Het budget roadtrip Oostenrijk, daar kreeg ik veel vragen over. Dit artikel geeft hier een antwoord op want per onderdeel kan je zien wat wij uitgaven. Veel plezier met het plannen van je roadtrip Oostenrijk!

Rosengartenschlucht Tirol Austria

Facts

Periode: 6 september t/m 18 september (2020)
Gereden kilometers: 2.363 met een huurcamper
Handige reisgidsen: Rustiek kamperen Duitsland, Zwitserland & OostenrijkCapitool Oostenrijk en ANWB ontdekgids Oostenrijk
Voor onderwegwegenatlas met ringband (favoriet!) & wegenkaarten
Huurauto: een auto inclusief (goede!) verzekering huur je bij Sunny Cars

Jan en Marcella Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Camperhuur (of een auto)

Een roadtrip Oostenrijk kan je doen op verschillende manieren. Je kunt je eigen auto meenemen of je kunt een auto huren in Nederland of in Oostenrijk. Wij kozen dit keer voor een roadtrip Oostenrijk met een camper. Omdat we zelf geen camper hebben (helaas) huurden we er eentje. Voor het huren van een camper kan je op allerlei plekken terecht. Wij huurden er eentje bij een bedrijf vlakbij ons huis in Groningen omdat we dat handig vonden als ophaal locatie.

Vind je reizen met een camper net zo fijn als wij, dan kan je overwegen om een camper aan te schaffen (dat willen wij ook). Lizette zette de kosten van een camper op een rij!

Het huren van een camper is niet goedkoop, maar wel ideaal omdat je alles bij je hebt. Wij betaalden €1.866,- voor 13 dagen. Je kunt 220 kilometer per dag rijden. Rij je meer, dan is dat niet inbegrepen in de huurprijs en betaal je per kilometer extra. Wij hoefden niet bij te betalen voor onze roadtrip. Je betaalt een vast bedrag per dag (afhankelijk van het seizoen) en moet daarnaast ook afleverkosten betalen. Dit zijn de kosten om de camper voor jou in orde te maken. Bij de camper kregen wij de basics mee: een afwasteiltje, placemats, knijpers en een waslijn en materiaal om het toilet te reinigen. Een pakket met servies en pannen en stoelen en een tafel kan je bij huren. Wij kozen ervoor om dit zelf aan te schaffen zodat we dit vaker kunnen gebruiken.

Lees ook: paklijst reizen met een camper

Wij vinden reizen met een camper sowieso top, maar in coronatijd vonden wij een eigen huisje op wielen superfijn. Wij hadden een stapel boodschappen vanaf huis meegenomen zodat we een goeie basis bij ons hadden. Ook hadden we een eigen wc én douche aan boord, dus we waren niet afhankelijk van sanitair. Dat gaf ons vrijheid en gemak.

Budget roadtrip Oostenrijk – Camperhuur voor 13 dagen kost ons €1866,-

Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Verzekering

We sloten een verzekering af die ons €104 kostte. Het eigen risico bij de camperhuur is namelijk €1.000,- en dit bedrag hebben wij verzekerd zodat we niet de volle mep kwijt zijn als er schade is. Onze ervaring is dat schade lang niet altijd door jezelf ontstaat, maar vaak juist door een ander. Gelukkig waren we verzekerd, want bij de krappe parkeerplaats bij de magisch mooie Lünersee reden we per ongeluk de traptrede aan de zijkant van de camper kapot… Dit koste ons nu gelukkig geen €600,-!

Budget roadtrip Oostenrijk – Voor de verzekering betaalden we €104,-

Brandstofkosten voor 2.363 kilometer

Voor de camper tankten wij 6 keer en betaalden in totaal €285,- voor de diesel. Valt me mee voor de afstand die we gereden hebben! We reden met een grote camper van 7 meter lang, vandaar dat ons brandstof verbruik wat hoger ligt.

Budget roadtrip Oostenrijk – Aan brandstof betaalden we €285,-

Camper Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Campings voor 12 nachten

€342 betaalden we voor 11 nachten op campings. 1 nacht betaalden we contant een mini-bedrag voor een prima plek bij een boerenerf. Gemiddeld kwamen we dus uit op €28,50 per nacht. De duurste campings waren €43,50 en de goedkoopste slechts €12,-. Het viel me op dat je bij een duurdere camping niet specifiek een mooiere plek hebt. Het was ’t niet altijd waard. Bij een aantal campings betaalden we bij het uitchecken zodat ons stroomverbruik berekend kon worden.

