Nog één dag en dan zit het er alweer op: de 366 dagen van 2020. Een bizar jaar met teleurstelling, elkaar amper zien, 1,5 meter afstand houden en (online) uitdagingen. In ‘366 dagen van 2020 in een lijstje’ kijk ik terug naar mijn grootste prestatie van dit jaar, mijn favoriete momenten, het beste wat ik heb gekocht, waar ik blij van werd en nog veel meer!

Nationaal Park de Veluwezoom
Lunersee Austria

Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?

Ik heb nog niet eerder tijdens een reis zó vaak in een kabelbaan gezeten. Ik vermeed dat ’t liefst vanwege mijn hoogtevrees. Nou waren de 366 dagen van 2020 misschien niet het ideale kabelbaan-jaar, maar gelukkig waren de regels in Oostenrijk heel streng. Overal werden er kleine groepjes mensen toegelaten en moest je een mondkapjes op. Ondanks mijn hoogtevrees stapte ik elke keer weer in met zweethandjes en klotsende oksels. Waarom? Na de teleurstellende reis door Australië hunkerde ik zó naar mooie ervaringen dat ik er maar gewoon voor ging. Je ziet de mooiste uitzichten tenslotte op grote hoogte. En tja, het wende ook wel een beetje.

Marcella oktober 2020

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?

Toen het na de zomer weer de verkeerde kant op ging met het aantal besmettingen, ben ik met een aantal collega’s op zoek gegaan naar een online alternatief voor onze dienstverlening. We hebben alles uitgezocht, aangeschaft en een werkproces ingericht. Dat resulteerde erin dat we in een paar maanden tijd maar liefst 17 (!) online voorlichtingen hebben gehouden. Een heel leerzame tijd met een leuk stel collega’s. Voor ’t nieuwe jaar hebben we nog veel meer mooie plannen. En ’t leuke is dat ik daar aan mee blijf werken want ik heb een nieuw jaarcontract op zak!

Victoria Street Edinburgh Scotland
Lunersee Austria

Welke landen heb je bezocht?

2020 zou het jaar van onze absolute droomreis worden, maar helaas werd die reis flink overschaduwd door de pandemie. Van de 5 weken hadden we slechts 2 normale weken en erna veranderde de wereld zo snel dat het ons veel stress opleverde daar aan de andere kant van de wereld. Vooral omdat onze vluchten geannuleerd werden, dan voel je je toch wel erg kwetsbaar…

Januari – maart

Ons reisjaar startte in januari met een weekend Edinburgh en we gingen hiken bij Loch Lomond. Eind februari was het (eindelijk) zover en reisden we via een stopover Qatar naar Adelaide. Een roadtrip van 4 weken met een camper zou volgen, maar moest helaas eerder afgebroken worden omdat de wereld op slot ging. En daarbij alle campings, dus eindigden we een week in een appartement in Sydney. Klinkt misschien als een droom, is het niet als er niets mogelijk is. Toch hebben we nog wat wandelingen kunnen maken in de parken en genoten van het uitzicht op de skyline. Onze terugvlucht ging gelukkig zonder problemen en toen stonden we weer op Nederlandse bodem in een totaal veranderd land… Bizar!

Juli – augustus

Na een paar maanden lockdown vertrokken we in juli weer voor een uitje. Vlak voor de zomervakanties startten genoten wij van de Veluwe. We bezochten Nationaal Park de Hoge Veluwe voor ’t eerst en reden er op de beroemde witte fietsen. In augustus deden we nog een uitje naar Sittard & Arnhem en wandelden we in Nationaal Park de Meinweg & Nationaal Park de Veluwezoom.

September

In september was het nog even spannend, maar gelukkig konden we op pad met de door ons in Nederland gehuurde camper. We vertrokken via Rothenburg ob der Tauber naar Oostenrijk waar we genoten van Innsbruck en de regio Vorarlberg. Toen we terugkwamen werden de maatregelen aangescherpt in Duitsland, dus we waren blij dat we op tijd terug waren gekomen.

November – december

In november sliepen we nog een nachtje in het toffe Wikkelhouse in Apeldoorn en gingen we weer wandelen op de Veluwe. Nu zijn we net terug van een paar dagen Limburg waar we een appartement hadden op de Cauberg. Een totaal andere invulling van de 366 dagen van 2020 dan we vooraf verwacht hadden.

Fietsen juni 2020

Wat zijn je favoriete momenten van 2020?

