Wandelen in de Grampians, dat stond erg hoog op ons lijstje tijdens onze roadtrip Australië. En dus liepen we dé favoriete tocht in dit gebied naar de Pinnacle Lookout. Te gek!

Wandelen in de Grampians Pinnacles Lookout

Wat zijn de Grampians?

Grampians National Park ligt in het zuidwesten van Victoria en omvat een zandsteengebergte. Het gebied kreeg zijn Engelse naam in 1836 van Major Thomas Mitchell, die de Grampians op de Grampian Mountains in Schotland vond lijken. Bij de Aboriginals worden de Grampians aangeduid als “Gariwerd”. In 1984 werd 1672,19 km² van de Grampians beschermd als nationaal park. Bron: Wikipedia

Wandelen in de Grampians Pinnacles Lookout Wandelen in de Grampians Pinnacles LookoutThe Pinacles Walk Grampians National Park AustraliaKilometers: 6 tot 8,3
Tijdsduur: 2:37 uur
Beweegtijd: 2:05 uur
Hoogtemeters: 509
Nodig: goede stevige wandelschoenen!

Wandelen in de Grampians National Park

De Grampians is één van de meest bezochte nationale parken in de staat Victoria in Australië. Wij hoorden bij het visitor centre dat wandelen naar de Pinnacle Lookout de nummer 1 wandeling in dit natuurpark is. Je kunt de wandeling op verschillende manieren lopen vanaf 2 parkeerplaatsen of vanuit het stadje Halls Gap. Wij startten met de Pinnacles Walk vanaf Wonderland Carpark en liepen waarschijnlijk wel wat korter dan de 8,3 kilometer die Strava aan gaf. Strava ving ons signaal tussen de rotsen niet zo goed op waardoor het een beetje kriskras-route werd zoals je op het kaartje ziet. In werkelijkheid liepen we zo rond de 6 kilometer in dik 2 uur.

Wil je een langere route doen, dan kan je kiezen voor The Pinnacle Walk vanuit Halls Gap. Je loopt dan ongeveer 10 kilometer in 5 uur. Je moet een ervaren wandelaar zijn.

Wandelen in de Grampians Pinnacles Lookout Wandelen in de Grampians Pinnacles LookoutWandelen in de Grampians Pinnacles LookoutEen afwisselende wandeling

Onze tocht startte in de Grand Canyon. Hier daalden we een stuk af waarna we via een aantal trappen weer omhoog klauterden. Op de heenweg liepen we best veel hoogtemeters. We passeerden plateaus vol grote stenen waarover we omhoog liepen. Ook is het pad soms totaal anders met ijzeren roosters en veel groen. Aan afwisseling geen gebrek tijdens het wandelen in de Grampians. En toen moest het meest avontuurlijke nog komen: een kloof die steeds smaller werd en eindigde bij een trap loodrecht omhoog. Leuk! Vervolgens kwamen we weer bij grote steenplateaus waarover we het laatste stuk omhoog liepen. Dat bracht ons bij de Pinnacle Lookout waar we een geweldig uitzicht hadden op het bergmassief en het stadje Halls Gap.

Wandelen in de Grampians Pinnacles LookoutWandelen in de Grampians Pinnacles LookoutEchina Grampians AustraliaEen echidna!

Na het bewonderen van het uitzicht aten en dronken we even wat en liepen via een andere route terug naar beneden. Dit keer dus geen Grand Canyon voor ons, al was een tweede keer absoluut geen straf geweest. Wat is dat stuk van deze route mooi! Maar dan hadden we wildlife gemist en dat was zonde geweest. Want we zien een echidna, een mierenegel die eruit ziet als een kruising tussen een miereneter en een egel. Zijn vacht heeft gele punten. Een groepje wandelaars voor ons heeft het dier gespot, dus wij hebben mazzel en kunnen ‘m ook zien rond scharrelen. Erg blij mee, want het bleek de enige echidna die we zagen tijdens onze reis.

Grampians Paradise Australia Smiths Mill Campground Grampians National Park AustraliaWaar slaap je in de Grampians?

