Midden-Amerika Roadtrips

Paklijst – Wat neem je mee naar Cuba?

9 april 2016
Maria la Gorda, Cuba

Hoe vaker je op reis gaat, hoe sneller je koffer ingepakt is. Voor een reis in de Cariben heb je vrijwel alleen zomerkleding nodig. Ook als je minder ervaren bent, is dat klusje snel geklaard. Toch is Cuba een wat ‘lastiger’ land om rond te reizen. Ik heb een aantal goede tips voor je voor producten die je beter niet kunt vergeten. Wat neem je mee naar Cuba? Ik vertel het je!

El Nicho, CubaGrote sjaal/doek

Multifunctioneel en dus altijd handig. Tegen de zon of juist de kou, om je blote huid te bedekken als je een kerk in wilt, op het strand of om op te zitten. Meestal heb ik wel zo’n sjaal mee, maar dit keer was ik ‘m vergeten. En juist nu kon ik hem voor álle genoemde doelen goed gebruiken. Gewoon meenemen dus!

Reisgidsen voor offline tips

Voor vertrek hebben we zoveel mogelijk gelezen over Cuba. In reisgidsen, maar ook veel online. Ter plekke is het handig om je reisgidsen bij je te hebben, omdat je niet even makkelijk wat online kunt opzoeken. Zo’n gids komt dan goed van pas! Vooral de Capitool Cuba en ANWB Extra Cuba vonden we erg handig.

In mijn routeblog van Cuba vind je veel informatie over onze roadtrip. Handige voorbereiding van jouw reis!

Spaanse taalgids en aanwijsboekjeSpaanse taalgids & aanwijsboekje

Het viel ons mee dat er best veel Engels gesproken werd in Cuba. Toch spreekt niet iedereen het, en dan is het handig om een Wat & Hoe taalgids bij je te hebben en korte zinnetjes te leren met het Spaans taalkwartet. Hele conversaties begrepen we niet, maar korte zinnen en woorden konden we prima opzoeken in ons woordenboekje. Met Icoon kan je aanwijzen wat je bedoelt. Wij hebben hem niet gebruikt, maar het is wel handig om bij je te hebben. Er staat vanalles in, zoals auto onderdelen, de organen in je lichaam en etenswaren. Mocht je ellende hebben, dan kan je in elk geval aanwijzen wat je bedoelt!

Medicatie en ORS & Deet

De gezondheidszorg in Cuba schijnt goed te zijn, maar medicatie is er amper verkrijgbaar. Neem dus alles uit mijn lijstje wat neem je mee naar Cuba? mee, inclusief je eigen medicatie. In een ruime hoeveelheid, want je wilt er gewoon niet zonder zitten. Bij je uitrusting hoort ook Norrit, paracetamol, insectenspray, (blaren)pleisters en zonnebrand. Daarnaast is ORS handig, dit gebruik je om uitdroging te voorkomen. Omdat wij beide last hadden van diarree en overgeven, kwam het goed van pas! Neem trouwens ook wc papier en desinfecterende handgel mee. Dat vind je nagenoeg nergens bij de toiletten. Net als de wc-bril, die ontbreekt gewoon overal.

Cubaans geld
Veel contant geld + geldbuidel

In Cuba zijn twee soorten geld in omloop, CUP en CUC. De CUP is het geld wat de lokale bevolking gebruikt, de CUC kan je gebruiken als toerist. Eenmaal in Cuba kan je je geld omwisselen naar de Cubaanse Peso (CUC). Je kan wel steeds vaker gebruik maken van een creditcard of een pinpas, maar ga er voor de zekerheid niet vanuit. Wij kwamen in Trinidad een Duits stel tegen wat al een tijdje op zoek was naar een pinautomaat. Dat gedoe wil je echt niet in Cuba, dus neem dus een flinke stapel Euro’s mee uit Nederland. De CUC’s droeg ik in een geldbuidel onder mijn kleding, en dat beviel prima.

Het is ook aan te raden om direct een paar honderd Euro om te wisselen (hoeft niet op de luchthaven in de lange rij, kan ook prima in het centrum van Havana). Wij hebben twee keer geld gewisseld, en je kunt het slecht treffen zodat je urenlang in een rij wacht. Dan is het fijn dat je dat niet om de dag hoeft te doen. Geld wisselen bij een bank is trouwens gratis, bij hotels worden er kosten in rekening gebracht. Ook is de koers daar minder goed.

Nelles Map CubaWegenkaart Nelles

Als je een roadtrip door Cuba maakt, is een goede wegenkaart is belangrijk. Wij lazen adviezen om de Nelles Map Cuba aan te schaffen. Deze kaart heeft de overzichtelijk schaal van 1:775,000. Hij bevat nationale parken en culturele bezienswaardigheden. Daarnaast is een GPS-appareet in Cuba verboden. Wij hadden een offline GPS-app op onze iPhone mee. Dat was een aantal keer best handig, omdat de weg opeens op hield!