 • In 2 maanden 500 kilometer fietsen voor de helden in de zorg.
 • We gingen 3x wandelen terwijl de heide in bloei stond. Zo gaaf!
 • Onze nachtjes weg naar de Veluwe waar we optimaal genoten van de mooie Nationale Parken.
 • Genieten van onze camperreis in Duitsland & Oostenrijk. Wat zagen we veel mooie plekken!
 • Toch nog een beetje nagenieten met de video van onze roadtrip Australië.
 • Poes Twix éindelijk kunnen aaien!
 • Mooie online alternatieven vinden om toch even contact te hebben met elkaar. Wat is dat leuk!
Twix en Nutz oktober 2020

Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020?

Met al dat thuiswerken heb ik Twix en Nutz veel vaker kunnen knuffelen. Ze zoeken ons regelmatig op en gaan bij ons liggen slapen. Heel gezellig! En ’t mooiste is dat we Twix sinds februari 2020 mogen aaien. We hadden haar op dat moment al bijna 3 jaar in huis en na al die tijd stond ze het eindelijk toe. Het beestje heeft de eerste 2 jaar van haar leven op straat geleefd en durfde het daarom eerder niet toe te laten. Met heel veel geduld en liefde kan het nu dus wel elke dag. Okay, als zij het wil en op door haar gekozen plekken. Maar toch: wat een mijlpaal!

Australia necklace

Wat is het beste dat je in 2020 hebt gekocht?

Ik vind het altijd erg leuk om een mooi sieraad te kopen tijdens een verre reis. In de eerste weken in Australië kwamen het er niet van en vervolgens waren de winkels deels gesloten en werd het lastig. Eenmaal thuis zocht ik op Etsy en vond ik een ketting gebaseerd op de dollar-munt van Australië, maar dan verzilverd en opengewerkt. Ik bestelde ‘m bij de Amerikaanse shop, maar helaas raakte hij zoek. Tot ik 18 weken (!) na verzending alsnog een melding kreeg en ik ‘m kon ophalen bij PostNL. Jee, wat was ik blij! En wat draag ik de ketting graag en met trots! Het is m’n meest dierbare souvenir.

Tuin oud 2020
Tuin oktober 2020

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?

Wij geven elk jaar ’t meeste geld uit aan reizen en dat was deze 366 niet anders. Dat is met een roadtrip Australië weer goed gelukt. Hoewel deze reis al flink prijzig was kwamen we ook nog eens thuis met €6.000,- aan extra kosten vanwege tickets die geannuleerd werden. Zo zuur! Gelukkig zijn die felbegeerde travelvouchers uiteindelijk toch omgezet in geld en uitbetaald.

Dat zorgde ervoor dat we onze tuin toch konden laten vernieuwen. En dat werd een heuse metamorfose! Zoals je ziet hadden wij vrij verouderde bestrating en hadden we de rand van onze oude borders al een jaar eerder verwijderd. Dus met nieuwe bestrating en een border hadden we meteen al een onze upgrade te pakken. Leuk is ook de ronde vorm die we nu in de tuin hebben. Haalt het recht-toe-recht-aan-gevoel er mooi uit. De lampen van Hue maken het helemaal af. Ik ben echt zó benieuwd hoe onze tuin er straks in het voorjaar uit ziet!

Marcella Sydney Australia

Wat is het grootste doel wat je bereikt hebt dit jaar?

Ik denk dat dit een heel persoonlijke is. Bij thuiskomst uit Australië voelde ik me echt zo teleurgesteld dat ik zeer veel moeite had om de draad weer op te pakken. Alles was zó veranderd en ik baalde dat onze reis zo anders verlopen was. Uiteindelijk kwamen er mooie projecten op ’t werk op mijn pad waar ik mijn tanden in zette en had ik het drukker dan ooit. Dat deed me goed en hielp me om alles te verwerken. En dat heb ik toch maar mooi gedaan!

Wilsons Promontory Australia

In wat faalde je?

Tsja, echt falen is het niet, maar ik baal er natuurlijk ontzettend van dat ik nog meer een fractie van mijn lezers over heb. Een logisch gevolg van het feit dat niemand echt met reizen bezig is, dus bezoek via bijvoorbeeld Google blijft uit. Het is zuur om wat je járenlang hebt opgebouwd te zien instorten. Maar ja, het komt wel weer op het moment dat reizen weer meer mogelijkheden geeft. Hopelijk snel!

Wat deed je op je verjaardag?

Dit jaar geen verjaardag in Mexico met zon, want vanwege een piek in het aantal besmettingen mochten we de landsgrenzen niet meer verlaten. Ik was op woensdag 4 november op kantoor om met collega’s te werken aan de online voorlichtingen die we opgezet hebben. Met hen at ik een overheerlijke brownie en thuis werd ik opgewacht door Jan met een grote bos bloemen. Hij had de tuin en ons huis versierd, dus dat was een leuke verrassing. Ook kwamen de buren onverwachts op visite, dus ik voelde me – ondanks alles – toch echt jarig. Oh, en ik kreeg van vrienden ‘uitknip-visite’ en Tony’s opgestuurd.

