Natuurlijk valt er op reis wel eens iets tegen. Robert van Traveljunks inspireerde mij met zijn dagtour decepties om te vertellen over die ene tour in Canada waar beren gelokt werden met donuts…

Wat extra natuur

Tijdens onze roadtrip Oost-Canada hebben we relatief veel steden gezien: Toronto, Ottawa, Montreal en Quebec. Leuk en indrukwekkend, maar op een gegeven moment wel wat teveel stad. De Niagara Falls en het mooie natuurpark Algonquin hadden we ook bewonderd, maar wat extra natuur toevoegen kon geen kwaad. Omdat we gek zijn op wildlife wilden we graag een beer spotten. En dus boekten we in het plaatsje Tadoussac een hotel mét een beersafari.

Canada

Af en toe Engels

Zodra je over de grens van de provincie Ontario naar Quebec rijdt, kan je nog weinig Engels verwachten. In deze provincie wordt Frans gesproken. Wij boekten onze overnachting met beersafari bij Hotel La Beluga in Tadoussac, een plaatsje vrij noordelijk in de provincie Quebec. Het begon al goed, omdat we ons – na een snelle hap – anderhalf uur te vroeg meldden voor de tour. Intussen hoorde ik zoveel Frans om me heen dat ik me begon af te vragen of we de tour überhaupt zonder enige kennis van het Frans wel konden volgen. Gelukkig waren er ook wat Duitsers, en dus wisselde de gids af en toe naar het Engels. Zo konden we toch een slordige eenderde van zijn verhaal mee krijgen. Een reisdeceptie op zich.

Algonquin, Canada

Lokken met donuts

Na een ritje in een oude schoolbus en een korte wandeling namen we plaats op een tribune met een afdak. Dat bleek al snel handig vanwege de regen. Vanaf hier zagen we 10 meter verderop wat houten palen met voedsel in een wel heel bekende vorm. Donuts. Wikipedia leert me dat beren alleseters zijn, met een voorkeur voor plantaardig voedsel. Tsja, ze moeten die beren toch zien te lokken, en dus zetten ze er in Tadoussac donuts voor in. Er werd ons uitgelegd dat deze hoeveelheid donuts slechts 10% is van de totale voedselbehoefte van de beer. Ze moeten dus ook zelf op jacht om voldoende voedsel binnen te krijgen. Maar toch is het raar, een beer met een donut. Een echte reisdeceptie!

Drie beren

Vanwege de regen was het lang wachten op de eerste beer. Door de ruisende regen konden ze zich niet goed oriënteren op eventueel gevaar, en dus lieten ze het eten liggen. Gelukkig werd het nog even droog waardoor we toch nog 3 beren (na elkaar) zagen eten. Op een manier die ik niet verwacht had, want de beren gingen óp het rek staan eten. Ondanks de donuts was dat toch bijzonder om te zien. Maar beren zie ik ’t liefst toch in hun natuurlijke omgeving zónder donuts. Gelukkig hebben we zo tijdens onze camperreis West-Canada wel gespot. Zo bijzonder!

Meer reisdecepties:

Meer Canada!

Wat was jouw reisdeceptie?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Shirley

Met donuts?! Aan de ene kant klinkt het hilarisch, maar dat is het eigenlijk niet echt. Mijn reisdeceptie: op een plek komen die gesloten is, omdat er stroomstoring is. Of dat alles op maandag dicht blijkt te zijn, terwijl ik daar net op maandag ben (goede voorbereiding).

Sabine

Oei wat ernstig! Onbegrijpelijk hoe de bevolking zelf soms met de natuur om gaat. Een beetje hetzelfde idee was een reisdeceptie voor mij: in de dierentuin van Singapore leek het net alsof de dieren bepaalde dingen spontaan deden, maar toen we de tour nog een keer deden gebeurde alles exact hetzelfde. Blijkbaar worden de dieren daar niet alleen vastgehouden, maar ook kunstjes ed aangeleerd. Ik ga eigenlijk al niet graag naar de dierentuin, maar dit vond ik wel echt extra erg. Een olifant hoort niet de hele dag kunstjes op te voeren in gevangenschap, maar gewoon ergens vrij rond te… Lees verder »

Robert | Traveljunks

Leuk dat je ‘m hebt overgenomen. Donuts om beren te lokken. Hoe kom je op het idee.. Ik heb wel wat reisdecepties gehad, waarvan ik er inmiddels drie heb beschreven op mijn blog. Ik heb er gelukkig niet meer veel in de pen 😉

Co | Op reis met Co

O echt? Dat is inderdaad een flinke deceptie. Arme beren! En ook jammer dat de tourguide vooral Frans sprak, dan kom je ook nooit echt lekker in het verhaal.

Saskia

Oh wauw, dit wist ik helemaal niet. Donuts… Beren. Oke?! Lijkt me toch erg bijzonder zo’n beer te zien + die mooie natuur weer he, zo te zien op de foto’s. De wereld heeft mooie plekjes<3

Niels

Dus je zat daar te wachten tot de beren kwamen? Klinkt niet als de leukste ervaring die je kan hebben op safari. Jammer dat ze de beren lokken met donuts. Het klinkt allemaal een beetje teleurstellend. Ik kan me voorstellen dat je je dag anders had voorgesteld. Spijtig dat dit soort dingen ook horen bij reizen. Het is niet altijd super gaaf 😉

Niels

Tja, ik denk toch dat je er meer van opgestoken zou hebben dan ik, haha. Mijn Frans is zeker slechter 😉 Jammer dat soms mensen denken dat het doel alle middelen heiligt. Maar het positieve is wel dat je beren hebt gezien 🙂

Sanne

Het maakt de ervaring toch net een beetje minder he? Jammer zeg. Ook sneu voor de beren, ik kan me niet voorstellen dat donuts goed voor ze zijn. 🙁