Wereldstekker Amerikaans + stekkerbak

In Cuba gebruik je een Amerikaanse wereldstekker, zo eentje met twee platte pennetjes. Om meteen diverse apparaten te kunnen opladen is een stekkerbak ideaal. Check vantevoren wel even of je er eentje met aarde nodig hebt, of juist niet. Dit is afhankelijk van je stekkers.

Cienfuegos, CubaOordoppen

Wil je goed slapen, dan is een paar oordoppen in Cuba essentieel. Hotels zijn vaak gehorig waardoor je geluiden van straat hoort. In Trinidad werd er ’s nachts zelfs een compleet feest op straat gehouden, inclusief harde muziek. Zit je meer in de natuur, dan word je al vroeg gewekt door kraaiende hanen. Oordoppen zijn dus best handig!

Wasmiddel, waslijn + gootsteenstop

In sommige hotels vind je wasservice, maar een wasserette hebben we nergens getroffen. Neem dus wat geconcentreerde wasmiddel mee zodat je een wasje kunt doen. Alleen al handig om wat ondergoed of shirtjes te kunnen wassen. Wat wij vergaten mee te nemen was een gootsteenstop zodat we een sopje in de wastafel konden maken. Knijpers had ik mee, maar een waslijn niet. Wij nemen voortaan dus zo’n gootsteenstop en een waslijn mee. Altijd handig!

Snorkelen Maria la Gorda, CubaBushalte

Een stevige tas of koffer

In Havana worden alle koffers handmatig gecheckt voordat je het land in gaat. Dat betekent dat je lang moet wachten, maar ook dat uitstekende delen van je koffer al snel in de weg zitten. Wij hadden een groot soort weekendtas met wieltjes bij ons, en hadden daar beide problemen mee. De rits van Jan zijn tas scheurde uit, en mijn tas kreeg ik op Schiphol terug met een uitgescheurd handvat. Neem dus een stevige en degelijke koffer mee. Voor backpacks zijn er berschermhoezen verkrijgbaar, en die zou ik voor Cuba dan ook zeker aanraden. Een enorme koffer is op Cuba overigens niet handig, omdat veel deurposten vrij smal zijn. Dat gaat niet passen met je koffer!

Een duikbril & snorkel!

Er zijn schitterende stranden met helderblauw water. Neem dus je eigen duikbril en snorkel mee, zodat je zo het water in kunt. Waterschoentjes zijn ook ideaal, dat loopt toch wat makkelijker over de stenen aan de rand van het strand.

Heb je ons filmpje snorkelen in Cuba al gezien?

TukolaTussendoortjes + Dextro energy

Het eten op Cuba is vrij eenzijdig en vaak lastig verkrijgbaar. In de koelingen is het ijs vaak op, een broodje is lang niet overal verkrijgbaar. Het duurde een ruime week voordat wij ergens bananen konden kopen. Ik kreeg vooraf de tip om wat muesli repen, ontbijtkoek en andere tussendoortjes mee te nemen. Wat mij betreft de beste tip die ik kreeg! Ik wil er nog aan toevoegen dat (zoute) Tuc koekjes ook een aanrader zijn. En een rolletje Dextro energy kan ook geen kwaad.

Tot slot: neem alles mee wat je nodig hebt!

Cuba heeft niet de winkels zoals wij ze kennen. In een dorp of stad vind je vaak kleine winkels met een matig assortiment. De helft bestaat uit drank, en verder kan je er fris, water en maggi mix (?) kopen. Reken er niet op dat je er kunt vinden wat je vergeten bent en neem dus alles mee wat je nodig hebt tijdens je roadtrip Cuba. Wij hadden problemen met de tas van Jan, en zijn in Cienfuegos tevergeefs op zoek gegaan naar duct tape. De tas hebben we kunnen maken met een naaisetje wat ik ooit meenam uit een hotel. En de duct tape hoort voortaan ook bij onze standaard uitrusting!

Wil je advies over het samenstellen van jouw reis door Cuba? Tenzing Travel kan jou hier prima bij helpen!

Meer over Cuba!

Heb jij nog aanvullingen voor mijn lijstje wat neem je mee naar Cuba?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Co 9 april 2016 at 14:59

  Wat herkenbaar 😉 Je moet inderdaad een hoop zooi meesjouwen naar Cuba. Wij hadden gelukkig veel koekjes en droptoffees (hoe Nederlands) mee, waren daar erg blij mee! Toen het op was hebben we restjes rijst met bonen uit een casa mee kunnen nemen als lunch, dat was ook nog best lekker 🙂

  • Reply Marcella 10 april 2016 at 13:30

   Leuk dat dit zo herkenbaar is! Droptoffees, yum! Ik had een zak dropjes bij me 😉 Wij troffen een ontbijtbuffet met bananen en hebben er meteen een stel meegenomen. Daar waren we al een tijdje naar op zoek. Ze zijn lekker zoet ook!