Koala Walk Raymond Island Australia

Welk liedje doet je denken aan het jaar 2020?

Season van Future Island is het nummer van 2020. Jan monteerde dit nummer ons onze video van Australië en dus moet ik elke keer als ik dit nummer hoor denken aan onze reis. Aan de geweldige Great Ocean Road waar we koala’s in de bomen zagen. Wereldsteden Melbourne en Adelaide en schiereiland Wilsons Promontory. Gelukkig waren de eerste weken van onze reis nog wel normaal, want daarna werd alles overschaduwd door dat ene virus. Dus ik kijk af en toe die video gewoon zelf om nog even na te genieten.

Jan en Marcella Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Waar werd je heel erg blij van?

Ik werd erg blij van de bergen in Oostenrijk. Vorig jaar merkte ik al dat de bergen in Zwitserland een enorme aantrekkingskracht op mij hadden en dat was in Oostenrijk hetzelfde. Het was dan ook een goed idee om dat land te kiezen om verder te verkennen en te genieten van alle vergezichten. We gingen weer op pad met een camper, wat ons ook veel plezier bezorgde. Het is inmiddels toch echt wel onze favoriete manier van reizen!

Marcella Nationaal Park de Hoge Veluwe

Wat zou je willen dat je meer had gedaan?

Ik had me dit jaar wel wat beter in m’n vel willen zitten. Hoewel het een uitdagend jaar werd, zou ik me daar wel beter bij voelen. Maar ja, je kunt niet alles tegelijk. Ik ben goed bezig gegaan met online en offline sporten, maar heb dat vanwege de drukte wat laten versloffen. Dat ga ik dus weer oppakken in ’t nieuwe jaar.

Wat zijn je favoriete boeken van 2020?

Las ik in 2019 nog 33 boeken, in 2020 waren dat er maar liefst 37 (en bijna 38) in 366 dagen. Daarmee haalde ik mijn doel van 35 boeken op Goodreads met gemak. Mijn favorieten:

 • Doelwit van Linda Jansma – Een boek waar ik zó doorheen was, een aanrader. Het verhaal gaat over eerwraak de nare gevolgen die daarbij horen. Heftig, maar ook intrigerend. Het verhaal leest vlot en blijft je verrassen.
 • De stilte van de witte stad van Eva Garcia – Aan dit boek moest ik even wennen, maar toen ik er eenmaal in zat kon ik het niet meer weg leggen. Het ontzettend goed geschreven verhaal speelt zich af in Spanje en is verweven vol tradities. Het is een dik boek en deel 1 van een trilogie. De andere delen ga ik graag nog lezen!
 • De laatste halte van Wendy Brokers – Een Young Adult boek die je gelezen móet hebben. Ik had het boek in slechts een paar dagen uit. Er zitten zoveeeel aspecten verwerkt in dit boek, echt onwijs knap geschreven. Het gaat over een bomaanslag tijdens een schoolreis in Londen en alles wat daarbij komt kijken.
 • Dertien van Steve Cavanagh – Aan dit boek moest ik even wennen, maar als je het eenmaal door hebt wordt je door het verhaal gezogen. De beste boeken zijn spannend tot het einde en dit is er zeker zo eentje.
 • Oktober – Søren Sveistrup – Mijn eerste boek van deze auteur en ik wil zeker meer lezen! Dit boek is gruwelijk, spannend en houd je lang in z’n greep.
 • Zonder gezicht van Stefan Ahnhem – Ik kende deze schrijver niet, maar intussen ben ik fan én halverwege deel 2. Het spannende verhaal wordt vanuit diverse invalshoeken belicht waardoor het blijft intrigeren. Ook de personages worden erg goed uitgewerkt. Echt een pareltje dit: en er zijn 4 boeken te lezen in de serie over Fabian Risk. Enjoy!

Wat was mijn favoriete tv programma/serie?

In 2020 werden we beloond met maar liefst 2 seizoenen van Wie is de mol? Hoera! Ook kwam er een nieuw seizoen van La Casa del Papel uit wat we al veels te snel weer bekeken hadden. Verder keken we dit jaar weer heel wat leuke series, waarvan Norskov, Wisting, Undercover en The Sinner favoriet zijn. Meer over weten? Ik heb mijn overzicht 10x Spannende series op Netflix aangepast!

Wat was je favoriete film van dit jaar?

