Midden-Amerika

Chichén Itzá, het wereldwonder van Mexico

6 januari 2019
Chichen Itza Mexico

Wist je dat Chichén Itzá een van de nieuwe wereldwonderen is? Omdat wij een roadtrip op het schiereiland maakten móesten we deze Mayastad dus absoluut bewonderen. Ik laat je zien dat het er werkelijk prachtig is!

Chichen Itza Mexico Chichen Itza Mexico

Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s. Het is gelegen ten westen van Vallodolid op het schiereiland Yucatán in Mexico. Het complex staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bron: Wikipedia

Eén van de nieuwe wereldwonderen

Na ons bezoek aan Maya tempel Ek Balam waren we nóg meer nieuwsgierig naar dé Maya tempel van Mexico: de beroemde Chichén Itzá. Na een goede nacht in Casa Sisal in Valladolid vertrokken we al vroeg naar het complex. Het is aan te raden om al om 8 uur bij de ingang te staan omdat het er nogal druk kan worden met maar liefst 8.000 bezoekers in het hoogseizoen. Er vroeg zijn bleek zeker een goede keuze want toen wij 4 uur later vertrokken uit het complex, was het intussen megadruk (met bustours). Vanuit Valadolid is het drie kwartier rijden, kom je vanuit Merida hou dan rekening met anderhalf uur. In 2007 werd Chichén Itzá één van de New7Wonders of the World.

Valladolid is een leuke stad en prima uitvalsbasis. Op Travelaar.nl lees je tips voor Valladolid en omgeving!

Chichen Itza MexicoChichen Itza Mexico Chichen Itza Mexico

Een stukje geschiedenis

Deze Mayastad is gebouwd omdat er twee cenotes in de buurt als waterbon gebruikt konden worden. De naam Chichén Itzá verwijst naar deze bronnen: chi betekent opening en chén verwijst naar put. Itzá is de naam van de stam die rond 500 deze stad stichtte. De ruïnes in de Mayastad liggen verspreid over maar liefst 300 ha. De oude Maya stad werd pas laat in de geschiedenis van de Maya belangrijk, namelijk in de 10e eeuw. Er woonden ongeveer 35.000 mensen in de stad, wat destijds een flink aantal was. De Mayastad is in de 20e eeuw grotendeels gerestaureerd.

Chichen Itza MexicoChichen Itza Mexico Chichen Itza MexicoEl Castillo of Kukulcan

Het belangrijkste gebouw van de oude Mayastad is de piramide die je meteen ziet als je het centrale veld op loopt. El Castillo was de tempel voor de god Kukulcan (bij de Azteken Quetzalcoatl). Het is een trappenpiramide met trappen aan vier kanten en een plateau met een tempel op de top. De vier trappen bestaan uit 91 treden, plus het platform. Dit zijn in totaal 365 treden, net als het aantal dagen in een jaar. De piramide is in totaal 30 meter hoog. Aan het begin van de lente en de herfst staat de zon zo dat er schaduwen langs de trap vallen die op kruipende slangen lijken. Dit is een verwijzing naar Kukulcan, wiens naam ‘gevederde slang’ betekent. 

Chichen Itza Mexico Chichen Itza MexicoBezienswaardigheden in Chichén Itzá

Op het enorme terrein vind je verder onder andere de heilige cenote waarin vroeger offers werden gebracht, het nonnenklooster, de tempel van de tafels, de grote balspelbaan, het rode huis, de graftombe van de hogepriester, de patio van de duizend kolommen en de tempel van de krijgers. En dat is nog maar een fractie van alle moois wat er te bewonderen is! Neem de tijd om het hele complex te bewonderen, wij liepen er 4 uur lang rond. Zorg dat je een goede reisgids meeneemt, zoals de Trotter Yucatan Cancun, zodat je ter plekke over alle bouwwerken kunt lezen. Heel leerzaam!

Chichen Itza MexicoChichen Itza MexicoChichen Itza MexicoToegangsprijs en openingstijden

De toegang bij Chichén Itzá was in oktober 2018 voor twee personen 508 pesos, dit was voor ons €23,-. Gek genoeg koop je bij hetzelfde loket twee tickets: 1 ticket bij de fiscale administratie van Yucatán en 1 ticket bij het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis. Het complex is elke dag open van 8:00 tot 16:30 uur, sommige delen schijnen al om 16 uur te sluiten. Omdat het complex elke dag vele duizenden toeristen trekt, is het aan te raden om stipt om 8:00 uur bij de ingang te staan, dan ben je de drukte nog voor. Vermijd zondag want dan is het er extra druk omdat Mexicanen gratis toegang hebben. Slapen kan je doen in Valladolid of Merida, maar je kunt natuurlijk ook een hotel in de buurt van Chichén Itzá zoeken. Je kunt in het complex zelf wat eten en drinken kopen en je kunt er souvenirs kopen.

