Beren spotten in Finland was absoluut een hoogtepunt van onze reis. 4 uur lang keken we geïntrigeerd naar de dieren in hun natuurlijk leefgebied. Ben je benieuwd naar de foto’s en een verslag van deze geweldige ervaring?

Beren spotten in FinlandBeren spotten in Finland

Vlakbij Rusland

Beren spotten in Finland deden we op een locatie in de wildernis. We zaten op slechts een paar kilometer van de grens met Rusland. Dat is dé reden dat je hier zo goed kunt beren spotten: tussen Finland en Rusland is een flinke strook niemandsland en daar kunnen beren ongestoord leven. Om 15:45 uur reden we de parkeerplaats van onze verzamelplaats op. Hier troffen we ons beren-spot-gezelschap: een Fins stel, een dame van het toerismebureau en 3 fotografen uit Duitsland. Op naar de kijkhut! Toen we de hoofdweg verruilden voor een smal pad zagen we aan de andere kant van een meertje een beer en 4 jonkies wegrennen. De eerste beren hadden we gezien, ook al was dat een eind verderop.

De kijkhut

De kijkhut is een blokhut met grote ramen en daar onder gaten met een ‘sok’ waar je de cameralens door kunt steken. De ruimte staat vol stoelen met kussen en dekentjes en er zijn zelfs bedden met slaapzakken. Een aangename en best veilige plek om beren te spotten, al moeten we alsnog erg stil zijn om de beren niet te storen. Omdat het schuwe dieren zijn (ze renden tenslotte weg) moeten ze wel gelokt worden om ze te kunnen zien. Voor de hut is een strook land en een meertje. Onze gids strooide daar 50 kilo hondenbrokken uit en verspreidde 2 flinke emmers zalm. De zalm hing hij ook aan een aantal bomen, zodat de beren moeite moeten doen om de zalm te pakken. Wanneer alles is voorbereid wachten we op de eerste activiteit.

Beren eten veel op een dag. De zalm en hondenbrokken zijn slechts één van de velen maaltijden die het dier per dag nodig heeft. Ze worden dus zeker niet afhankelijk van het voeren tijdens het beren spotten.

Beren spotten in FinlandBeren spotten in FinlandBeren spotten in FinlandBeren spotten in FinlandBeren spotten in FinlandDe eerste beren!

Er staan goede verrekijkers in de kijkhut, dus we kunnen het gebied uitstekend in de gaten houden. Het duurt 20 minuten en dan komt er een beer uit de struiken lopen: een mannetje van ongeveer 6 jaar oud. De beer gaat aan de rand van het bos eten. Het duurt niet lang of er komt een tweede beer bij. Onze gids vertelt dat dit dier wat jonger is en daarom uit de buurt moet blijven van de oudere beer. Bij deze dieren zijn rangen erg belangrijk en dus moet de jongere beer voorzichtig zijn. Als er nog een beer bij komt van een jaar of 6 is het tijd voor de jongere beer om te vertrekken.

Zwemmen

De beren die even oud zijn eten rustig naast elkaar. Eén van hen zien we de zalm uit de boom pakken, wat heel gaaf is om te zien. De ‘nieuwe’ beer heeft gevochten want hij heeft een flinke kale plek op zijn onderrug. Omdat de rand bij het bos intussen leeggegeten is moet de beer een stukje zwemmen om een plek te komen waar nog wél eten te vinden is. Dat is voor ons natuurlijk een mooie show én de beer komt nog dichterbij onze hut. Wauw, wat een spektakel!

Weggaan of toch blijven?

Na 2 uur genieten van het kijken naar 3 beren zijn de dieren weer het bos in gelopen. Wij overleggen met de groep of we blijven of weggaan. We besluiten om de hut te verlaten. Ik ga voor vertrek nog even naar het toilet en ben verrast dat iedereen voor het raam geplakt zit als ik terug kom…

Beren spotten in Finland Beren spotten in Finland Beren spotten in Finland Beren spotten in Finland Beren spotten in Finland Beren spotten in Finland Beren spotten in FinlandEn toen kwam er een moeder met 4 jonkies!

Want jeej, moederbeer is terug met haar 4 baby’s! Wat een geluk! Ik vond de 3 andere beren al supergaaf, maar dit is echt te schattig. Moederbeer is sowieso al een ander soort beer dan de stoere mannetjes die we zagen, maar de baby’s zijn echt te schattig. Drie van hen zijn vrij licht van kleur, maar er is er eentje bij die donker is. Ze eten rustig met hun moeder van de zalm en brokken. En wij hebben zoveel mazzel dat het eten vlak voor onze neuzen ligt, dus de diertjes gaan daar rustig eten. Ik kan het bijna niet bevatten dat ik dit écht zie!

