Canada

Multiculti Montreal in Canada

11 februari 2014
Montreal, Canada

In juni 2012 maakten we een roadtrip van 3 weken door het mooie oosten van Canada. We reisden van Toronto via Ottawa naar Montreal en Quebec. Onderweg namen we de natuur in Algonquin park mee en in het noorden keken we van dichtbij naar de zwarte beren. Een prachtige reis waar we mooie herinneringen aan hebben!

Ik schreef over de hoge toren van Toronto. Maar er was zoveel meer in deze mooie reis! Herinneringen zijn er om vastgelegd te worden. Gelukkig schreef ik wel over mijn belevenissen voor Nadelunch.com. Voor de rubriek Buiten schrijf ik over mijn wereldse ervaringen. Bij deze onze avonturen in de multiculturele stad Montreal.

Montreal

Parijs van Noord-Amerika

Na onze dag in Ottawa hebben we de Engelstalige provincie Ontario achter ons gelaten en bevinden we ons nu in de Franse provincie Quebec. Een heel andere wereld vol ontdekkingen. Montreal is de grootste stad van de provincie Quebec en na Toronto de grootste stad van Canada. Montreal ligt op een sikkelvormig eiland in de Saint Lawrencerivier, Île de Montréal. De naam van de stad is afgeleid van de nabijgelegen heuvel “Mont Royal”, oftewel Koninklijke Berg. De stad is in 1642 gesticht door de Fransen als deel van hun kolonie Nieuw-Frankrijk. De stad wordt wel eens het ‘Parijs van Noord-Amerika’ genoemd.

Multi-culti

Montreal is een belangrijk internationaal centrum voor handel, industrie, financiën en cultuur. En dat multiculturele blijkt al snel als we op onze eerste dag in een optocht vol zang en dans belanden. We zien de meest uiteenlopende culturen voorbij komen: de Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Bulgaarse… We kijken onze ogen uit! Ook op onze laatste dag als we het eiland bij Montreal bezoeken, treffen we een compleet festival met diverse podia met wereldse muziek en eten en drinken uit allerlei verschillende windstreken.

Oude stad Montreal

Ondergronds

Montreal ligt op een punt waar verschillende klimaatzones elkaar snijden, waardoor het een zeer veranderlijk klimaat heeft. Er valt gemiddeld meer sneeuw in Montreal dan in Moskou. Bovendien valt er in Montreal jaarlijks 897 millimeter regen. De gevoelstemperatuur kan echter nog veel lager worden door de kille wind die typerend is voor de stad. De laagste temperatuur ooit gemeten in Montreal is -42 en de hoogste is 37,6 graden.

Vanwege dit veranderlijke klimaat is Montreal eigenlijk ‘twee steden in één’. Tegen de ijzige kou is een enorm complex van ondergrondse hallen en 30km aan tunnels onder het centrum aangelegd. In de ondergrondse stad bevinden zich zo’n 1600 winkels, banken, faculteiten, hotels, restaurants, bioscopen, musea en kantoren. Bovendien bevat het complex zeven metrostations, twee treinstations, een busterminal en een hockey-arena. Er zijn meer dan 120 in- en uitgangen. De ondergrondse stad wordt dagelijks gebruikt door zo’n 500.000 mensen, vooral om het verkeer en de strenge winters te ontwijken.

Ook wij verkenden het gangenstelsel. Voor ons een mooie reden om de enorme warmte te ontvluchten. Het complex is erg ruim opgezet en ontzettend veelzijdig ingericht qua faciliteiten. Leuk dat er op diverse plaatsen daglicht naar binnen komt, en ook staan er overal planten en diverse watervallen. Toch is de lucht er wat bedompt en wil ik na een tijdje weer erg graag naar buiten. In de kille winter vast een uitkomst, in de zomer geef ik toch de voorkeur aan de buitenlucht.

Montreal, Canada

Europese invloeden

In Amerika hebben de steden vaak geen echt centrum zoals wij gewend zijn. De stad staat vol wolkenkrabbers met hier en daar wat winkels of een mall. In Toronto zag je dit ook, maar in Montreal zijn de Europese invloeden van de Franse bezetting goed zichtbaar. Het oude deel van de stad is bestraat met keien, heeft knusse straatjes en leuke pleinen. Hier is het altijd gezellig en sfeervol met straatmuzikanten en kunstenaars. ’s Avonds is het plein mooi verlicht en is het tot laat op de avond nog ontzettend druk op straat.

Fietsen door de stad

Ik schreef al eerder over mijn voorliefde voor fietsen door de stad. Montreal is groot en omdat wij al veel gelopen hadden door de warmte hadden we behoefte aan wat afwisseling. De fietsen van Bixi boden uitkomst én veel plezier! Deze kan je huren voor $7 per 24 uur en als je per keer maximaal een half uur fietst komen er geen extra kosten bij. En maximaal een half uur fietsen is prima te doen, want met in totaal 411 punten is er bijna in elke straat wel een fiets te krijgen of in te leveren. En zo fietsten wij als echte Nederlanders heel wat af in Montreal. Richting de buitenwijken van de stad, door een groot park, over het eiland bij de stad en zelfs over het Formule 1 circuit van Canada!

Fietsen in Montreal, Canada

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
iliveformydreams.com

Och wauw die eerste foto.
En wat een mooie herinneringen. Lijkt me echt super 🙂

Petra

Wat kom jij toch op mooie plaatsen in de wereld. Soms wel een klein beetje jaloersmakend 😉

mijke2013

Jeetje wat een plek!

TravelLin

Leuke post! Dat ondergrondse leven lijkt me heel apart en tof om eens te zien.

4
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x