Bezienswaardigheden in Sloten zijn er volop in deze Elfstedenstad. De mooiste pandjes sieren deze voormalige vestingstad. Dat het de kleinste van de elf steden is vergeet je daarom direct!

Sloten Holland
Sloten Holland
Sloten Holland

Vestingstad in een ui-vorm

Sloten is een voormalige vestingstad in het zuiden van Friesland. Vanwege de strategische ligging tussen water en wegen werd het een handelsstad. Maar liefst 125 schepen voeren dagelijks door Sloten waardoor het stadsrechten kreeg. Omdat Sloten zo’n belangrijke positie had zit het vol met prachtige panden uit de 16de en 17de eeuw.

Sloten heeft de vorm van een ui en wordt ook wel sipelstêd genoemd: uistad. Op de laatste zaterdag van juni wordt er een jaarmarkt gehouden die Sipelsneon heet (ui-zaterdag). Sloten is via het Slotergat verbonden met het Slotermeer en ligt tussen Lemmer en Balk. In 2021 had Sloten slechts 710 inwoners en wordt daardoor vaak genoemd als de kleinste stad van Nederland. Het is niet zeker of dat waar is, Sloten is sowieso de kleinste stad van Friesland. Er zijn volop mooie bezienswaardigheden in Sloten!

Sloten Holland
Sloten Holland

Tips voor je bezoek aan Sloten

Allereerst een paar handige tips voor een fijn bezoek aan Sloten:

  • Kom je met de auto of camper naar Sloten, dan kan prima parkeren vlak buiten de stadsmuur aan de rondweg. Rij je met een camper, weet dan dat er twee parkeerterreinen zijn. De plaats verder van de visboer af is een stuk rustiger!
  • Wij bezochten Sloten als onderdeel van de Camperelfstedentocht. Bij dit leuke initiatief rij je van stadje naar stadje om de mooiste bezienswaardigheden te ontdekken. Er is zelfs een stempelkaart zodat je net als bij de tocht der tochten de locaties kunt afstempelen! Wil je niet 240 kilometer rijden én 11 stadjes bezoeken, dan kan je ook prima een deel van de tocht doen. Wij bezochten in één weekend bezienswaardigheden in Sloten, Hindeloopen, Workum, Stavoren en Leeuwarden.
  • Rondom Sloten vind je water, dus je kunt de stad prima met een boot bezoeken. Recreatiepark de Jerden verhuurt sloepjes. Vlakbij de korenmolen vind je jachthaven de Dolfijn. Vanaf daar loop je zo het centrum in.
  • Hoewel de stad niet groot is kan het wel extra leuk zijn om een stadswandeling door Sloten te maken. Of maak op donderdagen een stadswandeling met stadsomroeper Pieter Haringsma (waarmee je ook het water op gaat!). Zo leer je een heleboel!
Sloten Holland

Lemsterpoort

De stadsmuur en poorten van de stad zijn lang geleden weg gehaald, maar de waterpoorten zijn er nog. Vanaf Lemmer heb je vanaf het water prachtig zicht op de molen en de waterpoort. Vroeger zaten er grote deuren in de poorten om ’s avonds de stad af te sluiten. Naast de Lemsterpoort staat de oude schandpaal. De andere waterpoort in Sloten is de Sneker- of Woudsenderpoort.

Sloten Holland
Sloten Holland
Sloten Holland

De mooiste panden

Veel bezienswaardigheden in Sloten vind je door er rond te lopen. Groot is het er niet en je komt vanzelf bij de mooiste panden. Zo vind je op diverse plekken leuke winkeltjes, Friese klompen en is er een authentiek pand met het bordje ‘brêgewipper’, het huis van de brugwachter. Ik word altijd zo blij van dit soort schattige plekken!

Sloten Holland

Korenmolen De Kaai & het kanon

Korenmolen De Kaai wordt ook wel de sleutel van de stad genoemd. Kaai is het Friese woord voor sleutel, de naam die de molen in 2005 kreeg. Deze molen maalt al sinds 1775 het koren tot meel. Tijdens de openingtijden kan je de molen bezoeken en meel kopen.

Vlakbij de authentieke molen vind je een kanon. In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij – in klederdracht! – iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af. Stadsomroeper Pieter Haringsma vertelt vol enthousiasme hoe alles werkt. Een hele belevenis!