Volgens onze gids zijn de kleintjes in de winter geboren. Hij leert ons dat vrouwtjes vaak in de zomer bevrucht worden, maar dat het embryo pas in november gaat nestelen en groeien. In de winter bevalt de berin tijdens haar winterslaap van 1 tot 4 jongen. De kleine beertjes zijn blind, doof, tandeloos, bijna kaal en zo groot als een eekhoorn. Moederbeer blijft in winterslaap en wordt af en toe wakker om te kijken of het goed gaat met haar kleintjes. Na 6 weken gaan de ogen van de babybeertjes open en na 12 weken worden de diertjes donzig en beweeglijk.

Beren spotten in FinlandBeren spotten in Finland

En nog een beer!

We plakten er zo nog een uur beren spotten aan vast. Beren zijn zo intrigerend om naar te kijken. Je komt de dieren zelden tegen, dus je kunt hun bewegingen met gemak urenlang volgen. Tien minuten voordat we weg gaan komt er zelfs nóg een ‘nieuwe’ beer bij: een mannetje. Het vrouwtje maakt af en toe een beetje grommend geluid, ik denk om haar baby’s te beschermen. Als we de hut verlaten vertelt onze gids dat we stil moeten zijn én bij elkaar moeten blijven om de 6 beren niet te storen. We verlaten de hut aan de achterkant, dus de hut schermt ons af van de beren. Toch vind ik het gegrom van moederbeer best een angstaanjagend geluid. Ook hoor ik een beer weglopen/rennen. Dat bevestigd maar weer dat ze schuw zijn. Toch ben ik blij dat we 5 minuten later terug bij onze auto zijn.

Beren spotten in Finland Beren spotten in FinlandWie, wat, waar

Beren spotten in Finland is met stip een geweldige ervaring. Ik voelde me zó gelukkig dat ik het zelfs als één van de allermooiste dagen van mijn leven beschouw. Grijp de kans als je de mogelijkheid krijgt om beren te spotten! Wij maakten op uitnodiging van Voigt Travel een roadtrip door Fins Lapland. Zij bieden gave fly-drives in Lapland aan met een mooi programma. Wij deden het beren spotten met Bear-Kuusamo in de wildernis, 45 minuten rijden ten oosten van het plaatsje Kuusamo. Een tour boek je via Ruka Safaris. Onze tour startte om 16 uur en duurde tot 20 uur. Afhankelijk van het seizoen en de zonsondergang kan de tour ook starten 18 uur tot 22 uur zijn, en er is ook een mogelijkheid om te overnachten. Informeer dus goed naar de mogelijkheden voor jouw tour.

Meer Finland:

Wil jij ook beren spotten in Finland?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Bear Finland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

20 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Amy

Wat een waanzinnige ervaring, dit lijkt me zo bijzonder en gaaf om eens te doen! Zeker dat die moederbeer nog terugkwam, echt heel mooi. Ik zou ze toch minder graag in het echt / wild tegenkomen, maar zo met een gids vanaf een veilige spottershut ziet het er erg gaaf uit.

Saskia

Oh wat lijkt me dat super gaaf om als ervaring te hebben gedaan. Prachtige foto’s ook!

Manon Ruitenberg

Geweldige ervaring! Lijkt me een machtig gevoel om deze beesten te zien in het wild. Mooie foto’s ook!

Kelly

Wow…super gaaf! Dat wil ik ook graag zien. Mooie foto’s heb je gemaakt. Ik vertrek bijna naar Japan en we gaan ook wandelen in een gebied waar beren voorkomen…daar wil ik ze dan weer niet tegenkomen 😉

Denise

Wauw, supergaaf om te zien lijkt me dat! Bijna net zo gaaf als voor het eerst walvissen zien denk ik! Daar was ik ook zo van onder de indruk. Maar dit lijkt me ook heel mooi!

Saskia

ooo, wat ontzettend gaaf dit. Kan me echt voorstellen dat dit een van je mooiste dagen is. Ik teken er meteen voor om dit eens te mogen doen.

Ech Wel

Supertof natuurlijk, om die beesten in hun eigen wereld bezig te zien. Maar ehm, worden die beesten niet lui van al dat voederen? Ik heb altijd begrepen dat je wilde dieren nooit moet voeren, dat het hun gedrag op een negatieve manier beinvloed. Ik snap wel dat je op zo’n excursie ook echt beren wil zien maar is het het niet aan die beesten zelf om te bepalen of ze zich willen vertonen?

Jenny

Ohhhh, wat gaaf zeg! Ik zou zo graag een keer beren in het wild willen zien en fotograferen. Dat lijkt me het summum.

Linda

Wat een enorm gave ervaring moet dit geweest zijn! Zo leuk dat jullie ook jonkies zagen. Wij hoopten beren te spotten in Amerika, maar dat is helaas niet gelukt. Misschien dan toch ooit maar naar Finland en daar een poging doen. Gaaf!

Lizette

Dit lijkt me echt zo’n gave ervaring! En je foto’s zijn ook schitterend! Ze zien er zo op een afstand heel lief uit, maar het lijkt me toch ook wel spannend in zo’n hut muisstil wachten tot je ze ziet.

20
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x