Na het relaxte Isla Holbox was Ek Balam de eerste Maya tempel in Mexico die wij bezochten. Ik was erg benieuwd hoe zo’n complex er nou uit ziet. Ik laat het je zien én vertel hoe wij het ervaren hebben!
Maya stad Ek Balam is ongeveer een eeuw na de jaartelling gebouwd en kende zijn hoogtepunt tussen 770 en 840 na Christus. Ek Balam bestaat uit maar liefst 45 gebouwen waarvan het meest indrukwekkende gebouw de 32 meter hoge Acropolis is, die je kunt deze beklimmen. In het gebouw zou de tombe van de oude heerser van Ek Balam liggen, Ukit Kan Le’k Tok.
Onze eerste Maya tempel
Na een paar heerlijke dagen op het relaxte Isla Holbox was Ek Balam (betekent zwarte jaguar) de eerste Maya tempel die we bezochten. We vaarden met de ferry terug naar het vasteland en reden vanuit kustplaatsje Chiquilá in 2,5 uur naar de tempel. Omdat we al vroeg vertrokken waren van het eiland, leek het ons qua timing handig om eerst een kijkje te nemen bij de tempel. We kwamen er zodoende wel vlak na de middag, maar druk was het niet bij de tempel. Dit is een plek waar nog niet veel toeristen komen (okt 2018). De archeologische vindplaats Ek Balam is één van de meest recente vondsten in het land. In het complex zijn de bouwwerken in goede staat én je mag de 32 meter hoge Acropolis op klimmen. Een ware beproeving met felle zon en 35 graden, enorme traptreden en een hellingshoek van 45 graden, dus wij sloegen over. Wel jammer, want bovenin vind je mooie kunstwerken.
45 gebouwen
Een echt complex is het niet, maar naast de Acropolis is er bij Ek Balam genoeg moois te bekijken. Er zijn op dit terrein maar liefst 45 gebouwen over gebleven. Sommige zijn nog vrij compleet, van anderen zie je slechts een paar contouren. Vroeger was dit een stad met diverse gebouwen op een soort centraal plein. Daarnaast waren er lemen hutjes die intussen vergaan zijn. De stenen ‘hoofdgebouwen’ zijn overgebleven. Een deel van het complex is nog overwoekerd door planten, dus dit moet nog uitgegraven worden. Over tientallen jaren zal dit complex er dus zeker heel anders uit zien.
Intrigerende historie
Ik vond het erg intrigerend om tussen alle bouwwerken te lopen. Je voelt de historie op het terrein. Het idee dat die imposante bouwwerken zoveel jaar geleden zonder werktuigen gemaakt zijn is eigenlijk bizar. Hoe dan?! Het leven in de stad destijds vond ik wel lastig om me voor te stellen. Het leuke is dat dit later in onze reis wat concreter werd, maar daarover later meer!
De toegang bij Ek Balam was in oktober 2018 voor twee personen 480 pesos. Dit was voor ons €20,70. Het complex is van maandag tot en met zondag open van 8:00 tot 17:00 uur. Hoewel het bij ons vlak na de middag niet druk was, is het wel aan te raden om vroeg in de ochtend of in de namiddag een bezoek te brengen aan de tempel.
Slapen in Valladolid
Wij sliepen twee nachten in een prima kamer bij Casa Sisal in Valladolid. Op onze aankomstdag bezochten wij Ek Balam en verkenden wij Valladolid. De volgende dag waren we al vroeg bij Chichén Itzá om het wereldwonder te ontdekken. In de namiddag bezochten we de cenote Zaci in het centrum van Valladolid.
Meer Mexico:
- VIDEO – Roadtrip Mexico op schiereiland Yucatan
- Route roadtrip Mexico – 3 weken op schiereiland Yucatan
- Weetjes van Mexico – Onze roadtrip op schiereiland Yucatan
- Isla Holbox, het paradijsje van Mexico
- Chichén Itzá, het wereldwonder van Mexico
- Capitool Mexico & Wegwijzer Mexico
- Lees meer verhalen over Mexico
Lijkt Ek Balam jou leuk?
Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin
Wat een prachtige plek zeg! En helemaal niet druk, als ik het zo lees. Lijkt me absoluut de moeite. Fijne tip!
Ja, Ek Balam is echt een prachtige tempel. Er waren wel wat andere mensen, maar echt druk was het er niet. Het is nog een redelijke onbekende plek. Maar zo de moeite waard!
Oude verdwenen beschavingen hebben altijd iets fascinerends en daarop zijn de maya’s bepaald geen uitzondering. Toch had ik zelf deze site waarschijnlijk overgeslagen als ik de volgende dag Chichén Itzá zou gaan zien. Hoe intrigerend ook, tempelmoeheid ligt altijd al snel op de loer….
Reisde je op eigen gelegenheid?
Ja, wij reisden rond met onze eigen huurauto. Heel goed te doen in Mexico!
