Tijdens onze roadtrip wilde ik graag kennismaken met husky’s in Finland. Wat een prachtige energieke dieren waar we in korte tijd veel over hebben geleerd! Boek zéker een tour en laat je verwonderen!

Vuokatti Husky Finland Vuokatti Husky FinlandHusky’s in Finland ontmoeten

Na een heleboel leuke bezienswaardigheden in Rovaniemi reden we urenlang door het geweldige Finse landschap naar het zuiden om de omgeving rond Vuokatti te ontdekken. Dit skigebied heeft een prachtige omgeving waar veel te doen is. Zo deden we een tour naar het Vuokatti Husky Center om kennis te maken met maar liefst 85 prachtige husky’s. De dieren in deze huskyfarm komen uit Alaska en Syberië. Het is grappig hoe verschillend ze eruit zien. Kleur van de vacht en ogen, bouw en grootte zijn steeds anders. Ik had toch een vrij standaard beeld van ‘de husky’, maar dit is nu bijgesteld.

Vuokatti Husky Finland Vuokatti Husky FinlandElk jaar een andere letter

De eigenaresse van Vuokatti Husky Center vertelde ons (dolenthousiast!) over elke hond leuke weetjes. De honden reageren heel blij op haar en dus blijf ik graag in haar buurt om hun reacties te zien. Er stroomt heel wat water uit de waterbakken omdat de honden enthousiast tegen het gaas aan springen. Ook verduidelijkt onze gids alle familiebanden en dat zijn er nogal wat. Elk jaar is er een andere beginletter die aan de pasgeboren hondjes gegeven wordt. Helaas werden de dag ná ons bezoek de puppy’s opgehaald, dus die konden we net niet zien… De namen voor deze hondjes had ze nog niet, die bepaalt ze ter plekke als ze de karakters van de dieren inschat.

Grappig feitje: tijdens ons bezoek aan de husky’s in Finland in september 2019 troffen we 3 Nederlandse stagiaires!

Vuokatti Husky FinlandVuokatti Husky FinlandHarder of langer rennen

Elke hond heeft zijn eigen specialiteit. Zo zijn er dieren die maar liefst 100 kilometer op een dag kunnen rennen. Andere husky’s kunnen juist heel hard rennen, maar liefst 35 kilometer per uur, maar houden dat minder lang vol. Om de husky’s te trainen voor de winter worden in de zomer activiteiten georganiseerd. Honden met verschillende specialiteiten en karakters worden gemixt zodat het ideale team ontstaat. De dieren moeten elkaar niet ophouden, maar de snelheid moet ook voor iedereen bij te houden zijn. Goed observeren en uitproberen dus. Vlak naast de hokken is een baan waar trainingsritjes gemaakt worden. Ook kan je in de zomer wandelen met een husky.

Vuokatti HuskyVangen maar!

Na onze kennismaking met alle 85 honden, wordt een drietal uit hun hok gehaald. Zij mogen meedoen aan de ‘glutton test’. Dat had ik op de website gelezen, maar ik had geen idee wat het was. Eigenlijk is het superleuk: ik mocht brokjes gooien en de honden deden hun best om te vangen. ‘Mijn’ witty husky ving 15 brokjes achter elkaar uit mijn hand, tot alles op was. Ik denk dat ie gewoon door was gegaan als ik meer brokjes had. Wat een prachtig dier!

Vuokatti Husky FinlandVuokatti Husky FinlandWishlist: wandelen met husky’s & op een slee met husky’s

Nu ik alle energie van de husky’s in Finland heb ervaren wil ik meer genieten van deze dieren. Ik wil graag in de zomer wandelen met husky’s, waarbij je aan de riem om je middel voortgetrokken wordt door een hond. Hierdoor heb je aardig de pas erin en word je niet snel moe. Ook heb je zo (letterlijk) een band met de husky’s, dus het lijkt me een relaxte en bijzondere ervaring. Nog gaver, maar wel een stuk kouder: een sledetocht met husky’s. Vier uur lang sta je dan achterop de slee of zit je op de slee te genieten van het wonderwitte landschap. Achterop staan schijnt nog best hard werken te zijn want je moet goed opletten. Zo’n sledetocht lijkt me magisch, maar ook heel koud. Een goede ski-jas en warme ski-broek zijn dan onmisbaar want het kan in de winter in Finland met gemak -20 worden. Maar hé, opwarmen doe je dan weer in de sauna en daar vind je er veeeeeel van in Finland!

Wie, wat, waar

Vuokatti Husky Oy
Hyvölänkyläntie 1, 88610 Vuokatti
Visit to the Husky Center duurt 1-2 uur en kost €19,- per volwassene en €12,- voor een kind

Meer Finland:

Wil jij naar de husky’s in Finland?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Vuokatti Husky Finland
Vuokatti Husky Finland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anne - Ditisanne.nl

Superleuk! Wij bezochten ook husky’s in Zweeds Lapland en vind het echt fantastische dieren. En dan die ogen…smelt! Echt fantastisch wat die dieren allemaal kunnen. Mijn grote droom is dan ook een keer op wintersport naar Lapland en dan een sledetocht maken! En wat grappig dat je Nederlandse stagiaires aantreft: op de huskyfarm waar wij waren waren ook twee stagiaires uit Barneveld!

Ann | reisblog wANNderful

Dat wandelen met husky’s lijkt me echt bijzonder! Zijn ze niet onuitputtelijk qua energie? Kan je zo’n hond ook gewoon thuis houden?

Linda

Ik zou graag eens husky’s willen zien, ik wist ook niet dat er zoveel verschillende waren. Zelf wil ik graag eens een tochtje maken in de sneeuw met een slede. Ik vind die kopjes door die hekken heen er wel heel zielig uitzien, weet daarom niet of ik hier zelf echt heen zou gaan.

Manon Ruitenberg

Geweldige beesten! Toen wij in Lapland waren hebben we een husky tocht gedaan. Geweldig!

Saskia

Oh wauw, wat tof! Mijn man is echt gek van Huskys (heeft ze zelf thuis ook gehad) dus ik laat hem dit maar even zien 😉 Krijg hem misschien dan we naar Finland haha. Lijkt me heel tof! Leuke foto’s<3

10
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x