Amerika en Canada, ik kan je beide landen ontzettend aanbevelen voor een te gekke reis! Bezoek er imposante steden en dompel je onder in de indrukwekkende natuur. Reis er met een camper en overnacht op de mooiste campings, of kies juist voor een roadtrip met hotels en motels. Je reis wordt er hoe dan ook onvergetelijk. Toch zijn er ook verschillen tussen beide landen, waar ik je in dit artikel meer over vertel! Misschien maakt het je makkelijker om te kiezen voor één van deze landen?

Arches National Park, AmericaFacts Amerika

Amerika, USA, of de VS: de Verenigde Staten van Amerika. Het land bestaat uit maar liefst 50 staten, waarvan Alaska en Hawaii niet grenzen aan het vasteland. Amerika is het op twee na grootste land ter wereld in bevolking (na China en India) én is het op twee na grootste land qua oppervlakte (na Rusland en Canada). Je vindt er wereldsteden met miljoenen inwoners, maar ook uitgestrekte stukken land. De bevolkingsdichtheid is 32,7/km², in Nederland is dit 408/km². Op de foto boven zie je Arches National Park, onderaan zie je mij met uitzicht op de hoodoos in Bryce Canyon National Park.

Facts Canada

Canada is na Rusland het grootste land ter wereld. De bevolking woont echter grotendeels onderin het land, bovenin Canada vind je wildernis. Daardoor is de bevolkingsdichtheid slechts 3,5/km². Canada bestaat uit 10 provincies en 3 territoria, en de hoofdstad is Ottawa. Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II. Het land is tweetalig, omdat in de provincie Quebec de voertaal Frans is. Op de foto zie je mij bij Bow Lake, als je op de link klikt kan je er ook een filmpje van zien.

Marcella America Bow Lake, Alberta, CanadaMy travel facts

Ik maakte in beide landen twee roadtrips. Mijn eerste kennismaking met Amerika was in 2010 toen we na een stedentrip New York een week reisden door Florida. Een jaar later maakten we een roadtrip van een maand van Seattle naar San Francisco. Wat een geweldig avontuur! Weer een jaar later wijzigden we lastminute onze reisplannen voor Europa omdat we een goede prijs voor een ticket naar Toronto hadden gespot. Het werd een toffe roadtrip Oost-Canada, met achteraf wel wat teveel steden in onze route. Vorig jaar reden we met een camper door West-Canada, wat een gave roadtrip was dat! In september maken we een bijzondere reis door Canada & Amerika met mijn schoonouders.

Road America

Vliegopties

In Canada heb je zo’n 14 opties voor grote luchthavens, maar er zijn er vast ook nog vele kleine. Op slechts een aantal hiervan heb je goeie intercontinentale verbindingen. Voor prima prijzen overigens. Vooral Toronto, Vancouver en Calgary zijn goed bereikbaar, al heb ik ook wel eens prima prijzen voor Montréal voorbij zien komen. Maar goed, uit ervaring weet ik dat niet alle vluchten rechtstreeks zijn. Zo weinig opties voor op één na grootste land ter wereld is natuurlijk best weinig…

In Amerika zijn veel meer luchthavens. Uiteraard kan je ook hier niet overal intercontinentaal naartoe vliegen, en ook niet rechtstreeks, maar je hebt wél een stuk meer mogelijkheden. Dat zorgt ervoor dat je al een hoop meer opties hebt voor interessante routes. Ook de ticketprijzen zijn ook overigens prima, ik kom regelmatig goede aanbiedingen tegen.

Tsja, volgens mij is het wel duidelijk waar je de meeste vliegopties hebt!

Marcella on the road, Canada

Routes

Het aanbod van luchthavens bepaalt je mogelijkheden voor je route. Het zal je niet verbazen dat dit in Canada wat beperkter is. Er wordt vaak gekozen uit een roadtrip Oost-Canada vanuit Toronto door de provincies Ontario en Quebec. Ik denk persoonlijk dat New Brunswick, Nova Scotia en Prince Edward Island ook echte aanraders zijn. In het westen reis je vanuit Vancouver of Calgary door de provincies British Columbia en Alberta. Slechts een enkeling reist van het uiterste oosten naar het uiterste westen, al ben ik daar stiekem best benieuwd naar. Het noorden van Canada wordt wel eens bezocht door Floortje Dessing, maar dat zijn vrij ondoorgrondelijke gebieden met weinig faciliteiten.

