Tijdens een wandeling in het Mensingebos ontdek je Drenthe in een notendop. Al het mooie wat Drenthe kenmerkt is in dit gebied terug te vinden, een dikke aanrader dus!

Mensingebos Roden
Mensingebos Roden

Over het Mensingebos

Drenthe in een notendop, zo wordt het Mensingebos genoemd. Je vindt hier alle elementen van het Drentse landschap bij elkaar: bos, heide, vennen, een beekdal en houtwallen. Officieel heet het gebied Landgoed Mensinge, je vindt er ook het Sterrebos, Oudevaartse bos en Alterveerse bos. Hoewel wij al veel wandelingen in Drenthe hebben gedaan, zijn we echt enthousiast over het Mensingebos. Je vindt veel variatie in een wonderschoon landschap. Statige lanen met hoge bomen wisselen af met een prachtig heideveld en het stroomdallandschap van het Lieverse Diep. Als je mazzel hebt zie je er reeën, eekhoorns, vossen en diverse vogelsoorten. Ook is er een begrazingsgebied voor Nederlandse landgeiten.

Lees ook: 7x Wandelen in Drenthe

Mensingebos Roden
Mensingebos Roden

Facts over de wandelroute Mensingebos

Afstand: 7,8 kilometer (volgens ‘het boekje’ is dit 7 kilometer)
Route: Aangegeven met blauwe paaltjes en te vinden op de website van Staatsbosbeheer.
Duur: 1:35 uur
Start en einde: Parkeren doe je in Roden, bijvoorbeeld op de Brink.
Info: de hond loopt op een groot deel van de route aan de lijn, wel is er een meertje waar ze kunnen zwemmen. Rond dit meer mag de hond ook los lopen.
Handig: Er zijn meer wandelingen in het Mensingebos, zoals deze route van 12 kilometer die Wanda liep.
Horeca: in het dorp Roden vind je volop restaurants om je op te laden. In het Mensingebos vind je diverse (picknick)banken voor een pauze.

Mensingebos Roden
Mensingebos Roden
Mensingebos Roden

Van de havezate naar de vistrap

Vanaf het centrum van Roden loop je om het theater heen naar landgoed Mensinge. Hier vind je de havezate, een oude burcht. Vroeger woonde hier de adel van Roden, nu vind je er een museum en restaurant. Al snel loop je door het Sterrenbos. Alle paden in dit bos komen samen op één middelpunt, een overblijfsel van vroeger toen er nog veel gejaagd werd. Door al die rechte paden had je als jager veel overzicht. Als we bij het Lieverse Diep komen vinden we een picknickbank waar we even wat eten en drinken. Op deze idyllische plek gaat de Lieverse Diep over in de Peizerdiep. Je ziet duidelijk een vistrap in het water liggen.

Mensingebos Roden
Mensingebos Roden
Mensingebos Roden

Grazende geiten

Na onze korte pauze lopen we in een open gebied met prachtige doorkijkjes. Op deze landelijke plekken vinden we fantastische huizen die ons doen dromen. Wat zou het tof zijn om hier te wonen! We lopen een stukje over het fietspad langs de weg en nemen een kijkje bij een uitzichttorentje. Een stukje later lopen we de natuur weer in en komen we al vlot bij het begrazingsgebied voor de Nederlandse landgeiten. Leuk om eens andere dieren dan koeien te zien grazen in een natuurgebied! Je hond mag trouwens mee dit gebied in, maar moet wel aan de lijn lopen.

Mensingebos Roden
Mensingebos Roden

Loslopende honden

Wanneer je het begrazingsgebied weer uit komt loop je op een pad waar je ook fietsers treft. Gelukkig is dat van korte duur, want je loopt zo het losloopgebied in. Je vindt hier een ven waar vaak honden te vinden zijn. Even afkoelen en ravotten, dat is wat hier veel gedaan wordt. Wil je alleen naar de ven (met je hond), dan kan je parkeren langs de Mensingheweg en loop je zo naar het water. Rondom het ven is het losloopgebied.

Mensingebos Roden
Mensingebos Roden

Afsluiten met een drankje

Na een frisse duik van Bros lopen we verder door het losloopgebied. Je kunt door een statige bomenlaan richting het dorp lopen, wij gaan via het bos. Sneller dan verwacht staan we alweer bij de havezate. Wat is dit een geweldig mooi gebied! Wij sluiten onze wandeling in het Mensingebos af met een drankje op het terras in het dorp. Op de warmere dagen kan je ook terecht voor een heerlijk ijsje!

Meer wandelen in Drenthe:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Wat een prachtig wandelgebied! We zijn een paar jaar geleden wel bij de borg geweest vanwege een tentoonstelling van Henk Helmantel, maar hadden toen helaas geen tijd meer voor een wandeling in het bos. Dat staat nu in ieder geval dankzij jouw blog op mijn lijstje!

Aniek

Het is inderdaad een hele veelzijdige route. En het ziet er ook heerlijk rustig uit.

Yvonne

Het ziet eruit als een hele afwisselende route. Lekker hè, met het voorjaarszonnetje erbij!? Ik mis nog 1 ding dat Drenthe ook bijzonder maakt, haha.. de Hunebedden. Maar die zijn vast niet ver weg. 🙂

Linda

Leuk zo’ n wandeling waarbij je het beste van Drenthe eigenlijk tegenkomt in zo’ n kort stukje. Jammer dat het zo ver weg is, anders kwam ik zeker vaker in Drenthe wandelen

Saskia

Och dit ziet er uit als een prachtige wandelroute zeg. Wauw!

10
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x