Schloss Schönbrunn in Wenen bezoeken, is dat de moeite waard? Ik vind van wel! Het paleis van Sissi is enorm waardoor er voldoende variatie is om een goed beeld te krijgen van de bijzondere historie. Ik neem je mee en geef je tips voor je bezoek!

Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen

Schloss Schönbrunn in Wenen

Schloss Schönbrunn in Wenen is belangrijk culturele erfgoed in Oostenrijk én een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in de hoofdstad. Het was oorspronkelijk het jachtslot van Keizer Maximiliaan II, maar dit werd meerdere keren afgebrand en verwoest. Keizer Leopold I gaf in 1683 opdracht om een nieuw paleis te bouwen. Keizer Karel VI was niet geïnteresseerd in het slot, maar zijn dochter Maria Theresia maakte er de zomerresidentie van de Habsburgers van wat het tot 1918 is gebleven. Ze deed flinke verbouwingen waarvan ontzettend veel bewaard is gebleven. Ook het grootste deel van het interieur in Oostenrijkse rococo-stijl komt uit deze periode. In 1997 werden het paleis, de Tiergarten (de oudste dierentuin ter wereld) en de tuinen opgenomen in het UNESCO Werelderfgoed.

Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen

Weetjes over Schloss Schönbrunn in Wenen

 • De eerste architect van Schloss Schönbrunn was Johann Bernhard Fischer von Erlach. Maria Theresia liet Nikolaus von Pacassi het paleis ingrijpend verbouwen.
 • Het paleis heeft 1.441(!) kamers!
 • In een zijvleugel bevindt zich het beroemde Slottheater. Hier traden Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart op. Het theater wordt nu ook gebruikt als kweekvijver voor nieuw talent.
 • In 1809 is het vredesverdrag tussen Oostenrijk en Frankrijk gesloten in Schloss Schönbrunn in Wenen.
 • Tussen 1817 en 1819 is het paleis in de beroemde gele kleur geverfd. Dit is overgenomen op veel stations- en regeringsgebouwen.
 • In 1945 werd het hoofdgebouw en een deel van de Gloriette door geallieerde bommen beschadigd. Het werd tijdelijk het hoofdkwartier van de Britten.
 • In 2004 was er een renovatie van de zuidzijde.
 • Zeer belangrijk voor de aanleg van de tuinen van Schloss Schönbrunn was de Leidse hovenier Adriaan van Steckhoven. Hij is in 1753 benoemd tot directeur van de tuinen.
 • In 1752 werd Tiergarten Schönbrunn opgericht. Dit is de oudste dierentuin ter wereld en heeft een uitgebreide variëteit aan diersoorten.
Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen

Wat hoort er bij Schloss Schönbrunn?

Bereid je maar voor: Schloss Schönbrunn in Wenen is een enorm complex! Als je wilt kan je hier prima een volledige dag door brengen. Wat je allemaal kunt bezoeken?

 • Het paleis van Sissi, 40 kamers zijn open voor publiek. Je kunt deze ruimtes alleen bezoeken met een toegangsticket met of zonder gids.
 • De Gloriëtte, een statig gebouw wat werd gebouwd ‘om de tuin af te sluiten’.
 • Blaue Stiege, de trap naar het voormalige jachtslot van keizer Joseph I. Dit is één van de oudste delen van het paleis.
 • Tiergarten Schönbrunn, de oudste dierentuin te wereld.
 • Het Palmenhuis met de bijzondere planten en diverse klimaten.
 • De tuinen van Schloss Schönbrunn met de Neptunus Fontein en de Orangerie.
 • De Maze wat je in de tuinen vindt.
 • Privy Garden, een afgesloten deel van de tuinen aan de zijkant van het slot.
 • Children’s Museum Schönbrunn Palace, waar ook de kleintjes volop kunnen leren over dit bijzondere complex.
 • Ook beschikt Schloss Schönbrunn over een aantal prima restaurants, zodat je even kunt bijkomen van alle ontdekkingen!

De verschillende onderdelen kan je los bezoeken, maar je kunt onderdelen met elkaar combineren. Met of zonder gids. Wij kozen voor de classic pass zodat we konden bezoeken: Schloss Schönbrunn, Privy Garden, Orangerie, de Maze en de Gloriëtte.

