Wist je dat Chichén Itzá een van de nieuwe wereldwonderen is? Omdat wij een roadtrip op het schiereiland maakten móesten we deze Mayastad dus absoluut bewonderen. Ik laat je zien dat het er werkelijk prachtig is!

Chichen Itza Mexico Chichen Itza Mexico

Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s. Het is gelegen ten westen van Vallodolid op het schiereiland Yucatán in Mexico. Het complex staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bron: Wikipedia

Eén van de nieuwe wereldwonderen

Na ons bezoek aan Maya tempel Ek Balam waren we nóg meer nieuwsgierig naar dé Maya tempel van Mexico: de beroemde Chichén Itzá. Na een goede nacht in Casa Sisal in Valladolid vertrokken we al vroeg naar het complex. Het is aan te raden om al om 8 uur bij de ingang te staan omdat het er nogal druk kan worden met maar liefst 8.000 bezoekers in het hoogseizoen. Er vroeg zijn bleek zeker een goede keuze want toen wij 4 uur later vertrokken uit het complex, was het intussen megadruk (met bustours). Vanuit Valadolid is het drie kwartier rijden, kom je vanuit Merida hou dan rekening met anderhalf uur. In 2007 werd Chichén Itzá één van de New7Wonders of the World.

Valladolid is een leuke stad en prima uitvalsbasis. Op Travelaar.nl lees je tips voor Valladolid en omgeving!

Chichen Itza MexicoChichen Itza Mexico Chichen Itza Mexico

Een stukje geschiedenis

Deze Mayastad is gebouwd omdat er twee cenotes in de buurt als waterbon gebruikt konden worden. De naam Chichén Itzá verwijst naar deze bronnen: chi betekent opening en chén verwijst naar put. Itzá is de naam van de stam die rond 500 deze stad stichtte. De ruïnes in de Mayastad liggen verspreid over maar liefst 300 ha. De oude Maya stad werd pas laat in de geschiedenis van de Maya belangrijk, namelijk in de 10e eeuw. Er woonden ongeveer 35.000 mensen in de stad, wat destijds een flink aantal was. De Mayastad is in de 20e eeuw grotendeels gerestaureerd.

Chichen Itza MexicoChichen Itza Mexico Chichen Itza MexicoEl Castillo of Kukulcan

Het belangrijkste gebouw van de oude Mayastad is de piramide die je meteen ziet als je het centrale veld op loopt. El Castillo was de tempel voor de god Kukulcan (bij de Azteken Quetzalcoatl). Het is een trappenpiramide met trappen aan vier kanten en een plateau met een tempel op de top. De vier trappen bestaan uit 91 treden, plus het platform. Dit zijn in totaal 365 treden, net als het aantal dagen in een jaar. De piramide is in totaal 30 meter hoog. Aan het begin van de lente en de herfst staat de zon zo dat er schaduwen langs de trap vallen die op kruipende slangen lijken. Dit is een verwijzing naar Kukulcan, wiens naam ‘gevederde slang’ betekent. 

Chichen Itza Mexico Chichen Itza MexicoBezienswaardigheden in Chichén Itzá

Op het enorme terrein vind je verder onder andere de heilige cenote waarin vroeger offers werden gebracht, het nonnenklooster, de tempel van de tafels, de grote balspelbaan, het rode huis, de graftombe van de hogepriester, de patio van de duizend kolommen en de tempel van de krijgers. En dat is nog maar een fractie van alle moois wat er te bewonderen is! Neem de tijd om het hele complex te bewonderen, wij liepen er 4 uur lang rond. Zorg dat je een goede reisgids meeneemt, zoals de Trotter Yucatan Cancun, zodat je ter plekke over alle bouwwerken kunt lezen. Heel leerzaam!

Chichen Itza MexicoChichen Itza MexicoChichen Itza MexicoToegangsprijs en openingstijden

De toegang bij Chichén Itzá was in oktober 2018 voor twee personen 508 pesos, dit was voor ons €23,-. Gek genoeg koop je bij hetzelfde loket twee tickets: 1 ticket bij de fiscale administratie van Yucatán en 1 ticket bij het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis. Het complex is elke dag open van 8:00 tot 16:30 uur, sommige delen schijnen al om 16 uur te sluiten. Omdat het complex elke dag vele duizenden toeristen trekt, is het aan te raden om stipt om 8:00 uur bij de ingang te staan, dan ben je de drukte nog voor. Vermijd zondag want dan is het er extra druk omdat Mexicanen gratis toegang hebben. Slapen kan je doen in Valladolid of Merida, maar je kunt natuurlijk ook een hotel in de buurt van Chichén Itzá zoeken. Je kunt in het complex zelf wat eten en drinken kopen en je kunt er souvenirs kopen.

