(race)Fietsen Nederland Outdoor

Doen op Terschelling

25 juli 2014
Terschelling

Terschelling is een heerlijk eiland. Ik was er tot een jaar of 5 geleden nog nooit geweest en sindsdien kom ik er elk jaar minimaal een dag. Vanuit Leeuwarden ben ik binnen een half uur in de haven van Harlingen en met de sneldienst van Rederij Doeksen komt daar nog maar 45 minuten bij. Velen van jullie zijn wel wat langer onderweg. Maar Terschelling is zeer de moeite waard voor een bezoekje. Ik zal je vertellen wat je kunt doen op Terschelling!

Fietsen op Terschelling

Huur een fiets

Je kunt je auto meenemen naar Terschelling, maar de meeste mensen huren een fiets. En dat kan ook prima want de totale lengte van de fietspaden is 70 kilometer. Wij fietsten tijdens ons laatste bezoek naar Oosterend via de duinen. Dat is vanaf West-Terschelling (waar de boot aan komt) 15 kilometer en eenmaal in Oosterend ben je in het laatste dorpje van het eiland. Goed te doen dus! Bij Rederij Doeksen kan je een fiets- en bus dagarrangement doen of je loopt vanaf de boot naar een van de verhuurders voor een fiets. In het hoofdseizoen is reserveren wel aan te raden.

Terschelling
Bron: Skylge.eu

Heartbreak Hotel Terschelling

Eet in een strandtent

In Oosterend zaten we een tijd bij het Heartbreak Hotel. Met uitzicht op het strand en de zee een heerlijke plek. Wij hadden kort ervoor ontbeten, dus hielden we het bij een drankje. Maar lunchen of dineren bij een strandtent is natuurlijk helemaal perfect! En er zijn er natuurlijk veel meer op het eiland dan alleen in Oosterend!

Oosterender Badweg 71, 8897 HD Oosterend, website Heartbreak hotel

Hotel Paal 8, TerschellingSlaap (minstens) één nachtje op het eiland

Op de waddeneilanden kan je heerlijk ontstressen. Boek dus minstens één nachtje om nog meer te genieten van het eiland. Wij overnachtten bij Hotel Paal 8, maar natuurlijk zijn er nog veel meer superleuke vakantiewoningen. Boek een fijn huisje en het genieten kan beginnen. Heerlijk!

De Walvis, Terschelling

Wacht op de boot bij De Walvis

Vlakbij de haven van Terschelling vind je De Walvis waar het altijd druk is. Als je een plaatsje kunt bemachtigen is het dan ook volop genieten van het prachtige zicht over de kustlijn en ‘t water. Kijk maar eens naar de mooie foto’s op de website. En je kunt er heerlijk lunchen en dineren of gewoon genieten van een lekker gebakje (met cranberry).

Paviljoen de WalvisP.a. Burg. Reedekerstraat 35, 8881 BZ West Terschelling, website

Cranberry thee

Ga voor cranberry

Op Terschelling wordt de cranberry goed gepromoot. Op de kaart vind je diverse gerechten met deze bes. De plant komt oorspronkelijk uit Amerika en belandde op het eiland nadat een vat met bessen in 1845 aanspoelde. Op Terschelling wordt de cranberry Pieter Sipkesheide genoemd, naar de vinder van het vat. Ik vind cranberry lekker fris in een taartje, saus, jam of door de thee. 

20140725-124523-45923193.jpg

Ga naar Midsland

Blijf niet alleen in West-Terschelling (waar de boot aan komt), maar bezoek ook zeker het leuke dorpje Midsland. Dit is ongeveer 6 kilometer fietsen. Midsland heeft een gezellig dorpsstraatje vol terrasjes. Ook is er een leuk pleintje rondom de kerk. Ik kocht er heerlijke losse thee bij De Oude Smidte en we lunchten heerlijk bij ‘t Wapen van Terschelling. ‘s Avonds kwamen we er terug voor ons diner bij de Mexicaan El Leon Rojo, buiten het dorp.

‘t Wapen van Terschelling, Oosterburen 25, 8891 GA Midsland, website
El Leon Rojo, Heereweg 11, 8891HS Midsland, website El Leon Rojo

Terschelling

20140725-124524-45924244.jpg

Geniet van het strand

En ja, het strand is overal dichtbij! Vanuit de dorpjes ben je zo op het pad wat je in no time naar de duinen brengt. En eenmaal over de duinen loop je al over het kilometers lange strand. Heerlijke voor een stevige wandeling of een middagje zonnen. Of om lekker wat te eten of drinken in een fijne strandtent.

