Wandelen op Vlieland door het bos en de duinen, over het strand én op verkenning in het dorp. De perfecte activiteit als start van ons weekend Vlieland! Kijk je mee naar deze veelzijdige wandeling?

Wandelen op Vlieland: een goede kennismaking!

Tijdens ons weekend Vlieland kwamen we al vroeg op het eiland aan met de boot. Tijdens de overtocht hebben we het boekje ‘Wandelroutes over Vlieland’ van de VVV gekocht (ook online te koop!) en dus besloten we direct na het inchecken bij Loods Hotel Vlieland te starten met de wandeling ‘Bos, duin en strand’. Deze leuke afwisselende wandeling van ongeveer 2 uur zorgt voor een mooie (hernieuwde) kennismaking met dit fijne waddeneiland.

Wandelen op Vlieland ijsbaan
Wandelen op Vlieland ijsbaan

De ijsbaan

Wandelen op Vlieland begint bij het VVV-kantoor, tegenover de plek waar je met de boot aan komt. Je loopt er door de wijk via een schelpenpaadje zo naar het bos. Hier vind je vijver ‘de ijsbaan’ die rond 1910 is gegraven door de IJsclub. In 1996 is de ijsbaan vergroot om natuurontwikkeling te stimuleren. Je vindt er nu salamanders, kikkers en libellen. Vriest het, dan kan je natuurlijk lekker schaatsen op de ijsbaan. Zonder ijs kan je er prima wandelen want het gebied is prachtig!

Wandelen op Vlieland Duinhuizen
Wandelen op Vlieland Duinhuizen

Duinhuizen

Aan de andere kant van het bos kom je uit bij Duinhuizen, een gebied met maar liefst 200 vakantiewoningen. Het is gebouwd sinds 1930 en bestaat uit Duinkersoord, Ankerplaats en Vliepark. Duinkersoord is vernoemd naar de heer Duinker, de initiatiefnemer van het toerisme op Vlieland. Je kijkt er je ogen uit omdat je er een wirwar aan stijlen en groottes vindt. Verblijf je hier, dan loop je zo de duinen in en het strand op.

Wandelen op Vlieland strand en duin
Wandelen op Vlieland strand en duin
Wandelen op Vlieland Bros strand
Wandelen op Vlieland bunker

Strand & duin

Ook wij lopen richting het strand met een stop bij strandpaviljoen ’t Badhuys. Hier kan je onwijs goed eten en drinken en dus gaan we voor een lunch met een uitsmijter. Vervolgens wandelen we een eindje over het strand en spelen met Bros en de bal. Daar wordt onze borderaussie altijd zó blij van! Bij de derde strandovergang klauteren we omhoog en lopen door de duinen. Eenmaal boven komen we langs Bunkermuseum Wn 12H.

Lees ook: Vliehors Expres – Rijden over de Sahara van het Noorden

Wandelen op Vlieland bos

In het bos

We lopen over een schelpenpad richting het bos. Hier vind je de Torenvijver waar Jan en Bros even poseren. Ook maak ik wat foto’s van paddestoelen en hulst. In dit bos vergeet ik even dat ik gewoon op een waddeneiland ben. Wandelen op Vlieland door het bos, die combi kende ik nog niet!

Wandelen op Vlieland vuurtoren
Wandelen op Vlieland uitzicht geit
Bros Vlieland 2021

Vuurtoren op het vuurboetsduin

Als we een stukje omhoog lopen zien we opeens de vuurtoren van Vlieland. Deze vuurtoren staat al vanaf 1836 op de 40 meter hoge vuurboetsduin. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de duinen en de zee. De vuurtoren is tijdens openingstijden te bezichtigen met een vuurtorenwachter. Je hoort dan allerlei wetenswaardigheden over de vuurtoren en Vlieland.

Wij naderden de vuurtoren van achteren zodat de trap en ombouw heel duidelijk zichtbaar zijn. Het is de moeite waard om rechts om de vuurtoren te lopen zodat je de vuurtoren beter kunt zien. Vanaf het pad voor de vuurtoren kan je vanuit allerlei hoeken mooie foto’s maken.

Wandelen op Vlieland dorp
Wandelen op Vlieland dorp

Terug naar het dorp

En dan is het tijd om terug te gaan naar het dorp. Bij de vuurtoren kan je naar beneden lopen over de trappen en vanaf daar terug lopen naar het dorp. Veel leuker is het om achter de vuurtoren langs de geitjes te lopen zodat je bij een prima pad komt wat naar beneden leidt. Met zicht op het dorp loop je zo steeds verder naar beneden. Dit gebied wordt het Bokkendal genoemd, de plaats waar het drinkwater van Vlieland gewonnen wordt.

Wandelen op Vlieland Armhuis
Wandelen op Vlieland Armhuis

Het Armhuis

Eenmaal beneden ga je links en loop je langs de Nicolaaskerk naar beneden, naar het Armhuis. Dit is er sinds 1632 als opvanghuis voor de oudzeelieden. Het huis heeft eeuwenlang onderdak gegeven aan oude mensen, mensen die hulp nodig hadden en wezen. In 1950 is de functie van Armenhuis verdwenen en na een fikse renovatie is het pand sinds 1997 in gebruik als restaurant en galerie. Ook is het Armhuis een gewilde trouwlocatie.

Wandelen op Vlieland gloppen
Vlieland Friesland

Gloppen

Aan het einde van het wandelen op Vlieland worden we in het dorp nog op een leuk feitje geattendeerd. In het dorp zie je her en der smalle stegen die op Vlieland Gloppen worden genoemd. Je vindt er maar liefst 17 in het dorp waarbij de namen vaak verwijzen naar de geschiedenis van het eiland. Aan de kant van de kust komen deze gloppen uit bij de dijk met daar achter de zee. Als je door de Dorpsstraat loopt kom je weer uit bij het plein bij de VVV en is je wandeling rond!

Koop het boekje ‘Wandelroutes op Vlieland

Meer leuks in Friesland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

13 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Wat mooi dat er ook echt wat hoogteverschil is. Ik hou van die uitzichten over het eiland en het Wad. Vlieland is voor mij nog een onbekend eiland, maar het lijkt me erg mooi en nog ongerepter dan de andere Waddeneilanden.

Michal

Het is lang geleden dat ik op Vlieland was. Mooi eiland en het dorp ziet er nog steeds gezellig uit. Vorig jaar waren we op Schier, misschien dit jaar maar weer eens naar Vlieland…

Janet

Wat heerlijk zeg. Ik houd van de Waddeneiland en volgens mij is Vlieland het enige eiland wat ik nog nooit heb bezocht. Ik heb er in ieder geval geen actieve herinneringen aan, dus het wordt zeker tijd om daar eens verandering in te brengen.

Kelly

Ziet er heerlijk uit. Je kunt sowieso erg fijn wandelen op de Waddeneilanden, maar Vlieland is nog onbekend voor mij. Mooie foto’s hebben jullie ook gemaakt.

Aniek

Heerlijk, die combinatie van strand en bos. Deze wandeling ga ik onthouden.

Linda

Wat mooi zo met dat hoogteverschil en die uitzichten. Ik ben nog nooit op Vlieland geweest, maar ik zou er graag eens heen gaan om lekker te wandelen. Lijkt me heel mooi

Raïssa

Voor mij is Vlieland nog onbekend. Ik ben tot nu toe alleen nog maar op Texel geweest. Leuk om op deze manier kennis te maken met het eiland. Lijk me een leuke wandelroute.

13
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x