Het vestigingsdorp Bourtange is een begrip in de provincie Groningen. Tienduizenden mensen bezoeken jaarlijks dit iconische vijfhoekige dorp, dus laat je inspireren door deze aanrader!

Bourtange Groningen
Bourtange Groningen

Over Bourtange

Bourtange is een vestingdorp in de provincie Groningen, dat tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd. Bourtange ligt in de gemeente Westerwolde, in de gelijknamige streek. Het is een beschermd dorpsgezicht. Hoewel de grachten en muren anders doen vermoeden, heeft Bourtange nooit stadsrechten gehad. De vesting is tegenwoordig een toeristische attractie van betekenis. Bron: Wikipedia

Bourtange: een begrip in Groningen

Vestiging Bourtange is een begrip in de provincie Groningen. Het stamt uit 1742 en is in de afgelopen decennia diverse keren gerestaureerd. Bourtange is ontzettend goed bewaard gebleven en dat zie je goed. Je loopt letterlijk van monument naar monument. Er wonen ook mensen in de vesting. De vijfhoekige vorm van de grachten en muren was de veiligste manier om het dorp te beschermen. De vesting Bourtange ligt strategisch, bij een ondoordringbaar moeras. Grote veldslagen zijn daardoor nooit gehouden. Jaarlijks bezoeken tienduizenden mensen de oude vesting. Je kunt de vesting tegenwoordig gewoon bezoeken.

Wij zijn 2x in Bourtange geweest, vandaar de verschillende weertypes op mijn foto’s.

Bourtange Groningen
Bourtange Groningen

Bourtange en de toegangsbrug

Als je vesting Bourtange binnen komt is dat over dé iconische rode toegangsbrug. Er zijn er twee, eentje aan de kant van het parkeerterrein en eentje aan de andere kant. De brug bij het parkeerterrein heeft ook een schattig poorthuisje. Vroeger konden de bruggen opgehaald worden bij naderend onheil, nu zijn ze gewoon open. De wegen rondom de bruggen zijn deels voorzien van keitjes waardoor fietsen er best vervelend is. De knalrode bruggen zijn een perfecte plek om foto’s te maken, al moet je wel erg veel geduld hebben als je geen toeristen op je foto wilt.

Bourtange Groningen
Bourtange Groningen

Het Marktplein van Bourtange

Kom je vanaf de parkeerterrein over de rode brug, dan loop je zó het marktplein op. Dit plein is bestraat met keien en heeft 16 prachtige lindebomen uit de 14 eeuw. De belangrijkste huizen – officiershuizen – zijn gevestigd op het Marktplein. In de ring daar omheen vind je de voormalige barakken van de soldaten. Op het Marktplein vind je een museum, restaurants en winkels.

Bourtange Groningen

Vestingmolen van Bourtange

Ooit had Bourtange een standerdmolen. Een molen was vroeger erg belangrijk, want hij kon tijdens een belegering gewoon doorwerken en de soldaten voorzien van eten. De kleine houten windmolen verloor met het vertrek van de soldaten zijn functie. De molen werd in 1832 verkocht en verplaatst naar het gehucht Ter Haar, waar hij nog steeds te vinden is. Sinds 1980 staat een kopie van deze zeventiende-eeuwse molen op de gereconstrueerde wal in Bourtange, zodat de vesting ‘haar’ molen terug heeft. 

Bourtange Groningen

Musea in Bourtange

In Vesting Bourtange vind je vijf musea die je kunt bezoeken met een combinatie-entreekaart. Deze kaart koop je bij het informatiecentrum bij de parkeerplaats. Als volwassene betaal je 9 euro en voor een kind t/m 11 jaar is dit 5 euro (2022). Honden zijn niet welkom. De musea die je kunt bezoeken: Terra Mora, Museum De Baracquen, Kapiteinswoning, Synagoge en Het Nieuwe Kruithuis. Leuk om meer te weten te komen over de vesting!

Bourtange Groningen

De kaarsenmakerij

In één van de zijstraten van het Marktplein vind je een kaarsenmakerij. Je kunt er diverse soorten kaarsen kopen in alle kleuren van de regenboog. Ook kan je bij deze kaarsenmakerij zien hoe de kaarsen gemaakt worden én kan je dit zelf ook doen. Een leuke activiteit!

Bourtange Groningen

Evenementen

Van april tot en met oktober is er elke zondag een demonstratie kanonschieten door het Exercitie Peloton Bourtange. Dit is elke zondag om 15.00 uur. Op hemelvaartsdag, 2e paasdag en 2e pinksterdag is er een extra kanonschot. Ook is er jaarlijks een herfstfair in Bourtange, een gezellige kerstmarkt én nog meer activiteiten. Kijk op de website voor een overzicht met activiteiten in Bourtange.

