Europa Roadtrips

De betoverende Wicklow Mountains in Ierland

31 juli 2015
Wicklow Mountains, Ireland

Een paar weken geleden maakten we een mini roadtrip door Ierland. We vlogen heen op Cork en terug via Dublin. Via de geweldige kust bij de Hook Peninsula reden we met onze knalrode Seat Mii naar de Wicklow Mountains. Wauww, wat heeft dat gebied mij verrast!

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Het Nationaal Park Wicklow Mountains (Engels: Wicklow Mountains National Park/ Iers: Páirc Náisiúnta Sléibhte Chill Mhantáin) is een Iers nationaal park dat in 1991 werd opgericht in het graafschap Wicklow. Het 204,83 km² grote park beschermt de bergen, bossen, veen, heide en dalen van de Wicklow Mountains. Ook de ruïnes van het klooster van Glendalough liggen in het park. Bron: Wikipedia

Wij overnachtten in het kustplaatsje Bray, dus het was de volgende ochtend een uurtje rijden naar het bezoekerscentrum bij Glendalough. Vanaf hier beginnen er diverse walkings trails door Nationaal Park Wicklow Mountains. Deze worden erg goed aangegeven met gekleurde pijltjes. Wij kozen de witte route ‘Spinc and Glenealo Valley’ van 9 kilometer en een stijging van 380 meter.

600 treden omhoog

Onze wandeling begon bij de voet van het Upper Lake wat direct al een prachtig plaatje opleverde. Bij de Poulanass Waterfall begon de klim omhoog. 600 houten treden brachten ons naar het viewpoint voor een geweldige uitzicht over Upper Lake. Een hele klim, maar de treden zijn heel stabiel en goed onderhouden. Eenmaal boven heb je continu een prachtig zicht over het Upper Lake én je ziet het Lower Lake glimmen in de verte. Ook hier is het pad ontzettend goed aangelegd, en zelfs met lichtelijke hoogtevrees heb je nergens last van, terwijl je toch best hoog boven het meer loopt.

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Klauteren of stenen in Glenealo Valley

Uiteindelijk daal je heel geleidelijk af waarna je in Glenealo Valley terecht komt. Vanaf boven heb je hier al ontzettend mooi zicht op, maar nu mag je zelf over al die stenen heen klauteren. Klinkt leuker dan het is, want het pad is vooral best lang waardoor je blíjft klimmen. Wij waren blij dat we dit pad vol stenen niet op de heenweg hadden, dus ik raad je dan ook aan om eerst via de 600 treden omhoog te klimmen. De omgeving is schitterend en dus blijf je graag even staan voor een mooi shot.

Bekijk meer dan alleen de ruïnes

Via een gebied vol ruïnes komen we terug bij Upper Lake waar we via een keurig pad terug lopen naar ons beginpunt. Op het laatste stuk komen we opeens heel veel mensen tegen, en bij het startpunt is het ontzettend druk. Ons vermoeden is dat de meeste toeristen slechts langs het Upper Lake naar de ruïnes lopen of alleen bij het beginpunt blijven staan met zicht op het meer en het dal. Ook mooi, al zou ik een wat langere tocht door het gebied ontzettend aanbevelen. Onze wandeling werd uiteindelijk zo’n 13 kilometer, maar er zijn ook Walking Trails van 3 en 4 kilometer.

Combineren met een stedentrip Dublin

Het Nationaal Park Wicklow Mountains ligt dichtbij Dublin. Binnen een uur ben je vanuit de stad in dit geweldige natuurpark. Daarom is een uitstapje naar dit park prima te combineren met een stedentrip Dublin. Wat er allemaal te doen is in Dublin en wat een stedentrip kost lees je in de blog Wat kost een weekend Dublin? van Laura. Let er wel goed op dat je voldoende tijd hebt om het park te ontdekken. Het gebied is te mooi om er maar vluchtig een kijkje te nemen.

Lees ook over de route van onze roadtrip Ierland!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Katrien Philips 31 juli 2015 at 12:03

  Prachtige en inspirerende fotoreportage Marcella. En leuk geschreven. Woonde ik niet in Zweden, zou ik vast enkele uitstapjes naar Ierland inplannen. 🙂

  • Reply Marcella 31 juli 2015 at 19:42

   Dankjewel Katrien, een mooi compliment! Jij maakt mij benieuwd naar Zweden, daar wil ik graag nog eens rondreizen. Lijkt me prachtig!

