Eén dag was te kort voor de bezienswaardigheden Medemblik. Voor dit verrassend leuke stadje kan je met gemak wat meer tijd nemen. Want je wilt ook het water op, de stoomtrein in, de historische panden bewonderen. Er is zoveel leuks!

Medemblik Holland

Medemblik, wie wat waar?

Tijdens onze roadtrip Nederland was Medemblik onze eerste stop. We vonden er een leuke camping met een geweldig weids uitzicht waardoor we direct genoten van het vakantiegevoel. We fietsten in een paar minuten naar het centrum van Medemblik. De stad heeft bijna 45-duizend inwoners (2019) en voelt daardoor heel knus. Medemblik was ooit een belangrijke handelsplaats vanwege de ligging aan het IJsselmeer. Door de Afsluitdijk verloor Medemblik deze functie. Wat overblijft is een stadje vol historie en mooie pandjes. En je kunt er nog steeds met je boot terecht!

Tip: die leuke camping heeft ook toffe appartementen!

Medemblik Holland

Neem een kijkje bij de havens

De havens de ‘blikvanger’ van de bezienswaardigheden Medemblik: overal zie je boten of verwijzingen naar boten. Al sinds de 16e eeuw leggen in Medemblik zeilschepen, vissersboten, koopvaardijschepen en jachten aan. In de historische binnenstad zijn maar liefst vier havens, de Oosterhaven is de oudste. Reis je met je boot naar Medemblik, dan loop je zo naar de restaurants en winkels. Wil je zelf een bootje huren, dan kan dat bij Stadshaven Medemblik.

Ik vaarde al eens met een Wierumer Aek over het Lauwersmeer

Medemblik Holland

Duik in de historie van Kasteel Radboud

Kasteel Radboud trok direct onze aandacht. Dit kasteel is tussen 1282 en 1287 gebouwd, wat destijds een record was. Graaf Floris V liet vijf dwangburchten bouwen die gebruikt werden om de opstandige West-Friezen onder controle te houden. Kasteel Radboud is als enige overgebleven. Tegenwoordig is er een museum en er worden vaak evenementen georganiseerd.

Nog meer musea

 • In het Nederlands Stoommachinemuseum leer je alles over de techniek van stoommachines en de historische achtergrond van de industrialisatie. Er zijn zo’n dertig oude stoommachines te zien. Het museum bevindt zich in een voormalig stoomgemaal uit 1869.
 • Nog steeds rijdt er een authentieke Museum Stoomtram die op traditionele wijze gestookt wordt op kolen. Hij rijdt in de historische driehoek op een spoorlijn van 1887 van Hoorn naar Medemblik. Vervolgens kan je met de boot naar Enkhuizen. De tram rijdt ongeveer 6 maanden per jaar, 6 dagen per week (niet op maandag).
 • Ook vind je een heus Bakkerijmuseum in Medemblik. Hier leer je over de historie en hoe producten gemaakt werden (en worden). Ook kan je er lekkernijen kopen. Het museum promoot zichzelf als ‘het lekkerste museum van Nederland’. 
Medemblik Holland

Bezienswaardigheden Medemblik

Kijk verder dan de leuke(!) winkelstraat en neem ook eens een kijkje bij deze toffe bezienswaardigheden!

 • Het Kloosterhuis naast de Sint-Martinuskerk
 • Historische pand “Het hof van Medemblick”
 • Het pakhuis van de West-Indische Compagnie aan de Oosterhaven
 • De Waag aan de Kaasmarkt
 • Het “Koggehuis” uit 1613 aan de Nieuwstraat
 • Het Station Medemblik
 • De korenmolen “De Herder” 
 • Weduwenhuisjes uit 1500 (zie foto)
 • Het “Koggehuis” uit 1613 aan de Nieuwstraat

Recreatiegebied de Vooroever

De Vooroever is een natuur- en recreatiegebied van 144 hectare langs de kust van het IJsselmeer tussen Medemblik en Andijk. Dit gebied is geliefd bij watersporters, dus er is altijd wel wat te zien of doen: kiten, surfen, zeilen of suppen. Geen zin in activiteit? Je kunt ook ontspannen op het strand. Of wat eten en drinken bij Strandpaviljoen De Zoete Zee.

Tulips Holland

De bollenvelden

In het voorjaar bloeien er overal rondom Medemblik bloemen. Dit zijn bijvoorbeeld tulpen in allerlei kleuren. Omdat wij met een camper reisden was het lastig om overal stil te staan, dus ’t liefst rij je met de fiets langs alle kleurenpracht. Vaak worden er speciale ’tulpen routes’ georganiseerd zodat je langs alle mooie bloemen wordt geleid. Hou dit dus in de gaten!

Medemblik Holland

Eten en drinken

Van een dag bezienswaardigheden Medemblik krijg je honger. Gelukkig zit de stad vól leuke restaurants voor een hapje en een drankje. Dit zijn de tofste plekken:

 • Eetcafé de Kwikkel – Hoogesteeg 1
 • Bistro op 3 – Kaasmarkt 2
 • Restaurant Meijers 2.0 – Oosterhaven 3
 • Stadsbrouwerij Raboud, Gedempt Achterom 4
 • Strandpaviljoen de Zoete Zee – Vooroever 15

Slapen in Medemblik

Op je op te laden voor een volgende dag bezienswaardigheden Medemblik moet je goed uitrusten. Wij sliepen op de camping bij Lodge 61 aan de rand van de stad. Heb je geen camper mee, dan kan je terecht in een appartement en safaritent. Leuke kleinschalige plekken om te slapen zijn er volop, kijk maar eens bij B&B Medemblik. Zoek je wat anders, dan is Bungalowpark Zuiderzee een goede optie of slaap bij Hotel Medemblik. Een unieke én heel leuke plek om te overnachten is het Havenhuisje Medemblik. Daar wil ik tijdens een volgend bezoek aan de stad zeker slapen!

Medemblik Holland

Meer leuks in Nederland

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Ik zou zelf niet zo snel overwegen om in die regio op vakantie te gaan, maar als onderdeel van een roadtrip of een weekendje weg lijkt Medemblik mij zeker wel wat.

Maaike

Wat leuk Marcella, dit is vlakbij ons, maar ik ben er nog nooit geweest. Dit nodigt wel uit!

Linda

Medemblik is leuk! Het is hier heel dichtbij, wij willen er binnenkort met mooi weer een keer heen fietsen en dan een dag Medemblik verkennen. Ik ben er al een aantal keer geweest, maar nooit met camera en de laatste keer is denk ik zo’n 8 jaar terug.

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x