Toen wij om 8 uur naar de hoofdingang reden, liepen er honderden mensen met hun handelswaar op karren of hun rug naar een aparte ingang. Wat een werk, élke dag al die kraampjes opbouwen én weer afbreken!

Chichen Itza MexicoMarcella Chichen Itza MexicoOns derde wereldwonder

Chichén Itzá was het derde wereldwonder wat wij bezochten. Eerder waren we al bij het Colosseum in Rome en namen we een kijkje bij de Akropolis in Athene. Chichén Itzá hoort net als het Colosseum bij de 7 nieuwe wereldwonderen. Ik vind het zo intrigerend om zo’n geweldig imposant bouwwerk uit de oudheid te kunnen bewonderen! Hoog op mijn wishlist staat de Chinese Muur!

Meer Mexico:

Wil jij Chichén Itzá bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Dominique | dominiquetravels.com 6 januari 2019 at 15:37

  Ik heb er ook 3 gezien, maar deze nog niet 🙂 Het lijkt me sowieso een gave tempel om te ontdekken! Ik zal de zondag in ieder geval vermijden als ik een bezoekje plan!

  • Reply Marcella 8 januari 2019 at 17:47

   Wij hebben zelfs 10 tempels gezien tijdens onze roadtrip Mexico van 3 weken. Calakmul is onze absolute favoriet. Wat is jouw favo?

 • Reply Denise 6 januari 2019 at 16:59

  Ik ben er al geweest, lang geleden, toen je nog óp de tempel mocht. Ik ben dus wel blij dat ik het toen al heb mogen zien/doen. Desondanks blijft het natuurlijk bijzonder om te zien en rond te dwalen.

  • Reply Marcella 8 januari 2019 at 17:48

   Wat gaaaaf dat je op Chichén Itzá bent geweest Denise! Ben je toen ook in de piramide geweest? Of kon dat toen ook al niet?

 • Reply Janet | thatonetime 6 januari 2019 at 20:21

  Heerlijk om meer te lezen over Mexico. Ik ben er nog nooit geweest, maar staat wel hoog op mijn lijstje (want: het eten!). Zo te zien waren jullie op een gunstig tijdstip. Lekker zeg. Prachtige foto’s!

  • Reply Marcella 8 januari 2019 at 17:49

   Nah, om het eten hoef je niet naar Mexico te gaan. Hoewel Mexicaans eten in NL echt heel goed is, valt het in het land zelf best wel tegen. Eigenaardig, maar waar! Gelukkig is er genoeg moois in het land om te bewonderen, dus je vermaakt je zeker goed!

   • Reply Janet | thatonetime 10 januari 2019 at 21:23

    Ah neeee…. Haal me nou niet uit deze bubbel! 😉

    • Reply Marcella 11 januari 2019 at 12:09

     Sorry, maar ik ga niet tegen je liegen…! Soms tref je wel heerlijk eten daar, maar is het wel een beetje smakeloos. Jammer!

     • Janet | thatonetime 12 januari 2019 at 20:41

      He bah… wat balen zeg! Dat valt me dan wel tegen.

 • Reply Yvonne 7 januari 2019 at 12:59

  Lijkt me heel indrukwekkend, schitterende foto’s heb je gemaakt. Goed dat jullie zo vroeg zijn gegaan, dat is vaak de beste truc om de massa te ontlopen. Bij the Blue Lagoon op Malta namen wij de allereerste boot, waardoor we de plek bijna een uur vrijwel voor ons zelf hadden. Zo fijn.

  • Reply Marcella 8 januari 2019 at 17:50

   Wij gaan ook altijd vroeg om de drukte voor te zijn. Zo hadden we ooit een boottour met weinig mensen, en stond de kade vól voor de volgende tour. Het is het altijd waard om vroeg(er) op te staan!