In Amerika heb je eigenlijk heel wat meer mogelijkheden. Vaak wordt gekozen voor een roadtrip Florida of een roadtrip West-Amerika. Beide roadtrips hebben wij gedaan. Op onze wishlist staat een roadtrip langs de oostkust, van New York naar Florida, een roadtrip door het midden van het land én we willen graag eens rondreizen in the deep south. In september gaan we in een week tijd het noordelijkste stuk ontdekken, onder andere Lake Erie en Chicago. Mogelijkheden genoeg!

En we hebben een winnaar wat betreft de mogelijkheden voor routes!

Uitzicht over Seattle, AmerikaSteden

Ik heb een haat-liefde-verhouding met steden. Ik maak graag stedentrips, maar als er prachtige natuur in de buurt is, dan laat ik de stad graag achter me. Om deze reden was de roadtrip door Oost-Canada minder succesvol, er zaten teveel steden(trips) in onze route. In West-Canada was ik juist helemaal in mijn element, met zo ontzettend veel natuur. Jan moest me zelfs bijna dwingen om wel even een kijkje te nemen in het stadje Banff. Ik was zelf ’t liefst weer de natuur in gedoken. Waar dat aan ligt? Een stad neemt veel drukte en prikkels met zich mee. In de natuur kan je dat allemaal loslaten, en dat deed ons in Canada ook gewoon onwijs goed.

In Amerika wíl je een aantal wereldsteden gewoon graag zien (op de foto kijk ik naar Seattle), en dus skip je deze ook niet zo snel uit je route. Toch vond ik het wel prima dat er in West-Canada gewoon weinig stad is. Als je iets nodig hebt, is er altijd een dorpje met voorzieningen in de buurt. Dus je red je prima. De rust deed me vooral goed, en dat vond ik van deze roadtrip juist heel waardevol.

Hier wint voor mij de rust, en dus wint Canada!

Groundhog, Canada

Budget

Deze is heel simpel. In Canada betaal je overal een extra tax, waardoor je aan de kassa altijd meer moet afrekenen dan je op het prijskaartje zag staan (het tax-systeem is best ingewikkeld, klik op de link als je er meer over wilt weten). En nee, dat went niet. Daarnaast ligt het prijsniveau in Canada ook gewoon hoger, waardoor je een groter budget voor je trip moet rekenen. In Amerika liggen prijzen voor eten en drinken en overnachten lager, dus is een roadtrip Amerika sneller binnen handbereik. Wat overigens niet wil zeggen dat je de prijzen in Canada er niet voor over wilt hebben. Vroeg boeken en profiteren van fikse vroegboekkorting drukt de prijs al flink. Daarnaast hebben we bijna alle dagen zelf gekookt, en ook dat bespaart kosten.

Heb je een krap budget? Dan is Amerika hier de winnaar.

Wild Pacific Trail, Vancouver Island, Canada

Kust

Amerika heeft natuurlijk aan weerszijde een lange kustlijn, van de grens met Canada, tot de grens met Mexico. Eén van de hoogtepunten is Big Sur waar de Santa Lucia Mountains oprijzen. Helaas hebben we dit stukje prachtige kust overgeslagen, maar de foto’s beloven veel goeds. Canada heeft echter Vancouver Island, wat in formaat al groter is dan heel Nederland. Het eiland wordt al achtduizend jaar bewoond door indianen, en mede daardoor vind je er plaatsnamen als Nanaimo en Ucluelet. Op Vancouver Island is de natuur geweldig en de kustlijnen intrigerend. Het voegt écht heel veel toe aan alles wat je al gezien hebt in de Rockies, dus sla dit immense eiland zeker niet over in je route!

Ik kies in dit geval voor Canada als winnaar!

