Europa Outdoor

Terschelling vs Texel

14 mei 2015
Texel

De afgelopen jaren was ik regelmatig een dag (of langer) op Terschelling te vinden. Wat een heerlijk eiland! Maar toen ik met Valentijn terug kwam op Texel twijfelde ik. Welk waddeneiland is nou fijner?

Terschelling-West

Weetjes Terschelling

Terschelling is 674km2 groot, waarvan 86km2 land en 588km2 water. Er wonen 4.721 inwoners, dat is gemiddeld 55 inwoners per km2. Links van Terschelling ligt Vlieland en rechts ligt Ameland. Het eiland is 28 kilometer lang en 4 kilometer breed. De hoofdplaats is West-Terschelling. Je vaart vanuit Harlingen naar Terschelling met Rederij Doeksen. Met de sneldienst doe je er ongeveer een uur over om aan de overkant te komen. Het bekendste cultuurfestival van Terschelling is Oerol.

Texel

Weetjes Texel

Texel is het grootste Nederlandse waddeneiland, en hoort bij de provincie Noord-Holland. Het is het meest linkse waddeneiland. De totale oppervlakte is 463km2, waarvan 161km2 land en 302km2 water. Er wonen 13.641 inwoners, dat is gemiddeld 85 per km2. Rechts van Texel ligt Vlieland. De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. De hoofdplaats van Texel is Den Burg. Je vaart vanuit Den Helder in ongeveer 20 minuten met Teso naar op ’t Horntje op Texel.

Terschelling

Auto of fiets

Als je naar Terschelling gaat, neem je de auto niet mee. De sneldienst kan je dan al niet nemen, en voor een veerdienst met auto betaal je een flink bedrag. Je kunt wel je fiets meenemen, maar de meeste toeristen huren direct een fiets zodra ze in West-Terschelling aan komen. Terschelling is niet groot, dus de fiets is een prima vervoersmiddel. En anders is er altijd nog de bus. Op Texel kan je jouw auto juist prima meenemen. Dat doet bijna iedereen die naar het eiland reist. Het maakt het makkelijker om het hele eiland te verkennen, en wil je de natuur in, dan kan je er zo naartoe rijden.

Mijn voorkeur: ik vind het zelf wel fijn om op de fiets Terschelling te verkennen. Het voelt meer als vakantie om zonder de auto op pad te gaan. Direct de mooie natuur in!

Terschelling

Ecomare op Texel

Natuur op de waddeneilanden

Op Terschelling ligt 70 kilometer aan fietspaden. Perfect omdat de fiets daar hét vervoersmiddel is. En dat is ook wat ik ’t meeste deed op het eiland want ik wandel er eigenlijk maar weinig. Terschelling bestaat voor bijna 80% uit natuurlijk duinlandschap en kwelders. Het waardevolle natuurreservaat de Boschplaat ligt op het oostelijke deel van Terschelling, en is bijna tien kilometer lang. Hier broeden diverse soorten vogels. Op Texel verwonderde ik me over het gave natuurmuseum Ecomare, we zagen er zeehonden en maakten kennis met de bruinvis. We wandelden ook een eind door Nationaal Park De Duinen van Texel. Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn in het zuiden bloeien in mei grote bollenvelden.

Mijn voorkeur: lastig om hier een keuze te maken. Na jarenlang minstens een dag op Terschelling werd ik verrast door het veelzijdige Texel. Ecomare is echt heel tof. Toch vind ik Terschelling overzichtelijker en je vind daar eigenlijk overal mooie natuur. Texel is wat meer uitgestrekt waardoor je wel eens een eind aan het rijden bent tot de volgende mooie plek. Op Terschelling liggen de mooie plekken dichterbij elkaar. Dus ik kies Terschelling.

Texel

Texel

Stranden

Tijdens een bezoek aan een waddeneiland wil ik altijd even met mijn voeten in de zee, maar een dag op het strand lig ik nooit. Een strandwandeling maken kan natuurlijk prima op beide eilanden. Dus ja, welk waddeneiland hier mijn voorkeur heeft is een lastige.