Schloss Schonbrunn Wenen

Vooraf een kaartje kopen

Een bezoek aan Schloss Schönbrunn in Wenen is intrigerend en ontzettend leuk! Ik had voor vertrek research gedaan en ontdekte dat een toegangsticket vooraf kopen een aanrader is. Dan sta je niet in de rij (ja, die is lang) en kan je op een vooraf geboekt tijdsslot beginnen aan je ontdekkingen. Wij kochten de classic pass zodat we zowel het paleis als de tuinen goed konden ontdekken. Voor deze pas wordt tussen de 3 en 4 uur gerekend. Wij zijn 5 uur bij Schloss Schönbrunn in Wenen geweest.

Tip: regel ter plekke een plattegrond zodat je weet waar je wat kunt vinden. Die krijg je er online niet bij, dus ik heb er eentje gevraagd bij het informatiecentrum.

Schloss Schonbrunn Wenen

Bereikbaarheid van het paleis van Sissi

Het slot is goed bereikbaar met de metro. Je neemt lijn U4 en stapt uit bij de halte Schönbrunn. Met de tram neem je 10 of 60 en stap je uit bij de halte Schönbrunn. Vanaf het station loop je zo naar het complex: de stroom mensen leidt je zo naar het centrale plein voor het paleis. Voor de actuele openingstijden kijk je op de website van Schloss Schönbrunn in Wenen.

Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen

Het paleis van Sissi

Met ons toegangstickets Schloss Schönbrunn mochten we zelf kiezen welk onderdeel we eerst wilden bezoeken. Vanwege het ietwat grauwe weer startten wij met een bezoek aan het paleis van Sissi. Bij onze classic pass was de uitgebreide tour inbegrepen waardoor we 40 kamers mochten bezichtigen. Na het inleveren van onze jas en rugtas konden we kiezen tussen een audioguide in het Engels of een uitgeschreven tekst in het Nederlands.

In een rij vol toeristen liep we rijkelijk versierde staatszalen en leefruimten door. De audioguide en tekst vertellen verhalen over onder andere Maria Theresa en Sissi en de keizers waardoor je je wat beter kunt voorstellen hoe het leven was in dit statige paleis. Hoewel de meeste ruimtes heel klassiek zijn ingericht zie je in verschillende ruimtes flink wat exotische dieren en planten op de wandbekleding. Een paar hoogtepunten van de tour zijn de spiegelzaal waar Mozart zijn eerste concert gaf en de Grote Galerij waar vaak gefeest werd.

Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen

De tuinen bij Schloss Schönbrunn in Wenen

Achter het paleis is een prachtig park in Franse stijl van zo’n 1 km2. Dit is sinds het einde van de 18de eeuw toegankelijk voor publiek. Je kunt hier zo in lopen, dus je hebt geen toegangsticket nodig. In het centrale deel vind je gras met waterpartijen en plantvakken in bijzondere vormen (in het najaar zijn deze keurig afgedekt met mest wat het park een typische geur geeft). Verder naar achteren vind je de de Neptunusfontein met grote imposante beelden. Achter dit beeld loopt het omhoog richting een waterpartij en de Gloriëtte.

Aan de zijkanten van het park vind je grote brede lanen waar je heerlijk kunt wandelen.

Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn WenenSchloss Schonbrunn Wenen

Het doolhof

Bij ons ticket was het doolhof inbegrepen, dit is de grootste van Oostenrijk. Het zijn er eigenlijk twee: bij het ene doolhof is er een lage heg waar je als volwassene overheen kunt kijken, bij de andere is er een hoge heg. Wij kozen voor het ‘echte’ doolhof en liepen uiteraard regelmatig vast in allerlei hoeken. Toch kwamen we relatief vlot uit in het midden, waar een plateau is zodat je anderen in het doolhof kunt zien dwalen. Een handige plek om je terugweg uit te zoeken! Bij het doolhof is ook een grote speeltuin.

Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen

De Gloriëtte

Achterin de tuin van Schloss Schönbrunn in Wenen vind je de grootste Gloriëtte ter wereld. Dit ligt op een heuvel waardoor het even een klimmetje is om er te komen. Je wordt echter direct beloond met een fantastisch uitzicht. Deze eyecatcher is in 1775 ontworpen door architect Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg. Het bestaat uit een middenstuk, aan weerszijde een galerij met hoge bogen en trappen met enorme beelden. Bovenop staat een grote adelaar.

