de auto telkens zulke korte afstanden zijn die je moet afleggen naar de volgende bezienswaardigheid. Maar ik ken dan ook geen enkel ander waddeneiland uit eigen ervaring en ben erg nieuwsgierig naar Vlieland en Terschelling. Op een of andere manier kom ik er nooit!

Sandra

Ha, wat een leuke post! Ik ben alleen nog maar op Texel geweest en vond dat een heel mooi eiland, dus dan moet ik zeker nog eens naar Terschelling ;-)! Ik kan mij voorstellen dat je auto achterlaten eigenlijk heel fijn is. Goed idee!

helloitstoday

Wat leuk zeg om eens een vergelijking te lezen van twee eilanden! Ik kan er helaas niet over mee praten want ik ben alleen nog maar op schier geweest.

tessaheitmeijer

Leuke post! Ik ken Texel eigenlijk helemaal niet als eiland, vroeger gingen we vooral naar Ameland (waar je struikelt over de Leeuwarders..), Schiermonnikoog en Terschelling.

Wanda

Terschelling staat voor deze zomer op mijn to do list, Texel vind ik zeker leuk maar tegelijkertijd ook te groot om er lekker rond te kunnen fietsen. Ik vind het juist een voordeel van een waddeneiland dat je niet afhankelijk bent van de auto. Ameland vind ik helemaal ideaal en Schier is mijn favoriet voor een dagje, lekker knus en prima te doen in 1 dagje!

Anita - Reisvlinder.nl

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben nog nooit op de waddeneilanden geweest. Roep al jaren dat het een schande is en dat ik er echt eens heen moet. Is er dus nog steeds niet van gekomen. Ik weet ook nog niet voor welk eiland ik dan zou kiezen. Texel of Terschelling? Hoewel ik ook positieve verhalen over Ameland hoor.

esterdekoning

Ik ben op beide eilanden geweest als kind, en veel herinneringen heb ik niet meer aan Texel. Aan Terschelling wel; daar heb ik een weekje doorgebracht met de familie bij de toenmalige vriend van mijn tante. Heerlijk huis in de natuur en elke dag wandelden we door de sneeuw waarna we binnen weer mochten opwarmen. Ik hou van die dagen waarop je de hele dag buiten bent 🙂

Karbonkel

Ik ben op beide geweest, allebei met een schoolkamp en op Texel ook voor een wedstrijd en mijn oom woont er. Ik kan niet echt oordelen, want echt veel heb ik niet gezien. Ik vond Terschelling denk ik iets mooier… Moet gauw maar eens terug 🙂 op de andere eilanden ben ik nog nooit geweest, maar dat wil ik ook zeker eens doen!

Daniël

Persoonlijk kies ik voor Terschelling. Ik heb daar ook een deel van mijn jeugd doorgebracht. Heb al veel vakantiehuizen en campings mogen bezoeken op Terschelling. Blijft een van de mooiste stukjes van Nederland.

Daniël,
Opvakantiehuis.nl

Daniël

Bekijk ook eens mijn website voor vakantiehuizen op Texel of Terschelling http://www.opvakantiehuis.nl

Vakantiehuizen Texel

Op Texel zijn prachtige vakantiehuizen te vinden die veelal door particuliere eigenaren te huur worden aangeboden.
Met de locatie zit het eigenlijk altijd wel goed gezien de schoonheid van dit Waddeneiland. Texel is een prima plek om de vakantie door te brengen!

Sanne

Met stip op 1, Terschelling! Persoonlik vind ik dat het leukste waddeneiland! Maar waarschijnlijk ben ik ook wel een beetje bevooroordeeld, mijn familie woont namelijk op Terschelling. 🙂

Franny

Hoi!! Wat heerlijk om te lezen dit .. ik heb veel verre reizen gemaakt maar nog geen waddeneiland bezocht in Nederland. Het komt op mijn lijstje!

Aimy

Wat een leuk verslag Marcella! Mij lijken beide eilanden wel iets hebben, leuk! Ik ben eigenlijk nog nooit op een schiereiland geweest 😋. Erg hè! Ook nog nooit in Groningen trouwens, dus misschien toch maar eens een tripje maken richting Noord Nederland!

Anna

We gaan naar Texel volgende week. Spannend!

31
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x