Tijdens een fietstour kom je op plekken waar je lopend of met openbaar niet komt. Wij ontdekten dat fietsen in Groningen ontzettend leuk is. Ik vertel je graag over onze route en de leuke bezienswaardigheden waar je langs rijdt!

Fietsen in GroningenFietsen in Groningen

Op reis fietsen wij graag om een stad te ontdekken. Zo gingen we dit jaar al fietsen in Nice en fietsen in Londen. Met een fiets kom je gemakkelijk op plekken waar je lopend of met het openbaar vervoer niet komt. Precies de reden dat ik ook mijn eigen woonplaats graag wilde ontdekken met een fietstour, en dus ging ik samen met Jan fietsen in Groningen met Baja Bikes. In 2,5 uur fietsten we (10 kilometer) met een local langs de belangrijkste bezienswaardigheden en kregen we een hoop leuke weetjes. Ook voor ons als inwoners was dit echt heel erg leuk, we hebben best wat geleerd over onze eigen woonplaats! Je betaalt €25,- per persoon voor een superleuke fietstour in Groningen. De tours zijn op zaterdagochtend en meestal in het Nederlands, Engels en Duits. Een leuke tour voor je weekend Groningen!

Lees ook: Fietsroutes in Groningen, van 20 tot 60 kilometer

Station Groningen
Station Groningen

Fietsen in Groningen – Station Groningen

Op 1 juni 1866 werd station Groningen geopend met de lijn Leeuwarden – Groningen. De eerste jaren stond er een noodgebouw, het huidige stationsgebouw stamt uit 1896. Inmiddels zijn er drie stations in Groningen, maar er is maar één Hoofdstation. Het stationsgebouw van Groningen wordt gezien als één van de mooiste van Europa. In de komende jaren wordt het Hoofdstation toekomstbestendig gemaakt. Er komen meer sporen, perrons en tunnels voor reizigers, fietsers en bussen. Er is een vestiging van Starbucks op het station.

Op het Stationsplein staat het beroemde Peerd van Ome Loeks. Dit is een van de symbolen van Groningen. Het beeld hoort bij het Gronings volkswijsje met dezelfde titel.

Fietsen in Groningen Oosterpoortwijk

Fietsen in Groningen – Oosterpoortwijk

De Oosterpoort is een wijk in het zuidoosten van de stad Groningen, met aan de rand van de wijk cultuurcentrum De Oosterpoort (daar zijn vaak leuke concerten!). De wijk is genoemd naar de voormalige stadspoort, de Oosterpoort. In de de Oosterpoortwijk wonen veel studenten in relatief kleine, oudere woningen. De straatjes zijn er knus en mooi. Je vindt er ook de Buurttuin Oosterpoort, een ecologische stadstuin.

Fietsen in Groningen Sint-Jozefkathedraal

Fietsen in Groningen – Sint-Jozefkathedraal

De Sint-Jozefkathedraal hoort bij het bisdom Groningen-Leeuwarden. De kerk is in neogotische stijl gebouwd tussen 1885 en 1887. Door zeskantige vorm van de toren zie je vanuit alle kijkrichtingen twee wijzerplaten en vaak zelfs drie. Het zien van drie klokken tegelijk wordt gerelateerd aan dronkenschap, vandaar de bijnaam ‘dronkemanstoren’.

Oosterhaven Groningen Oosterhaven Groningen

Fietsen in Groningen – Oosterhaven

De Oosterhaven is de oudste jachthaven van Groningen en stamt uit 1878. De haven is verbonden met het Eemskanaal en het Verbindingskanaal en is onderdeel van de Staande Mastroute. De haven heeft een diepte van ongeveer 4 meter en beschikt over ongeveer 70 ligplaatsen. Ik ben vooral gecharmeerd van het prachtige oude pakhuis in de Oosterhaven. Mooi pand!

Fietsen in Groningen Oosterparkwijk

Fietsen in Groningen – Oosterparkwijk

De Oosterparkwijk ligt rondom het Oosterpark, dé plek waar tot 2006 het stadion van voetbalclub FC Groningen was. Dit stadion is toen naar de rand van de stad verhuisd, naar de Euroborg. De wijk is gebouwd tussen 1925 en 1935. De Oosterparkwijk werd gebouwd als een arbeiderswijk: ruim van opzet met veel groen, voorzieningen en aandacht voor architectuur. Je ziet er veel woningen in de stijl van de Amsterdamse school. Ik was nog nooit in de Oosterparkwijk geweest, en vond het leuk om de kenmerkende stijl van de woningen te bewonderen. Er staan nog veel gavere woningen dan op bovenstaande foto, dus neem er vooral zelf een kijkje.

Martinikerkhof Groningen

Fietsen in Groningen – Martinikerkhof

Het Martinikerkhof vind je middenin het centrum, achter de Martinikerk en Martinitoren. Als je er vanaf de drukke Grote Markt naartoe loopt kom je opeens in een mooi, knus, groen parkje. Een fijne plek om even tot rust te komen! Aan de rand van het parkje vind je een aantal prachtige huizen, het Provinciehuis en het hotel en restaurant Prinsenhof. De koninklijke familie startte tijdens hun bezoek aan Groningen op Koningsdag hun wandeling bij het Prinsenhof.