Toen wij om 8 uur naar de hoofdingang reden, liepen er honderden mensen met hun handelswaar op karren of hun rug naar een aparte ingang. Wat een werk, élke dag al die kraampjes opbouwen én weer afbreken!

Chichen Itza MexicoMarcella Chichen Itza MexicoOns derde wereldwonder

Chichén Itzá was het derde wereldwonder wat wij bezochten. Eerder waren we al bij het Colosseum in Rome en namen we een kijkje bij de Akropolis in Athene. Chichén Itzá hoort net als het Colosseum bij de 7 nieuwe wereldwonderen. Ik vind het zo intrigerend om zo’n geweldig imposant bouwwerk uit de oudheid te kunnen bewonderen! Hoog op mijn wishlist staat de Chinese Muur!

Meer Mexico:

Wil jij Chichén Itzá bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Chichen Itza Mexico Chichen Itza Mexico Chichen Itza Mexico Chichen Itza Mexico

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

28 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dominique | dominiquetravels.com

Ik heb er ook 3 gezien, maar deze nog niet 🙂 Het lijkt me sowieso een gave tempel om te ontdekken! Ik zal de zondag in ieder geval vermijden als ik een bezoekje plan!

Denise

Ik ben er al geweest, lang geleden, toen je nog óp de tempel mocht. Ik ben dus wel blij dat ik het toen al heb mogen zien/doen. Desondanks blijft het natuurlijk bijzonder om te zien en rond te dwalen.

Janet | thatonetime

Heerlijk om meer te lezen over Mexico. Ik ben er nog nooit geweest, maar staat wel hoog op mijn lijstje (want: het eten!). Zo te zien waren jullie op een gunstig tijdstip. Lekker zeg. Prachtige foto’s!

Janet | thatonetime

Ah neeee…. Haal me nou niet uit deze bubbel! 😉

Janet | thatonetime

He bah… wat balen zeg! Dat valt me dan wel tegen.

Yvonne

Lijkt me heel indrukwekkend, schitterende foto’s heb je gemaakt. Goed dat jullie zo vroeg zijn gegaan, dat is vaak de beste truc om de massa te ontlopen. Bij the Blue Lagoon op Malta namen wij de allereerste boot, waardoor we de plek bijna een uur vrijwel voor ons zelf hadden. Zo fijn.

Kelly

Ik was 16 jaar geleden in Mexico (tijdens een cruise) en had toen de mogelijkheid om een Maya tempel (geen idee meer welke) te bezoeken, maar mijn familie had geen interesse. Helaas! We zijn toen iets anders gaan doen. Chickhen Itza lijkt me echt heel tof om te zien.

Linda

Ik dacht eigenlijk altijd dat chitzen itca alleen bestond uit die ene piramide die je altijd op de foto ziet. Ik dacht daarom dat het best overrrated zou zijn. Maar echt wauw wat ziet het er geweldig uit. Goed om te weten dat je er om acht uur moet zijn. Wij hebben inmiddels twee wereldwonderen gezien, het Colosseum en de Chinese muur. Maar de Akropolis in Athene staat er toch officieel niet tussen?

Esther

Ja, ik ben hier lang geleden ook geweest en vond het indrukwekkend. Wel flink wat toeristen die ee inderdaad op af komen, dus vroeg erheen gaan is er pre. Mooie foto’s heb je gemaakt!

Sanne

Gaaf om te zien. Het viel me mee qua drukte, zo op de foto’s. Ik heb behalve het Colosseum nog geen van de andere wereldwonderen gezien, dus wel wat te gaan nog!

Lizette

Super mooie foto’s heb je gemaakt! Fijn om er dan zo vroeg te zijn, dag je niet overal hordes toeristen ziet. Heb je beneden bij de piramide ook in je handen geklapt? Dat geeft een echo die klinkt als een elastiekje.
Ik heb alle zeven nieuwe wereldwonderen voor mijn dertigste gezien. Dat was toen een soort doelstelling voor mezelf. De Chinese muur is erg bijzonder.

Sarah

Zo mooi daar! Mexico staat nog op mijn bucketlist en ook het zien van nog enkele wereldwonderen inderdaad. De Chinese Muur is in mei aan de beurt. Dus dan enkel nog Chichen Itza en Petra! 😉

Mirre

Naast die grote tempel vond ik in Chichén Itzá de sterrentempel het meest bijzonder. Wel goed dat je er niet meer op mag, nu er zo ongelofelijk veel toeristen op af komen! Goede tip om ’s ochtends te gaan.

Manon

Enkele jaren geleden zijn we hier ook geweest. Het is toch bijzonder dat dit zo gemaakt is! We waren er erg vroeg en hadden mazzel dat de toeristen pas na ons binnen kwamen!

Ann | reisblog wANNderful

Ik ben zo’n fan van die historische plekken. Je kan je fantasie de vrije loop laten over wat er daar allemaal moet gebeurd zijn! Fascinerend!

28
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x