 • Reply Josan 31 juli 2015 at 12:04

  Wow wat een prachtig natuurgebied. Ooit wil ik ook zoiets doen

  • Reply Marcella 31 juli 2015 at 19:43

   Moet je doen Josan, een (mini) roadtrip door Ierland is een absolute aanrader!

 • Reply annetreur 31 juli 2015 at 13:52

  Leuk! Ik heb afgelopen week mijn trip Dublin + Wicklow gepland voor september en ook die witte wandelroute op het programma staan. Kijken of het er in september anders uitziet! 🙂

  • Reply Marcella 31 juli 2015 at 19:44

   Wat leuk dat je geboekt hebt Anne! De witte wandelroute is een onwijze aanrader. Ik ben ook benieuwd of het gebied er in september anders uitziet. Ik hou je updates in de gaten!

 • Reply Natasja - Watzijzegt 31 juli 2015 at 13:54

  Tof om een stedentrip te combineren met een roadtrip en bezoek aan zo’n natuurgebied! Ik vond de natuur in Ierland ook indrukwekkend, al had ik de laatste keer helaas geen tijd om er echt op uit te trekken.

  • Reply Marcella 31 juli 2015 at 19:46

   Het was de perfecte manier om wat meer van Ierland te zien Natasja. Een goede combi die echt onwijs goed bevallen is! Als je wel wat meer tijd in Ierland hebt, kan ik je sowieso Wicklow Mountains aanbevelen. Zo’n geweldig mooi gebied!

 • Reply lottevdw 31 juli 2015 at 15:38

  Knappe foto’s weer! Ierland lijkt me echt mooie natuur te hebben en wel “handig” dat het zo dicht bij Dublin ligt, om te combineren.

  • Reply Marcella 31 juli 2015 at 19:48

   Dankjewel voor je compliment Lotte! De westkant van Ierland schijnt nog zoveel mooier te zijn. Daar heb je de invloeden van de oceaan en dat maakt de natuur ruiger. Maar icm met Cork & Dublin wat minder handig. Moeten we nog maar eens terug 😉

 • Reply ivonne calis 31 juli 2015 at 18:51

  Wat een leuke korte trip. Hoeveel dagen ben je er in totaal geweest? Lijkt me heerlijk om een paar dagen uit te waaien en die combinatie met Dublin lijkt me ook een goeie. Deze ga ik zeker onthouden!

  • Reply Marcella 31 juli 2015 at 19:51

   Het was een onwijs leuke korte trip Ivonne! Leuk om zo wat meer van Ierland te zien dan alleen de grote stad Dublin. We waren vijf dagen in Ierland. We vlogen heen op Cork en terug via Dublin. De eerste nacht sliepen we in een plaatsje een stukje buiten Cork, toen een reisdag naar Wicklow, daar twee nachten geslapen en tot slot een nachtje Dublin. Een blog over de route en wat extra info volgt nog!

 • Reply Anita - Reisvlinder.nl 1 augustus 2015 at 09:43

  Wat een mooie foto’s! Ik ben alleen in Cork en omgeving geweest, maar wil graag ook nog eens naar Dublin en dan ga ik zeker ook naar Wicklow Mountains. Fijne tip!

  • Reply Marcella 2 augustus 2015 at 16:05

   Moet je zeker doen Anita! Ik vond Cork en Dublin zelf iets minder leuk, het zijn wat grauwe steden. Maar Wicklow Mountains was echt te gek, een onwijze aanrader als je die kant op gaat!!

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 1 augustus 2015 at 12:25

  Geweldige natuur! Ik ben heel lang geleden een keer een week in Dublin geweest, maar eigenlijk had ik veel meer van het land kunnen begrijp ik nu. Zonde!

  • Reply Marcella 2 augustus 2015 at 22:07

   Je kunt altijd nog eens terug gaan Stéphanie. Ik heb eigenlijk ook nog maar weinig van Ierland gezien. Het oosten schijnt nog veeeel mooier en ruiger te zijn qua natuur!

