Ik ben een maand op reis geweest in Amerika en in Nieuw-Zeeland. In deze blog maak ik een vergelijking tussen Amerika en Nieuw-Zeeland. Welk land wint wat betreft de mooiste natuur en welk land heeft de leukste steden?

Seattle, America
Seattle, Amerika

Steden

Een makkelijk begin. Nieuw-Zeeland is echt een land met onwijs mooie natuur, maar voor de steden ga je niet naar het land. Wij reisden dagelijks vaak honderden kilometers, dus we kwamen vaak aan ’t einde van de middag in een stad aan. Gek genoeg waren de winkels dan al dicht en was het echt zoeken naar een geschikt restaurant. Alleen in Rotorua vonden we een gezellige boulevard, maar dit bleek uitzonderlijk.

In Amerika vermaakten wij ons juist prima in de steden. Amerikanen houden van vermaak en dat merk je dus ook goed. Wij hadden het niet verwacht, maar in Las Vegas hadden we onwijs veel lol. We hebben zelfs een extra nacht bijgeboekt om nóg een nacht op ontdekking te gaan. We rolden van de ene verrassing in de andere, en dat dagenlang. Maar ook Seattle en San Francisco vonden we leuk. Qua steden wint Amerika.

Yellowstone, America
Yellowstone, Amerika
Tongariro, New Zealand
Tongariro, Nieuw-Zeeland

Natuurparken

Voor de natuur moet je in Nieuw-Zeeland zijn. Als je denkt dat je iets onwijs moois gezien hebt, is er even later altijd iets nóg mooiers. Mijn favorieten zijn het vulkanische landschap van Tongariro, de thermische activiteit bij Rotorua, de magische Milford Sound en de prachtige kust van The Catlins. Maar ja, ook Amerika is geweldig mooi qua natuur. Ik ben echt gek op de geisers en pools van Yellowstone National Park, de rode bogen van Arches National Park en de megagrote bomen van Sequoia National Park. Dus kiezen is lastig. Als ik voor de veelzijdigheid in de natuur ga, dan wint Nieuw-Zeeland.

Pronghorns, Yellowstone
Pronghorns in Yellowstone
Kea, New Zealand
Kea, Nieuw-Zeeland

Dieren

Ik zag in beide landen echt totaal verschillende dieren. In Amerika waren dat vooral bizons, pronghorns, diverse vogels, rendieren, een beer, heel veel eekhoorns, een vogelspin, zeehonden en orca’s. In Nieuw-Zeeland zag ik 50 blauwe pinguïns, kea’s, honderden Jan van Genten, orca’s, hectordolfijnen, een kiwi en een weka. Mijn voorkeur gaat in dit geval toch uit naar de bizons en pronghorns van Amerika, maar ik ben ook echt gek op de pinguïns van Nieuw-Zeeland. Toch wint Amerika dit keer.

Maori, New Zealand
Maori bij Waitangi, Nieuw-Zeeland

Mensen

Ik vind de Amerikanen niet overdreven. Ze zijn juist vriendelijk en behulpzaam (kunnen wij Nederlanders nog wat van leren!). En ook in Nieuw-Zeeland zijn ze erg behulpzaam. Maar toch lijkt het wel alsof het vriendelijke in Nieuw-Zeeland nog natuurlijker is, het meer vanzelf gaat. Ze willen je daar overal helpen, met je route, de mooiste bezienswaardigheden, maar ook een praatje maken is altijd goed. In dit geval wint Nieuw-Zeeland.

Granola
Verse granola in Wellington, Nieuw-Zeeland

Eten & drinken

In Amerika heb ik prima gegeten. Ik heb er heerlijke tortilla’s, hamburgers, pizza’s en pasta’s gegeten. Maarre, dat klinkt weinig gezond (ahum). Er is ook wel veel keus uit gezond eten hoor, maar toch vraag ik me af hoe gezond het dan écht is. Volgens mij zit er in vrijwel alle producten een lading suiker, bruin brood is gewoon niet te koop en groente en fruit neemt niet de hoogste prioriteit in.

In Nieuw-Zeeland was alles lekker vers. En ook dat was verraderlijk want de vitrines vol lekkere taartjes, quiches en pies waren onwijs aantrekkelijk. En toch proefde het anders. Huisgemaakt en vers, niet vol conserveringsmiddelen. En zonder literbekers cola. Dus in dit geval wint Nieuw-Zeeland.

New Zealand
Nieuw-Zeeland

Kustlijnen

Tsja, er is dan maar één winnaar, Nieuw-Zeeland natuurlijk! Sowieso kom je de kustlijnen van Nieuw-Zeeland werkelijk óveral tegen, zo breed zijn de eilanden nou ook weer niet. Maar elke keer als er weer kust in zicht kwam, bleef ik enthousiast. Wat was het water toch bláuw! Ik heb dan ook ladingen foto’s van mooie stranden of juist ruige kusten. Wat het mooiste plekje was? Ik twijfel vond The Catlins geweldige, maar ook de zuidelijkste punten Bluff & Slope Point waren magisch. In Amerika heb ik de kust gezien in Seattle, Los Angeles, Monterey en San Francisco. Alleen bij de steden dus. Dat kon niet tegen de ongerepte natuur van Nieuw-Zeeland op. Dus ja, Nieuw-Zeeland wint!