Mijn voorkeur: als ik dan toch een keuze moet maken, kies ik Texel want ik ben weg van dit plaatje met de prachtige wolken. Liefde voor wolken!

Brownie op Texel

Hotel Paal 8, Terschelling

Eten & drinken

Op Terschelling heb ik heel wat dagen doorgebracht, en dus ook meer goede gerechten gegeten. Zo at ik er een goddelijk broodje brie, een goede quiche en een lekker cranberry taartje. Op Texel at ik een goddelijke brownie en een heerlijke groentequiche.

Mijn voorkeur: een lastige vergelijking, maar ik kies toch voor de brownie op Texel. We aten hem bij Strandpaviljoen Kaap Noord, een absolute aanrader!

Hotel Paal 8, TerschellingHotel Tesselhof, Texel

Overnachten

Op Texel overnachtte ik in Hotel Tesselhof in De Koog. Met de winkelstraat om de hoek met de fijnste restaurants. Onze kamer had een groot balkon én een sauna. Vooral van de sauna heb ik met veel plezier gebruik gemaakt, echt fijn om zo te relaxen. Op Terschelling zaten we in een hotel vlakbij de duinen: Hotel Paal 8. We hadden een kamer op begane grond, dus we zagen de zee niet, maar keken wel tegen de duinen aan. En ’s avonds na het diner liepen we zo de duinen over om de zon in zee te zien zakken. Omdat we fietsen hadden, reden we ook zo naar de stadjes toe voor een goed restaurant.

Mijn voorkeur: een hotel in de duinen is echt heel fijn. Je hoort het ruisen van de zee vanaf je bed en je bent zo op het strand. In dit geval geef ik onze overnachting op Terschelling de voorkeur. Wat een toplocatie!

Op zoek naar een fijne accommodatie? Er zijn veel leuke vakantiewoningen!

Terschelling-West

Eindoordeel

Terschelling is een overzichtelijk, knus eiland. Je fietst zo naar de mooiste plekken en schattige dorpjes op het eiland. Texel is langgerekt waardoor je nog best een aardig stuk moet rijden in je auto om ergens te komen. Dat voelt minder knus, en dat is wat mij betreft het grootste nadeel van Texel. Verder kan ik overigens niet veel andere nadelen noemen, want het is met recht een fijn waddeneiland. Toch kies ik voor mijn favoriet Terschelling.

En dan is het binnenkort tijd om eens terug te gaan naar Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland want het is echt al járen geleden dat ik daar was. Misschien ga ik mijn oordeel dan nog eens bijstellen 😉

Meer over de waddeneilanden!

Wil je meer lezen over de waddeneilanden, kijk dan ook eens bij deze artikelen!

Nog meer in de vergelijking

Ik zette nog meer in de vergelijking. Benieuwd geworden? Lees dan mijn artikelen!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Simone 14 mei 2015 at 22:34

  Gek genoeg zijn mijn herinneringen aan Terschelling niet meteen gunstig… Het is dan ook al een kleine eeuwigheid geleden dat ik er was met de Tinatour (heeeel lang geleden dus) Ik was met een vriendin en nou ja ik weet nog dat ik er kotsmisselijk ben geworden. Van witte chocola… En dat is blijven hangen.. Triest maar waar. Misschien toch maar weer een keer een kans geven…

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:06

   Haha, als het zó lang geleden is dat je op Terschelling was, moet je echt eens terug gaan Simone! Het is echt een fijn knus eiland waar jij je vast prima vermaakt. Lekker de natuur is, altijd goed toch!

 • Reply Ruurdje 14 mei 2015 at 23:09

  Ik ben echt té lang niet meer op de eilanden geweest. Misschien binnenkort weer ‘ns langsgaan, want ik vond het vroeger altijd heel leuk!

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:09

   Ik vind een dagje op een waddeneiland altijd heerlijk. Dat is ook de reden dat we de afgelopen jaren regelmatig op een eiland waren. Maar dan wel meestal op Terschelling, dus ik moet echt eens terug naar Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog. Ik was op die eilanden ’t laatst toen ik nog een kind was. Vooral bij Schier woon ik nu dichterbij, benieuwd naar het eiland!

