Zoutkamp, heb je wel eens van dit dorp gehoord? Je vindt het dorp in het hoge noorden in de provincie Groningen. Inclusief een aantal onwijs leuke kleurrijke vissershuisjes!

Zoutkamp GroningenZoutkamp Groningen

Zoutkamp is een dorp in de gemeente De Marne in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp had in 2016 volgens het CBS 1.215 inwoners. De naam verwijst naar zijn ligging aan de voormalige Lauwerszee. De inwoners hadden vroeger als bijnamen Schelleviskoppen of Vlintboksems. Bron: Wikipedia

Gezellig dorp

Vroeger was de doorgang bij Zoutkamp via de Lauwerszee de enige route vanaf zee om in de stad Groningen te komen. Tot 1960 had Zoutkamp een grote vissershaven, maar toen de Lauwerszee werd afgesloten verviel deze positie. Nu is Zoutkamp een schattig dorp met een enorme haven, knusse restaurants en een gezellige hoeveelheid (boot)toeristen.

Kleurige huizen in het hoge noorden

Wie denkt dat kleurige huizen alleen in Zweden of IJsland staan, heeft het mis. Deze kleurrijke huizen vind je ook in het noorden, in de provincie Groningen. In het havenplaatsje Zoutkamp vind je ze, al zijn ze wat verstopt. Loop je vanaf de restaurantjes verder naar de haven, dan spat de kleur je tegemoet. Perfect voor een fotogeniek plaatje! In deze kleurige huizen vind je een palingrokerij en een aantal winkeltjes. Veel was er op een zonnige zomerdag niet te doen, maar de huizen op zich zijn een plaatje. En er vinden ook leuke evenementen plaats!

Lees ook: Wishlist Nederland – update #3

Zoutkamp GroningenHaven Zoutkamp

En er is meer!

Zoutkamp is een schattig historisch dorp waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Neem een kijkje bij de monumentale sluizen, bij de haven met de grote vissersschepen en loop door de knusse straatjes van het dorp. Veel is er niet te zien, des te fijner om met een drankje en hapje te genieten van het fijne terras. Overnachten doe je bijvoorbeeld bij de Koperwiek of de Kwikstaart. En wil je actief op pad en de natuur in, ga dan lekker wandelen in het Nationaal Park Lauwersmeer. Onwijs de moeite waard!

Meer Groningen:

Wil jij de kleurrijke huizen van Zoutkamp bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

20 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Shirley

Het ziet er zelf een beetje buitenlands uit vind ik. In combinatie met NP Lauwersmeer lijkt het me zeker een gezellige plek voor een weekendje weg.

Paul

Ja! Ik ben er ooit geweest op de terugweg vanuit Schiermonnikoog. Mooi plekje!

Wanda

Natuurlijk ben ik er geweest maar los van die gekleurde huisjes was ik eigenlijk vrij snel uitgekeken. Het restaurant ZK nog wat is wel een aanrader trouwens.

saskia

Dat ziet er inderdaad uit alsof je ergens in Scandinavië bent. Mooi plaatje hoor.

Jenny

Ik had nooit van zoutkamp gehoord. Het ziet et leuk uit met die kleurige huisjes en boten in de zon.

Goed idee om het te combineren met het Lauwersmeer. Dat is zo mooi!

Martin

Nog nooit van gehoord. Wat een leuk stukje Groningen promotie! Ziet er heel leuk uit. Als ik in de buurt ben ga ik zeker eens kijken….

Ann| reisblog wANNderful

Was mij ook totaal onbekend. Maar wat een mooi dorpje. Leuk om ook eens iets te horen over een andere plek dan de ‘typische’ reisbestemmingen!

Danny | Reizen & Reistips

Eigenlijk is het toch gek. Heb al best wat van de wereld gezien, maar zo weinig van Nederland. Dit ziet er namelijk ook heel erg leuk uit eigenlijk. Heeft iets Scandinavisch met die houten huisjes. Toch maar eens wat dichter bij huis gaan zoeken in het nieuwe jaar 🙂

Sanne

Oh nooit geweten. Erg Instagrammable 🙂

Janet | thatonetime

Een aantal maanden geleden bezocht ik voor ’t eerst Lauwersmeer. Heerlijk om hier rond te varen. Wij verbleven echter in Anjum en zijn niet in Zoutkamp geweest. Zonde zo te zien. Ziet er superschattig uit.

20
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x