Natuurlijk valt er wel eens wat tegen en heb je een reisdeceptie te pakken. Hoe een prachtig knalroze meer (!) toch tegen kan vallen? Ik vertel het je!

Las Coloradas MexicoLas Coloradas MexicoLas Colorados Mexico

Een flinke rit naar het uiterste noorden

Na ons bezoek aan wereldwonder Chichén Itzá besloten wij naar het uiterste noorden te rijden om de knalroze zoutmeren te bezoeken. Op alle foto’s die ik ervan gezien had zag het er heel gaaf uit, uiteraard wilden we dit graag met onze eigen zien! Met onze huurauto reden wij vanuit Casa Sisal in Valladolid in 2 uur naar Las Coloradas. We reden eerst zo’n 100 kilometer naar Río Lagartos, een klein vissersdorp. Dit is ook de toegangspoort tot het nationaal park van Río Lagartos met maar liefst 47.000 ha. Een paradijs om vogels, flamingo’s, schildpadden (als je het goede seizoen treft, wij niet helaas) of krokodillen te spotten. In het dorp stikt het van de mannen die je graag willen meenemen op hun boot om de mooie flora en fauna te ontdekken. Wil je dat niet, dan vind je in het dorp zelf niet veel. Wel is het een schattig centrum waar we een schattige markt vol groenten en fruit spotten.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

De zoutfabriek

Als je vanuit Río Lagartos verder naar de kust rijdt kom je vanzelf langs de zoutfabriek. Voor de Maya’s was het winnen van zout al belangrijk, zij gebruikten het om hun eten te bewaren. Inmiddels is het vooral een belangrijke inkomstenbron in de regio. Met machines wordt het zoute water uit de zee gehaald en naar de vlaktes gebracht. De roze algen, plankton en garnalen die in het zoute water leven zorgen voor de roze kleur van deze meren. Als het water verdampt blijft er zout over. Bij de fabriek zie je enorme bulten zout staan, het lijken net sneeuwbergen. Het roze van de meren is dus niets natuurlijks, maar het wél erg mooi!

Wist je dat flamingo’s garnalen eten en dat dit hun roze kleur veroorzaakt? Eigenlijk net als bij dit zoutmeer!

Las Coloradas Mexico Las Coloradas MexicoJan en Marcella Las Coloradas Mexico9

Onze ervaring bij de zoutmeren

Vanaf de zoutfabriek is het nog maar een klein stukje rijden om bij de zoutmeren te komen. Wij spotten eerst een stel prachtige flamingo’s aan de kust. We zagen ze ook tijdens een tour op Isla Holbox, maar het verveelt natuurlijk nooit. Toen waren de knalroze zoutmeren aan de beurt. Absoluut een prachtig pareltje, die kleur is zó bijzonder! Vooral het contrast met de blauwe lucht is heel intrigerend. Toch hadden we verwacht dat we verschillende meren konden bewonderen en er een leuk stuk omheen konden lopen. Ook misten we de gele meren waarover we gelezen hadden. Misschien komt het doordat we een stel opdringerige mannen negeerden, maar volgens mij is er echt niet zoveel te zien bij Las Coloradas. Je kunt een eindje lopen langs de verschillende zijdes van het meer en rij je een stukje verder, dan heb je een ander perspectief. Maar dat is het dan eigenlijk ook wel…

Las Coloradas Mexico Las Coloradas Mexico

Waarom Las Coloradas volgens ons een reisdeceptie is

Hoe mooi en bijzonder zo’n knalroze meer ook is: het blijft een flink eind rijden naar een niet-natuurlijk meer. Ik vind die lange rit niet onwijs de moeite waard als er zo weinig te zien is. Overnachten dichterbij het gebied is ook niet zo’n simpele optie want het aanbod is er minimaal. Ik had echt meer verwacht van deze regio, maar misschien hebben we wel wat gemist. We hebben tenslotte vaker per ongeluk highlights overgeslagen op reis

Meer reisdecepties:

Meer Mexico:

 

Wil jij Las Coloradas bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Las Coloradas Mexico

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

14 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elizabeth

Jammer dat het jullie tegen viel! Ik heb in plaats van met de auto er naar toe te rijden wel een boottocht gemaakt. En dit maakte het wat mij betreft zo leuk! We zagen grote krokodillen. De gids stopte bij elke vogel om ons foto’s te laten maken, gaf uitleg over de regio en liep met ons door het laagstaande water om zo dichter bij de flamingo’s te komen. (De meeste mensen moesten in de bootjes blijven zitten). Het roze meer was bij ons echter meer oranje. Toch vond ik dit niet erg, ik heb een leuk paar uurtjes gehad… Lees verder »

Saskia

Bijzonder hoor, zo’n knal roze meer…. Heel apart lijkt me dat. Mooie (reis)foto’s!

Sanne

Dat is jammer! Ik heb we vaker gehad dat iets ij slecht weer heel erg tegenviel, of dat ik het overbetaald vond. Maar niet dat ik het zou vermijden.

Linda | travellersoftheworld

Jammer dat dit tegenviel, maar ook dat heb je soms. Wij hebben op reis ook wel eens het gevoel van was dit het gehad en dat mag ook gezegd worden. Op de foto’s ziet het er mooi uit, maar kan me wel voorstellen dat dit tegenvalt als er zo weinig is en je zo lang ervoor moet rijden

Dominique | dominiquetravels.com

Hmm, dat is jammer! Een goede plek om zo’n roze meer te zien is Bonaire. Daar ligt het wel gewoon op de route als je het eiland rond wil rijden!

Wanda

Lijkt me op zich wel heel bijzonder om zo’n knalroze meer te zien, maar als het zo’n stuk rijden is, zou ik ook twijfelen of het dan wel genoeg de moeite waard is.

Laura

Jammer dat jullie het meer vonden tegenvallen, maar dat hoort er helaas af en toe bij op reis ;)! De foto’s zijn wel erg leuk.

14
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x