Schokland is een voormalig eiland bomvol historie én mooie natuur. Op ontdekking gaan is leuk en fascinerend. Ik vertel je alles over dit gebied.
Wat is Schokland?
Schokland is een voormalig eiland wat sinds het inpolderen van de Noordoostpolder in 1942 vasteland is geworden. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 150 ha. In 2021 woonden er 5 (!) mensen. Op Schokland vind je nog steeds een bijzondere combinatie van cultuurhistorie en natuur. Dit voert terug naar sporen van menselijke bewoning tot 10.000 jaar geleden. Het gebied werd in 1995 als eerste Nederlands monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. Schokland staat symbool voor Nederland en de relatie en strijd met water. Sinds 2008 is Schokland erkend als dorp heeft een eigen postcode.
Geschiedenis van Schokland
Vroeger leefden er honderden boeren, vissers en schippers op Schokland. Het gebied was toen een soort schokbreker voor het vasteland. Toen de zee meer een bedreiging werd ging er steeds meer land verloren. Regelmatig overspoelde het eiland waardoor huizen en kerken verzwakten. Het werd de armste gemeente van Nederland. Om die reden werd in 1859 het eiland ontruimd. In 1942 werd het verlaten eiland opgenomen in de polder van Flevoland.
De bevolking van Schokland had vanwege de afgelegen ligging een eigen cultuur en sprak het dialect Schokkers. Na het ontruimen van het eiland bleven er enkele rijksambtenaren op het eiland om het eiland te onderhouden. Ook kwamen er ieder jaar seizoensarbeiders naar het eiland. Het werd een populaire trekpleister voor dagjesmensen uit Kampen en Urk.
Zien & doen op Schokland
Een deel van de terpen en dijken uit de Middeleeuwen is weer zichtbaar gemaakt. Een deel hiervan is toegankelijk als wandelpad. De landbouwgewassen die er verbouwd worden passen bij de historie: rogge, koolzaad en maandzaad. Er grazen Lakenvelders, een zeldzaam koeienras. Het gebied heeft 9 monumenten en 166 archeologische vindplaatsen. Een aantal bezienswaardigheden:
- Enserkerk (hier kan je trouwen!)
- Musem Schokland en de Museumwinkel
- Houten huizen in ‘Zuiderzeestijl’
- Terp de Zuidert met de waterput
- Terp Zuidpunt met gerestaureerde kerkfundering
- Het Schokkerbos
- De Lichtwachter
- De Misthoorn
- De Gesteententuin
Uitvalsbasis voor je bezoek
Je bezoek aan Schokland kan je het beste starten bij Museum Schokland. Hier leer je alles over het gebied en dat is natuurlijk onwijs interessant als je het gebied in trekt. Ook bezoekerscentrum De Gesteentetuin is een waardevolle plek om je bezoek te starten.
Je kunt Schokland gratis bezoeken en je betaalt geen parkeerkosten. Parkeren doe je bij de Schokkerringweg, bij Museum Schokland of bij bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Ook bij de Noordpunt aan de Emmeloorderweg kan je parkeren. Je mag je hond meenemen als deze aangelijnd is.
Let op dat tijdens het broedseizoen sommige graspaden zijn afgesloten. Dit wordt op bordjes aangegeven en je ziet hier ook een alternatieve route.
Schokland kan je ook heel goed met de fiets ontdekken. Er lopen diverse fietspaden door het gebied. Je kunt eventueel een fiets huren bij Museum Schokland. Er is een beperkt aantal fietsen, dus reserveren is aanbevolen.
Met een camper kan je overnachten bij Camperplaats Schokland.
Wandelen Schokland
Wandelen op Schokland, dat is een goede manier om het gebied te ontdekken. Er zijn diverse wandelroutes op Schokland, van zo’n 6 kilometer tot 11 kilometer. Je kunt ook routes inkorten en met elkaar combineren. Het rondje Schokland sprak ons het meest aan, dit kan je doen in 6 en 11 kilometer. Bij alle plekken vind je duidelijke uitleg zodat de historie tot leven komt.
Het zuiden van Schokland
Wij kozen voor een wandeling van 6 kilometer (die uiteindelijk 4,5 kilometer werd) in het zuiden. Na een goede lunch startten wij onze wandeling bij Museumrestaurant Schokland. Hier zie je de Enserkerk uit 1834 prominent in de voormalige noordelijke haven. Ook vind je hier de authentieke houten huizen in ‘Zuiderzeestijl’.
In het zuiden van het voormalige eiland vind je terp de Zuidert met de waterput, de fundamenten van een middeleeuwse kerk uit 1717 en het fundament van een vuurtoren die tot 1856 heeft gewerkt. Bij de bezienswaardigheden vind je een duidelijke beschrijving. Langs de bosrand liepen we terug richting het museum en steken het landbouwgebied over om weer terug te komen bij ons beginpunt.
Het noorden van Schokland
Met de auto rijden we langs Bezoekerscentrum De Gesteentetuin om hier een kijkje te nemen. Na een volgende korte rit komen we weer op een parkeerplaats. We lopen naar het Nationaal Binnenvaartmonument, de Lichtwachter en de Misthoorn. Het monument is er ter ere van de medewerkers die betrokken zijn (geweest) bij de binnenvaart. Het is een gaaf kenmerkend icoon in het weidse landschap van Schokland.
Even verderop vind je de Lichtwachter, de dienstwoning van de havenmeester. Ernaast staat de lichttoren. De Misthoorn staat een stukje verderop en werd ingezet om schepen te waarschuwen, maar werd ook gebruikt als woonhuis. Deze bezienswaardigheden vind je in de oude haven van Schokland. De contouren geven aan hoe dit er vroeger uit zag.
Horeca op Schokland
Horeca (en toiletten) vind je bij het Museumrestaurant en bij bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Beide hebben een fijne buitenruimte, vanaf het terras van het Museumrestaurant heb je uitzicht op de Enserkerk. Als je zin hebt in iets lokaals kies je voor schokkerbrok, dit is kruimeltaart met bosvruchten. Het is dat wij net een goede lunch op hadden, anders had ik ‘m zéker geproefd!
Meer leuks in Nederland:
- 20x Doen in Nederland
- 21 Nationale Parken in Nederland
- 25x Doen op de waddeneilanden
- 11x Bezienswaardigheden in Noord-Holland
- Rondreis Nederland – Met camper en hond
- 9x Doen in provincie Groningen – De leukste dorpen en steden
- 7x Wandelen in Drenthe
- 7x Doen in Laag Holland
- 10x Doen in Gelderland
- Lees alles over Nederland
Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest
Voor mij een onbekend stukje Nederland, maar lijkt mij wel tof om te bezoeken. Ik zou er wel willen wandelen. En zo enorm ver is dit niet
Ik kan je Schokland zéker aanraden Linda, het is er schitterend!
Vroeger kwam ik regelmatig op Urk en reed dan altijd langs Schokland. Altijd van plan geweest om er eens een bezoekje te brengen, maar tot nu toe nog niet gelukt. Maar als ik jouw blog lees moet ik er toch nodig eens naartoe. Mooie foto’s ook!
Thanks Anne! Naar Urk wil ik ook nog eens toe, maar Schokland kan ik je dus zeker aanraden. Het is er leuk en mooi!