 • Reply Bart - Vetexbart 1 augustus 2015 at 19:28

  Ontzettend leuke foto’s. Was al wel ooit eens voor een dag in Dublin, maar kende deze zijde van Ierland nog niet echt. Ziet er echt adembenemend uit Marcella.

  • Reply Marcella 6 augustus 2015 at 19:25

   Dankjewel voor het compliment Bart! Mocht je nog eens naar Dublin reizen, dan kan ik je een combi met Wicklow Mountains onwijs aanraden. Zo’n prachtig gebied!

 • Reply We Are Travellers (@Reistips) 3 augustus 2015 at 20:11

  Mooie uitzichten zeg! In ieder geval die 600 treden meer dan waard, al klinkt het wel echt als een workout 😉

  • Reply Marcella 4 augustus 2015 at 21:07

   Haha, het is zeker een workout, ik stond dan ook zwetend bovenaan de trappen. Maar wauwww, het uitzicht was het zó waard! Het klauteren over de stenen was overigens ook een workout op zich, haha!

 • Reply liefdevoorreizen 4 augustus 2015 at 12:18

  Mooie foto’s Marcella! Ziet er top uit! 🙂 Ierland is echt prachtig! 🙂

  • Reply Marcella 4 augustus 2015 at 21:08

   Bedankt voor het compliment! Ierland is zeker prachtig. Benieuwd geworden naar de westkust ook!

 • Reply Wanda 4 augustus 2015 at 19:59

  Wow, wat een prachtig gebied! Ierland, net als Schotland trouwens, wil ik zeker nog eens echt gaan bezoeken. Nu wel in Dublin en in Edinburgh geweest maar helaas niet de tijd gehad om meer van het land te zien dan de stad zelf…

  • Reply Marcella 6 augustus 2015 at 19:28

   In Schotland heb ik ook alleen Edinburgh gezien. Goed om zeker nog eens terug te gaan voor de prachtige natuur! Ik kan het je in Ierland ook zeker aanraden. De westkant schijnt zelfs nóg zoveel gaver te zijn!

 • Reply puckbeineffable 6 augustus 2015 at 16:24

  Prachtig! Ierland moet echt op mijn to-go lijst.

  • Reply Marcella 6 augustus 2015 at 17:12

   Dat moet Ierland zéker Puck! 🙂

 • Reply IB 14 oktober 2015 at 23:38

  In november ga ik met een vriendin 3 dagen naar Dublin, we willen een (zon)dag uittrekken om naar de Wicklow Mountains te gaan. We zijn niet in het bezit van een auto, weet jij of het bereikbaar is met openbaar vervoer (Zonder aan een tour vast te zitten)? En is een dag lang genoeg om een mooie wandeling te maken?

 • Reply Linda | travellersoftheworld 22 april 2016 at 12:49

  Wat een mooie foto’s! Ierland staat heel hoog op mijn lijstje, voornamelijk door Wicklow, cliffs of moher en Dublin! lijkt me heerlijk om een roadtrip door dit land te maken.

 • Reply Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 20 november 2016 at 10:57

  Ziet er prachtig uit!! Met kids is 13 km te lang maar 3 of 4 perfect!

  • Reply Marcella 20 november 2016 at 11:56

   Een kortere wandeling is bij Wicklow vast ook te gek Nanouk! Wat een magisch mooi gebied!

 • Reply Danielle 2 oktober 2017 at 21:45

  Hi Marcella!

  Ik heb al veel reisverhalen van je gelezen en dit lijkt ook weer prachtig!
  Over 3 weken gaan wij naar Dublin, ik vroeg me af of jij weet hoe het te doen is om vanuit Dublin met een huurauto naar Wicklow Mountains te gaan. Staat dit goed aangegeven en kan je daar makkelijk parkeren? En is dit dan in 1 dag te doen? En hoe zit het uberhaupt met het huren van een auto?

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 12:21

   Hai Danielle! Volgens mij is het zo’n 30-40 kilometer vanaf Dublin naar Wicklow Mountains, dus dat is prima te doen. Het staat ter plekke goed aangegeven. Wij wandelden bij het Upper Lake, in mijn blog staat een link naar de website met wandelingen. Want daar wandelen is te gek, moet je zeker doen hoor! De huurauto was ook helemaal niet duur. Doen dus! Laat je het weten als je nog vragen hebt?

  Leave a Reply