Tijdens onze vlucht van Qatar naar Australië keken wij de film ‘A star is Born’. En echt, die greep ons beide ontzettend aan. Sowieso is het verhaal best meeslepend en ons slaapgebrek en jetlag zal dat wel uitvergroot hebben. Maar dan nog is het een film die je zéker gezien moet hebben!

Great Ocean Road, Loch Ard Gorge, Australia

Wat zou mijn jaar nog mooier hebben gemaakt?

Tsja, op die vraag heeft iedereen vast hetzelfde antwoord. Het zou ’t mooiste zijn geweest als de pandemie onze levens en (reis)plannen niet zo verstoord had. Als we elkaar nog gewoon hadden mogen opzoeken en knuffelen en niet zo angstvallig afstan moesten houden. Maar ja, dat zit er om begrijpelijke redenen even niet in. Dus ik ben benieuwd wat volgend jaar ons gaat brengen. Het zal wel even duren voor iedereen gevaccineerd is, dus we zullen zien wat er op termijn mogelijk is…

Marcella Kangaroo Australia

Wat is het belangrijkste dat je in 366 dagen geleerd hebt?

Dat wat je normaal vindt zomaar anders kan zijn. Want ja, wie had ooit verwacht een pandemie mee te maken? Zoiets leek alleen maar voor te komen in een film of serie, maar nu zitten we toch al een jaar wereldwijd met alle ellende… Ik leer ervan dat alles wat je normaal vindt zo kan veranderen. Een bizarre les, maar helaas wel realiteit.

Dat waren mijn 366 dagen van 2020. Ik ben benieuwd hoe jij het jaar ervaren hebt. En ik hoop je zeker terug te zien in 2021! Ik wens je een supermooi jaar!

Meer jaaroverzichten

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

20 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jenn

Ondanks alles toch een mooi overzicht! Tot volgend jaar 🙂

Amy

Wat een mooi overzichtje Marcella. Ik kan me de teleurstelling om de reis die helemaal anders liep zo intens voorstellen. Hopelijk komt het er nog eens van om alsnog die kant op te gaan om de reis af te maken zoals jullie gehoopt hadden.

Geïnspireerd door jou heb ik trouwens ook een top 10 meest gelezen artikelen gemaakt (voor het eerst sinds 2015), met linkje naar jouw artikel uiteraard!

Saskia

Wat een heerlijk en eerlijk, mooi overzicht! Hier ook het sporten (weer) laten versloffen, maar in het nieuwe jaar wil ik de draad weer gaan oppakken. Verder zelf nog totaal geen plannen gemaakt voor reizen, eerst moet alles maar weer eens naar normaal gaan 🙂

“gooie roetjs” zoals wij dat in Limburg zeggen en de beste wensen voor het nieuwe jaar

Linda

Wat een bizar jaar was dit, maar wat hebben jullie nog veel kunnen doen! Zo jammer van Australië, maar jullie reis naar Oostenrijk klinkt geweldig en de foto’s zijn ook geweldig. Ik ben benieuwd naar 2021, hopelijk wordt dat een nog veel mooier reisjaar!

Klasine

Leuk om te lezen Marcella, op naar een “beter” 2021!

Kelly

Wat een mooi overzicht en fijn dat jullie nog wel naar het buitenland geweest zijn. Mijn vakanties vielen helaas in beide lockdowns en verder dan Texel ben ik niet gekomen 🙁 Hopelijk dit jaar meer mogelijkheden. Ik zie het wel dit jaar en durf niets vast te leggen. Wat heb je veel gelezen zeg! De beste wensen voor het nieuwe jaar en hopelijk wordt 2021 een stuk beter.

Maaike

Hoi Marcella,
Toch nog een mooi overzicht, iets positiefs maken van 2020. Ik vind de Australische ketting ook prachtig!

Gunei

Ik had nog nooit in een lockdown gezeten en had het nog nooit zo rustig geweten buiten en op de snelweg. Moet eerlijk zeggen dat het wel iets had. Ik vond de rust wel leuk. Wij hebben voor het eerst Normandië bezocht. Australië lijkt me zo leuk maar met die 6000€ extra kosten zou ik ook niet kunnen lachje

Saskia

Ondanks alles dit jaar een prachtig overzicht met mooie foto’s! Ik lees dit jaar zeker weer met je mee 🙂 Een mooi 2021 gewenst

Natasja | Wat zij zegt

Mooi overzicht Marcella! Het was een raar jaar en het blijft jammer dat jullie Australië reis zo moest eindigen. Hopelijk krijgen we dit jaar weer wat meer ruimte om ons dagelijks leven weer op te pakken. Veel geluk en gezondheid voor 2021 gewenst!

20
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x