Noord-Amerika Roadtrips

Lake Louise vs Moraine Lake

3 november 2015
Moraine Lake, Lake Louise

Eind mei tot halverwege juni reisden we drie weken met een camper door West-Canada. De natuurpracht van Canada, daar kan ik nog zoveel over schrijven! Dit keer zet ik twee prachtige meren in de vergelijking, stuk voor stuk uitzonderlijk mooi op hun eigen manier. Maar gaat mijn voorkeur nou naar Lake Louise of naar Moraine Lake? Ik vertel het je!

Lake Louise, Canada

Lake Louise

Het meer ligt in Banff National Park in de provincie Alberta. Het is vernoemd naar prinses Louise Caroline Alberta. Er monden diverse gletsjers uit in Lake Louise, dit zorgt voor de unieke smaragdgroene kleur. Het gebied rondom Lake Louise is een bekend skigebied en aan het meer ligt het hotel Fairmont Chateau Lake Louise. Het plaatsje Lake Louise ligt enige kilometers verderop in een dal. De eerste bezoekers kwamen hier al in 1885.

Moraine Lake, Canada

Moraine Lake

Ook Moraine Lake ligt in Banff National Park en kan je makkelijk combineren met een bezoek aan Lake Lousie, maar wordt helaas wel vaker overgeslagen. Het meer is bekend als ‘valley of the ten peaks’. Moraine Lake wordt omringd door 3.000 meter hoge bergtoppen, ligt op ongeveer 1.800 meter hoogte en is ongeveer een halve vierkante kilometer groot. Tegen het einde van de zomer bereikt het Moraine Lake zijn intens blauwe kleur. Dit komt door onder andere mineralen afkomstig van de gletsjers.

Lake Louise, Canada

Wij waren in de buurt van beide meren toen het flink regenachtig was. Het waren overigens onze enige twee dagen vol regen, dus dat valt nog mee. Toch wilden we niet vertrekken voordat we Lake Louise en Moraine Lake hadden gezien. Na een rommeldagje waarin we door het stadje slenterden, de was deden en pannenkoeken bakten op een parkeerterrein was het opeens droog. Op naar de natuurpracht!

Druk vs rustig

Bij Lake Louise werden we verwelkomt door een paar touringcars en enkele auto’s. Op het pad langs het meer liepen dan ook wat toeristen. Vast erg weinig, gezien het late tijdstip op de dag, maar het zorgde er toch voor dat je al snel in elkaars foto staat. Bij Moraine Lake was het parkeerterrein bijna leeg en waren we met een handjevol mensen. Bovenop Rock Pile waren we minutenlang met z’n tweetjes, een bijzondere ervaring bij deze natuurpracht! Moraine Lake wint dus zeker wat mij betreft! Bij beide meren is het overigens een goede tip om heel vroeg in de ochtend of laat op de dag te komen om grote groepen toeristen te vermijden. Bij Moraine Lake is er weinig parkeerruimte, en in groepsreizen wordt meer vaak overgeslagen. Zonde!

Marcella, Moraine Lake

Blauw, blauwer, blauwst

Lake Louise heeft een soort melkachtig-blauw en Moraine Lake kleurt wat feller blauw. Ongetwijfeld verschilt dit per periode vanwege het smelten van de gletsjer. Vaak is het water blauwer later in de zomer. Ik vind beide magnifiek qua kleur, maar het water bij Lake Louise lijkt net wat helderder waardoor mijn voorkeur dit keer daarnaar gaat. Het lijkt me trouwens ook bijzonder als de meren bevroren zijn, wat een gave plek om te schaatsen!

Marcella, Moraine Lake

Bergmassieven vs ten peaks

De bergmassieven om beide meren heen zijn immens hoog. Hier is het simpel: ik ben verliefd op de ten peaks van Moraine Lake. Ze spreken echt tot de verbeelding, vooral met dat prachtige laagje sneeuw. Het was dat het langzaam donker werd, want ik kon hier urenlang blijven genieten. Zo’n machtig mooie plek!

