Stedentrips

Brugge vs Gent

26 november 2015
Brugge vs Gent

Brugge en Gent bezochten we een half jaar na elkaar. Twee Belgische steden waar we al een tijdje erg benieuwd naar waren omdat we er zulke enthousiaste verhalen over hoorden. Twee leuke steden, maar ze zijn ook heel verschillend van elkaar. Benieuwd welke stad mijn voorkeur heeft?

Brugge, België

Ghent, Belgium

Het water op!

In Brugge stonden we een tijdje in de rij voordat we de (propvolle!) bootje in konden. Voor €8,- per persoon vaarden we een half uurtje over de reien. Er zijn veel verschillende aanbieders voor boottochtjes, maar de prijs is overal gelijk. De grapjes van de gids leken wel wat voorgeprogrammeerd, maar het was erg leuk om Brugge vanaf het water te verkennen. In Gent namen we twee keer de boot. Op een boottochtje met gids, en als watertaxi naar de andere kant van de stad. Zo leerden we dat varen in Gent pas een jaar of tien kan, omdat het water lange tijd flink vervuild was. In Brugge is zo’n beetje álles waar je voorbij vaart mooi, in Gent zie je ook het rauwere randje van de stad. Ik hou daar wel van. En de gids was ook een stuk enthousiaster met zijn verhalen.

In de categorie water is Gent de winnaar!

Brugge, België

Ghent, Belgium

Mooi, mooier, mooist

Tsja, ik zei het al: alles in Brugge is mooi. Omdat het zo druk was in het centrum, zijn we de drukte ontvlucht in de straatjes achteraf. Ook hier zijn alle panden mooi en indrukwekkend. In Brugge kan je er lustig op los klikken, want op elke hoek vind je wel een prachtige pareltje. Waarschijnlijk zagen we er daarom zoveel fotograferende Japanners. In Gent zijn ook prachtige gebouwen, maar vind je ook een rauwer randje. Zo kwamen wij met de boottocht, maar ook tijdens het wandelen op plekken waar de stad net wat minder gelikt is. Heel logisch natuurlijk, maar in verhouding tot de pracht en praal in Brugge is het net wat minder ‘mooi’.

In de categorie mooi kies ik voor Brugge

Ghent, Belgium

Brugge

Druk vs sfeervol

In Brugge is het ontzettend druk met toeristen. Zo vind je er vele Aziaten die er lustig klikkend door de straten lopen. Maar ook de Nederlanders, Belgen en Duitsers zijn flink vertegenwoordigd. Pas aan ’t einde van de middag keert de rust wat terug, omdat de dagjesmensen Brugge verlaten. In Gent is het ook druk, maar dit is een heel ander publiek. Gent is met 70.000 studenten de grootste studentenstad van Vlaanderen. En dat merk je aan de relaxte sfeer. Wij troffen een mooie dag in de lente en de loungemuziek schalde over de Graslei.

Ik kies voor sfeervol Gent!

Brugge, België

Bier en chocolade vs veelzijdigheid

In Brugge draait veel om bier en chocolade. De zoete geur van chocolade verspreid zich door de winkelstraten en overal is bier. Brugge is wat dat betreft bijna een themastad. In Gent is dit anders. Er is geen focus op een bepaalde stroom aan toerisme en dat maakt het publiek meer veelzijdig. Ik vind dat leuker.

Ik kies dus (alweer) voor Gent!

Brugge, België

Belfort, Gent

De leukste todo’s?

Heel eerlijk, in Gent hebben we meer musea bezocht dan in Brugge. In Brugge hebben we de boottocht gedaan en verder vooral geslenterd door de leuke straatjes. Het historisch centrum is als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en dus wil je de Grote Markt, het Begijnhof en de vele historische pleinen sowieso zien. Daarnaast kan je diverse kerken bewonderen, maar er is ook een scala aan musea. Zo kan je naar het Brugs Biermuseum, Diamantmuseum, Frietmuseum, Chocolademuseum en het Brouwerijmuseum.

In Gent hebben we best veel gezien en gedaan, dat kan je ook lezen in mijn blog 8x todo’s in Gent. Zo zijn we naar het Belfort geweest en zagen we het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal. Kasteel Gravensteen stamt uit 1180 en ligt middenin het centrum. Het is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. In een ander deel van de stad bezochten we stadsmuseum STAM waar je ontzettend veel leert over de historie van de stad. Ohja, de Gentse Feesten schijnen ook érg leuk te zijn!