Prinsentuin Groningen Prinsentuin Groningen

Fietsen in Groningen – Prinsentuin

Aan de andere kant van hotel en restaurant Prinsenhof vind je de Prinsentuin. Dit verborgen pareltje in Groningen zou iedereen moeten kennen. Speciaal voor de de prinsen van Nassau werd in 1626 de Prinsentuin aangelegd met een rozentuin, kruidentuin en een prachtig pad overgroeid met bomen. Het is nu een fijne plek om even tot rust te komen. Bij de Theeschenkerij kan je genieten van een heerlijk hapje en drankje, maar helaas is dit knusse tentje niet altijd open.

Martinitoren Grote Markt Groningen

Fietsen in Groningen – Grote Markt

Naast de Vismarkt is de Grote Markt hét bruisende middelpunt van Groningen. Je vindt er het stadhuis, de Martinitoren en de beroemde horecazaak De Drie Gezusters (met een groot terras). Ook staat er een grote tribune voor een mooi uitzicht op de stad. Een fijne plek om even te zitten en mensen te kijken. Vlakbij de Grote Markt vind je Groninger Forum, hét middelpunt van het centrum. Hier móet je alleen al even een kijkje nemen vanaf het dakterras wat je een gaaf uitzicht op de stad oplevert!

Lees ook: Hotspots in Groningen

Academieplein Groningen Academieplein Groningen

Fietsen in Groningen – Academiegebouw

Het Academiegebouw van Rijksuniversiteit Groningen stamt uit 1909 en is hét middelpunt van studentenstad Groningen. Het is gebouwd in Noord-Nederlandse neo-Renaissancestijl. Het gebouw ligt tegenover de Universiteitsbibliotheek in de Broerstraat in Groningen (met een Starbucks!). Op het Academieplein is het altijd een drukte van belang. Als je even van de Oude Boteringestraat naar de Oude Kijk in ’t Jatstraat wilt fietsen, dan stuit je meestal op een kluwen studenten. Dit zorgt wel altijd voor een gezellig sfeertje!

Fietsen in Groningen Noorderplantsoen

Fietsen in Groningen – Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen vind je aan de rand van het centrum. Het is een smal, langgerekt park. In het midden is een grote vijver (en Zondag, een leuk restaurant!) en je kunt er fijn wandelen over knusse paadjes. Er zijn een aantal activiteiten in het Noorderplantsoen, maar Noorderzon is het bekendste evenement. Dit is een theater- en dansevenement dat eind augustus gehouden wordt. In de 3,5 jaar wat wij in Groningen wonen, zijn we hier nog nooit geweest. Zonde, want het moet juist zo ontzettend leuk zijn! Volgend jaar gaan we dus gewoon!

Folkingestraat, Groningen

Fietsen in Groningen – Folkingestraat

De Folkingestraat is uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland! Je vindt er onder andere leuke cadeauwinkels, zaakjes met heerlijke specialiteiten, unieke kledingwinkels, een feestwinkel en een aantal fijne restaurants. Ook pop-up shops openen hier vaak hun deuren, dus het assortiment verschilt continue. De Folkingestraat is altijd druk en bomvol mensen. Vooral op zaterdag, toen wij gingen fietsen in Groningen. Deze foto is dus op een ander moment gemaakt.

Zoek een hotel in Groningen!

Meer Groningen:

Lijkt het jou leuk om te fietsen in Groningen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Ik ga geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Ik deel in mijn artikelen alleen mijn persoonlijke mening. Lees ook mijn disclaimer.

Fietsen in Groningen

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Wat ontzettend leuk zo’n toer in je eigen woonplaats! Lijkt me best leuk om zelf ook een keertje te doen!

Sanne Grieten

Ik ben eens naar Groningen geweest, maar dat was eigenlijk een erg korte tussenstop. Nu vind ik het wel jammer, want er zijn precies heel mooie fietsroutes en plaatsen daar!

Eva

De laatste keer (wat trouwens ook de eerste keer was) maakte ik een uitgebreide stadswandeling door Groningen. Bij een volgend bezoek pak ik zeker even de (OV)fiets.

Frisac

Ik woon al bijna 30 jaar in Duitsland. Bijna precies een maand geleden was ik na 7 jaar maar weer eens in Groningen waar ik overigens mijn jeugd heb doorgebracht: lagere school en HBS. Ik ben geschrokken over het feit dat bijna alle – voornamelijk jonge – fietsers helemaal geen respect voor andere verkeersdeelnemers aan de dag hebben getoond. Op een dag was ik het zat en heb een fietser die mij op een zebrapad de weg verhinderde eenvoudig van zijn fiets gesleurd! Geen zorgen.Hij heeft overleefd.Maar wel met de nodig blauwe plekken!

7
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x