Arches National Park in Amerika Moraine Lake, CanadaNatuurparken

Amerika heeft 59 Nationale Parken, Canada heeft er 36. Los daarvan hebben beide landen ook kleinere natuurparken en in het geval van Canada provinciale parken. Tijdens onze roadtrip West-Canada zagen we veel naaldbomen, hoge bergen en gletsjermeren. In het oosten van Canada kwamen we vooral veel meren en eindeloze wegen tegen. In Amerika reden we vanuit vulkanisch Yellowstone naar gele gele Arches National Park en vervolgens naar een steeds roder landschap bij Bryce en Zion. We eindigden in het groene Yosemite National Park. Wat een variatie! Hoewel Canada me bleef verbazen met haar knalgroene en blauwe gletsjermeren en er altijd bergen met eeuwige sneeuw waren, is er ook wel wat te zeggen voor de variatie in Amerika. Maar het is een lastige keuze!

Bizon Yellowstone National Park

Eland, Canada

Wildlife

In Amerika zag ik heel veel pronghorns en bizons, alligators, een beer, honderden eekhoorns en een aantal orca’s. In Canada zag ik 10 beren, 15 orca’s, 37 elanden, 3 slangen, 30 bighorn sheep, een kwartel en honderden eekhoorns. Eerlijk is eerlijk: in Canada had ik een wildlife counter en van Amerika heb ik niet zo’n lijstje. Toch is het een feit dat we vooral in West-Canada ontzettend veel gave dieren zagen. Dus Canada is hier de terechte winnaar!

Yellowstone, AmericaEmerald Lake, Yoho National Park, CanadaAnd the winner is…!

Omdat ik geen winnaar gekozen heb bij de vraag over de natuurparken, kan dit antwoord dé doorslag geven. Maar juist deze vraag maakt het me ook erg moeilijk. Want de natuur in zowel Amerika als Canada vond ik zo onwijs de moeite waard! Ik raad je dan ook aan om gewoon beide landen te bezoeken. Misschien een flauw einde van dit artikel, maar volgens mij heb ik je best wat motivatie gegeven om vooral beide landen te bezoeken. Gewoon doen dus!

Meer weten?

Nog meer in de vergelijking

Ik zette nog meer bestemmingen in de vergelijking. Benieuwd geworden? Lees dan mijn artikelen!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

30 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Demi

Wat een leuk artikel en echt prachtige foto’s! Ik wil zo het vliegtuig instappen en naar beide landen afreizen, alleen moet ik dan wel nog eventjes doorsparen.

Astrid Wiesenekker

Wat schrijf jij leuk en inspirerend over de mooie reizen die je maakt! Wij hebben al verschillende keren een road trip door Amerika (vorige jaar het onbekende Oregon aanrader!!) en Oost Canada met een auto gemaakt. Wij zijn nu een reis met een camper aan het voorbereiden door west Canada. Wat ik me afvraag, als je met een camper van 9 meter reist, hoe doe je dat als je bijvoorbeeld een hike of fietstocht wilt doen. De beginpunten daarvan liggen meestal niet naast de camping neem ik aan. Met een auto kun je makkelijk parkeren en daarna rij je naar… Lees verder »

Stéphanie

Ah wat flauw je kunt dus gewoon niet kiezen haha. Begrijpelijk hoor. Ik geloof dat Amerika zeker indrukwekkende natuur heeft en dat bewijs je hier heel goed. Prachtige foto’s heb je weer uitgekozen! Toch heb ik het idee dat ik mijn hart weer eerder zal verliezen aan Canada, ook al ben ik in Amerika slechts in New York geweest en heb ik helemaal geen natuur gezien. Het is meer het gevoel dat ik erbij heb maar goed om te weten dat Amerika een even goede optie is als Canada 😉

Jenny - ikreis.net

Wat een leuk artikel! Ik had me nooit gerealiseerd dat Canada zo duur was…

Blijkbaar hoef je volgend jaar geen NP fee te betalen, misschien dan maar een bezoek overwegen. Maar eerst eens inventariseren of het niet heel druk is in de zomervakantie.

