Tijdens een campertrip doen we spontaan een alternatieve route van de Mullerthal Trail. We raken niet uitgekeken, dus nu is het hoog tijd om ook jou te laten genieten van alle natuurschoon!

Mullerthal Luxemburg
Mullerthal Luxemburg

Klein Zwitserland in Luxemburg

De regio Müllerthal – of in Luxemburgs Mëllerdall- wordt vaak Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. Dit verwijst naar de ruige zandsteenrotsen in het unieke, glooiende landschap en de prachtige watervallen. In 2016 werd het Natuur- & Geopark Mëllerdall opgericht dat in 2022 werd opgenomen in het internationale netwerk van UNESCO Global Geoparks. De combinatie van Natuur- en Geopark staat voor de speciale betekenis en bescherming van het landschap.

Lees ook: Bezienswaardigheden in Luxemburg – De mooiste natuur & leuke stadjes

Mullerthal Luxemburg
Mullerthal Luxemburg

Mullerthal Trail

Deze prachtige regio is bekend vanwege de beroemde Mullerthal Trail (de M op de boom) die met recht bij één van de mooiste wandeltochten van Europa hoort. Deze tocht is maar liefst 112 kilometer lang en bestaat uit 3 lussen die je in een geheel kunt lopen, maar je kunt er natuurlijk ook delen van lopen.

  • Route 1 start in Echternach en is 36 kilometer lang. De route loopt een stuk langs grensrivier de Sauer. Tijdens de tocht zie je het landschap veranderen van rotsen naar bossen en weiden. Ook loop je langs het meer van Echternach. Deze route biedt veel historische bezienswaardigheden. Je kunt deze wandeling ook starten vanuit een ander dorp wat langs de route ligt: Rosport, Moesdorf, Mompach of Herborn.
  • Route 2 start je in Echternach, Mullerthal of Camping Martbusch in Berdorf en is 38 kilometer lang. Op deze route vind je flink veel bezienswaardigheden die deze regio zo kenmerkt: Wollefsschlucht, Perekop, de Hohllay grot, het amfitheater en waterval Schiessentümpel. Tijdens deze tocht kom je flink wat rotsformaties en ook spectaculaire rotsspleten tegen.
  • Route 3 begin je in het dorp Müllerthal of in Beaufort, Medernach, Larochette of Heffingen. Deze route loopt langs de kastelen van Beaufort en de steile rotswanden in het Halerbaachtal. Ook route 3 is 38 kilometer lang.
  • Deze trails zijn uit te breiden met vier Extra routes A, B, C en D. Route 3 kan je verlengen met extra route A van 22 km, B van 13 km en D van 31,5 km. Route 2 is te verlengen met extra tour C van 9 km. Er zijn volop mogelijkheden in het Mullerthal! Je vindt alle routes op de website van de Mullerthal Trail. Wij liepen een alternatieve route Mullerthal Trail die ik graag met je deel.

Lees ook: Paklijst – reizen met een hond

Jan Mullerthal Luxemburg
Mullerthal Luxemburg
Mullerthal Luxemburg
Alternatieve route Mullerthal Trail Luxemburg

Facts over alternatieve route Mullerthal Trail

Afstand: 15 kilometer (al gaf de oorspronkelijke beschrijving en Jan’s Suunto een kortere afstand aan)
Route: Fels-Durchschlupf – Schiessentümpel Rondje vanuit Consdorf via Komoot
Duur: 3:20 uur
Hoogteverschil: 336 meter
Start en einde: De wandeling wordt als gemiddeld beoordeeld, ik vond de vele klimmetjes echter best pittig.
Horeca: op de route komt je langs het dorp Waldbillig. Hier vind je een restaurant waar je eten en drinken kunt kopen. Heb je zelf wat bij je, dan kan je dit daar opeten bij de picknickbanken.
Hond: je mag je viervoeter meenemen tijdens de wandeling bij de Mullerthal Trail. Het is aan te raden om je dier aan te lijnen zodat je het beschermd bij de hellingen.