Als je veel van bier, friet, chocolade en mooie gebouwen houdt zit je goed in Brugge. Gent heeft veel oude gebouwen en een heus kasteel middenin het centrum. Mijn voorkeur gaat uit naar de veelzijdigheid van Gent, maar smaken verschillen!

Mosquito Coast, Gent

't Brugs Pitahuis in Brugge

Eat, eat, eat

Tsja, in zowel Brugge als Gent kan je ontzettend goed eten. In Brugge zijn we wat verder van de Grote Markt op zoek gegaan om de hoge prijzen te ontduiken. In deze straatjes vind je allerlei leuke restaurants, zoals ’t Brugs Pitahuis. Gent verlieten we met een flinke lijst met restaurants die we nog graag willen bezoeken. Wij aten een goddelijk diner bij Mosquito Coast, maar in dezelfde straat (Hoogpoort) zaten nog zoveel meer leuke restaurants.

Tsja, ook hier kies ik voor Gent want hier zijn de restaurants een stuk hipper. In Brugge vind je meer toeristenrestaurants. 

Gent, België

And the winner is… Gent!

Alhoewel Brugge ook een heerlijke en onwijs mooie stad is, ga ik liever voor de veelzijdigheid en ongedwongen sfeer van Gent. Ik wil dan ook graag eens terug naar de stad om nog meer te zien en doen, en vooral ook nog meer lekker te eten. Als je in beide steden niet geweest bent, raad ik je wel aan om gewoon beide steden te bezoeken. Zo leuke steden zijn absoluut een bezoek waard!

Ook Leuven is een leuke stad. Lees meer over Leuven!

Novotel Brugge

Heerlijk slapen in Brugge en Gent doe je hier!

Nog meer in de vergelijking

Ik zette nog meer in de vergelijking. Benieuwd geworden? Lees dan mijn artikelen!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

40 Comments

 • Reply Rebecca Vreugdenhil 26 november 2015 at 23:57

  Leuk ik wil ook altijd nog een keer naar Brugge of Gent, met de trein…nadeel is dat dat achterlijk duur is haha. Voor zelfde geld kun je in Praag zitten (: Maar na je post misschien nog wel keer het overwegen waard 😉

  • Reply Marcella 27 november 2015 at 20:11

   Is het zó onwijs duur om in Gent of Brugge te komen? Jeetje! Dan zou ik denk ik wel liever naar Praag gaan, haha 😉

 • Reply Linda 27 november 2015 at 00:18

  Gent staat al heel lang op mijn must-visit lijstje, maar is er nog niet van gekomen. Brugge vond ik zelf heel erg leuk, maar wel veel te druk…

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 19:55

   Ik vond Brugge ook te druk. Gent is dan ook geen heel rustige stad, maar er hangt zo’n ander sfeertje. Echt een aanrader om te bezoeken Linda!

 • Reply Anita - Reisvlinder.nl 27 november 2015 at 14:34

  Ik ga ook voor Gent! Hoewel ik er alleen nog maar tijdens de Gentse feesten ben geweest, dus het misschien niet helemaal goed kan beoordelen. In het voorjaar wil ik Gent graag eens zonder feesten bezoeken om te kijken of ik dan net zo enthousiast ben. Brugge is inderdaad ook prachtig, maar ik denk dat de sfeer in Gent gewoon fijner is.

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 19:56

   De Gentse feesten lijken me erg leuk, daar wil ik wel eens naartoe!

 • Reply Sabine 27 november 2015 at 16:26

  In Brugge ben ik nooit geweest, in Gent 1 keer. Vond het echt een leuke stad! Brugge staat meer bekend als een mooie oude stad waar dus inderdaad iedereen naartoe gaat. Waarschijnlijk zou ik ook voor Gent kiezen haha

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 19:56

   Gek dat Brugge zo bekend staat, want Gent is ook een mooie oude stad. En een stuk rustiger! 😉

 • Reply Ester 27 november 2015 at 16:57

  Voor mij is Gent ook de winnaar 🙂 Gent is net zo mooi, maar niet zo stampvol als Brugge!

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 19:57

   Helemaal mee eens Ester!

 • Reply lottevdw 27 november 2015 at 21:34

  Als Belgje geef ik je ook gelijk! 🙂 Brugge is, voor mij, een mooie toeristische stad en Gent is meer een stad om in te wonen…

  • Reply Marcella 28 november 2015 at 11:21

   Leuk om jouw reactie als Belgje te lezen! Brugge is zeker mooi, maar mij wel wat te toeristisch. Juist daarom voelt Gent ook fijner om te bezoeken. Ik wil er graaaaag eens naar terug!