 • Reply Kelly 10 januari 2019 at 20:22

  Ik was 16 jaar geleden in Mexico (tijdens een cruise) en had toen de mogelijkheid om een Maya tempel (geen idee meer welke) te bezoeken, maar mijn familie had geen interesse. Helaas! We zijn toen iets anders gaan doen. Chickhen Itza lijkt me echt heel tof om te zien.

  • Reply Marcella 11 januari 2019 at 12:10

   Haha, je maakt me wel benieuwd wat jullie anders zijn gaan doen dan een Maya tempel bezoeken! 😉 Ik denk dat je toen in de buurt van Tulum bent geweest, die tempel ligt aan de kust. En wordt inderdaad goed bezocht door cruise reizigers. Het is er mega druk! (helaas)

 • Reply Linda 11 januari 2019 at 04:10

  Ik dacht eigenlijk altijd dat chitzen itca alleen bestond uit die ene piramide die je altijd op de foto ziet. Ik dacht daarom dat het best overrrated zou zijn. Maar echt wauw wat ziet het er geweldig uit. Goed om te weten dat je er om acht uur moet zijn. Wij hebben inmiddels twee wereldwonderen gezien, het Colosseum en de Chinese muur. Maar de Akropolis in Athene staat er toch officieel niet tussen?

  • Reply Marcella 11 januari 2019 at 12:13

   Ik wist ook niet helemaal wat ik moest verwachten, maar het is een megagroot complex vol prachtige gebouwen. Echt zo onwijs de moeite waard! De Chinese muur staat heel hoog op mijn wishlist, lijkt me gaaf. Nee, de Akropolis is een wereldwonder volgens een ander lijstje. Daar zijn ze een beetje warrig in…

 • Reply Esther 11 januari 2019 at 18:36

  Ja, ik ben hier lang geleden ook geweest en vond het indrukwekkend. Wel flink wat toeristen die ee inderdaad op af komen, dus vroeg erheen gaan is er pre. Mooie foto’s heb je gemaakt!

  • Reply Marcella 13 januari 2019 at 12:21

   Leuk dat jij ook bij Chichén Itzá bent geweest! Ja, er komen echt duizenden toeristen per dag daar… Die waren we nu mooi voor!

 • Reply Sanne 12 januari 2019 at 10:44

  Gaaf om te zien. Het viel me mee qua drukte, zo op de foto’s. Ik heb behalve het Colosseum nog geen van de andere wereldwonderen gezien, dus wel wat te gaan nog!

  • Reply Marcella 13 januari 2019 at 12:22

   Hoe langer we er waren, hoe drukker het werd. Maar ze liepen achter ons aan, dus dat scheelt 😉 Bij mij staat de Chinese muur hoog op mijn wishlist! En het wereldwonder in Peru!

 • Reply Lizette 12 januari 2019 at 18:30

  Super mooie foto’s heb je gemaakt! Fijn om er dan zo vroeg te zijn, dag je niet overal hordes toeristen ziet. Heb je beneden bij de piramide ook in je handen geklapt? Dat geeft een echo die klinkt als een elastiekje.
  Ik heb alle zeven nieuwe wereldwonderen voor mijn dertigste gezien. Dat was toen een soort doelstelling voor mezelf. De Chinese muur is erg bijzonder.

  • Reply Marcella 13 januari 2019 at 12:24

   Thanks! Ja, er werd druk geklapt door alle toeristen bij de tempel. Heel geinig om dat te observeren 😉 Wat gaaf joh, dat je alle nieuwe wereldwonderen al voor je 30e hebt gezien. Super!

 • Reply Sarah 17 januari 2019 at 15:13

  Zo mooi daar! Mexico staat nog op mijn bucketlist en ook het zien van nog enkele wereldwonderen inderdaad. De Chinese Muur is in mei aan de beurt. Dus dan enkel nog Chichen Itza en Petra! 😉

  • Reply Marcella 17 januari 2019 at 19:57

   Jeeej, wat gaaf dat je in mei naar de Chinese Muur gaat! Lijkt me zó onwijs bijzonder daar! Tof dat je al heel wat wereldwonderen hebt gezien!

 • Reply Reisdeceptie #2 - Las Coloradas Mexico - 20 januari 2019 at 07:23

  […] ons bezoek aan wereldwonder Chichén Itzá besloten wij naar het uiterste noorden te rijden om de knalroze zoutmeren te bezoeken. Op alle […]

 • Leave a Reply