Amerika

5x de magie van Yellowstone National Park

24 december 2016
Jan en Marcella, Grand Canyon of Yellowstone

Yellowstone National Park was ons allereerste grote natuurpark in Amerika. Inmiddels zijn we vele (natuur)bestemmingen verder, maar Yellowstone blijft onwijs hoog op mijn lijstje staan. Wat was ’t daar gaaf! Ik vertel je waarom jij er absoluut naartoe moet!

Yellowstone National ParkFacts & figures Yellowstone National Park

Yellowstone National Park ligt in de staten Wyoming, Montana en Idaho in de Verenigde Staten. Het vulkanische park bestaat al vanaf maart 1872 en is het oudste nationale park van de wereld. Sinds 1978 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met een oppervlakte van 8.983 vierkante kilometer is het een van de grootste nationale parken van Amerika. Daarnaast telt het park wel 10.000 warme bronnen en meer dan 200 geisers in het Upper Geyser Basin. Old Faithful is de beroemdste geiser. Deze geiser spuit elke 92 minuten een 45 meter hoge kolom van water en stoom omhoog. In het park kun je ook veel diersoorten spotten: bizons, herten, verschillende beersoorten, coyotes en wolven.

Mammoth Springs, YellowstoneMammoth Springs, YellowstoneKalkformaties bij Mammot Hot Springs

Wij startten bij de noordelijke ingang van Yellowstone, in Montana. Hier zagen we eerst de Mammot Hot Springs: bijzonder gekleurde kalkformaties. De vormen en kleuren maken het een intrigerend geheel. Soms ook nog voorzien van een fikse lading stoom. Na de Mammot Hot Springs werd de natuur steeds een stapje gaver, dus beginnen bij de noordelijke ingang was zo gek nog niet.

Bizon Yellowstone National Park Pronghorns, Yellowstone National Park, Amerika Bison, Yellowstone National Park

Wildlife spotten bij de Lamar Valley

Ik weet nog dat we ons afvroegen waarom al die auto’s voor ons opeens stil stonden. Het ging zo abrupt dat we wat geïrriteerd reageerden. Maar al snel hadden we in de gaten dat er wildlife gespot was bij de Lamar Valley. En dát wilden wij natuurlijk ook graag zien! Bij de eerste bizon waren we onwijs gefascineerd, en hadden we een stukje verderop zeker geen valei vol met deze prachtdieren verwacht. Maar ook de vele pronghorns vond ik geweldig. Het schijnt dat je in Yellowstone ook beren en wolven kunt spotten. Tof!

Geiser Yellowstone National ParkMud, Yellowstone National Park

Geisers die spontaan spuiten

Onder Yellowstone bevindt zich een vulkanische hotspot. De supervulkaan onder het park komt gemiddeld elke 600.000 jaar tot een grote uitbarsting. De laatste grote uitbarsting was meer dan 640.000 jaar geleden, dus er kan er zo weer eentje komen… Het geeft wel een bijzonder gevoel hoor, lopen over zo’n machtige vulkaan. De krachten van de wereld zijn toch wel heel bijzonder…

Het is zo gek om onverwachts geisers om je heen te zien spuiten. Je wordt er regelmatig door opgeschrikt als je door het pakr loopt. De Old Faithful is de beroemdste geiser. Deze spuit gemiddeld om de 92 minuten een 45 meter hoge kolom van water en stoom omhoog. Als je in de buurt bent, zie je op een bordje hoe lang het nog duurt om de volgende ‘show’ te bewonderen. Als je wilt kan je vlak naast de geiser logeren, in de Old Faitful lodge. Bijzonder, maar het kost je wel een flinke duit!

Yellowstone National ParkGrand Prismatic Spring, Yellowstone National Park Yellowstone National ParkKleurige Pools

Aan ’t einde van de middag liepen we zo’n beetje samen door de Lower Geyser Basis. Dat gaf een onbeschrijfelijk bijzonder gevoel. Alleen op de wereld in zo’n bizarre wereld vol bubbelende pools en spuitende geisers. Wauw! De Grand Prismatic Spring zie je op de bovenstaande foto’s. Je vindt deze in de Midway Geyser Basin. Het duurde even voordat we daar kwamen, en omdat je deze kleurige pool volop in reisboekjes en op foto’s voorbij ziet komen, was ik daar wel érg nieuwsgierig naar geworden. Maar het wachten werd beloond! Verwacht trouwens af en toe de sterke geur van rottende eieren. Hoort erbij.