The Catlins, New Zealand
The Catlins, Nieuw-Zeeland

And the winner is…

… Nieuw-Zeeland! De terechte winnaar op het gebied van de natuur, de ruige kustlijnen, de vriendelijke mensen en het heerlijke eten & drinken. Alleen jammer dat Nieuw-Zeeland zo onwijs ver weg is…!

Wil je meer lezen over onze reizen? Kijk dan even bij de blogs over Amerika en de blogs over Nieuw-Zeeland!

Nog meer in de vergelijking

Ik zette nog meer in de vergelijking. Benieuwd geworden? Lees dan mijn artikelen!

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

23 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruurdje

Leuke vergelijking! Ik moet zeggen dat Nieuw-Zeeland me ook iets meer aanspreekt, vooral om de mooie natuur 🙂

Morgaine

Toen ik al kind leerde dat Australië kerst viert in de zomer, zei ik al, dat ik dat ooit wilde gaan doen, kerst vieren in Australië op het strand, hahaha wie weet komt dat ooit nog uit, maar dat kan dan ook ook in Nieuw Zeeland natuurlijk 😉

karlijntravels

Leuk om beide landen te vergelijken! Voor mij wint Nieuw-Zeeland ook, maar toch zou ik graag nog eens terug willen naar Amerika. Er is zo enorm veel te zien in dat land!

Linda

Mij trekt nieuw-zeeland ook meer dan Amerika, hoewel… Amerika is natuurlijk ook enorm groot en divers..

eva - eighty7

Beide bestemmingen staan zo hoog op mijn lijst. Leuk artikel dit, waarin je beide vergelijkt 🙂

Sandra

Als jij Nieuw-Zeeland de oprechte winnaar vindt, dan ben ik echt enorm nieuwsgierig naar Nieuw-Zeeland! Ik weet namelijk dat jij Amerika ook enorm kan waarderen, dus heb nu hoge verwachtingen haha! Leuk artikel!

Laurens (Rondreis.nl)

Amerika heeft uiteindelijk wel meer te bieden natuurlijk.. maar als we het totaal aantal punten door de oppervlakte mogen delen is wel duidelijk wie de winnaar is 😉

Anita - Reisvlinder.nl

Leuk artikel! Ik kan niet vergelijken, omdat ik nog nooit in Amerika ben geweest. Maar Nieuw-Zeeland vond ik echt geweldig! Wat een prachtige natuur, relaxte sfeer en vriendelijke mensen. Inderdaad jammer dat het zover weg ligt.

Sheelagh

Leuk gedaan! Nieuw-Zeeland ben ik niet geweest dus kan ik niet over mee praten, maar staat op mijn lijstje (mede door al jouw blogs erover!).

Michelle | Travel lifestyle.nl

Jaaaaa liefde voor Nieuw-Zeeland! <3 Haha leuk dit!

Natasja

Leuk, zo’n vergelijking! Kan hem zelf voor beide landen nog niet maken, want ondanks vier keer NYC heb ik verder van de USA nog niets gezien. Hoog tijd voor dus! Leuk artikel Marcella 🙂

Northflix

Wat een leuk artikel! Ik heb van beide landen niets gezien, maar qua natuur en mensen trekt NZ mij veel meer! Al is NY mijn droomstad om te bezoeken.

Simone | Paper Travels

Nieuw Zeeland zijn we nog niet geweest, Amerika vind ik wel een heerlijk land al denk ik maar zo dat voor mij NZ ook zou gaan winnen. Inderdaad… jammer dat het zo erg ver weg is (en daarmee ook meteen erg duur) Maar we blijven dromen!

LNNK

Het blijft altijd lastig om landen te vergelijken denk ik, maar ik vind de punten die je noemt leuk om te lezen. Amerika staat nog hoog op mijn wensenlijst, maar wat is Nieuw-Zeeland toch gaaf he..

Trudy

Inderdaad, lastig vergelijken, want in Nieuw Zeeland zijn we nooit geweest. Wel diverse keren in Amerika en de natuur in dat land vond ik ook echt overweldigend. Dus, even praktisch, ik kies toch weer voor Amerika: dichterbij en als je een camper wilt huren (en dat willen wij) echt een stuk betaalbaarder. De kans is dus een stuk groter dat ik daar nog eens kom, dan naar het andere eind van de wereld vlieg. En van het ‘uitgespaarde ‘geld maak ik dan heel graag een keer een reis met de Hutigruten.

23
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x