Tijdens ons weekend Vlieland was de tocht op de Vliehors Expres een absoluut hoogtepunt. Op een stoer voertuig rij je over de Sahara van het Noorden naar het uiterste puntje van het eiland. Ik laat je zien hoe gaaf dat is!

Vliehors Vlieland

De Vliehors

Een rit met een stoer voertuig over de Sahara van het Noorden, dat maakt nieuwsgierig! De Vliehors is een zandvlakte van zo’n 20 vierkante kilometer in het westen van Vlieland. Wat ooit begon als onderdeel van de zomerveer Texel – Vlieland is nu uitgegroeid tot een gave excursie tijdens je weekend Vlieland. Als je de bewoonde wereld achter je laat rij je het militaire oefenterrein de Vliehors op. Hier wordt doordeweeks getraind door straaljagers die oefenen met munitie en explosieve ladingen. Met de Vliehors Expres rijd je hier uiteraard veilig langs, er kan je niets gebeuren. Wij reden op een zaterdag over het strand en dan zie je er ook wandelaars. Doordeweeks is dit gebied niet toegankelijk voor wandelaars en is het slechts toegankelijk voor militairen en de Vliehors Expres.

Jan en Marcella Vliehors Expres
Vliehors Expres Vlieland

De grote stoere Vliehors Expres

Opstappen doe je bij het Badhuys, aan het Noordzeestrand. Op het moment dat je een grote stoere wagen ziet opdoemen op het strand weet je dat je oog in oog staat met de Vliehors Expres. Deze Duitse legerwagen uit 1990 werd afgeschreven en is naar Nederland gehaald en omgebouwd zodat ie 50 mensen achterin kan vervoeren. Op het strand is dit voertuig ideaal omdat ie zelfs door de meest onbegaanbare terreinen nog vooruit komt. Met mooi weer kan het dak open en rij je in een stoere cabrio. Wij hadden een bestuurder met ons mee die ook optrad als gids en we werden vermaakt door een accordeonist.

Je hond kan je meenemen tijdens de rit. Je moet een trapje op om in de kar te komen.

Vliehors Expres banden
Vliehors Expres banden

Gedichten in het zand

De banden van de Vliehors Expres herken je direct. Sinds 2003 rijdt de stoere vrachtauto rond met gedichten die in de achterbanden zijn gesneden. Hierdoor kan je de gedichten lezen in het zand waar de Vliehors Expres overheen is gereden. De gedichten worden regelmatig vernieuwd en ook worden hier wedstrijden voor uit geschreven. Je leest er alles over op de website van de Vliehors Expres.

Vliehors Expres Vlieland
Vliehors Expres Vlieland

Het uiterste puntje en Texel

Na een indrukwekkende tocht kom je op het uiterste puntje van Vlieland. Hier zie je Texel op slechts 1,5 kilometer afstand. Het strand en de vuurtoren zijn duidelijk zichtbaar. De gids grapt dat je bij mooi weer zelfs kunt zwaaien naar de badgasten aan de overkant. Naar Texel zwemmen, dat gaat niet. Vanwege de heftige stroming is dit ook voor ervaren zwemmers een te heftige tocht. Ook zie je op het westelijke puntje een zandplaat met de grootste zeehondenkolonie van Vlieland. De gids reikt verrekijkers uit, maar wij hadden pech. De zeehonden lagen in ons geval wat té ver weg. Op deze plek vind je ook een rits houten palen, een overblijfsel van een oude houten aanlegsteiger.

Drenkelingenhuisje Vlieland
Drenkelingenhuisje Vlieland
Drenkelingenhuisje Vlieland

Het Drenkelingenhuisje

Midden op de Vliehors staat al meer dan een eeuw het Drenkelingenhuisje. Vroeger was dit de plek waar gestrande drenkelingen terecht konden voor water, voedsel en kleren. Ook was er een telefoon om er contact te zoeken met het Posthuys zodat ze opgepikt konden worden. Nu is het een juttersmuseum waar de rariteiten uit de zee worden tentoongesteld. Onze gids verteld ons leuke wetenswaardigheden over een aantal van deze vondsten. Vanaf mei tot en met oktober vind je ook een juttersschutting bij het Drenkelingenhuisje zodat er nog meer getoond kan worden.

Vanaf 1997 is het Drenkelingenhuisje een officiële trouwlocatie op Vlieland. Deze plek staat sinds enkele jaren wereldwijd in de top 10 van mooiste locaties.

Marcella Vlieland

Praktisch: rijden met de Vliehors Expres

  • De totale excursie duurt ongeveer 2 uur. Zorg dat je je warm kleedt want het kan fris worden in het voertuig én op het meest westelijke puntje van het eiland.
  • Eigenlijk word je tijdens de rit ‘gezandstraald’ tijdens de rit, dus zorg dat je je (spullen) goed kunt bedekken.
  • Opstappen doe je bij het Badhuys, behalve in juli en augustus. De avondritten zijn altijd vanaf het Badhuys, ook in juli en augustus. Actuele informatie lees je op de website van de Vliehors Expres.
  • Maak je een dagtocht van Texel naar Vlieland, dan reis je vanaf de boot naar Het Posthuys met de Vliehors Expres. Je maakt geen stops onderweg en bezoekt niet het drenkelingen huisje.
  • In de schoolvakanties is er een avondtocht. Je geniet dan bij het kampvuur met warme chocolademelk van de ondergaande zon en gezellige muziek.
  • Goed slapen op Vlieland doe je bij Loods Hotel Vlieland.

Meer leuks op de waddeneilanden:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

12 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Wauw, wat een toffe excursie. En het gedicht in de banden, hoe leuk bedacht. Dat er zoveel tekst in een band past, haha. Ik ga deze excursie onthouden voor als we zelf een keer gaan uitwaaien.

Raïssa

Dit lijkt me een erg leuke excursie. Tof ook die gedichten in de banden. Hoe verzin je het?

Janet

Wat ziet dat er gaaf uit zeg, het lijkt me een leuke excursie. En wat zijn die banden tof zeg, dat laat nog eens een leuke afdruk achter.

Aniek

Wat een gave tocht. Lekker rondcrossen over het strand en je kunt zo heel wat zien in 2 uur.

Gundi

Dat lijkt me een fantastische ervaring te zijn. En die gedichten die hij achterlaat zijn zo tof en origineel. je moet er maar aan denken.Als ik me niet vergis heb dat gebied onlangs op tv gezien in een aflevering van Waes.

Michal

Die gedichten op het strand… Die vind ik zo bijzonder! Leuk om te lezen dat ze de banden regelmatig vernieuwen en er zelfs wedstrijden voor uitschrijven. Dit lijkt me inderdaad een must-do uitje op Vlieland.

12
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x