Jan en Marcella, Grand Canyon of Yellowstone Grand Canyon of Yellowstone

Grand Canyon of the Yellowstone

Naast al die wildlife, geisers, pools en kalkformaties vind je opeens een imposante canyon middenin het natuurgebied. Een prachtig ruig gebied van maar liefst 20 mile. Je schijnt er geweldig te kunnen wandelen, en daarvoor zou ik dan ook graag eens terug komen. Al was het alleen al om de kleuren van de wand en de watervallen te kunnen bewonderen. Wauw!

En er is nog meer!

In onze paar dagen Yellowstone hebben we lang niet het hele park kunnen zien. Er is nog zoveel meer moois! Bijvoorbeeld rond Lake Yellowstone, Norris Geyser Basin, Artists Paintpots, West Thumb Geyser Basin en Mud Volcano. Je kunt je er zó een week vermaken en nog lang niet alles zien!

Anto van We12travel legt je uit hoe je een reisplanning voor Yellowstone maakt!

Yellowstone National Park

Op naar Yellowstone!

Het Nationaal Park is flink groot, en heeft maar liefst 5 ingangen. Het is aan te raden om je overnachtingen rond die ingangen te plannen. Wij sliepen de eerste nacht bij de noordelijke ingang en de tweede nacht bij de westelijke ingang. De derde dag verlieten we het park via het zuiden. Je kunt ook in het park zelf overnachten, bijvoorbeeld met je tentje, camper of in een huisje. Vroeg boeken en een zak geld meenemen is dan wel aan te bevelen!

Official park map Yellowstone

Omdat Yellowstone vrij hoog in Amerika ligt, wordt het National Park vaak overgeslagen door toeristen die het geijkte rondje van Las Vegas naar San Francisco doen. Zonde! Wij deden het anders, en reden van Seattle naar San Francisco. Zo konden we Yellowstone mooie bewonderen. Maar vliegen op Denver of Salt Lake City is ook zeker een mogelijkheid!

Meer over Amerika!

Wil jij naar Yellowstone National Park?

Yellowstone National Park America

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

8 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Stéphanie

Je bent er wel heel enthousiast over en begrijpelijk want Yellowstone is prachtig. De natuur is erg indrukwekkend en de wildlife ook. Grappig dat je er nu over schrijf want ik las zojuist een blog over Yellowstone bij Ivonne van Follow my footprints 😉 Yellowstone is duidelijk de moeite waard (en staat ook op mijn lijstje) 🙂

Marcel

Wat een prachtige foto’s en volgens mij moet dit heel indrukwekkend geweest zijn. In mei gaan we een roadtrip door het westen van Amerika maken. Yellowstone staat niet bij onze parken die we op de route hebben staan, we hebben keuzes moeten maken. Wellicht een andere keer tijdens een andere reis door de VS.

Esther

Wat een mooie foto’s Marcella! Ik zou ook heel graag nog naar Yellowstone willen. Ik heb eerder wel een roadtrip door de nationale parken in het Zuidwesten van de USA gemaakt, maar dit is ook nog echt wel een bezoekje waard aan de foto’s te zien.

Els Sassen

Op zoek naar ideeën voor roadtrips in the USA kwam ik je blog tegen. Leuk om weer te lezen over Yellowstone Park. Wij hebben 1 jaar geleden dit park bezocht ( 4 nachten ) en vonden het geweldig.
Wij begonnen onze reis is Denver en zijn noordwaarts gereisd via Rocky Mountains NP, Teton NP, Yellowstone NP, Glacier NP, NP Mont Rainier, NP Olympic, en Seattle. Wat een fantastische natuur ! Wij hebben met een huurauto gereisd en geslapen bij Airbnb adressen en hele leuke mensen ontmoet.
bedankt voor al je suggesties voor meer mooie reizen.

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x