Brugge en Gent zijn twee ontzettend leuke steden in België, maar ze zijn ook heel verschillend van elkaar. Benieuwd welke stad mijn voorkeur heeft?

Brugge Belgium
Ghent, Belgium

Brugge vs Gent: het water op!

In Brugge stonden we een tijdje in de rij voordat we de (propvolle!) bootje in konden. Voor €12,- per persoon (2022) vaar je een half uurtje over de reien. Er zijn veel verschillende aanbieders voor boottochtjes, maar de prijs is overal gelijk. De grapjes van de gids leken wat voorgeprogrammeerd, maar het was erg leuk om Brugge vanaf het water te verkennen.

In Gent namen we twee keer de boot. Tijdens een boottochtje met gids, en als watertaxi naar de andere kant van de stad. We leerden dat varen in Gent pas een jaar of tien kan, omdat het water lange tijd flink vervuild was. In Brugge is zo’n beetje álles waar je voorbij vaart mooi, in Gent zie je ook het rauwere randje van de stad. Ik hou daar wel van. En de gids was ook een stuk enthousiaster met zijn verhalen.

In de categorie water is Gent de winnaar!

Brugge, België
Ghent, Belgium

Brugge vs Gent: mooi, mooier, mooist

Tsja, ik zei het al: alles in Brugge is mooi. Omdat het (in de zomer) zo druk was in het centrum, zijn we de drukte ontvlucht in de straatjes achteraf. Ook hier zijn alle panden mooi en indrukwekkend. In Brugge kan je er lustig op los klikken, want op elke hoek vind je wel een prachtige pareltje. Waarschijnlijk zagen we er daarom zoveel fotograferende Japanners. In de winter is het een stuk rustiger in Brugge en kan je ook de toeristische trekpleisters wat meer in rust bewonderen.

In Gent zijn ook prachtige gebouwen, maar vind je ook een rauwer randje. Zo kwamen wij met de boot en het wandelen op plekken waar de stad net wat minder gelikt is. Heel logisch natuurlijk, het hoort bij de stad. In verhouding tot de pracht en praal in Brugge is het in Gent net wat minder ‘mooi’.

In de categorie mooi kies ik voor Brugge!

Lees ook: 9x Doen in België

Ghent, Belgium
Brugge Belgium

Druk versus sfeervol

In Brugge is het (vooral in de zomer) ontzettend druk met toeristen. Zo vind je er vele Aziaten die lustig foto’s klikkend door de straten lopen. Maar ook de Nederlanders, Belgen en Duitsers zijn flink vertegenwoordigd. Pas aan ’t einde van de middag keert de rust wat terug, omdat dan dagjesmensen Brugge verlaten.

In Gent is het ook druk, maar dit is een heel ander publiek. Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen. En dat merk je aan de relaxte sfeer. Wij troffen een mooie dag in de lente en de loungemuziek schalde over de Graslei. Dit gaf een fijn relaxte sfeer!

Ik kies voor sfeervol Gent!

Brugge, België

Bier en chocolade versus veelzijdigheid

In Brugge draait veel om bier en chocolade. De zoete geur van chocolade verspreid zich door de winkelstraten en overal is bier. Brugge is wat dat betreft bijna een themastad. In Gent is dit anders. Er is geen focus op een bepaalde stroom aan toerisme en dat maakt het publiek meer veelzijdig. Ik vind dat leuker.

Ik kies dus (alweer) voor Gent!

Brugge Belgium
Belfort, Gent

Brugge vs Gent: de leukste todo’s!

In Brugge hebben we de boottocht gedaan en verder vooral genoten van de leuke straatjes. Het historisch centrum is als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en dus wil je de Grote Markt, het Begijnhof en de vele historische pleinen sowieso zien. Daarnaast kan je diverse kerken bewonderen, maar er is ook een scala aan interessante musea. Zo kan je naar het Brugs Biermuseum, Diamantmuseum, Frietmuseum, Chocolademuseum en het Brouwerijmuseum. Ook een fietstour Brugge is een enorme aanrader omdat je zo op een ontzettend leuke manier langs de highlights komt!

In Gent hebben we best veel gezien en gedaan. Zo zijn we naar het Belfort geweest en zagen we het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal. Kasteel Gravensteen stamt uit 1180 en ligt middenin het centrum. Het is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. In een ander deel van de stad bezochten we stadsmuseum STAM waar je ontzettend veel leert over de historie van de stad. Ook een fietstour in Gent is een ontzettende aanrader. Ohja, de Gentse Feesten schijnen ook érg leuk te zijn!

Als je veel van bier, friet, chocolade en mooie gebouwen houdt zit je goed in Brugge. Gent heeft veel oude gebouwen en een heus kasteel middenin het centrum. Mijn voorkeur gaat uit naar de veelzijdigheid van Gent, maar smaken verschillen!

