Op de eerste volledige dag startten we met een bezoek aan de mastiekdorpen van Chios. We slenterden door smalle straatjes, zagen knusse hoekjes en mooie versieringen en heel veel katten. Kijk je mee naar deze schattige dorpen?

Mesta Chios Greece

De altijdgroene, 1 tot 3m hoge mastiekstruiken op Chios scheiden een aromatische hars af die vóór de komst van de producten op basis van aardolie, de grondstof vormde van verf, cosmetica en medicijnen (tegen chronische hoest en maagpijn). Nu wordt mastiekhars gebruikt voor de productie van kauwgom, likeur en tandpasta. Iedere zomer wordt er zo’n 300 ton hars gewonnen uit inkepingen in de bast, waar de hars doorheen sijpelt. Als de hars daarna in de buitenlucht stolt, wordt hij van de bast gestroopt en verder gedroogd. Bron: Wikipedia

3 van de 20

Chios heeft twintig mastiekdorpen in het zuiden van Chios. Rond deze dorpen wordt als sinds de Middeleeuwen hars gewonnen en wereldwijd geëxporteerd, wat het eiland erg rijk maakt. De dorpen zijn met opzet landinwaarts gesticht, om ze tegen aanvallen vanaf de zee te beschermen. Ook de hoektorens zijn ter bescherming, je ziet ze in een aantal dorpen nog duidelijk terug. De dorpen zijn als enige gespaard gebleven tijdens het bloedbad van 1822. Dit komt vermoedelijk doordat de haremdames van de Sultan zo verslaafd waren aan het kauwen van mastiekhars, dat de harsproductie gespaard moest blijven.

Wil je meer weten over de mastiekdorpen? Bezoek dan net als ons The Chios Mastic Museum voordat je naar de dorpen reist. Wij bezochten tijdens ons bezoek aan Chios 3 mastiekdorpen: Mestá, Olympi & Pyrgí

Mesta Greece Mesta Greece Mesta Greece Mesta Greece Mesta GreeceMestá

Wij startten na een bezoek aan The Chios Mastic Musem met Mestá omdat dit dorp het verst weg ligt vanaf Emporios Bay Hotel. Mestá is het dorp wat het best bewaard is gebleven. Het Middeleeuwse karakter is er nog heel herkenbaar. We liep vanaf de buitenste rand het dorp in en dwaalden door knusse straatjes. Overal zagen we schattige huisjes versierd met bloemen en planten. Ook zagen we een aantal hoektorens die in dit dorp goed bewaard zijn gebleven. Na een tijdje lopen ontdekten we een heel knus plein vol leuke terrasjes. De kerk Taxiarchis op het binnenplein is de grootste kerk van Chios en werd gebouwd in de 19e eeuw. Wij genoten van een overheerlijke lunch in Mestá en werden ontzettend vriendelijk ontvangen door een lieve vrouw. Echt een leuk dorpje om je een aantal uren te vermaken! De haven van Mesta ligt 4 km vanaf het dorp.

Olympi Greece
Olympi Greece
Olympi Greece
Olympi Greece
Olympi Greece

Olympi

Als je vanaf Mestá naar Pyrgí rijdt, dan kom je langs Olympi. Wij vonden dat we er dan net zo goed even een kijkje konden nemen. Olympi lijkt in de basis best veel op Mestá, waardoor ik minder verrast werd. Wel is het zeker een leuk dorp om even een kijkje te nemen. Het is er absoluut knus en heel fotogeniek. Maar heb je weinig tijd, ga dan vooral voor Mestá en Pyrgí.

Pyrgi Greece Pyrgi Greece Pyrgi Greece Pyrgi Greece Pyrgi Greece Pyrgi Greece Pyrgi Greece Pyrgi Greece

Pyrgí

De hoofdstad van de mastiek is Pyrgi. Het onderscheidt zich van de andere dorpen door de unieke geometrische motieven, de xystra. De muren van de huizen worden achtereenvolgens met zwart zand en witte kalk bedekt. Daarna schraapt men de kalk er terug af in geometrische motieven. Enkel huizen in Pyrgi en huizen elders van wie in Pyrgi afkomstig is, mogen de xystra-techniek gebruiken. Bron: Wikipedia

Pyrgí is een dorp met heel kenmerkende motieven, de xystra. Werkelijk alle gebouwen zijn ermee versierd. Deze techniek is al eeuwen oud. Eerst wordt er pleister en zand op de muur gedaan, dit wordt voorzichtig wit geschilderd en vervolgens worden de motieven erin gekrast. Dit soort kunst komt van een afleiding van het Italiaanse Sgraffito, een vorm van decoratie die afstemt van Genoa. Al die kleurige versieringen geven het dorp een vrolijk uiterlijk. Absoluut een leuk dorp om doorheen te slenteren en wat te eten of drinken op het centrale plein.

Meer lezen:

Zou jij de mastiekdorpen van Chios willen ontdekken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Marcella Pyrgi Greece

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

17 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Wat een mooie, sfeervolle dorpen met zo’n eeuwenlange geschiedenis. Ik had nog nooit van mastiekdorpen gehoord, dus je blog was zeer leerzaam voor mij. 🙂 En wat bijzonder om te zien, die zwart-witte motieven, mooi.

Elisa

Wat een onwijs mooie dorpjes. Ik had er nooit eerder van gehoord, maar dit is zeker iets wat ik ook zou willen bezoeken!

Sabine

Wauw wat ontzettend mooi! Pracht vastgelegd. Ik houd echt enorm van Griekenland, zou er zo gaan wonen haha 😀

Daphne | Travelshot.nl

Nooit van gehoord, maar ziet er mooi uit ! Mooie foto’s heb je gemaakt !

ivonne

Heerlijk dit soort dorpjes. Elke keer weer verliefd op Griekenland.

Martin

Oh Chios! Een van de leukste Griekse eilanden….die dorpjes zijn echt heel leuk en mooi! Als ik je foto’s zie wil ik gelijk weer terug….maar eerst naar Kos (volgend jaar)…ook leuk!

Linda | travellersoftheworld

Wat een mooie dorpjes zeg! Ik ben echt dol op kleine dorpen met mooie straatjes, dus ik denk dat ik deze drie dorpen ook echt heel leuk ga vinden!

Maud

Wat heerlijk om dit even terug te zien! Wij hebben destijds zo’n heerlijke tijd gehad in Chios en jij zo te zien ook. Fijn!

[…] ➞ Boek een vakantie Chios ➞ Lees meer over de De mastiekdorpen van Chios […]

17
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x