Mullerthal Luxemburg
Jan Mullerthal Luxemburg
Mullerthal Luxemburg

Fels-Durchschlupf

Na een eerste pittige klim lopen we door het bos met om ons heen imposante grillige rotsen. Het is een bijzondere setting, want hoe zijn al die enorme blokken daar beland vraag je je af. Op Instagram had ik foto’s gezien van de Mullerthal Trail, maar ik had niet verwacht om al zo snel in dit fantastische decor rond te lopen. We klimmen en dalen en ik blijf me verbazen over alle rotsen langs ons pad. Vlak na een liefelijk beekje vinden we een rots met een bankje waar we even wat drinken. Dit punt wordt Felsformation Schelmenley genoemd.

Waldbillig Luxemburg
Waldbillig Luxemburg

Waldbillig _ Heringer Millen

Ongeveer halverwege onze alternatieve route Mullerthal Trail lopen we via een omweg Waldbillig binnen. We hadden over een bruggetje moeten kunnen lopen, maar het bruggetje was nergens meer te bekennen. In Waldbillig vind je een restaurant, Heringer Millen, een informatiecentrum en recreatiegebied. Ook is er een camping, maar die was helaas nog gesloten (april 2022) omdat er vanwege hevige regenval teveel verwoest is. Vlakbij dit dorp vind je ook een waterval.

Bros Schiessentumpel Mullerthal Luxemburg
Schiessentumpel Mullerthal Luxemburg

Schiessentümpel waterval

Als we een eindje verder lopen komen we bij één van de hoogtepunten van de Mullerthal Trail. Deze idyllische waterval ligt in de Zwarte Ernz. Boven de waterval zie je een brug die het plaatje compleet maakt. Deze zandstenen brug werd gebouwd in 1879 en is sindsdien hét symbool van de regio. Je hebt deze prachtplek dan ook niet voor jezelf. Overal op de route kwamen we maar af en toe enkele mensen tegen, maar bij de Schiessentümpel waterval leek iedereen zich verzameld te hebben. Je kunt over de brug wandelen, maar leuker is het om ook even naar beneden te lopen voor het felbegeerde uitzicht op de brug. Wil je geen lange wandeling maken, dan kan je 500 meter vanaf de brug parkeren en hier zo naartoe lopen.

Mullerthal Luxemburg
Mullerthal Luxemburg
Mullerthal Luxemburg
Mullerthal Luxemburg

Goldkaul – Felsenweg

Wij staken vanaf de Schiessentümpel waterval de weg over om een lange houten trap op te lopen. Al dat klimmen is best pittig, maar de inspanning is het zó onwijs waard! Op het moment dat ik moe word krijg ik plots nieuwe energie want we kunnen door rotsspleten lopen! De een is nauwer dan de ander, maar allemaal zijn ze even intrigerend. Even triggert het om een eind verder te lopen, maar we zijn eigenlijk best moe. Na een stukje door een nauwe kloof lopen we omhoog en worden getrakteerd op een tof uitzicht. Ondanks dat we nog een paar kilometer moeten lopen naar de parkeerplaats was dit echt wel het hoogtepunt van deze tocht!

Moe, maar voldaan eindigden wij ons avontuur in het Mullerthal. Deze regio is mooier dan verwacht en we komen hier dan ook graag eens terug om opnieuw een gave wandeling te maken!

Camperplaats Vianden Luxemburg
Camping Clervaux

Overnachten bij Mullerthal

We startten onze wandeltocht in het Mullerthal op de Camperplaats Vianden. Vanaf hier loop je zó het centrum in. Heb je net zoveel mazzel als wij, dan krijg je aan de stadskant geen buren en heb je een heel veld voor jezelf. Er is een prima sanitairgebouw met veel douches en toiletten. Na de wandeling reden we door naar Camping Clervaux. Hier hadden we weer mazzel want we kregen een plek langs de rivier. Ook vanaf deze camping wandel je zo het centrum in, al was ’s avonds veel dicht. De Nederlandse eigenaresse denkt met je mee en voorziet je graag van tips. Ook op deze camping vind je douches en toiletten én een verwarmd zwembad.

Tip: openbaar vervoer is gratis is Luxemburg. Je kunt jezelf dus makkelijk naar een locatie laten brengen om vanaf daar een wandellus van de Mullerthal Trail mee te pakken.

Meer mooie wandelingen

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Prachtig zeg! Vooral met die waterval en de rotsen overal. Luxemburg is nog steeds een optie deze herfst en dan zou ik hier ok echt wel willen wandelen. Zo mooi! Dus dit sla ik op 🙂

2
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x