Activiteiten in Brugge

Activiteiten in Gent

Mosquito Coast, Gent
Brugge Belgium

Eat, eat, eat

Tsja, in zowel Brugge als Gent kan je ontzettend goed eten. In Brugge zijn we wat verder van de Grote Markt op zoek gegaan om de hoge prijzen te ontduiken. In deze straatjes vind je allerlei leuke restaurants, zoals ’t Brugs Pitahuis waar wij heerlijk aten. Gent verlieten we met een flinke lijst met restaurants waar we nog graag willen eten. Wij genoten van een goddelijk diner bij Mosquito Coast, maar in dezelfde straat (Hoogpoort) zaten nog zoveel meer leuke restaurants.

Tsja, ook hier kies ik voor Gent want hier zijn de restaurants een stuk hipper. In Brugge vind je meer toeristenrestaurants. 

Gent, België

Brugge vs Gent: and the winner is…

Alhoewel Brugge ook een heerlijke en onwijs mooie stad is, ga ik liever voor de veelzijdigheid en ongedwongen sfeer van Gent. Ik wil dan ook graag eens terug naar de stad om nog meer te zien en doen, en vooral ook nog meer lekker te eten. Als je in beide steden niet geweest bent, raad ik je wel aan om gewoon beide steden te bezoeken. Zulke leuke steden zijn absoluut een bezoek waard!

Ook Leuven is een leuke Belgische stad. Lees meer over Leuven!

Novotel Brugge

Heerlijk slapen in Brugge en Gent doe je hier!

Wij sliepen bij Novotel Brugge en Novotel Gent, maar uiteraard heb ik nog veel meer gave aanraders voor je!

Gent

B&B bij MoeMee ligt lekker centraal en heeft een fijn terras, Hotel Lepelbed vind je op 10 minuten van Gent en heeft een Engelse tuin, Ganda Rooms & Suits zit in een prachtig 18e eeuws pand middenin het centrum en de mooiste appartementen vind je bij Snooz Ap Holiday & Business Flats.

Brugge

Pand 17 in een rustige straat in Brugge, B&B Anna’s op slechts een paar minuten van de bezienswaardigheden, de ruime appartementen van De Drie Koningen, een gedeelde kamer in het Snuffel Hostel of het sfeervolle The White Queen middenin het centrum.

Brugge Belgium

Boek je activiteit!


Meer leuks in België

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

47 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rebecca Vreugdenhil

Leuk ik wil ook altijd nog een keer naar Brugge of Gent, met de trein…nadeel is dat dat achterlijk duur is haha. Voor zelfde geld kun je in Praag zitten (: Maar na je post misschien nog wel keer het overwegen waard 😉

Linda

Gent staat al heel lang op mijn must-visit lijstje, maar is er nog niet van gekomen. Brugge vond ik zelf heel erg leuk, maar wel veel te druk…

Anita - Reisvlinder.nl

Ik ga ook voor Gent! Hoewel ik er alleen nog maar tijdens de Gentse feesten ben geweest, dus het misschien niet helemaal goed kan beoordelen. In het voorjaar wil ik Gent graag eens zonder feesten bezoeken om te kijken of ik dan net zo enthousiast ben. Brugge is inderdaad ook prachtig, maar ik denk dat de sfeer in Gent gewoon fijner is.

Sabine

In Brugge ben ik nooit geweest, in Gent 1 keer. Vond het echt een leuke stad! Brugge staat meer bekend als een mooie oude stad waar dus inderdaad iedereen naartoe gaat. Waarschijnlijk zou ik ook voor Gent kiezen haha

Ester

Voor mij is Gent ook de winnaar 🙂 Gent is net zo mooi, maar niet zo stampvol als Brugge!

lottevdw

Als Belgje geef ik je ook gelijk! 🙂 Brugge is, voor mij, een mooie toeristische stad en Gent is meer een stad om in te wonen…

Liesbeth | Wacca

Als Gentenaar voel ik mij nu super trost (want zo zijn we wel, fier op onze stad ;)). Ik woon en werk in Gent, en verveel mij hier nooooit. Ik blijf nieuwe plekken ontdekken, er blijven nieuwe restaurants en bars komen met een goed concept. Het is hier zo schoon, en de grauwe kantjes neem ik er zelfs met veel liefde bij (want elke stad dat geen museum is heeft dat toch?!). Om dan zelfs nog maar te zwijgen over de sfeer die dag in dag uit in de stad hangt.
Blij dat Gent jou ook zo beviel! 😀

Annemarie

Wat een lastige keuze! Ik vind beide steden erg mooi en sfeervol, maar als ik echt zou moeten kiezen zou ik ook voor Gent gaan. Brugge is misschien mooier, maar inderdaad zoooo toeristisch. Wij vonden Gent gezelliger en wat diverser. Zoals jij eigenlijk ook in je blog zegt. Eens dus! 🙂

