Wist je dat er volop gave Montreal bezienswaardigheden zijn? Parijs van Noord-Amerika wordt de stad wel genoemd. Deze multiculti stad in Canada wil je ontdekken!

Montreal Marcella

Montreal bezienswaardigheden

Montreal is de grootste stad van de provincie Quebec en na Toronto de grootste stad van Canada. In de provincie Quebec is Frans de officiële taal. Montreal is na Parijs de grootste Franstalige stad ter wereld. Montreal ligt op een sikkelvormig eiland in de Saint Lawrencerivier, dit heet Île de Montréal. De naam van de stad is afgeleid van de nabijgelegen heuvel “Mont Royal”, oftewel Koninklijke Berg. De stad is in 1642 gesticht door de Fransen als deel van hun kolonie Nieuw-Frankrijk. De stad wordt het ‘Parijs van Noord-Amerika’ genoemd. In Montreal werden de Wereldtentoonstelling van 1967 en de Olympische Spelen van 1976 gehouden. 

Montreal Canada art

Multiculti

Montreal is een belangrijk internationaal centrum voor handel, industrie, financiën en cultuur. En dat multiculturele blijkt al snel als we op onze eerste dag in een optocht vol zang en dans belanden. We zien de meest uiteenlopende culturen voorbij komen: de Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Bulgaarse… We kijken onze ogen uit! Ook op onze laatste dag als we het eiland bij Montreal bezoeken, treffen we een compleet festival met diverse podia met wereldse muziek en eten en drinken uit allerlei verschillende windstreken.

Oude stad Montreal
Montreal Marcella

Montreal bezienswaardigheden: de ondergrondse stad

Montreal heeft een zeer veranderlijk klimaat omdat het op een punt ligt waar verschillende klimaatzones elkaar kruisen. Er valt gemiddeld meer sneeuw in Montreal dan in Moskou. Ook valt er in Montreal jaarlijks 897 millimeter regen. De gevoelstemperatuur kan nog veel lager worden door de kille wind die typerend is voor de stad. De laagste temperatuur ooit gemeten in Montreal is -42 en de hoogste is 37,6 graden.

1.600 winkels!

Vanwege dit veranderlijke klimaat is Montreal eigenlijk ‘twee steden in één’. Tegen de ijzige kou is een enorm complex van ondergrondse hallen en 30 kilometer aan tunnels onder het centrum aangelegd. In de ondergrondse stad bevinden zich zo’n 1.600 winkels, banken, faculteiten, hotels, restaurants, bioscopen, musea en kantoren. Bovendien bevat het complex zeven metrostations, twee treinstations, een busterminal en een hockey-arena. Er zijn meer dan 120 in- en uitgangen. De ondergrondse stad wordt dagelijks gebruikt door zo’n 500.000 mensen, vooral om het verkeer en de strenge winters te ontwijken.

Daglicht en planten

Voeg bij je Montreal bezienswaardigheden zeker dit ondergrondse gangstelsel toe. Voor ons was het een mooie reden om de enorme warmte te ontvluchten. Het complex is erg ruim opgezet en ontzettend veelzijdig ingericht qua faciliteiten. Leuk detail is dat er op diverse plaatsen daglicht naar binnen komt. Ook staan overal planten en diverse watervallen. Toch is de lucht er wat bedompt en wilde ik na een tijdje weer erg graag naar buiten. In de kille winter vast een uitkomst, in de zomer geef ik toch de voorkeur aan de buitenlucht.

Montreal Canada art
Montreal Canada art

Europese invloeden

In Amerika hebben de steden vaak geen centrum zoals wij gewend zijn. De stad staat vol wolkenkrabbers met hier en daar wat winkels of een mall. In Toronto zag je dit ook, maar in Montreal zijn de Europese invloeden van de Franse bezetting goed zichtbaar. Het oude deel van de stad is bestraat met keien, heeft knusse straatjes en leuke pleinen. Hier is het altijd gezellig en sfeervol met straatmuzikanten en kunstenaars. ’s Avonds is het plein mooi verlicht en is het tot laat op de avond nog ontzettend druk op straat.

Montreal, Canada

Fietsen door de stad

Ik vind het tof om een stad met de fiets te ontdekken. Ideaal om heel wat Montreal bezienswaardigheden te ontdekken. Montreal is groot en omdat wij al veel gelopen hadden door de warmte hadden we behoefte aan afwisseling. De fietsen van Bixi waren voor ons ideaal én gaven veel plezier! Zo fietsten wij als echte Nederlanders heel wat af in Montreal. Richting de buitenwijken van de stad, door een groot park, over het eiland bij de stad en zelfs over het Formule 1 circuit van Canada!

Boek je activiteit!


Canada Marcella

Rondreis Oost-Canada

Onze eerste kennismaking met Canada was tijdens een roadtrip van 3 weken. Na een paar dagen Toronto (en het vieren van Canada Day) reisden we met de huurauto naar de immense Niagara Falls. Via hoofdstad Ottawa reisden we naar het multiculti Montreal en feestelijk Quebec. In het hoge noorden hadden we het gevoel dat we de wereld uit reden en keken we van dichtbij naar de zwarte beren. Een prachtige reis waar we mooie herinneringen aan hebben!

Meer leuks in Canada:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
iliveformydreams.com

Och wauw die eerste foto.
En wat een mooie herinneringen. Lijkt me echt super 🙂

Petra

Wat kom jij toch op mooie plaatsen in de wereld. Soms wel een klein beetje jaloersmakend 😉

mijke2013

Jeetje wat een plek!

TravelLin

Leuke post! Dat ondergrondse leven lijkt me heel apart en tof om eens te zien.

4
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x