 • Reply Edith | [travel.create.repeat] 9 april 2016 at 15:06

  Wat een handige lijst! En zo grappig om dat stukje te lezen over autorijden en dat de weg ophield… Ik heb het ook wel eens gehad, kijkend op de kaart: “Vanaf nu moeten we alleen nog maar rechtdoor!” *…tien minuten later…* “Huh? Een t-splitsing?? Die staat hier nergens vermeld hoor!” hahaha… En echt, een mens kan niet genoeg mueslirepen/tucjes/zoutjes/koekjes/etc meenemen naar Cuba, dat doe ik na 6x nog steeds. De foto van de Tukola geeft me bijna heimwee…. bijna 😉

 • Reply Sabine 9 april 2016 at 20:57

  Haha ja oordopjes: ook heel handig hier 🙂 Leuk lijstje! Wat apart trouwens dat eten zo slecht te krijgen is…

 • Reply Ukkie 9 april 2016 at 21:36

  Ducttape om een oud pasje wikkelen. Plat en makkelijk in de rugzak.

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 10 april 2016 at 10:21

  Handige lijst Marcella! Toch wel heel anders dan je reizen door Nieuw Zeeland en Canada, of niet?! Zo te lezen moet je in Cuba echt om zoveel meer denken! Echte backpacktrip haha. Leuk hoor! 🙂

  • Reply Marcella 12 april 2016 at 18:54

   Het is zeker anders reizen in Cuba, vooral omdat ter plekke veel niet te krijgen is. Iets vergeten is dan ook echt niet handig 😉

 • Reply Linda | travellersoftheworld 10 april 2016 at 15:08

  Hele handige lijst! Heel veel dingen waar je nooit aan zou denken. Naar Maleisië is dit gelukkig niet zo nodig als ik het zo lees, wat een gesjouw :p Maar Cuba lijkt me geweldig!

  • Reply Marcella 12 april 2016 at 18:55

   In Cuba móet je daar wel om denken, anders heb je echt pech. Het is er gewoon amper te krijgen… Nou ja, op de tape na misten we gelukkig niks, dat scheelt! 😉

 • Reply Mellisa - Grenzeloosreizen 12 april 2016 at 19:57

  Leuke post! Het meeste neem ik eigenlijk al standaard mee, maar vergat laatst bijvoorbeeld mijn waterschoenen, stom! Ik zit wel een beetje met een pak geld, pfff. 4 weken met veel geld op zak, gelukkig wordt het steeds minder haha 😉

  • Reply Marcella 12 april 2016 at 20:03

   Dankjewel Mellisa! Ik neem ’t meeste ook standaard mee, ook naar Westerse landen. Waterschoenen had ik ook mee, ideaal! Ik vond reizen met zo’n pak geld ook niet fijn, maar zo’n geldbuidel is heel comfortabel. Dat kan ik je echt aanraden. En we hadden de euro’s verdeeld over diverse tassen/portemonnees. Ik had zelfs een deel bij me in mijn reisverslag 😉

 • Reply Nanouk 21 augustus 2016 at 11:09

  Heb nog een aanvulling: balpennen en wc papier. Ik dacht dat is toch overal wel te krijgen? Maar dat bleek best lastig te zijn! En op vrijwel geen enkele openbare toilet hadden ze wc papier. Een rolletje in m’n backpack was niet overbodig geweest 😉
  Mooie lijst verder! Apart land hè.

  • Reply Marcella 21 augustus 2016 at 15:06

   Oeh, dat zijn zeker goede aanvullingen Nanouk! Wc papier was echt helemaal nergens… Wij hebben een rolletje meegenomen toen we een hotelkamer verlieten. Zo konden we nog even vooruit 😉 Cuba is zeker een apart land joh. Bijzonder!

 • Reply Tara 4 oktober 2016 at 21:57

  Hi Marcella,

  Leuke blog zeg! Zeer blij met alle informatie in deze post.
  Volgende week ga ik met een vriendinnetje voor 4 weken naar Cuba, wij twijfelen nog een beetje of het genoeg zou zijn om €1000-, op zak te nemen en dan de rest later pinnen/ met creditcard.. wat denk jij?
  We doen namelijk alles – op de eerste Casa in Havanna na – op de bonnefooi.

  Tara

  • Reply Marcella 5 oktober 2016 at 15:28

   Hai Tara!

   Wat leuk dat je enthousiast reageert én dat je naar Cuba gaat natuurlijk. Heb je mijn filmpjes van Cuba ook al gezien?