Sandra

Ha wat een leuke manier om deze twee zo op elkaar lijkende steden met elkaar te vergelijken zeg! Ik ben zelf alleen in Brugge geweest, dus vind dit leuk om te lezen. Ik vond Brugge zelf vrij klein, dat verbaasde mij wel. Maar goed, de naam is gewoon groot 😉 Ik wil wel een

Sandra

Dus…. Te vroeg op enter gedrukt. Ik wilde dus zeggen: ik wil wel een keer naar Gent om die stad ook te ontdekken!

ivonne

Grappig, wij zijn als Brabanders snel in België en zitten daar vaker dan jn het noorderlijk deel van Nederland. Ik ben het met je eens, Brugge is mooi maar ik geef de voorkeur aan Gent; minder toeristen, meer van het “gewone leven”. Gent is ook heel leuk om een keer mee te maken tijdens de Gentse feesten, live muziek en gezellig druk, een heel andere stad dan.

Wanda

Leuk, zo’n uiteenzetting van deze 2 prachtige steden! In Gent ben ik slechts een paar uurtjes geweest, dus echt vergelijken kan ik ze niet maar snap je verhaal over het toeristische van Brugge volledig. Overal Japanners met hun klikkende fototoestellen, terwijl Gent een stuk relaxter oogt…

Jessica

Ik ben wel een paar keer in Brugge geweest (mooie stad!) maar ik ben nu toch ook wel erg benieuwd naar Gent als ik je ervaringen lees ;p

Liesbeth | Wacca

Wel, ik ken Groningen niet, maar ben wel heel benieuwd om ook jouw stad eens te komen ontdekken!

Chantal

Ohoh, ik ga een weekend naar Brugge haha.
Ook maar een weekendje Gent boeken dan! 😉

Carolien

Ik vind beide mooi, heb ze beiden ook meerdere keren bezocht. Ben ook naar de Gentse Feesten geweest (heul lang geleden alweer). Ook erg leuk. En ja, dan heb je ook nog Antwerpen. Ik kom vaker in Belgische steden dan Nederlandse, omdat ze bij mij dichterbij zijn! Voordeel van in Zeeland wonen, haha. Ik heb lichte voorkeur voor Brugge omdat ik erg van mooie, oude gebouwen hou. En ja het is er vaak druk, maar toen wij er waren in januari vond ik het wel meevallen, gewoon gezellig. Nergens in rij gestaan voor musea of zo. Gent is alweer tijdje… Lees verder »

Kirsten

Gek genoeg ben ik als Nederlander in allebei nog nooit geweest. Antwerpen ook niet trouwens… shame on me. Mooie plaatsen voor korte reisjes binnenkort.

karlien

Gent!! Mijn zus heeft daar zeven jaar gewoond voor haar studie en ben gek op die stad. Zo gek dat ik er een half jaar studie wilde doorbrengen, totdat Zuid-Afrika mij riep 😉

Sheila

Ik ben ook een voorstander van Gent. Ik vind het heerlijk om daar een paar dagen te zijn. Doordat het ook groter is dan Brugge, kan ik me daar ook langer vermaken. En doordat Brugge dus kleiner is, heb je ook meer last van de toeristen. Zelf heb ik inmiddels ook vaste favoriete plekjes in Gent. Die chocolatier bijvoorbeeld. Een knus zaakje en ze hebben een leuk en lekker aanbod.

Eva

Oei, kiezen tussen Brugge of Gent, dat mag je mij als rechtgeaarde Belgiëfan echt niet vragen, hoor. Je kunt ze ook niet echt met elkaar vergelijken vind ik.

Marjolein

Jammer dat je het echte Brugge niet gaan ontdekken bent 😉 Je had nog verrast kunnen worden.

Roxanne

Leuke vergelijking. Ik weet niet zeker of ik vroeger wel eens in Gent geweest ben, maar met mijn ouders kwamen we wel eens in België. Brugge heb ik sowieso twee keer bezocht, in 1996 en 2010. Ik herken wel wat je schrijft, het was er leuk, maar erg toeristisch en dat trekt mij niet zo heel erg. Gent is wel een leuke plek dus om te onthouden. Niet te ver weg, maar wel leuk.

Bijzondere vakanties

Leuk zeg. Wij gaan in mei een weekje. Ik heb al het e.e.a. aan ons te ondernemen tripjes toegevoegd!

Rob

Heerlijk slapen in een Novotel hotel??
Dat zijn supersaaie zakenhotels waar echt niets aan is…

[…] collega-blogger Marcella is Gent namelijk nog leuker en mooier dan Brugge, dus dat maakt me nog nieuwsgieriger naar deze […]

47
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x