Qua campings zoeken we liefst aan ’t einde van de dag een plekje op zodat we de vrijheid hebben. Dit ging echter niet omdat het in september nog hoogseizoen is in Duitsland en alle Duitsers in het gebied reisden. De meeste campings hebben we dus vooraf gereserveerd.

Budget roadtrip Oostenrijk – Aan campings waren we €342 kwijt. Wil je niet op een camping overnachten, dan vind je volop andere mogelijkheden om te overnachten in Vorarlberg.

Restaurant Austria

Eten en drinken

Wij hadden een boel boodschappen vanaf huis meegenomen, dus die moet ik natuurlijk ook meenemen in deze post. Ik denk dat dit sowieso €150 aan boodschappen was. Dit was drinken en snacks, maar ook maaltijden voor de eerste 6 dagen. Op reis hebben we €97 uitgegeven aan boodschappen en €232 aan restaurants. Dat maakt het totaal aan eten en drinken €479. Wat we vaak kochten was een megagroot glas apfelschörle, een absolute favoriet. Maar ook de kaiserschmarrn hebben we natuurlijk geprobeerd!

Budget roadtrip Oostenrijk – We betaalden €479 aan eten en drinken.

Gargellen Mountain Carts Austria
Hafelekerspitze Austria

Activiteiten

Eenmaal in Oostenrijk wil je ook graag een kabelbaan in om het gebied vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Hoewel ik hoogtevrees heb red ik me gelukkig prima in de kabelbaan. Wij hadden in de regio Vorarlberg een pas om meerdere kabelbanen in te kunnen en ook met de Inssbruck card konden we de stad bekijken vanaf grote hoogte. Ik zag dat dit nu niet meer inbegrepen is bij de Innsbruck card, maar deze kaart geeft je natuurlijk wel een heleboel andere voordelen. Je kunt met het openbaar vervoer reizen en hebt toegang tot diverse musea. Ook ging Jan rodelen en reden we met stoere Mountain carts de berg af. Daarnaast bezochten we gratis de Rosengartenschlucht, Rappenlochtschlucht en Alplochschlucht.

Dit zijn onze kosten:

  • Rodelen €11,50 voor 1 persoon
  • Mountain cart €34 voor 2 personen
  • Innsbruck card voor 24 uur €98 voor 2 personen (let op: deze kaart is intussen gewijzigd)
  • Montafon-Brandnertal card voor 3 dagen €108 voor 2 personen

Budget roadtrip Oostenrijk – Aan activiteiten waren we in totaal €251,50

Neuschwanstein Germany

Overige kosten

Wij betaalden €14 aan parkeerkosten. Dit was bij kasteel Neuschwanstein het duurste. Aan overige kosten betaalden we €10,50, dit was voor het vignet om in Oostenrijk te mogen rijden met de camper. Wel hebben we ook nog enkele souvenirs gekocht, Jan kocht bijvoorbeeld een shirt. Deze kosten zijn echter niet opgenomen in ons budget.

Budget roadtrip Oostenrijk – We betaalden €24,50 aan overige kosten.

Lunersee Austria

Budget roadtrip Oostenrijk

In totaal was het budget roadtrip Oostenrijk €3.352,- voor 2 personen. Dit is €129 per persoon per dag. Dat kan goedkoper als je zelf een camper in je bezit hebt of met je eigen auto reist. Al betaal je dan natuurlijk wel afschrijvingskosten voor je voertuig en dit is nu inbegrepen bij de huurprijs. Minder vaak uit eten gaan is ook een optie, wij hadden ter plekke best vaker boodschappen kunnen doen. Maar hé, we genoten ook gewoon van onze vakantie!

Lees ook: route roadtrip Oostenrijk

Meer over reizen in Oostenrijk

Meer budget blogs:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Janet

Handig overzicht dit! Het budget is wel een beetje wat ik verwacht had. Afgelopen zomer ben ik een paar dagen in Oostenrijk geweest, op weg naar Slovenië en het was echt een goede kennismaking! Ik wil graag meer van het land ontdekken.

Chayenne Huntjens

Fijn om te lezen hoe je geld kunt besparen tijdens je reis naar Oostenrijk. Ben er tot nu toe alleen in hotels geweest, maar met een camper lijkt me ook een goede optie. Ik drink er ook altijd apfelschorle, lekker! 🙂

Kelly

Dat is inderdaad niet bepaald goedkoop, een camper huren. Het scheelt je natuurlijk wel weer hotelovernachtingen en dat kan ook flink in de papieren lopen. Wel handig om je eigen huisje bij je te hebben, helemaal in deze coronatijd.

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x