   Wij hebben ervoor gekozen om echt veel contant geld mee te nemen. Better safe than sorry. We hebben Duitsers getroffen die urenlang op zoek waren naar een pinautomaat. Dat wil je gewoon niet in Cuba. Het is wel slim om je geld goed te verdelen over tassen en portemonnees. Wel zo veilig.

   Veel reisplezier!

   Groetjes!

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 8 december 2016 at 09:29

  Handig! Ducttape gaat bij ons iedere reis standaard mee haha. Al zo vaak van pas gekomen! Handig om te weten dat het goed is om eten etc mee te nemen. De rest dat je noemt hebben we eigenlijk altijd wel standaard in onze backpacks 🙂 Behalve de wegenkaarten..

  • Reply Marcella 8 december 2016 at 20:12

   Ducttape is overal handig voor 😉 Eten is in Cuba lastig verkrijgbaar, dus vooral tussendoortjes zijn ideaal. Better safe than sorry!

 • Reply Sanne 31 januari 2017 at 09:13

  Handige tips, van die tussendoortjes. Je verwacht eigenlijk niet dat die daar zo slecht verkrijgbaar zijn he. Ik neem ook altijd een grote sjaal mee. Multifunctioneel. En ook heel handig voor in het vliegtuig!

  • Reply Marcella 31 januari 2017 at 14:32

   Alles is bij ons zo makkelijk verkrijgbaar, dat je vergeet dat het in Cuba echt heel lastig kan zijn als je direct iets nodig hebt. Wees dus zeker goed voorbereid!

 • Reply Nicolet 13 juli 2017 at 00:30

  Hoi hoi, leuke post! Wij gaan drie weken naar Cuba met z’n tweetjes. Hoe veel cash adviseer je ons te pinnen om op zak te hebben? En is het raadzaam je slaapplaatsen van te voren te regelen, of kun je het in juli/aug op de bonnefooi voor elkaar krijgen?

  • Reply Marcella 13 juli 2017 at 14:48

   Hai Nicolet!
   Gaaf dat je naar Cuba gaat! Wij hadden de accommodaties van tevoren al geboekt, dus het is dan lastiger in te schatten hoeveel geld je moet meenemen. Volgens mij hadden we zo’n 750 bij ons, en kwamen weer thuis met de helft. Maar we zagen ook Duitsers wanhopig zoeken naar een pinautomaat, dat wil je niet. Of je op de bonnefooi ter plekke een accommodatie kunt zoeken weet ik helaas niet. Wij hebben de acco’s vantevoren geboekt, en we waren er in februari. Misschien kan je even bij Edith informeren? https://twitter.com/edithhuntink Haar vriend woont in Cuba.
   Veel reisplezier!

 • Reply Marijke 5 oktober 2018 at 15:37

  We reizen echt veel en wonen in het buitenland – nog nooit duc tape nodig gehad..
  Wel nemen we wat tie wraps mee om de koffer mee dicht te maken. ORS gaat ook al lang niet meer mee, nooit gebruikt. Wel anti diarree pillen (en cola erbij drinken). Wat wel altijd mee gaat is geel dermatolpoeder omdat ik nogal eens val..
  Bestaat geloof ik in Nederland niet meer, maar ik heb nog.

  Gootsteendop en wasmiddel? Ik gebruik de douche meestal en shampoo.. en hang kleding in de badkamer ergens over heen of buiten over een hekje. Ipv reisgidsen liever het e book en ik gebruik tripadvisor veel. Van te voren lezen en screenshots maken van interessante dingen, deze favoriet maken in het foto album. Dan vind ik ze weer terug.

  We nemen vrijwel geen cash geld mee, en pinnen zo vlug we een apparaat zien. Niet wachten tot je nodig hebt. Maar wellicht is dit in Cuba anders. Ik moet toegeven dat Cuba me niet trekt, zeker als er niet makkelijk lekkere hapjes verkrijgbaar zijn 😜

 • Reply Manon Ruitenberg Fotografie 2 december 2018 at 11:49

  Handig die paklijst. Zeker de tip omtrent stoppers erg handig. We hebben ze meegenomen! Het is idd iets wat je snel vergeet.
  Bleek later goed van pas te komen toen wij wilden gaan wassen. 🙂

  • Reply Marcella 7 december 2018 at 16:10

   Ha, wat goed dat ik je kon tippen op de stoppers én dat ze goed van pas kwamen! Hoe vond je jouw reis door Cuba?

   • Reply manon ruitenbegr 10 december 2018 at 06:29

    Cuba was een erg mooi land! Ik zou het zeker aanraden. Ik ben er zelf nu ook over aan het bloggen… als het je leuk lijkt. Nodig ik je graag uit om een kijkje te nemen op mijn website 😉

  Leave a Reply