Ilona

Dat is best lastig kiezen hoor; ik kan mij helemaal voorstellen. Zowel Amerika als Canada hebben iets unieks, iets bijzonders. Wij hopen snel ook een bezoek te brengen aan Canada (het oosten). Ik ben benieuwd, ik las dat jij vond dat er teveel steden waren. Ik ben benieuwd hoe wij het gaan beleven (met een vriend als blogger en stedenbouwkundige). Dankzij jouw artikelen kunnen we in ieder geval genoeg inspiratie op doen 🙂

Ilona

Ik ben heel erg benieuwd, ons idee is ook om die steden te bezoeken. Je ziet tegenwoordig veel leuke aanbieding met Toronto als uitvalsbasis. Fijn dat je het weer mee hebt, dat is altijd een kwestie van geluk hebben 😉 Ik ben benieuwd naar jullie grote reis dit jaar!

Sabine

Wat een mooi overzicht zo! Ik ken beide landen niet goed, zou zowel Canada als de VS willen ontdekken. Al denk ik dat ik het liefste wel eerst naar Canada wil. Al zou het me eigenlijk ook niet uitmaken als de VS eerder aan de beurt is haha. Je maakt prachtige foto’s! Echt een feest om naar te kijken!

Rowan

Wat een leuk overzicht. Canada staat hoog op mijn bucket list! Na het lezen van dit artikel wordt dat nog eens benadrukt! 😉

Narelle | wegvanhetnoorden.nl

Interessant om te lezen, aangezien wij ooit nog wel graag een keer naar Canada willen reizen. Wel balen dat Canada zo duur is, ik vind Amerika al niet goedkoop (in de supermarkten bijvoorbeeld).

lottevdw

Absoluut niet flauw hoor dat einde: heel mooi dat je zegt dat iedereen het maar voor zichzelf mag uitmaken. Prachtige foto’s en je enthousiasme leest zeer aanstekelijk. In beide landen ben ik nog niet geweest maar deze wil ik zeker eens bezoeken. Dan kan ik al die natuurpracht met mijn eigen ogen aanschouwen. 🙂

anto

Pfft lastig. Ik ben pas 1x in Amerika geweest (dan tel ik Alaska niet mee) en vond dat super, veel afwisselender dan Canada. Daarentegen vond ik de Canadezen weer aardiger en de Rockies mooier dan welke bergen ter wereld dan ook. Als ik mocht kiezen? Dan ga ik voor een nieuwe bestemming, waarschijnlijk Montana, Washington en Oregon. Gewoon omdat het kan 😉

Daphne

Leuk geschreven Marcella :). In Canada ben ik nooit geweest maar in Amerika heb ik inmiddels al een hoop moois mogen zien.

Irma Huiskes

Mooi geschreven en inspirerend blog Marcella. Anerika en Canada staan beide op mijn bucketlist. Kiezen is lastig, dat klopt. Ik laat het bij mij gewoon gebeuren. Als de tijd er rijp voor is (klinkt dat lekker wijs ey) dan merk ik wel welke vd twee het is geworden. Moet ik toch écht nu n voorkeur uitspreken, dan zeg ik Canada. Maar die keuze is dan gebaseerd op de mentaliteit vd Canadezen en de verhalen van mijn toen bff schoolvriendin die geëmigreerd is naar Canada (Waterloo Ontario). Anyway… ik wil natuurlijk naar beide countries 😉 en jouw verhalen helpen lekker bij… Lees verder »

marlies

ik ben zelf weleens in canada geweest, om precies te zijn in Rosedale want daar woont mijn familie

marlies

wij zaten ook tussen de bergen en we zaten ook bij de bridal falls waterval en dat was vooral heel mooi
 
 comment image

Daniëlle Vliegenthart

Beste Marcella, wat een ontzettende leuke tips ed staan er in je blog. Wij hebben met onze dochters de USA bezocht in 2018 (Los Angeles, Las Vegas, San Francisco, maar ook Yosemite NP, Grand Canyon, Antelope Canyon enz). Nu denken we aan West Canada, maar gaat dit niet heel veel op de USA lijken? Weer op een boot walvissen zoeken, weer naar een National Park, weer fietsen door Vancouver Stanley park en kijken naar de Lion’s gate bridge? Ik ben bang dat we dingen gaan vergelijken met elkaar, wat is jou tip hierin. Anders dachten we aan Zuid-Afrika of heel… Lees verder »

30
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x