Tempels in Mexico lijken me echt zo gaaf! Fijn dat het niet zo druk was. Goede tip om niet midden op de dag te gaan, dat probeer ik zelf ook altijd te voorkomen.
Ik vond de Maya tempels echt magisch mooi! Je kunt de drukte niet altijd vermijden (helaas!), maar vroeg in de ochtend gaan of laat in de middag is zeker een goede tip!
Lijkt me super om tempels te bezoeken. Stukje historie vind ik altijd boeiend om te ontdekken als je dan een land bezoekt. Valt me ook op dat er zoveel groen te zien is 🙂
Ja, het is zó intrigerend om je te verdiepen in de oude Maya historie! Ik ben echt fan van de tempels daar 😉 Wij waren na de regenperiode, dus ik denk dat het er daarom zo groen is. We hadden elke dag 32+ graden, dus dat zou op den duur wat geler gras op moeten leveren…
Ongelofelijk dat mensen dit soort complexen duizenden jaren geleden hebben kunnen maken. Wat zou ik graag een keer in een tijdmachine stappen om te zien hoe het dagelijks leven er toen heeft uitgezien!
Oeh ja, dan ga ik mee in die machine. Lijkt me heel intrigerend als je zo even ‘een kijkje’ kunt nemen!
Oh wow! De tempels in Mexico lijken me zo bijzonder met name ook vanwege de ligging in de jungle! Mooi!
Calakmul is echt mijn grote favoriet, want dat complex ligt echt middenin de jungle. Zo gaaaaf!
Wat een mooi tempelcomplex zeg. Zo te zien was het inderdaad heerlijk rustig, ideaal! Lijkt me erg mooi om zoiets in het echt te zien. Ook lekker plekje om bij te komen zeg!
Ja, heel tof om er rond te dwalen. Intrigerend om al die historie om je heen te hebben!
Ik zou oof graag Maya tempels bezoeken. Deze lijkt mij erg mooi. Is het altijd rustig of zijn er dagen dat iets druker iets? Ik vind dat 45 gewouwen wel naar “groot” klinkt, maar goed ik weet niet hoe groot is een andere complex
Bij het ene complex is het drukker dan de andere. Tulum en Chichen Itza zijn bijvoorbeeld heel populair. Andere complexen zijn minder bekend of liggen erg afgelegen. Het is dus wisselend. Die 45 complexen liggen deels bij elkaar in de buurt, dus het valt op zich nog best mee qua grootte van het complex. Het is prima te doen in een paar uurtjes!
Wat een indrukwekkend complex, moet echt machtig mooi zijn om te zien. Wat is de omgeving trouwens mooi groen!
Echt geweldig om daar rond te lopen Elisa! Ik denk dat het er zo groen is omdat het net regenseizoen is geweest. Het was er eigenlijk te warm om het groen te laten blijven 😉
Ik blijf van van de Maya tempels. Wat zijn er toch veel te bekijken in die regio. Mijn favoriet is nog steeds Palenque, vooral vanwege de ligging in de jungle.
Ik ben ook echt fan van de Maya tempels! Naar Palenque ben ik nu ook nieuwsgierig! Mijn favoriet in Mexico is Calakmul, vlakbij de grens met Guatemala. Middenin de jungle, zo gaaf!
Ik wil een kleine aanvulling doen op je verhaal over Ek Balam: wij zijn er met ons gezin geweest deze week (juli 2019), maar de toegangsprijs is fors omhoog gegaan! Wij betaalden nu 414 pesos per persoon, en we zijn met z’n vijven… Dit was wel even een tegenvaller. Misschien ligt het aan het seizoen?
Maar voor toekomstige bezoekers: wees erop berekend en neem genoeg cash mee want je kan er niet met creditcard betalen. Het is overigens wel de moeite waard!
414 per persoon? Jee, wij betaalden dat met z’n tweeën. Wat een forse prijsstijging! Wat betaalden jullie dan voor Chichén Itza? Ik vond dat complex wel iets meer de prijs waard namelijk…
Voor Uxmal betaalden we hetzelfde als in Ek Balam en in Chichén Itza betaalden we 482 pesos p.p., maar daar zaten we in een hotel met privé ingang. Iemand van het hotel heeft eerst de kaartjes gekocht aan de hoofdingang, dus misschien hebben ze daar nog iets extra’s voor gerekend.
En toch, ook al betaalde je nog voor de service: ik vind het verschil met wat wij betaalden voor 2 personen erg groot!
Ik vermoed dat het door de overheid algemeen ingesteld is. Op beide complexen hing exact dezelfde gedrukte prijslijst, helemaal uitgesplitst naar Mexicanen en buitenlanders, ouderen, studenten (alleen Mexicaanse helaas 😉),belastingen, etc..
Als local betaal je geloof ik op zondag helemaal geen toegangsprijs. En als toerist betaal je dus intussen extreem veel. Gelukkig weten we dat ze met de inkomsten verder graven en onderzoek doen naar de complexen, dus dat maakt het misschien nog een beetje goed…
Precies, zo hebben wij het ook maar bekeken!