Lake Louise, Canada

Goed begaan vs avontuurlijk klauteren

Bij Moraine Lake klauter je aan de voet van het meer over boomstronken. Vervolgens klim je de 24 meter hoge Rock Pile op voor het mooiste uitzicht over het meer. Wij waren daar aan ’t einde van de dag met z’n tweetjes, een heel bijzondere ervaring! Bij Lake Louise wandel je langs het meer over een goed begaanbaar pad. Je kunt hier wel van wat meer hoeken kijken naar het meer. Leuk, maar wat minder spannend. In dit geval kies ik dan dus alweer voor Moraine Lake.

Wij waren bij beide meren aan ’t einde van de dag, dus we hielden het bij de paden vlakbij de meren. Wil je meer avontuur, dan kan je bij beide meren wandelingen maken van 1 tot 10 kilometer, van makkelijk naar moeilijk. Op de website van 2theworld.nl vind je veel gave wandelroutes!

Marcella, Lake Louise, Canada

Faciliteiten vs ruige natuur

In Fairmont Chateau Lake Louise kan je vanuit je hotelkamer over het meer kijken. Je betaalt er een flinke duit, maar je hebt dan ook een toplocatie. Je kunt er ook terecht voor een goed diner, de spa en je kunt er zelfs trouwen. Of je huurt er een kano. En je kunt er in de winter terecht voor de wintersport. Allemaal duur, maar het levert je wel een bijzondere ervaring op. Bij Moraine Lake vind je geen enkele faciliteit. En eerlijk gezegd vind ik dat ook wel wat hebben. Zo komt de natuur nóg meer tot zijn recht!

Moraine Lake, Canada

And the winner is….

Tsja, volgens mij is het wel duidelijk dat mijn voorkeur naar Moraine Lake gaat. Minder mensen, ruigere natuur, de mysterieuze ten peaks… Ik ben er gek op! Ik pleit ervoor dat je echt niet alleen Lake Louise bezoekt, maar ook Moraine Lake. Beide meren zijn bijzonder op hun eigen manier en ze liggen dichtbij elkaar waardoor een bezoek aan beide prima gecombineerd kan worden. Kom vroeg of juist laat en geniet!

Meer Canada!

Ik schreef over al onze avonturen tijdens onze camperreis. Benieuwd geworden? Kijk op mijn pagina reisbestemmingen Canada!

Nog meer in de vergelijking

Ik zette nog meer in de vergelijking. Benieuwd geworden? Lees dan mijn artikelen!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Marijke 3 november 2015 at 09:47

  Wat leuk om ze te vergelijken! Moraine Lake krijgt ook ongetwijfeld mijn voorkeur! Prachtig zicht en geen hordes toeristen zoals bij Lake Louise! Wij wandelden van Moraine Lake naar Lake Louise over één van de bergtoppen. Eén van onze mooiste wandelingen!!

  • Reply Marcella 3 november 2015 at 21:05

   Jullie wandeling lijkt me echt te gek Marijke! Jammer genoeg troffen wij dagenlang slecht weer en was zo’n wandeling echt geen optie. Anders had ik dit graaaag gedaan! Gelukkig hebben we ergens anders wel een toffe wandeling gedaan, maar daarover later meer! 😉

 • Reply iliveformydreams.com 3 november 2015 at 10:48

  Wauw! Wat tof. Het lijkt gewoon wel een canvas doek i.p.v. echt!

  • Reply Marcella 3 november 2015 at 21:06

   De foto’s doen het vast goed op canvas, die ga ik eens laten maken! 😉

 • Reply Sabine 3 november 2015 at 14:06

  Beiden zien er zo mooi uit! 😀 haha Mijn voorkeur gaat ook altijd naar de minder toeristische plek trouwens.