Bolwerk Zuidzijde

Sloten Holland

Stadsmuseum

In het prachtige voormalige stadhuis uit 1761 vind je nu het stadsmuseum. Hier leer je alles over de boeiende geschiedenis van Sloten. Ook vind je er het museum over toverlantaarns die verzameld zijn door Slotenaar Peter Bonnet. De toverlantaarn is de voorloper van de diaprojector. Naast het museum vind je de VVV.

Heerenwal 48, www.museumsloten.nl

Sloten Holland
Sloten Holland

Grutte Tsjerke

Naast het museum vind je de Grutte Tsjerke: grote kerk. Dit is een protestante kerk in laatgotische stijl uit de 17de eeuw. In de zomermaanden kan je de kerk vaak zo bezoeken en dat moet je zeker even doen. Werp zeker een blik op het bijzondere orgel. Volgens Friese gewoonte zit de preekstoel aan de zijkant van de kerk. Ook vind je er een mooie maquette van de stad.

Sloten Holland

Fontein de Kievit

In Sloten vind je fontein de Kievit, 1 van de 11Fountains. Dit project geeft de elfstedentocht een nieuwe impuls. Elke stad heeft een eigen karakter en daar zijn bijzondere fonteinen bij bedacht. Het is leuk om in elke stad een kijkje te nemen bij deze bijzondere bouwwerken.

De Kievit is ontworpen door kunstenaarsechtpaar Lucy en Jorge Orta die zich veel bezig houden met voedsel-, water- en milieuproblematiek. De fontein is veel hoger, maar omdat dit lastig vast te leggen is heb ik alleen het bovenste deel op de foto gezet. Het meisje houdt een kievit vast, een Friese weidevogel. Onder hen zie je een grote stapel emmers, jerrycans en containers waar het water tussendoor stroomt. De symboliek is dat schoon water niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Sloten Holland
Sloten Holland

Eten & drinken

Middenin het centrum tegenover het museum en de grote kerk vind je Restaurant de Zeven Wouden. Met een groot terras is het een heerlijke plek om mensen te kijken, maar ook binnen kan je er goed zitten. Op de menukaart vind je gerechten die zijn geïnspireerd op het zuiden van Amerika. Dit levert een mooie mengeling van Friese specialiteiten en goede gerechten op voor lunch, diner én borrel. Het motto ‘gasten blij maken met (h)eerlijke maaltijden’ maken ze zeker waar. Absoluut de plek waar je naartoe wilt tijdens je tour langs de bezienswaardigheden in Sloten!

Voorstreek 120, www.restaurant7wouden.nl

Heb je zin in barbecue, ga dan naar de Mallemok. Dit moet het beste barbecuerestaurant van Friesland zijn. Hoewel wij net een goddelijke lunch achter de kiezen hebben maakt dat toch nieuwsgierig. Een interessante om te onthouden tijdens een volgend bezoek aan Sloten!

Sloten Holland

Overnachten in Sloten

Omdat Sloten een erg klein stadje is vind je er niet veel plekken om te overnachten. Centraal middenin het centrum slaap je goed bij Hotel Stadswâl. Je vindt er comfortabele kamers en hebt er uitzicht op het water. Overnachten bij Recreatiepark de Jerden doe je vlak buiten het centrum. Je vindt er ruime kampeerplekken, maar ook fijne accommodaties om te huren. Ook kan je er terecht met je (huur)boot!

Zoek je een unieke ervaring, overnacht dan bij B&B Tjalk Het Wakend Oog. Eenmaal aan boord vaar je naar het Slotermeer waar het schip voor anker gaat en je slaapt zonder prikkels en alleen maar water om je heen. Lijkt me een toffe ervaring!

Meer leuks in Friesland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Maaike

Wat leuk! Toch een keertje naar Sloten nu alles weer open is!

Janet

Volgens mij ben ik er nog nooit geweest, maar wat een sfeervolle straatjes heb je daar zeg. Het ziet er erg gezellig en knus uit.

Mirre

Sloten vind ik ook een heel leuk stadje, ik kwam er dit jaar voor het eerst. Dat van de stadsschutterij en de stadsomroeper er wist ik niet, dat lijkt me leuk om een keer te zien!

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x