Met onze classic pas hadden we toegang tot het dak waardoor we een geweldig uitzicht hadden op de tuinen en het slot. Vanaf hier zie je goed hoe uitgestrekt het paleis is. Ook de vakkundig ingerichte tuin met de keurige lijnen en sierlijke patronen heb je goed in zicht. Achter het paleis zie je de skyline van Wenen. Met helder weer kan je ver kijken, helaas bleef het bij ons wat grauw.

In de Gloriëtte was heel lang een eetzaal, maar nu kan je er als toerist bij het restaurant terecht. Ik denk dat je wel moet reserveren, want de rij rond lunchtijd was enorm lang.

Schloss Schonbrunn Wenen

De Orangerie

De Orangerie uit 1754 werd jarenlang gebruikt als opslagplaats voor exotische planten. Binnen kan je tropische planten uit allerlei werelddelen bewonderen, maar tijdens ons bezoek (oktober 2022) was de ruimte vrijwel leeg. Ook worden hier vaak events gehouden, dus ik denk dat een bezoek aan dit gebouw dan ongetwijfeld een stuk leuker is. De Orangerietuin is in de zomer vast fantastisch, vanwege de grote variëteit aan planten die er staan.

Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen

Privy garden

Aan de linkerkant van het paleis vind je de Privy garden oftewel de Kronprinzengarten. Deze afgesloten tuin is een ontdekking op zich omdat het weer heel anders ingericht is dan het grote park. Het is er intiemer en knusser. Ook heb je er een ander uitzicht op het paleis. Langs de zijkanten van de tuin vind je een boog waar je doorheen kunt lopen. Dit was in oktober herfstig rood, in de lente en zomer is het er vast fantastisch groen! Aan de achterkant van de tuin is een plateau voor het mooiste uitzicht op de tuinen en het paleis.

Marcella Betsie Schloss Schonbrunn Wenen

Over ons bezoek aan Schloss Schönbrunn in Wenen

Wij hebben 5 uur lang genoten van onze bezoek aan Schloss Schönbrunn in Wenen. De Orangerie hadden we wat ons betreft niet bezocht, maar het paleis, het park, het doolhof, de Gloriëtte en de Privy garden gaven ons een goed beeld van het complex. Ook is de variatie leuk. Een doolhof klinkt wellicht wat kinderachtig, maar na 40 kamers bekeken te hebben vond ik het juist leuk om lekker rond te dwalen. Ik kan je een combinatie ticket dus zeker aanraden! En een bezoek aan Schloss Schönbrunn in Wenen dus ook!

Boek je activiteit!


Meer leuks in Oostenrijk:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

12 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Judith

Ja, ik was ook helemaal enthousiast over deze plek. Enorm druk met toeristen, maar toch de moeite waard. Genoeg te zien en te beleven en op een zonnige dag kun je je daar een hele dag bezighouden. Bij het lezen dacht ik de hele tijd: ‘Oh ja, dat plekje is er ook nog.’ Zoals de Orangerie.

Wanda

Prachtige foto’s Marcella! Wij waren er een paar jaar geleden op doorreis naar Salzburgerland en wilden toen ook het paleis zelf bezoeken, maar zagen daar vanaf vanwege de enorm lange rij, dus we hebben alleen het park gezien, maar ook van de buitenkant is het een indrukwekkend kasteel om te zien, maar we willen zeker nog een keer terug om de verschillende kamers met eigen ogen te bekijken.

Janet

Wow wat een tuinen zeg.. Het lijkt me gaaf om daar rond te dwalen. Ik kan me goed voorstellen dat je hier een aantal uren kunt spenderen.

Chayenne

Ik krijg altijd weer herinneringen aan Sissi als ik dit kasteel zie. Het lijkt me prachtig om het eens te bezoeken. Wenen lijkt me sowieso gaaf!

Linda

Ik had nooit bedacht dat je je hier gewoon wel vijf uur zou kunnen vermaken. Wenen lijkt mij een leuke stad en ik zou hier dan zeker ook een kijkje willen nemen. Leuk ook de afwisseling en de tuinen. Die herfstkleuren zien er ook heel mooi uit! Echt tof

aniek

Tof! Ik heb de Sissi-films zo vaak gezien dat ik deze plek eigenlijk wel moet bezoeken 🙂

12
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x