Groningen

Zoutkamp en de kleurige huizen

26 september 2018

Zoutkamp, heb je wel eens van dit dorp gehoord? Je vindt het dorp in het hoge noorden in de provincie Groningen. Inclusief een aantal onwijs leuke kleurrijke vissershuisjes!

Zoutkamp GroningenZoutkamp Groningen

Zoutkamp is een dorp in de gemeente De Marne in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp had in 2016 volgens het CBS 1.215 inwoners. De naam verwijst naar zijn ligging aan de voormalige Lauwerszee. De inwoners hadden vroeger als bijnamen Schelleviskoppen of Vlintboksems. Bron: Wikipedia

Gezellig dorp

Vroeger was de doorgang bij Zoutkamp via de Lauwerszee de enige route vanaf zee om in de stad Groningen te komen. Tot 1960 had Zoutkamp een grote vissershaven, maar toen de Lauwerszee werd afgesloten verviel deze positie. Nu is Zoutkamp een schattig dorp met een enorme haven, knusse restaurants en een gezellige hoeveelheid (boot)toeristen.

Kleurige huizen in het hoge noorden

Wie denkt dat kleurige huizen alleen in Zweden of IJsland staan, heeft het mis. Deze kleurrijke huizen vind je ook in het noorden, in de provincie Groningen. In het havenplaatsje Zoutkamp vind je ze, al zijn ze wat verstopt. Loop je vanaf de restaurantjes verder naar de haven, dan spat de kleur je tegemoet. Perfect voor een fotogeniek plaatje! In deze kleurige huizen vind je een palingrokerij en een aantal winkeltjes. Veel was er op een zonnige zomerdag niet te doen, maar de huizen op zich zijn een plaatje. En er vinden ook leuke evenementen plaats!

Lees ook: Wishlist Nederland – update #3

Zoutkamp GroningenHaven Zoutkamp

En er is meer!

Zoutkamp is een schattig historisch dorp waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Neem een kijkje bij de monumentale sluizen, bij de haven met de grote vissersschepen en loop door de knusse straatjes van het dorp. Veel is er niet te zien, des te fijner om met een drankje en hapje te genieten van het fijne terras. Overnachten doe je bijvoorbeeld bij de Koperwiek of de Kwikstaart. En wil je actief op pad en de natuur in, ga dan lekker wandelen in het Nationaal Park Lauwersmeer. Onwijs de moeite waard!

Meer Groningen:

Wil jij de kleurrijke huizen van Zoutkamp bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Shirley 26 september 2018 at 08:54

  Het ziet er zelf een beetje buitenlands uit vind ik. In combinatie met NP Lauwersmeer lijkt het me zeker een gezellige plek voor een weekendje weg.

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 11:43

   Leuk hé! In Zoutkamp kan je prima rondlopen en lekker eten, maar reis dan vooral door naar NP Lauwersmeer. Daar kan je heerlijk wandelen en/of fietsen!

 • Reply Paul 26 september 2018 at 21:15

  Ja! Ik ben er ooit geweest op de terugweg vanuit Schiermonnikoog. Mooi plekje!

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 11:43

   Leuk dat je in Zoutkamp bent geweest Paul!

 • Reply Wanda 27 september 2018 at 09:17

  Natuurlijk ben ik er geweest maar los van die gekleurde huisjes was ik eigenlijk vrij snel uitgekeken. Het restaurant ZK nog wat is wel een aanrader trouwens.

  • Reply Marcella 27 september 2018 at 20:15

   Klopt, Zoutkamp is zeker een klein dorp waar niet veel te zien is. Maar lekker op een terrasje zitten is heerlijk! Of fijn wandelen in Lauwersmeer NP!

 • Reply saskia 27 september 2018 at 10:57

  Dat ziet er inderdaad uit alsof je ergens in Scandinavië bent. Mooi plaatje hoor.

 • Reply Jenny 27 september 2018 at 21:09

  Ik had nooit van zoutkamp gehoord. Het ziet et leuk uit met die kleurige huisjes en boten in de zon.

  Goed idee om het te combineren met het Lauwersmeer. Dat is zo mooi!

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 11:48

   Schattig dorp hé! Veel is er niet te doen, maar een combi met het Lauwersmeer NP is perfect!

 • Reply Martin 27 september 2018 at 21:49

  Nog nooit van gehoord. Wat een leuk stukje Groningen promotie! Ziet er heel leuk uit. Als ik in de buurt ben ga ik zeker eens kijken….

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 11:50

   Er zijn zoveeeel mooie plekken in Groningen waar te weinig over geschreven wordt! Mooi om dit te kunnen uitlichten op mijn blog!

 • Reply Ann| reisblog wANNderful 28 september 2018 at 15:53

  Was mij ook totaal onbekend. Maar wat een mooi dorpje. Leuk om ook eens iets te horen over een andere plek dan de ‘typische’ reisbestemmingen!

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 12:02

   Leuk dat je zo enthousiast reageert Ann! Ik zal vaker gaan schrijven over de mooiste plekken in het noorden!

 • Reply Danny | Reizen & Reistips 28 september 2018 at 17:53

  Eigenlijk is het toch gek. Heb al best wat van de wereld gezien, maar zo weinig van Nederland. Dit ziet er namelijk ook heel erg leuk uit eigenlijk. Heeft iets Scandinavisch met die houten huisjes. Toch maar eens wat dichter bij huis gaan zoeken in het nieuwe jaar 🙂

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 12:03

   Ook ik ga vaker op pad in buitenland dan in eigen land. Daarom heb ik ook een wishlist Nederland opgesteld, zodat ik op die manier kan gaan ‘afvinken’. Ik moet zeggen dat ik die wishlist ook regelmatig aanvul, dus dat is positief!

 • Reply Sanne 28 september 2018 at 20:37

  Oh nooit geweten. Erg Instagrammable 🙂

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 12:06

   Die kleurrijke vissershuisjes zijn leuk hé!

 • Reply Janet | thatonetime 29 september 2018 at 09:45

  Een aantal maanden geleden bezocht ik voor ’t eerst Lauwersmeer. Heerlijk om hier rond te varen. Wij verbleven echter in Anjum en zijn niet in Zoutkamp geweest. Zonde zo te zien. Ziet er superschattig uit.

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 12:07

   Leuk dat je bij Lauwersmeer bent geweest! Ik heb daar een paar jaar geleden ook gevaren, erg tof!

  Leave a Reply