Wandelen in de Dolomieten, dat wil je doen tijdens je reis door deze geweldige regio! Wij maakten er een aantal toffe tochten die ik voor je verzameld heb in een artikel. Die ik ongetwijfeld aan ga vullen, want ik kom zéker terug in de Dolomieten!

Raschotz - Marcella

Wandelen bij Raschötz

Afstand: 10 kilometer
Tijdsduur:
 3,5 uur
Hoogteverschil: 180 meter stijgen, 1.000 meter dalen
Artikel: wandelen bij Raschötz
Beginpunt: Neem de Raschötz-kabelspoorbaan in St. Ulrich/Ortisei vanaf het dalstation (1.280 meter) naar het bergstation (2.107 meter). In 8 minuten sta je boven. Daar start de wandeling naar Raschötz. Kosten voor de Raschötz-kabelspoorbaan zijn €17,- per persoon voor een enkele rit. Wil je een retourtje, dan betaal je €25,- (2022).
Wandelgids: Rother wandelgids Dolomieten 1

Wandelen bij Raschötz, dat was onze eerste ervaring met wandelen in de Dolomieten. Vanuit ons appartement in Lajen waren we zo in de stad Ortisei waar we met de kabelspoorbaan omhoog reden. Het treintje heeft veel ramen waardoor je via het achterruit steeds verder de diepte in kijkt. Eenmaal boven kwamen we bij een gaaf bergplateau met een tof uitzicht op de bergen om ons heen. In de diepte zagen we Ortisei en een paar andere plaatsjes liggen. Vanaf het bergstation liepen we over een makkelijk pad naar de Raschotzhütte. Via de Heiligkreuzkapelle gingen we naar de top met het Raschötzer Kreuz. Vervolgens daalden we af terug naar het stadje. Dit was best een pittige afdaling en door alle bomen hadden we maar af en toe een gaaf uitzicht. Wil je wat anders kijk dan even bij de wandelingen rondom Raschötz.

Ruïne Hauenstein Italy
Ruïne Hauenstein Italy

Wandelen bij Ruïne Hauenstein

Afstand: 5,5 kilometer
Tijdsduur: 1:45
Hoogteverschil: 200 meter
Beginpunt: Hauptplatz in het centrum van Seis. Op een zonneterras oostelijk boven het Eisacktel gelegen vakantieoord.
Wandelgids: Rother wandelgids Dolomieten 1

Aan de voet van de Santerspitze vind je de imposante ruïne Hauenstein. Voorheen was dit de statige burcht en stamslot van de eenogige minnezanger en politicus Oswald van Wolkenstein. Vanuit het leuke stadje Seis loop je hier zo naartoe. We maakten er een rondwandeling en namen een kijkje bij de ruïne. Ook heb je er fantastisch zich op de weidevlakte van Seis en Kastelruth. Een aanrader en leuk voor de variatie.

Drei Zinnen, Südtirol
Drei Zinnen, Südtirol

Wandelen in de Dolomieten: Drei Zinnen

Afstand: 10,8 kilometer
Tijdsduur: 5 uur (inclusief pauzes bij drie berghutten)
Hoogteverschil: 250 meter, in totaal geklommen: 1.132 meter
Artikel: wandelen bij de Drei Zinnen
Beginpunt: Je kunt de wandeling starten bij Lago Misurina. Je parkeert hier je auto voor €8,- en neemt voor €4,- per persoon een retourtje met de bus naar Rifugio Auronzo. Je kunt ook parkeren bij Rifugio Auronzo, je betaalt dan €30,- voor de tolweg die je naar de berghut brengt. Wij kozen voor de tolweg.
Wandelgids: ANWB Actief Dolomieten

Wandelen bij de Drei Zinnen kan ik echt iedereen aanraden! Wauw, wat is het daar onwijs mooi! Wij parkeerden al vroeg en dat is tegenwoordig extra belangrijk omdat dit gebied nogal populair geworden is. Met een goeie reden natuurlijk. Wij kozen voor de tolweg en de rit is werkelijk prachtig. Je ziet het in onze video van de Dolomieten. Je kunt het stuk vanaf het tolhuis ook lopend afleggen, het is ongeveer 6 kilometer met een hoogteverschil van 400 meter.