Wij reisden rond met een camper en sliepen twee nachten in de Grampians National Park. Onze eerste nacht sliepen we bovenin de Grampians bij Smiths Mill Campground. Dit is een camping met minimale voorzieningen: een drop toilet een een bush shower (= emmertje die je over je heen kunt gooien). Maarrrr je bent hier voor het wildlife! Op de camping liepen 9 kangoeroes rond én 4 emoes. Superleuk! De tweede nacht sliepen we bij Grampians Paradise Camping and Caravan Parkland, een eindje buiten Halls Gap. Hier zijn de voorzieningen waren een stuk beter: ik heb er heeeeerlijk gedoucht en we hebben er onze kleren weer gewassen. Oh, en ook hier spotten we een kangoeroe.

Geen camping? Hier slaap je fijn:

Wandelen in de Grampians Pinnacles Lookout Wandelen in de Grampians Pinnacles LookoutHoe kom je bij Grampians National Park?

Onze roadtrip Australië startte in Adelaide. Via de Adelaide Hills reden wij naar de Grampians. Dit is een lange, saaie rit van zo’n 5 uur. Het leuke is wel dat je in het vlakke landschap letterlijk de bergen ziet opdoemen. Heel fascinerend! Omdat wij op de dag van vertrek een hike liepen in de Adelaide Hills splitsten we onze rit op met een nachtje tussendoor in het plaatsje Bordertown. Je kunt ook vanuit Adelaide via de kust naar Warrnambool rijden en vanaf daar omhoog rijden naar de Grampians. Dat schijnt een leuke route te zijn, maar wij vonden onze route logischer.

Je kunt de Grampians ook bezoeken vanuit Melbourne en bent dan 3 uur onderweg. Het voordeel is dat je dan een logische route naar beneden kunt rijden om de Great Ocean Road te bewonderen. Via die route rij je dan weer terug naar Melbourne. De Grampians kan je ook prima opnemen in je route van Melbourne naar Sydney. Genoeg mogelijkheden in dit geweldige land!

Lees meer over onze roadtrip Australië!

Meer moois in Australië

Meer wandelingen:

Wil jij wandelen in de Grampians?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Grampians National Park Australia
Grampians National Park Australia
Grampians National Park Australia
Grampians National Park Australia

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

22 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Lizette

Je weet dat ik niet zoveel van Australië weet. Dit nationaal park kende ik dan ook nog niet. Ziet er wel tof uit. Heel ongerept. Toffe kleur wandelschoenen heb je!

Saskia

Lijkt me prachtig! Ik hou echt van de natuur en wandelen, dus dit zou volgens mij ideaal zijn 🙂

Diana

Whoooo wat een gave wandelroute. Heerlijk door de bergen en langs rotspartijen. Genieten dit!

Yvonne

Ik ben echt nog zo onbekend in Australië. Maar de natuur die ik zie ziet er elke keer weer schitterend uit, ook hier weer! Het ziet eruit als een mooie, afwisselende wandeling.

Jenny

Wat een leuke en afwisselende wandeling! Leuk ook zo’n kangaroo langs de weg. Waarschijnlijk wen je er snel aan als je door Australië reist, maar voor mij is het (nog) heel bijzonder.

Betsie Molenaar

Wat een mooie foto’s. En een prachtige wandelroute.

Linda

Dit is zo’n leuke en mooie wandeling! wij deden hem ook, ik dus op slippers wat niet heel slim is. Het uitzicht is echt prachtig. Ik zou hier zo weer heen gaan

Janet

Dit lijkt me een prachtige plek om te hiken, maar dit park heb ik dus nog nooit gezien in die drie keren dat ik in Australië ben geweest.. vier keer is scheepsrecht?? 😉

Anouk

Er zijn dus verschillende opties waar zowel de ervaren als de minder ervaren wandelaar wat aan heeft. Zo leuk dat jullie ook dieren hebben gezien!

Kelly

Ben ik ook geweest…ik heb nog op dat puntje gelegen voor een spannende foto. Waren mijn ouders achteraf niet zo blij mee 😉 Ik vond het een hele toffe wandeling maar best pittig. Wat gaaf dat jullie een echidna gezien hebben zeg!

Sanne

Ja de Grampians moet prachtig zijn. Ik heb het helaas gemist en jammer dat het bij jou zo grijs was die dag. Gaaf dat je de echidna echt hebt gezien. En kangaroos, ook mijn favoriet.

22
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x