 • Reply anto 3 november 2015 at 18:01

  ik had me heel wat voorgesteld bij Lake Louise maar toen we er waren was het bewolkt én superdruk. Ik ga dus ook voor Moraine Lake!

 • Reply 2theworldnl 3 november 2015 at 19:27

  Leuk dat je ons noemt! Het is zeker aan te raden beide meren te bezoeken, want beiden zijn erg mooi. Bij ons waren helaas de meeste paden bij Moraine Lake afgesloten ivm gesignaleerde grizzlyberen. Bij Lake Louise hebben we echter een prachtige wandeling gemaakt naar de Big Beehive, een geweldig uitzicht op het meer en geen toerist te bekennen.

 • Reply Wanda 3 november 2015 at 19:46

  Leuk om te lezen en die bekende plekjes weer eens te zien! Wij zijn ook bij allebei geweest en ik snap je volledig! Bij Lake Louise was het toen prachtig maar wat een drukte, bussen vol, echt zo jammer. Bij Morraine Lake waren we ook niet helemaal alleen maar gelukkig geen vervelende lui die er keiharde muziek stonden te draaien zoals bij Louise wel het geval was!

 • Reply Patricia 3 november 2015 at 20:14

  Oh ja, beide meren zijn juweeltjes! Wij hebben destijds op beide meren een tochtje per kano gemaakt. Dat was ook echt geweldig leuk om te doen. Op het water was het heerlijk stil en je hebt een prachtig zocht op de bergen. Bij Lake Louise hebben we een mooie wandeling gemaakt naar Plain of the Six Glaciers en Lake Agnes Teahouse. Prachtig uitzicht op de gletsjers en heerlijke thee en bananencake om daarna weer naar beneden te wandelen 🙂

 • Reply Frenchydutchy 3 november 2015 at 20:19

  Ook voor mij wint Lake Moraine. Bij Lake Louise had ik mii meer voorgesteld. Te toeristisch, te druk. Lake Moraine was inderdaad rustiger en wat mij betreft vele malen mooier dan het beroemde Lake Louise. Bij Moraine Lake hebben wij ook een prachtige makkelijke wandeling gemaakt naar Consolation Lakes. Een van mijn favorieten!

 • Reply Karlijn Travels 4 november 2015 at 06:44

  Wauw, wat geweldig! Allebei, maar mijn voorkeur zou zo te lezen ook uitgaan naar Moraine Lake 🙂 Wie weet ooit!

 • Reply Eva - eighty7 4 november 2015 at 09:30

  Wat een natuurpracht! Moraine lake zou ook mijn voorkeur hebben 🙂

 • Reply Annemarie 4 november 2015 at 10:44

  Jaaaa eens, Morain Lake! Ik vond de natuur rondom dit meer veel mooier, en inderdaad ook de kleur van het water. Van Lake Louise had ik meer verwacht en ik vond het er veel te druk. Dat gigantische Fairmont-hotel bij Lake Louise vond ik eigenlijk ook een beetje zonde.

 • Reply Linda 4 november 2015 at 15:06

  Wauw! Ze zien er beiden echt prachtig uit, zou er graag eens naartoe gaan en dan beiden bekijken natuurlijk 😉

 • Reply Nathalie 13 november 2015 at 17:37

  Leuk artikel! Ze staan natuurlijk beide op de must visit lijst, maar Moraine Lake…kan niet wachten die in het echt te zien in juni 🙂

  • Reply Marcella 13 november 2015 at 20:25

   Zeker beide bezoeken, zo’n overweldigend mooie natuurpracht! Maarre, heb je geboekt voor volgend jaar? Benieuwd hoe je de reis in elkaar geknutseld hebt!

 • Reply Sandra 17 november 2015 at 20:28

  Wauw… Ik vind Moraine echt fantastisch! Louise ook hoor, maar jammer dat het wat minder gemaakt is om echt goed te bezoeken qua drukte. En ik hou van mysterieuze pieken haha!

 • Leave a Reply