 • Reply Wandernan 15 mei 2015 at 07:12

  Ik ben verliefd op Texel. Juist omdat het met kleine kinderen in de auto telkens zulke korte afstanden zijn die je moet afleggen naar de volgende bezienswaardigheid. Maar ik ken dan ook geen enkel ander waddeneiland uit eigen ervaring en ben erg nieuwsgierig naar Vlieland en Terschelling. Op een of andere manier kom ik er nooit!

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:11

   Ik kan me voorstellen dat het handig is om met kinderen en auto te reizen. En dan is Texel natuurlijk ideaal! Jij woont ook dichterbij Den Helder, dus dat zal ook wel met je liefde voor het eiland te maken hebben 😉 Dat is bij mij ook zo met Terschelling. Je bent vanuit Leeuwarden zo in de haven van Harlingen. Ik ben op Vlieland, Ameland en Schier al járen niet geweest, dus ik wil graag eens terug. Een dagje eiland voelt als een heel weekend weg. Ik hou ervan!

 • Reply Sandra 15 mei 2015 at 11:14

  Ha, wat een leuke post! Ik ben alleen nog maar op Texel geweest en vond dat een heel mooi eiland, dus dan moet ik zeker nog eens naar Terschelling ;-)! Ik kan mij voorstellen dat je auto achterlaten eigenlijk heel fijn is. Goed idee!

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:12

   Je moet zéker naar Terschelling Sandra, zo’n fijn eiland! <3 En ja, de auto achterlaten is echt fijn. Letterlijk onthaasten en lekker met de fiets op pad. Heerlijk!

 • Reply helloitstoday 15 mei 2015 at 12:36

  Wat leuk zeg om eens een vergelijking te lezen van twee eilanden! Ik kan er helaas niet over mee praten want ik ben alleen nog maar op schier geweest.

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:13

   Ik ben juist járen niet op Schier geweest, volgens mij als (klein) kind voor ’t laatst. Ik wil heel graag weer eens terug dus! En dan kan ik weer opnieuw een artikel als deze schrijven, haha. Benieuwd welk eiland dan ‘wint’! 😉

 • Reply tessaheitmeijer 15 mei 2015 at 15:32

  Leuke post! Ik ken Texel eigenlijk helemaal niet als eiland, vroeger gingen we vooral naar Ameland (waar je struikelt over de Leeuwarders..), Schiermonnikoog en Terschelling.

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:15

   Vroeger ben ik als kind op Schier geweest, ik was met een vriendinnetje mee naar Vlieland en de introweek van het HBO was op Ameland. Terschelling bezocht ik pas voor ’t eerst jaren geleden. En vervolgens kwam ik er elk jaar. Hoog tijd om weer eens terug te gaan naar Vlieland, Ameland en Schier dus!

 • Reply Wanda 15 mei 2015 at 17:42

  Terschelling staat voor deze zomer op mijn to do list, Texel vind ik zeker leuk maar tegelijkertijd ook te groot om er lekker rond te kunnen fietsen. Ik vind het juist een voordeel van een waddeneiland dat je niet afhankelijk bent van de auto. Ameland vind ik helemaal ideaal en Schier is mijn favoriet voor een dagje, lekker knus en prima te doen in 1 dagje!

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:17

   Een mooie voor je wishlist, Terschelling. Begrijp ik het goed dat je daar nog niet geweest bent? Zonder auto reizen is zeker fijn, echt een vakantiegevoel <3 Schier is voor mij heulll lang geleden, dus zeker leuk om ook weer eens te bezoeken. Misschien komt het er deze zomer nog van!

 • Reply Anita - Reisvlinder.nl 15 mei 2015 at 22:39

  Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben nog nooit op de waddeneilanden geweest. Roep al jaren dat het een schande is en dat ik er echt eens heen moet. Is er dus nog steeds niet van gekomen. Ik weet ook nog niet voor welk eiland ik dan zou kiezen. Texel of Terschelling? Hoewel ik ook positieve verhalen over Ameland hoor.