 • Reply Liesbeth | Wacca 28 november 2015 at 09:03

  Als Gentenaar voel ik mij nu super trost (want zo zijn we wel, fier op onze stad ;)). Ik woon en werk in Gent, en verveel mij hier nooooit. Ik blijf nieuwe plekken ontdekken, er blijven nieuwe restaurants en bars komen met een goed concept. Het is hier zo schoon, en de grauwe kantjes neem ik er zelfs met veel liefde bij (want elke stad dat geen museum is heeft dat toch?!). Om dan zelfs nog maar te zwijgen over de sfeer die dag in dag uit in de stad hangt.
  Blij dat Gent jou ook zo beviel! 😀

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 19:59

   Gent klinkt als een fijne stad om in te wonen Liesbeth! Het lijkt wel een beetje op Groningen, daar blijven ook maar nieuwe restaurants en bar komen. Het leeft er, en dat maakt het zo leuk! De grauwe kantjes maken Gent echt, dat is juist mooi. Ik kom zeker eens terug in jouw fijne stad!

 • Reply Annemarie 28 november 2015 at 18:07

  Wat een lastige keuze! Ik vind beide steden erg mooi en sfeervol, maar als ik echt zou moeten kiezen zou ik ook voor Gent gaan. Brugge is misschien mooier, maar inderdaad zoooo toeristisch. Wij vonden Gent gezelliger en wat diverser. Zoals jij eigenlijk ook in je blog zegt. Eens dus! 🙂

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 20:00

   Ja, het is zeker een lastige keuze Annemarie. Het zijn natuurlijk beide erg leuke steden! Maar je deelt mijn mening en liefde voor Gent zo te lezen, leuk!

 • Reply Sandra 28 november 2015 at 19:30

  Ha wat een leuke manier om deze twee zo op elkaar lijkende steden met elkaar te vergelijken zeg! Ik ben zelf alleen in Brugge geweest, dus vind dit leuk om te lezen. Ik vond Brugge zelf vrij klein, dat verbaasde mij wel. Maar goed, de naam is gewoon groot 😉 Ik wil wel een

 • Reply Sandra 28 november 2015 at 19:30

  Dus…. Te vroeg op enter gedrukt. Ik wilde dus zeggen: ik wil wel een keer naar Gent om die stad ook te ontdekken!

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 19:34

   Je moet zeker naar Gent Sandra, je vindt het vast een heeeerlijke stad!

 • Reply ivonne 28 november 2015 at 22:17

  Grappig, wij zijn als Brabanders snel in België en zitten daar vaker dan jn het noorderlijk deel van Nederland. Ik ben het met je eens, Brugge is mooi maar ik geef de voorkeur aan Gent; minder toeristen, meer van het “gewone leven”. Gent is ook heel leuk om een keer mee te maken tijdens de Gentse feesten, live muziek en gezellig druk, een heel andere stad dan.

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 19:51

   De Gentse feesten, daar ben ik ook best benieuwd naar! Dan is de stad vast nóg gezelliger! Ik ga er graag eens naar terug!

 • Reply Wanda 29 november 2015 at 16:30

  Leuk, zo’n uiteenzetting van deze 2 prachtige steden! In Gent ben ik slechts een paar uurtjes geweest, dus echt vergelijken kan ik ze niet maar snap je verhaal over het toeristische van Brugge volledig. Overal Japanners met hun klikkende fototoestellen, terwijl Gent een stuk relaxter oogt…

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 20:02

   Ik was eigenlijk ook te kort in Gent. Anderhalve dag is echt te weinig om deze stad uit te pluizen. Er is zoveel leuks! Een goede reden om vlot eens terug te gaan en die lange lijst met restaurants verder af te werken 😉

 • Reply Jessica 29 november 2015 at 17:26

  Ik ben wel een paar keer in Brugge geweest (mooie stad!) maar ik ben nu toch ook wel erg benieuwd naar Gent als ik je ervaringen lees ;p

  • Reply Marcella 30 november 2015 at 20:02

   Dan moet je zéker eens naar Gent gaan Jessica!

 • Reply Liesbeth | Wacca 2 december 2015 at 19:33

  Wel, ik ken Groningen niet, maar ben wel heel benieuwd om ook jouw stad eens te komen ontdekken!

