Midden-Amerika Roadtrips

Waarom all inclusive Varadero na je reis door Cuba wél fijn is

9 december 2016
Maria la Gorda, Cuba

Toen wij onze roadtrip Cuba boekten zagen we het niet zitten om onze reis te eindigen met een all inclusive Varadero. Intussen ben ik ervan overtuigd dat dit niet zo’n slecht idee is. Waarom? Ik vertel het je!

Havana, CubaJe kunt rust inbouwen na een wat chaotische roadtrip

Cuba is geen heel simpel reisland. Wegen houden soms gewoon op, en verkeerborden zijn er zeker niet in overvloed. Natuurlijk, dat heeft wel wat. Maar toch lijkt het me wel fijn dat je na een paar weken rondreizen gewoon niets anders hoeft te zoeken dan het ontbijtbuffet en je strandbed.

Benieuwd naar onze roadtrip? Bekijk ‘t filmpje autorijden op Cuba én roadtrip Cuba!

Je kunt bijkomen van je voedselvergiftiging

In Havana ging het nog prima met ons, maar in de valei van Vinales ging het al snel mis. Eerst werd Jan ziek en in het paradijselijke Maria la Gorda was ook ik onwijs ziek. Zonde, want het was juist daar onwijs mooi! Tijdens een all inclusive Varadero kan alles, maar hoeft niets. Ideaal om bij te komen van het ziek zijn.

Spaanse taalgids en aanwijsboekjeJe hebt geen uitdagingen meer in het Spaans

Spontaan besloten we onderweg ergens te stoppen om te eten bij een Paladar (Cubaans huiskamerrestaurant). Met onze Spaanse taalgids en ons aanwijsboekje Icoon was het nog een uitdaging om iets te bestellen. We wisten eigenlijk pas wát we eten als het op ons bord ligt. Van het meeste dan, soms bleef het onduidelijk. Zit je all inclusive, dan loop je gewoon weer een rondje langs het buffet.

Je hoeft niet meer op zoek naar eten

In Cuba is eten vinden soms best een uitdaging. Als je een winkel vindt, dan ligt er Maggi mix (?) en drank in de schappen. Voor eten moet je een restaurant hebben, maar ook dat is wel eens zoeken. In je all inclusive oord hoeft dat dus niet meer.

Cuban moneyJe houdt je niet meer bezig met CUC’s, CUP’s en vage tarieven

Het geldsysteem in Cuba is heel wonderlijk. Er zijn CUC’s om luxe producten mee te kopen. Dit is het geld wat toeristen gebruiken. Cubanen gebruiken zelf de CUP. We hebben wel eens betaald met CUC’s in een CUP-restaurant, maar de wisselkoers is dan heel slecht. Je lijkt altijd ter plekke afgezet te worden. Met zo’n all inclusive bandje heb je daar geen last meer van.

Je geniet van een paradijselijk oord

Google maar eens op all inclusive Varadero, en je vindt paradijselijke plaatjes. Echt, je hebt in Cuba genoeg plekken die een stuk minder mooi zijn. Je laatste indruk moet altijd de beste zijn toch?!

Maria la Gorda, CubaJe kunt leuke tours boeken vanuit je luie stoel

Ik heb geen all inclusive Varadero gedaan, maar heb van een aantal ‘ervaringsdeskundigen’ gehoord dat je er prima elke dag een toffe tour kunt boeken. Er gaat altijd wel een bootje het water op, en je kunt zo mee op (snorkel)tour. Klinkt perfect toch?! Ik vond snorkelen bij Maria la Gorda echt heel leuk, dat had ik best vaker willen doen! Bij een volgende reis let ik toch beter op hoe het zit met een all inclusive als afsluiter. Een beetje rust inbouwen aan ’t einde van de reis is juist zo fijn!

Wil je advies over het samenstellen van jouw reis door Cuba? Tenzing Travel kan jou hier prima bij helpen!

Meer over Cuba!

All inclusive Varadero, lijkt jou dat wat?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Shirley 9 december 2016 at 07:52

  Als afsluiting lijkt het me inderdaad wel lekker. Waarschijnlijk zou ik het uiteindelijk niet doen door tijdgebrek en de vele andere dingen die ik zou willen zien. Ik zou nooit alle dagen in een all inclusive op Cuba doorbrengen. Ik ben eigenlijk pas 1x in een all inclusive hotel geweest en dat was voor mijn werk.

  • Reply Marcella 9 december 2016 at 10:28

   Ik ben nog nooit in een all inclusive oord geweest, maar na de reis door Cuba leek me dat toch wel een relaxte afsluiting. Maar mezelf kennende zal ik me ook weer snel vervelen, haha!

 • Reply Gaby 9 december 2016 at 09:04

  Ik vond Varadero geen feest. Te toeristisch. Te nep. En vooral zo geen Cuba. Je gaat juist naar Cuba voor die charme toch? En inderdaad geen gemakkelijk land, maar dat is wat je wilt voelen, ruiken, beleven. Maar… Mijn kinderen vonden Varadero een feest. En dat snap ik. Precies de punten die jij beschrijft. En dus heb ik er zeker geen spijt van. We houden immers, ook tijdens onze rondreizen rekening met elkaar en elkaars ‘wensen’. Zie voor een uitgebreid verslag van onze reis of specifiek Varadero mijn blog.

  • Reply Marcella 9 december 2016 at 11:59

   Leuk om te lezen over jouw ervaring Gaby! Wij kozen er bewust niet voor om naar Varadero te gaan, omdat het ons te nep leek. Maar omdat onze roadtrip best wat uitdagingen met zich mee nam, lijkt het me nu alsnog fijn om wél te eindigen met een all inclusive. Ik ga zeker jouw blog even lezen, ben wel benieuwd!

