Groningen is leuk! Er zijn goede restaurants en café’tjes en leuke knusse straatjes. Maar wil je eens wat anders zien dan het centrum, dan kan ik je natuurgebied De Onlanden aanbevelen. Een prachtig gebied waar je zo naartoe fietst. Dus prima te combineren als je minstens een dag in Groningen verblijft en het leuk vindt om de rust op te zoeken.

Onlanden, Drenthe

Het gebied De Onlanden ligt tegen het centrum van Groningen aan en is ongeveer 2500 ha. groot. De in 2009 gekozen naam dankt het gebied aan de combinatie van grootschalige natuurontwikkeling en grootschalige waterberging, waardoor een deel van het gebied weer ‘onland’ wordt. Je vindt er naast open water, verschillende soorten graslanden, moeras met moerasbos en beekdalen. Deze bieden plaats aan honderden planten- en diersoorten. Het karakter zal veranderen omdat vele graslanden verdwijnen en de daarbij behorende dieren zoals weidevogels. Verwacht wordt dat andere soorten profiteren zoals de orchidee rietorchis, de vogels paapje en roerdomp en verschillende libellen en amfibieën. Op termijn verwacht men soorten als de grote zilverreiger, de visarend, de bever en de otter. Bron: Wikipedia

De Onlanden, Drenthe
De Onlanden, Groningen
De Onlanden, Groningen

Prachtige natuur vlak buiten het centrum

Groningen is leuk. Dat weten veel mensen, en dus is de stad heel geliefd. Je vindt er toffe hotspots en de sfeer is er super. Maar wist je dat er een prachtig natuurgebied vlakbij de stad ligt? Hier fiets je vanaf de Vismarkt in zo’n 6 kilometer naartoe. Met de auto leg je iets meer kilometers af. Leuk idee als je wat langer dan één dag in de stad bent, of eens wat anders wilt zien dan het centrum. Mijn foto’s maken je vast nieuwsgierig. Er is veel leuks te doen in dit natuurgebied!

Wandelen in de Onlanden

De vier mijl van De Onlanden

Groningen is bekend van de 4 mijl, het hardloopevent wat jaarlijks eind oktober wordt georganiseerd. Maar wist je dat je de vier mijl kunt wandelen in De Onlanden? Wel zo fijn voor mij, omdat ik helaas niet kan hardlopen. Je wandelt er een mooie lus langs mooie wilde bloemen, weilanden met Schotse Hooglanders en je ziet er diverse soorten vogels vliegen. Mijn fietstochten gaan ook regelmatig door dit gebied. Het is een mooie start van een fijne tocht. Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. In het weekend van 18 juni zaten wij in Leuven, maar anders had ik graag de midzomernachtloop gedaan in De Onlanden. Mocht je hongerig zijn geworden, dan kan je wat drinken en eten bij De Onlanderij. Ik kan je vertellen dat de taart er goed smaakt! 😉 Benieuwd geworden? Dan vind je meer informatie over De Onlanden op de website van Natuurmonumenten.

Lees ook: Wandelen bij het Lettelberterpetten plankenpad

Meer leuks in Nederland

Zou jij De Onlanden willen bezoeken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

18 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ivonne

Leuke tip Marcella! Zeker in de lente denk ik….Als ik nog een keer richting Groningen stad kom ga ik hem zeker onthouden!

Susan

Wat een leuke tips zeg! Mooie natuurlijk heeft Groningen 🙂

Taina

Ik vind het altijd zo leuk om te zien dat Nederland zulke prachtige plekjes heeft. Goede tip!

Shirley

Heerlijk om zo dichtbij een natuurgebied te wonen! Ik ben al lang niet meer in Groningen geweest. ‘Vroeger’ had een vriendin van mij een vriend in Groningen en heel soms gingen alle vriendinnen mee om naar de stad te gaan. Volgende keer moet ik maar een extra dag vrijmaken voor de Onlanden.

Rowan

Mooie foto’s! Ik ben gek op mooie steden, maar er gaat niks boven een mooie wandeling in de natuur.

Sabine

Prachtige beelden van dit natuurgebied! Ik ben ook dol op wandelingen maken. In Nederland is de afwisseling tussen leuke steden en natuur ook zo leuk 🙂

Lon - Ontdek de wereld mee

Mooi hoor! Ik heb zo’n vermoeden dat ons jaarlijkse vriendenweekend richting Groningen gaat. ‘Moi, Moi’ was de hint en ik heb inmiddels begrepen dat dit hallo/hoi is in het Gronings 😉

Wanda

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord! Maar ik zet het direct op mijn lijstje want het spreekt me enorm aan!

Andrea de Vries

En mochten er mensen zijn die van vogels kijken houden, kijk dan eens bij de excursie Onlanden van Birds4You.nl Ik neem je graag mee op vogelavontuur in dit mooie gebied!

18
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x