  • Reply Marcella 2 december 2015 at 20:09

   Leuk, je het weten als je naar het hoge noorden komt? Dan doen we een kop thee!

 • Reply Chantal 13 december 2015 at 15:58

  Ohoh, ik ga een weekend naar Brugge haha.
  Ook maar een weekendje Gent boeken dan! 😉

  • Reply Marcella 13 december 2015 at 19:15

   Brugge is ook zeker een heel leuke stad waar jij je prima gaat vermaken Chantal. Maar een weekendje Gent erbij boeken is ook zeker een goed idee! 😉

 • Reply Carolien 16 december 2015 at 18:11

  Ik vind beide mooi, heb ze beiden ook meerdere keren bezocht. Ben ook naar de Gentse Feesten geweest (heul lang geleden alweer). Ook erg leuk. En ja, dan heb je ook nog Antwerpen. Ik kom vaker in Belgische steden dan Nederlandse, omdat ze bij mij dichterbij zijn! Voordeel van in Zeeland wonen, haha. Ik heb lichte voorkeur voor Brugge omdat ik erg van mooie, oude gebouwen hou. En ja het is er vaak druk, maar toen wij er waren in januari vond ik het wel meevallen, gewoon gezellig. Nergens in rij gestaan voor musea of zo. Gent is alweer tijdje geleden, denk dat we dit jaar die kant maar weer eens op moeten. Wij gaan vaak in de laatste week van januari naar een Belgische stad, dan is de sfeer van de feestdagen nog aanwezig, zonder de drukte van de vele toeristen 😉

  • Reply Marcella 16 december 2015 at 22:25

   Goeie gewoonte, om regelmatig een Belgische stad te bezoeken. Ik vind de steden erg fijn en kom er graag. Het is voor ons al lang geleden dat we in Antwerpen waren, dus daar ga ik graag eens naar terug. Wat heerlijk dat je zo dichtbij België woont! <3

 • Reply Kirsten 23 juni 2016 at 19:01

  Gek genoeg ben ik als Nederlander in allebei nog nooit geweest. Antwerpen ook niet trouwens… shame on me. Mooie plaatsen voor korte reisjes binnenkort.

  • Reply Marcella 23 juni 2016 at 20:33

   Ik kan je zowel Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel én Leuven aanbevelen. In de laatste stad was ik vorig weekend. Morgen komt mijn fotoblog online, dus stay tuned! 🙂

 • Reply karlien 2 oktober 2016 at 13:43

  Gent!! Mijn zus heeft daar zeven jaar gewoond voor haar studie en ben gek op die stad. Zo gek dat ik er een half jaar studie wilde doorbrengen, totdat Zuid-Afrika mij riep 😉

 • Reply Sheila 2 december 2016 at 21:26

  Ik ben ook een voorstander van Gent. Ik vind het heerlijk om daar een paar dagen te zijn. Doordat het ook groter is dan Brugge, kan ik me daar ook langer vermaken. En doordat Brugge dus kleiner is, heb je ook meer last van de toeristen. Zelf heb ik inmiddels ook vaste favoriete plekjes in Gent. Die chocolatier bijvoorbeeld. Een knus zaakje en ze hebben een leuk en lekker aanbod.

  • Reply Marcella 3 december 2016 at 14:02

   Ik vind Gent authentieker, gezelliger en vooral ook rustiger. Dan vind ik erg fijn. Het is alweer anderhalf jaar geleden dat we er waren, snel weer eens een tripje plannen dus!!

 • Reply Eva 11 juli 2017 at 09:37

  Oei, kiezen tussen Brugge of Gent, dat mag je mij als rechtgeaarde Belgiëfan echt niet vragen, hoor. Je kunt ze ook niet echt met elkaar vergelijken vind ik.

  • Reply Marcella 11 juli 2017 at 21:40

   Het zijn inderdaad heel verschillende steden met een eigen sfeer. Maar ik heb wel echt een voorkeur voor Gent. Het voelt daar toch gemoedelijker!

 • Reply Marjolein 5 januari 2018 at 18:11

  Jammer dat je het echte Brugge niet gaan ontdekken bent 😉 Je had nog verrast kunnen worden.

  • Reply Marcella 8 januari 2018 at 10:38

   Ik ontdekte het echte Brugge ’s avonds, toen de grote groepen toeristen weg waren. Wat zijn jouw aanraders als ik terug ga naar Brugge?

  Leave a Reply