Onze roadtrip Finland sloten wij af met een heerlijke dag hiken in Oulanka National Park. We liepen de Kleine Berenroute in de afwisselende natuur vol herfstkleren. Een betere afsluiter hadden we niet kunnen hebben!

Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park Finland

Nationaal Park Oulanka is een Fins nationaal park en ligt in de provincies Oulu en Fins Lapland. Het park werd in 1956 gesticht en het beslaat de hoogvlakte tussen Kuusamo en Salla met een oppervlakte van 270 km. Je vindt hier de Oulankakloof, waar de rivier Oulanka stroomt tussen hoge rotswanden. Eén van de bekendste wandelingen is de zogeheten Berenroute met een lengte van 80 km, de Ristikallioroute van 30 km, de Kleine Berenroute (pieni Karhunkierros) van 12 km en de Keroharjuroute van 14 km.

Drukkk!

Op onze allerlaatste volle dag in Finland bezoeken wij Oulanka National Park, één van de 40 nationale park van het land. Het park staat bekend om de ongerepte wildernis en veelzijdige flora en fauna. We kwamen uit het rustige gebied rondom Kuusamo en hebben in een onwijs afgelegen gebied geslapen en beren gezien bij de Russische grens. Het is dan ook even wennen als de parkeerplaats bij het startpunt van de Kleine Berenroute (camping Retki Etappi) vol auto’s staat. Uiteraard is het ook een goed teken want dan is de natuur absoluut de moeite waard!

Oulanka National Park FinlandOulanka National Park FinlandOulanka National Park Finland Oulanka National Park FinlandOulanka National Park FinlandPieni Karhunkierros – Kleine Berenroute

Kilometers: 12,4
Tijdsduur: 2:54 uur (4 uur met stops)
Geklommen: 239 meter
Start- en eindpunt: parkeerplaats bij camping Retki Etappi

Het is vrij onuitspreekbaar, maar Kleine Berenroute is dus in het Fins Pieni Karhunkierros. In het park zijn beren, maar de kans is klein dat je ze ziet op deze populaire wandelroute (ga beren spotten in een kijkhut!). Wij kozen voor de route van 12 kilometer omdat deze een goed beeld geeft van Oulanka Nationaal Park én het is een leuke route. Je loopt afwisselend door het bos, trappen op en af en op planken over het moeras. Het doet me denken aan het wandelen in Zweden waar we ook vaak over het moeras op deze planken liepen. Bij het startpunt is een restaurant, tijdens de wandeling is er geen horeca. Er zijn wel vuurplaatsen, schuilhutten en (compost)toiletten.

Wil je een kortere wandeling doen, loop dan Rytisuo of Hiidenlampi van 5 kilometer.

Oulanka National Park FinlandOulanka National Park FinlandOulanka National Park FinlandOulanka National Park FinlandVier keer over een hangbrug

Al vrij snel lopen we vanaf de parkeerplaats een hangbrug over. Ik ben geen held met hangbruggen en woest stromend water wat onder me door beukt, maar in Oulanka National Park heb ik geen andere keus als ik de wandeling wil lopen. En dat wil ik! Gelukkig zijn de hangbruggen heel stabiel en dus wen ik er snel aan. Op onze route zijn 3 hangbruggen waarvan we er eentje op de heen- en terugweg over lopen. Ook komen we op een aantal uitzichtpunten waarvan de allermooiste plek je zicht geeft op de Oulanka kloof.

In september geniet je volop van de herfstkleuren, maar in de winter en zomer is het er ongetwijfeld ook prachtig. Het is jammer dat we maar één dag hadden voor Oulanka National Park hebben, want ik had er graag nog een andere mooie wandeling gemaakt of ik was er gaan mountainbiken. Ook zijn er veel wateractiviteiten die je kunt doen. Echt een aanrader tijdens je reis door Finland!

Wij maakten op uitnodiging van Voigt Travel een roadtrip door Fins Lapland. Zij bieden gave fly-drives in Lapland aan met een mooi programma. 

Meer Finland:

Meer mooie wandelingen:

Wil jij naar Oulanka National Park?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park Finland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Janet

Leuke hangbruggen en toffe wandelingen in een mooie natuur!? Ik ben om… Wat is het daar mooi zeg!

Manon Ruitenberg

Wij hebben destijds een deel van Finland gezien tijdens de winter, dat was ook al super gaaf. Maar dit lijkt me ook geweldig!

ivonne

Wij waren vorig jaar in Oulanka en vonden het een geweldig mooi park. De natuur in Fins Lapland in de (na) zomer heeft ons geweldig verrast en kan ik echt aanraden. Bij ons was het een stuk minder druk dan bij jullie als ik het zo zie. Maar goed, de grote berentrail is wel één van de meest populaire routes in de regio.

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x