 • Reply Reizen & Reistips 9 december 2016 at 09:42

  Varadero was een ramp. Wij begonnen onze reis daar en keerden er uiteindelijk voor de laatste 2 dagen ook terug. En inderdaad ook in een all-in hotel. Maar ons hotel was compleet overstroomd met toeristen die met hun drank en al in het zwembad zaten, er zelfs ook aten en continu die muziek. Ditzelfde maakten we overigens ook al mee in Guardalavaca. Ik ben van mening, wanneer je naar Cuba gaat, je het echte Cuba ook moet doen. En voor mij hebben die all-in hotels helemaal niets met Cuba van doen gehad. Voedselvergiftiging hadden wij ook al opgelopen, vanaf dag 1 in een all-in hotel 😀 Daarnaast, ik vond Varaderozelf ook helemaal niet leuk.

  Misschien zijn de hotels inmiddels al stukken beter dan 8 jaar geleden, maar ik raad iedereen aan om gewoon het echte Cuba te ontdekken. Bijkomen kun je ook in het vliegtuig 🙂

  • Reply Marcella 10 december 2016 at 20:59

   Goed om jouw ervaring te lezen met all inclusive. Balen dat het hotel zo overstroomd was. Dat troffen we in een ander hotel trouwens ook. Het complete buffet werd leeggeroofd, en wij hadden amper meer iets om te eten. En er was al zo weinig keuze… Jammer! Ik vind zeker dat je tijdens je reis het échte Cuba moet zien, maar een relaxte afsluiting lijkt me best fijn. Maar goed, misschien moet ik zo’n all inclusive eerst zelf ervaren 🙂

 • Reply Reismuts 9 december 2016 at 11:44

  Als afsluiting lijkt dit me prima. Of misschien zelfs om te beginnen als je uit een hectische werkperiode komt. Beetje ontspannen in een mooi oord zonder al te veel nadenken bevalt me altijd wel een paar dagen. Maar toch, all inclusive… ik zou misschien toch de verleiding niet kunnen weerstaan om dan toch tripjes te gaan maken.

  • Reply Marcella 10 december 2016 at 21:00

   Nee joh, voor langere tijd dan een paar dagen wil ik zeker geen all inclusive. Daarvoor wil ik gewoon veels te veel zien en doen! 😉 Maar puur als afsluiting of start lijkt het me best relaxt 😉 Ik deed na een rondreis Thailand ooit een paar stranddagen. Dat was best relaxt, om alle indrukken te kunnen verwerken!

 • Reply Denise - Follow my footprints 9 december 2016 at 22:29

  Haha, grappige post. Ik heb ook rondgereisd in Cuba en ook in Varadero overnacht. Toevallig niet all inclusive en juist nog in het ‘Cubaanse gedeelte’ van Varadero, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Overigens heb ik toen vanuit Varadero wel echt een hele mooie trip naar Cayo Blanco gemaakt…

  • Reply Marcella 10 december 2016 at 21:02

   Oeh ja, Cayo Blanco leek me ook supertof! Maar wij wilden persé geen all inclusive als afsluiter, terwijl me dat juist zo relaxt lijkt nu! 😉 Het snorkelen lijkt me ook echt heerlijk relaxt!

 • Reply Ilona 10 december 2016 at 08:28

  Ik zit je bericht te lezen op het vliegveld tijdens een lange Zuid-Afrika rondreis en nu op weg naar huis 😉 Ik ben ook geen voorstander van all inclusive en heb zo ook een keertje voedselvergiftiging opgelopen MAAR wij hebben tijdens onze rondreis 1 nacht aan het begin en 1 nacht aan het einde bewust gekozen voor een paradijselijk relax hotel. Geen zorgen, wel fijn. Alleen dat stilzitten, dat lukte wel aan het begin van onze reis maar niet op het einde 😉 Ook dat is herkenbaar.

  • Reply Marcella 10 december 2016 at 21:04

   Leuk dat je een berichtje stuurt vanaf de luchthaven Ilona! Ik las van de week jullie updates, klonk als een heerlijke reis! Ik kijk al uit naar nog veel meer reisverhalen! Welkom thuis!
   Wat heerlijk dat jullie aan ’t begin én einde van jullie reis kozen voor een paradijselijk hotel. Wij doen het meestal wel op het einde van de reis. Dan kom je vaak net wat uitgeruster thuis, wel zo fijn!

 • Reply Maud 16 december 2016 at 20:31

  Tijdens onze reis in Marrakech verbleven wij (voor het eerst) all inclusive, ik weet nog steeds niet zo goed wat ik daar van vind… Maar ik kan me voorstellen dat het na zo’n (heftige) reis door Cuba heerlijk is!

  • Reply Marcella 16 december 2016 at 20:39

   Haha, je bent niet overtuigd fan van all inclusive dus. Ik dacht dat je het juist wel fijn vond? Ik vind het denk ik vooral fijn na een drukke/vermoeiende reis. Of juist als begin. Voor een langere tijd zou ik me alleen maar gaan vervelen 😉

 • Reply Daphne | food & flip flops 19 december 2016 at 23:15

  Wij vonden Varadero vreselijk en had niks met Cuba te maken (sorry). Wij zijn hier een paar uur geweest voor het idee maar snel weer vertrokken.
  Varadero zat vol toeristen die hier 10 dagen spenderen en dan zeggen dat ze in Cuba zijn geweest. We misten de sfeer, het authentieke en de locals op straat. Nee, ik zou dit nooit aanraden aan andere reizigers maar dat is weer het leuke van reizen, iedereen heeft een andere ervaring en daarom is een mening leuk maar zelf ontdekken is het aller beste.

 • Leave a Reply