Bezoek Oerol en koop een passepartout

Terschelling is uiteraard ook bekend van het theaterfestival Oerol wat jaarlijks in de lente gehouden wordt. Ook ik was daar een jaar of wat geleden een paar dagen bij. Tijdens Oerol is het erg gezellig op het eiland en je komt regelmatig opeens een toffe act tegen. Mijn tip aan jou: koop een passe-partout zodat je meerdere voorstellingen kunt bijwonen. Zonder zo’n kaart is het best zoeken en mis je veel leuks.

Terschelling-West

West-Terschelling

West-Terschelling

Een bezoek begint en eindigt altijd in West-Terschelling. Hier komt de boot uit Harlingen aan en vertrekt ook hier terug naar vaste wal. ‘West’ is het grootste dorpje van Terschelling en zeker de moeite waard om te ontdekken. Er zitten erg leuke winkels in de hoofdstraat en je vindt er goede restaurants. Kijk vooral ook even bij Lokaal voor lekkere smoothies en fijne broodjes.

Op naar Terschelling!

Ik hoorde een inwoner van het eiland eens zeggen dat alle restaurants op het eiland gewoon goed zijn. Eten & genieten staat op Terschelling voorop. Van de knusse dorpjes, de prachtige natuur en de rust en ruimte op het uitgestrekte eiland. Je bent er echt even helemaal uit. Een absolute aanrader!

Meer over Terschelling!

Volg mijn reisavonturen! FacebookBloglovinTwitterInstagram

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Laura 25 juli 2014 at 14:47

  Klinkt leuk! Ik ben zelf alleen op Schier geweest, ook heel erg mooi.

  • Reply Marcella 28 juli 2014 at 10:03

   Op Schier ben ik ooit geweest, langgg geleden. Moet ik ook maar weer eens naar terug! 🙂

 • Reply Wanda 25 juli 2014 at 17:38

  Klinkt goed! Ik ben er nog nooit geweest terwijl het voor ons ook niet zo heel erg ver rijden is naar Harlingen. Wel vaak genoeg op Schier en Ameland en 1 keer een paar jaar geleden op Texel… Ik hou het zeker in gedachten als ik straks eind augustus nog een vrije vrijdag heb…

 • Reply Mieke 25 juli 2014 at 21:31

  Leuk, goede tips!
  Ik ben nog nooit op Terschelling geweest, is vanaf ons toch een behoorlijke reis. Maar het lijkt me wel heel leuk om er ooit nog eens naar toe te gaan.

  • Reply Marcella 28 juli 2014 at 10:05

   Je vermaakt je prima een week op Terschelling. Eventuee l met een dagtrip naar Vlieland. Wij hebben eens met vrienden uit Delft afgesproken tijdens hun vakantie op Terschelling. Konden we ze mooi even zien en bijkletsen én waren wij er ook een dagje uit!

 • Reply Sandra 26 juli 2014 at 14:05

  Leuk, Terschelling! Ik ben alleen op Texel geweest, dat is voor mij veel dichterbij. Maar wel op de wishlist!

  • Reply Marcella 26 juli 2014 at 22:28

   Texel is ook tof! Ik hoop er deze zomer nog een nachtje te slapen want we hebben nog een overnachting tegoed bij een Fletcher Hotel (bon vakantieveilingen)

 • Reply iliveformydreams.com 28 juli 2014 at 07:28

  Handige post, deze ga ik onthouden, Naar Terschelling willen we zeker eens terug 🙂

 • Reply Tessa van den Dolder (@TessavdDolder) 28 juli 2014 at 12:06

  Ik kom veel te weinig op de Waddeneilanden, snel eens een tripje regelen!

 • Reply maudgeniet 29 juli 2014 at 12:08

  Wat een leuke tips allemaal. Terschelling staat al lang op mijn wishlist.. Slecht eigenlijk, is gewoon in Nederland en een weekendje is zo geregeld natuurlijk. Maar mocht ik er binnenkort komen, ga ik je tips zeker opvolgen. Nice!

 • Reply Marieke 8 augustus 2014 at 13:14

  Ik ben nog nooit op Terschelling geweest, hoor veel goede verhalen over weekendjes weg op een van de Waddeneilanden. Misschien toch maar eens doen! Ik hou alleen niet van boten, want ik word héél snel zeeziek…

 • Leave a Reply