Wij wandelden rondom het bergmassief van de Drei Zinnen en kwamen zodoende bij de berghutten en prachtige bergmeren. Een onwijs mooie wandeling met een steeds veranderend perspectief op die prachtige bergen. Wil je een langere of kortere route lopen, kijken dan even bij wandelroutes bij de Drei Zinnen.

St Michele Italy
St Michele Italy

Wandelen bij wijngaarden en eislöcher

Afstand: 6 kilometer
Tijdsduur: 2 uur
Hoogteverschil: 100 meter
Beginpunt: parkeren kan in S. Michele Appiano op de Piazza S. Michele of bij de Raiffeisenhalle. S. Michele is ook goed bereikbaar met de bus.
Wandelgids: ANWB Actief Dolomieten

Op een warme zomerdag sprak deze wandeling ons wel aan. Wijngaarden in Italië hadden we nog niet gezien en de eislöcher sprak tot onze verbeelding. Deze tocht begint in het plaatsje St Michele Appiano waarna je door het bos omhoog loopt naar de Gleif Kapelle. Je komt dan bij de wijngaarden waar je met een beetje mazzel de boeren aan het werk ziet. Vervolgens loop je naar de mysterieuze ijsholen. Grappig genoeg is het hier op een warme dag nog maar enkele graden. Het vermoeden is dat dit komt doordat de lucht door de rotsen naar beneden stroomt waarbij deze af koelt. Een koude, zware luchtbel blijft op de bodem liggen waardoor hier zelfs alpine planten voor komen. Kortom: een bijzonder gebied en leuk om een kijkje te nemen!

Lago di Braies Italy
Lago di Braies Italy

Wandelen bij Lago di Braies (of de Pragser Wildsee)

Afstand: 4 kilometer
Tijdsduur: 1:30 uur
Hoogteverschil: 180 meter
Artikel: wandelen bij Lago di Braies
Parkeren: bij het meer vind je een groot parkeerterrein. Zorg dat je hier op tijd bent, want de parkeerplaats loopt vlot vol. Is dit het geval, dat moet je verder weg parkeren en neem je de bus naar het meer.
Wandelroute: via Alltrails

Dit pareltjes is één van de meest bezochte plekken in de Dolomieten en dat is niet voor niets. Dit groenblauwe meer is omringd door prachtige bergen en omzoomd door bomen. Om Lago di Braies wandelen is iets wat je absoluut moet doen omdat je zo elke keer een totaal ander zicht hebt op de omgeving. Bij de parkeerplaats zie je de rotsen, maar loop je aan de overkant, dan ziet je startpunt er redelijk vlak uit. Aan de overzijde vind je een gebied vol picknickbanken, dus je kunt je er met gemak een tijd vermaken. Hou er rekening mee dat je aan de linkerkant van het meer (vanaf de parkeerplaats) een serie trappen treft. Het is even klauteren, maar prima te doen. Aan de rechterzijde van het meer loop je over relatief vlak terrein. Wil je langere wandeltocht doen? Dat kan! Bekijk de hikes bij Lago di Braies! Wil je niet wandelen, dan huur je een roeiboot, dat is hier heel populair.

Lago di Carezza Alto Adige

Wandelen in de Dolomieten: Lago di Carezza (of de Karersee)

Parkeerplaats: er is een grote parkeerplaats bij Lago di Carezza, je loopt er zo onder de weg door naar het meer.

Confession: wij hebben niet gewandeld bij Lago di Carezza, maar omdat het er prachtig is en je er goed kunt wandelen neem ik ‘m op in mijn artikel over wandelen in de Dolomieten. Wij belandden tijdens onze roadtrip Dolomieten laat op de middag bij dit prachtige meer met heldergroen water. Het bergmeer ligt op een hoogte van 1.530 meter en dus torenen de hoge pieken prachtig boven dit meer uit. Wij zagen de pieken eerst niet, maar gelukkig trokken de wolken weg en konden we de bergen bewonderen. Wij liepen alleen naar het uitzichtpunt, maar je kunt rondom het meer wandelen. Deze rondwandeling is ongeveer 1,3 kilometer met 50 hoogtemeters. Wij komen er graag eens terug, maar kiezen waarschijnlijk dan wel een langere wandeling bij Lago di Carezza!

Meer moois in de Dolomieten:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Ik wil heel graag wandelen bij de Dolomieten! Vooral voor Drei Zinnen en Lago di Braies. Die lijken mij zo tof!! Maar de andere zien er ook super mooi uit

2
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x