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:19

   Haha, dan móet je echt eens een waddeneiland bezoeken hoor! 😉 Mijn voorkeur ligt bij de knussere eilanden waar je niet met je auto heen kunt, dus ik denk dat je dan prima zit op Terschelling, Ameland of Vlieland. Ik ben recentelijk niet geweest op Ameland en Vlieland, dus ik kan je niet echt een voorkeur van deze drie meegeven. Alle drie eens bezoeken dus! 😉

 • Reply esterdekoning 17 mei 2015 at 14:12

  Ik ben op beide eilanden geweest als kind, en veel herinneringen heb ik niet meer aan Texel. Aan Terschelling wel; daar heb ik een weekje doorgebracht met de familie bij de toenmalige vriend van mijn tante. Heerlijk huis in de natuur en elke dag wandelden we door de sneeuw waarna we binnen weer mochten opwarmen. Ik hou van die dagen waarop je de hele dag buiten bent 🙂

  • Reply Marcella 17 mei 2015 at 22:20

   Dat klinkt als prima herinneringen aan Terschelling! Ik ben ook eens op het eiland geweest toen er sneeuw lag, en heb daar ook prima herinneringen aan. Het eiland is dan ook onwijs mooi. Het is absoluut fijn om hele dagen buiten te zijn!

 • Reply Karbonkel 31 mei 2015 at 19:07

  Ik ben op beide geweest, allebei met een schoolkamp en op Texel ook voor een wedstrijd en mijn oom woont er. Ik kan niet echt oordelen, want echt veel heb ik niet gezien. Ik vond Terschelling denk ik iets mooier… Moet gauw maar eens terug 🙂 op de andere eilanden ben ik nog nooit geweest, maar dat wil ik ook zeker eens doen!

 • Reply Daniël 31 oktober 2015 at 15:31

  Persoonlijk kies ik voor Terschelling. Ik heb daar ook een deel van mijn jeugd doorgebracht. Heb al veel vakantiehuizen en campings mogen bezoeken op Terschelling. Blijft een van de mooiste stukjes van Nederland.

  Daniël,
  Opvakantiehuis.nl

 • Reply Vakantiehuizen Texel 5 januari 2016 at 09:34

  Op Texel zijn prachtige vakantiehuizen te vinden die veelal door particuliere eigenaren te huur worden aangeboden.
  Met de locatie zit het eigenlijk altijd wel goed gezien de schoonheid van dit Waddeneiland. Texel is een prima plek om de vakantie door te brengen!

  • Reply Marcella 5 januari 2016 at 12:02

   Texel is echt prachtig ja! Ik ga er graag nog eens naartoe om te genieten van het geweldige eiland!

 • Reply Sanne 7 mei 2016 at 23:14

  Met stip op 1, Terschelling! Persoonlik vind ik dat het leukste waddeneiland! Maar waarschijnlijk ben ik ook wel een beetje bevooroordeeld, mijn familie woont namelijk op Terschelling. 🙂

  • Reply Marcella 8 mei 2016 at 11:39

   Dan ben je vast al vaaaaak op Terschelling geweest. Ik vind het ook een heerlijk eiland! Maar ik wil nu ’t liefst terug naar Schiermonnikoog, dat is al lang geleden dat ik er was!

 • Reply Franny 1 december 2017 at 05:05

  Hoi!! Wat heerlijk om te lezen dit .. ik heb veel verre reizen gemaakt maar nog geen waddeneiland bezocht in Nederland. Het komt op mijn lijstje!

  • Reply Marcella 1 december 2017 at 12:37

   De waddeneilanden zijn absoluut een aanrader Franny! Zeker eens van genieten. 1 dag is al heerlijk, maar als het kan, dan zou ik langer gaan!

 • Reply Aimy 15 maart 2018 at 21:30

  Wat een leuk verslag Marcella! Mij lijken beide eilanden wel iets hebben, leuk! Ik ben eigenlijk nog nooit op een schiereiland geweest 😋. Erg hè! Ook nog nooit in Groningen trouwens, dus misschien toch maar eens een tripje maken richting Noord Nederland!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 20:40

   Beide eilanden zijn zeker de moeite waard! Het zijn trouwens geen schiereilanden, maar waddeneilanden. Ze liggen echt los van het vasteland. Kom zeker eens naar het noorden, het is hier prachtig!

  Leave a Reply