Parkeren bij de vesting

Net buiten het dorp ligt een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Het adres waar je naartoe kunt navigeren is Willem Lodewijkstraat 33. Bij dit parkeerterrein vind je ook het informatiecentrum. Hier kan je meer te weten komen over Bourtange, een rolstoel lenen en toegangskaarten kopen voor de musea. Ook vind je er informatie over de regio zoals mooie fiets- en wandelroutes.

Bourtange Groningen

Overnachten in Bourtange

Overnachten in Bourtange kan bij een aantal accommodaties. Zo kan je bij Hotel Vesting Bourtange in een authentieke bedstee slapen in een prachtig pand. Bij de Friese Poort zit in de vesting in een superschatting pand. De kamers zijn mooi en authentiek. Het ontbijt ziet er erg goed uit! B&B De Konik Bourtange is een superleuke plek met een ontzettend sfeervolle inrichting. Je vindt er ook een extra ruime kamer voor mensen met een rolstoel. Wil je een huisje voor jezelf, dan is Restinn Bourtange een goeie optie. Je hebt een eigen badkamer en een zitje met een koelkastje en koffie- en theefaciliteiten. Dit huisje is 2 kilometer vanaf de vesting.

Wij sliepen zelf op Camperplaats Op Streek in Onstwedde. Voor ons was dit een prima uitvalsbasis om naar Bourtange te fietsen. Via een mooie lus fietsten we hier in 18 kilometer naartoe. Hadden we dit rechtstreeks gedaan, dan zaten we op 11 kilometer. De camperplaats is voorzien van sanitair en plekken met een heerlijk vrij uitzicht.

Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen

Wandelen rondom Bourtange

Vlakbij het dorp vind je een prachtig natuurreservaat met zeldzame planten, vlinders en veel vogelsoorten. Wij liepen de wandelroute Bourtange van het Groninger Landschap. In 7 kilometer loop je (vanaf de toegangspoort) rondom het vestingstadje in een afwisselend gebied. Je loopt langs weilanden vol grazers, door uitgestrekte gebieden en over schattige paadjes. Ook tref je een wegwijzer die het UNESCO Werelderfgoed aanduid: de Waddenzee, de Grand Canyon en de Dolomieten hebben we al bezocht. Het leuke is dat je op het wandelkaartje goed de unieke vijfhoekige vorm van Bourtange ziet.

Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen

Meer leuks in Groningen:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

24 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
chucky1012

Nooit geweten dat dit in ons eigen land is!
Prachtig 😉
Mocht ik ooit in het Noporden zijn dan wil ik daarheen gaan….

Fijn weekend!

Marcel

Ik kende Bourtange van naam, maar had geen beeld bij het plaatsje. Ziet er erg knus uit en het lijkt me een mooi wandelgebied, zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Helena

Ik kende Bourtange ook alleen van naam, geen idee dat er zo’n pittoresk plaatsje achter de naam schuilgaat. Zeker op zo’n stralende dag is het extra mooi.

Eva

Bourtange is echt zo’n plek waarvan ik al jaren roep er eens heen te moeten/willen gaan, maar dat het er simpelweg niet van komt. Bedankt voor de reminder 😉

Martin

Dat ziet er leuk uit! Goed idee voor als we weer eens in Drenthe zijn. Grappig die wegwijzer…ik heb de Wadden en de Himalaya ‘afgevinkt’…de rest niet.

Daphne

Wat leuk dat je Bourtange bezocht hebt! Ik woonde daar vroeger niet heel ver vandaan en bezocht Bourtange dus wel regelmatig. Ik maakte er al eens kaarsen in de kaarsenmakerij en mooie wandelingen. Leuk om door jouw blog weer even terug te gaan in mijn herinneringen.

Jenny

Wat een mooie wandeling! Ik ben al veel te lang niet meer in Groningen geweest,

Janet | thatonetime

Wat een toffe wandeling.. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar lijkt me tof om eens te bezoeken (in de zomer dan!)

Wanda

Leuk dat je er eindelijk eens bent geweest! Wij zijn er al verschillende keren geweest, vooral zondags is het er altijd erg gezellig druk als ze een demonstratie geven met de kanonnen. Deze wandeling ken ik dan weer niet, dus die sla ik even op want dat is natuurlijk echt iets voor ons!

Sabine

Nooit van gehoord, maar ziet er zó mooi uit! Zou ik zeker ook willen doen.

Jenn

Ik had er wel vaker van gehoord, maar ben er nog nooit geweest. Mooie foto’s heb je gemaakt!

Maud

Ik heb er veel over gehoord, maar ben hier nog nooit geweest. Wat heb je hier prachtige foto’s gemaakt trouwens!

24
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x